Safranbolu’dayım her şeye safran katmışlar bu nasıl bir nimettir😂 tatmadım tadı nasıl tatmalı mıyım
Cevabın nedir?
En İyi Cevaplar
Dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan safranın ana vatanı Güneybatı Asya’dır. Anadolu’da genel olarak ilaç olarak kullanılan safran günümüzde Hint, İran, Avrupa, Fas ve Orta Asya yemeklerinde favori bir baharattır. Safran; aslında soğanlıgiller familyasından olan sarımtırak bir renge sahip keskin kokulu ülkemizde sadece Safranbolu'da üretilen günümüzde daha çok baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Renklendirici ve tat verici olarak kullanılan bu baharatın elde edilmesi oldukça zahmetlidir.
Baharat olarak kullanılmasının yanısıra pek çok faydası da vardır. Safranın faydaları ise şöyle :
✨Gıda parfümeri ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında safran ayrıca binlerce yıllardır şifa verici bitki olarak tüketilir. Safranın keskin ve acımsı tadına rağmen çok eski tarihlerden beridir iştah açıcı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
✨Sinirleri uyarıcı etkisi sayesinde cinsel isteği ve performansı artırır; yine aynı özelliği sayesinde menstrüasyon döneminin daha ağrısız geçmesine yardımcı olur. Ama bu özellik, aynı zamanda safranın hamilelik döneminde kullanılmasını da tehlikeli hâle getirir. Safran, hamilelikte düşüğe sebep olabilir.
✨Yatıştırıcı özelliği olan safran, serotonin düzeyini dengeleyerek depresyondan anksiyeteye kadar birçok psikolojik soruna çözüm olabilir 💫31 Yorumla- +1 yıl
Merhabalar
İlerleyen süreçte soru gelirse Safran ve insan sağlığa konusunda uzun bir bilimsel araştırma sonuçları var. Bunları sizlere paylaşacağım.
- +1 yıl
Çok güzel bir baharat ilaç boya herşeyde kulanılıyor üretimi çok az olduğu için fiyatı çook pahalı 500 tl iran safranı iki katı...
15 Yorumla- Soran+1 yıl
Evet gayet faydalıymış çayı nasıl peki içtin mi sen
- +1 yıl
Çayını içmedim yemeklerde çok güzel lezet veriyor haşlanmış tavukta bilhas..
- Soran+1 yıl
Yarın ilk iş deneyeceğim teşekkür ederimm
- Soran+1 yıl
Çayını da beraber deneyelim mi 😂
- +1 yıl
Merhabalar. Böyle bir rakam yok. İran da üretim yeri olan Horasan bölgesinde üreticiden bile 1000 dolara almak imkansız
bir yerli safran var Karabük Safranbolu safranı
Rengi turuncu sarı hafif kırmızı karışık kilosu ortalama 400-500 TL.
Birde İran safranı var rengi kıpkırmızı kilosu 1000 TL İran safranı daha kaliteli olmakla beraber.
Herhangi bir yemekde bizim safranı 3 gram atıyorsan İran safranını 1 gram atıyorsun. Aynı etkiyi oluşturuyor aradaki fiyat farkı budur.
Safranlı pilav
safranlı etler
Makarnalar
Kremalı yiyecekler
Gayet yakışır lezzetli olur rengi güzeldir yiyeceklerde tabağın fiyatını direkt arttırır.
Cild sağlığına iyi gelir sindirim sistemine iyi gelir ruh sağlığına destek olur.13 Yorumla- Soran+1 yıl
Teşekkür ederim aydınlandım cidden faydalıymış
- +1 yıl
Merhabalar. Böyle bir rakam yok. Kilosu 2500 dolar. Ben şu anda irandayım. İyi bir safran 1300/dolar. 880 dolar vergiler geliyor üstüne. Dünya pazarında 1 gramı 5-10 euro arası
- +1 yıl
Böyle bir rakam sadece 10 gr alabilirsiniz. Lütfen Ürüne dikkat edin. Asla safran o fiyata Olamaz asla
- +1 yıl
Bende Safranboluluyum. Yıllardır bilirim ama içeriğini pek bilmiyorum. Mor renklidir. Az kullanılmalı. Değişik bir tat vermek için kullanılıyor. Safranlı dondurmayı çok beğendim. Lokumu da çok güzel oluyor. Hatta Safran Turizm adında otobüs firması var.
18 Yorumla- Soran+1 yıl
😂😂 safran önemli tabi
Garson hanımefendi safran çayı içer misiniz faydalıdır dedi ne faydası var dedim soğukta iyi olur diyor merak ettim faydasını - +1 yıl
Aslında faydalı bir bitkidir. Ama fazla tüketmede zararlı olabiliyor. Bu arada sen Karabük Üniversitesinde mi okuyorsun yoksa gezmek için mi gittin Safranbolu'ya.
- Soran+1 yıl
Geziyoruz öyle reis
- +1 yıl
İyi bakalım güzel yerdir Safranbolu. Ama kışın çok soğuk olur. İmkan bulduğunda ilkbaharda ve yazında git. O zamanlar daha güzel oluyor.
- Soran+1 yıl
Yazında gelmiştim her haliyle güzel ama kar yok bu kış her koş böylemi
- +1 yıl
Yok ya kışın çok yağar aslında. Ama iklimsel sebepler işte. Bu gibi etkileri oluyor.
- Soran+1 yıl
Keşke beyazlar içinde de götseydim eski çarşıyı
- +1 yıl
İnşallah başka kış geldiğinde görürsün.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
5Cevap
- +1 yıl
Antioksidanlar olarak işlev gören bazı bitki bileşimleri bakımından oldukça zengin olan safran hücreleri oksidatif strese karşı korur.
Yaşa bağlı zihinsel bozukluğu tedavi eder.
Hafıza kaybına iyi gelir.
İltihap tedavisinde kullanılan bir baharattır.
Safranın antioksidana ek olarak antikanserojen özelliği de vardır. Bu da kanserli tümörlerin küçülmesini ve tümörlerin yayılmasını engeller.
Safran baharatı erkeklerde de kadınlarda cinselliğe faydalıdır.
Safran, uzun yıllardır astım gibi bazı solunum sorunlarını tedavi etmekte kullanılmaktadır.
Sindirim bozukluklarını tedavi eder.
Sindirimi destekler.
Ülseratif kolit ve peptik ülserleri tedavi eder.
İştah açıcıdır.
Kokusu kişiyi yatıştırır ve rahatlatır.
Adet sancısına iyi gelir.
Diş etlerini güçlendirerek ağrılarını bastırır.
Safranlı Pilav Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı pirinç
100 gram margarin
1 çay kaşığı kadar safran
3 su bardağı su
Tuz
Safranlı Pilav Tarifi Yapılışı
Yaptığım bir araştırma sonrası öğrendim ki; Safran küçük küçük liflerden oluşuyor ve bu liflerin 1 gramı bile 100 bin katı suya o altın sarısı rengi vermeye yetiyor! Çok ilgimi çekmişti, detaylıca araştırdım ben de. Birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını da öğrenmiş oldum böylece. Bir kaç kere de gittiğim restoranlarda karşıma çıkınca çok beğendim ve kendi soframa da konuk etmeye başladım safranı. Bugün sizlerle de paylaşmak ve bilmeyenleri de bilgilendirmek istedim! Şimdi gelelim tarifimize;
Öncelikle pirinçimizi tuzlu sıcak suda 20 dakika kadar bekletiyoruz.
Pirincimiz beklerken biz de 3 bardak suyumuzu tencereye alıp, safranı ekliyoruz ve suyu kaynatıyoruz. Zaten safranı suya atar atmaz rengini vermeye başlıyor ama kaynadıkça tüm faydaları da suya geçmiş olacağından sıcak suda bekletmek yerine, güzelce kaynatıyoruz.
Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar daha tutup sonra ocaktan alıyoruz.
Safranlı suyumuz kenarda beklerken pirinçimizi güzelce bol suyla yıkayıp nişastasından arındırıyoruz ve süzülmesi için onu da bir kenara alıyoruz.
Yağımızı pilav tenceremize alıp kızdırıyoruz ve süzülmüş pirinçlerimizi ekleyip, güzelce kavuruyoruz.
Safranlı suyumuz kaynarken biraz su kaybettiği için pilavımıza suyumuzu yine aynı bardakla ölçerek ekleyeceğiz.
Çok ince bir süzgeç yardımıyla safranlarımızın liflerini süzerek safranlı suyumuzu 3 bardak olarak ölçüp pilavımıza ekliyoruz. (Eksik kalan kısmı su takviyesi yaparak tamamlıyoruz)
Pilavımızın tuzunu ayarlıyoruz ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Suyunu çekmesine ramak kala pilavımızı hafifçe alt üst edersek çok daha lezzetli olacaktır.00 Yorumla - +1 yıl
Ruh sağlığı alanında yaygın olarak safran kullanılır. Etkili antioksidan özelliğinden dolayı safran, sindirim sistemi için faydalıdır. Safran potasyum açısından zengin olduğu için kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olur. Safranın içerdikleri cilt sağlığı açısından da faydalıdır.
10 Yorumla - +1 yıl
Ayakta mı duramıyom para mı almışım ben üç kere safran yedim aha dayıya sor
19 Yorumla- Soran+1 yıl
Kışt pis kedii
- +1 yıl
Damdan dama atlarım
Dama seni atarım
Kedileri başına salarım
Kışkırtırsan damdan atarım - Soran+1 yıl
Topuna sıkarım.
- +1 yıl
Kediler 9 canlı evlat sen birini bile alamadın
- Soran+1 yıl
Alın bu kediyi nezarette miyavlar
- +1 yıl
Devletin memuruna boynunuz kıldan ince komiserim
- Soran+1 yıl
Konuşma hakkını avukatına sakla
- +1 yıl
Aman komiserim evde püsükler bekler ekmek AŞ ne yer bebeler
- Soran+1 yıl
Şşşş kes
Her şeye safran koyduklarına emin misin? Çünkü kilosu 30.000 ₺ falan. Aşçıyım, normalde otelde safran baharatı kullanılması gerekirken pahalı olduğu için yemeklerde genelde aynı rengi veren zerdeçal kullanılır.
01 Yorumla- +1 yıl
Hahaahha cok saglikli sari bir rengi var.
Baharat gibi bir sey.
Dondurmasi var, sekeri var, corba ya da pilav dada kullaniliuor. 😄00 Yorumla - +1 yıl
Çoksel ama
21 Yorumla- Soran+1 yıl
Doğrudur eko reyiz
- +1 yıl
Safran herşeye faydalı.
10 Yorumla Güzel
00 Yorumla
Devamını Gör(3)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Safran nedir, nelere faydası var?
Safran İsminin Anlamı ve Kaynağı: Arapça’da sarı boya veren soğanlı bitki, Crocus sativus L anlamında kullanılan zafaran ya da şafaran kelimesi dilimize safran olarak geçmiştir.
Safranın Diğer İsimleri: Zaferan, zağferan
Safranın Latince (bilimsel) İsmi: Crocus sativus
Safranın İngilizcesi: Saffron
Dünyada üretilen safranın %90’dan fazlası İran’da üretilmektedir.
Yunanistan, Fas ve Keşmir diğer safran üretici ülkelerdir.
Ülkemizde yetiştiriciliği çok sınırlı bir bölgede yapılan safranın üretimi son yıllarda ciddi şekilde azalmıştır. Günümüzde safran üretimi Karabük İli Safranbolu İlçesine bağlı birkaç köyde yapılmaktadır.
(Crocus sativus), süseniler (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları sertimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dahil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran’da yetiştirilir.
Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir.
Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı, (bir gramı 5 ile 10 € arası), olan safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır. Yetiştiriciliğine ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır. Safran baharatının keskin bir tadı ve iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu vardır.
Bunların sebebi, bileşiminde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarıdır. Aynı zamanda içine konduğu yemeklere altın gibi sarı bir renk katan, krosin adı verilen karotenoit bir boya maddesi de içerir. Bu özellikler safranı dünya çapında çok aranan bir baharat yapar. Ayrıca tıpta da kullanılır. ◌َ ) فر َصٔ ْ◌ا) Safran kelimesi Arapça sarı renk anlamına gelen asfar kelimesinden türetilen ve Arapçada safran baharatı anlamına gelen za’feran (ن َراَ kelimesinden) ز ْ◌عف kaynaklanarak [6] Latinceye safranum, İtalyancaya zafferano ve İspanyolca'ya azafrán olarak geçmiştir. Daha sonra Fransızcaya safran ve oradan da İngilizceye saffron olarak aktarılmıştır.
Safran bitkisi güçlü ve doğrudan güneş ışığını ne kadar severse, gölgede kalmaktanda o kadar hoşlanmaz.
Gün ışığı alan yamaçlar (kuzey yarıkürede güneye doğru) safran bitkisi dikimi için en elverişli yerlerdir ve buralarda çiçek en yüksek oranda güneş̧ ışığı alır. Kuzey yarıkürede soğan dikimi 7–15 cm derinlikte olmak üzere haziran ayında yapılır. Soğanların dikildiği derinlik, aralık ve iklim, ürün miktarını etkileyen kritik
faktörlerdir. Daha derine dikilen ana soğanlar daha yüksek kaliteli safran üretir ama daha az çiçek tomurcuğuna ve yavru soğancığa sahip olurlar. Bu bilgilerin ışığı altında İtalyan yetiştiriciler soğanları 2–3 cm aralıklarla 15 cm derinliğe diktiklerinde mahsul kalitesini artırırlar. 8–10 cm derinliğe diktiklerinde ise hem çiçek hem de soğancık üretimini optimize ederler. Yunan, Faslı ve İspanyol yetiştiriciler ise kendi iklim koşullarına uygun olan farklı derinlik ve aralıklarda dikim yapmaktadır.
Safran bitkisinin en severek yetiştiği toprak gevrek, gevşek, düşük yoğunluklu, iyi sulanmış ve iyi malçlanmış yüksek organik içerikli killi ve kalker topraktır.
Kabartılmış̧ dikim yatakları iyi malçlamayı sağlamak için kullanılan geleneksel bir yöntemdir. Toprağın organik içeriğini sağlamak için tarihsel olarak hektar başına 20–30 ton gübre kullanılır. Ama daha sonraları, daha fazla gübre kullanmadan soğanlar dikilmiştir. Yaz mevsimini uyuyarak geçiren soğan, sonbaharın başında dar yapraklarını yukarı gönderir ve tomurcuklanmaya başlar. Bitki ancak sonbahar ortasında çiçeklenmeye başlar. Çiçeklerin hasadı çok hızlı yapılmak durumundadır; çünkü gün ağarırken açan çiçekler gün ilerledikçe solmaya başlar.[14] Üstelik safran bitkisi bir ila iki haftalık çok kısa bir dönem içinde çiçeklenir.
Yaklaşık olarak 150 çiçek 1 g kuru safran lifi verir. 12 g kuru safran ya da 72 g taze toplanmış̧ safran elde etmek için 1 kg çiçek gerekir. Ortalama olarak taze toplanmış bir çiçek 0,03 g taze safran ya da 0,007 g kuru safran verir. Bir kilogram safran 150.000 çiçekten çıkarılabilir.
Sağlıklı günlerinizde kullanmanız umudu ile...