bireysel emeklilik sözleşmesi ne işe yarıyo arkadaşlar? sürekli paramı çekiyo ama ne işe yaradığını bilmiyorum erken emekli mi yapıcak? sağlık sigortası mı oluyo? faizle para mı biriktiriyo? ne işe yarıyo tam olarak? bilen açıklayabilir mi lütfen...
Bireysel Emeklilik Sistemi (kısaca “BES”), kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemidir. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir oluşturur.
4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca yürürlüğe giren BES; tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanır. Bu sistem, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda mevcut olan sağlık hizmetleri veya diğer hizmetleri sunmaz. BES, zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. Ödediğiniz katkı paylarının %25’ine karşılık gelen tutar devlet katkısı olarak bireysel emeklilik hesabınıza ödenmektedir. Bir katılımcının bir takvim yılı içinde alabileceği devlet katkısı tutarı, ilgili yıla ilişkin toplam brüt asgari ücret tutarının %25’ini geçemez. Emekli olabilmeniz için sisteme ilk giriş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız gerekir. Söz konusu şartları sağladıktan sonra sistemde kalıp katkı payı ödemeye devam edebilir ve birikimlerinizin daha da büyümesini sağlayabilirsiniz.Emekliliğe hak kazanmanız ve bu hakkı kullanmanız durumunda;
Bireysel emeklilik hesabındaki birikiminiz ve devlet katkısı hesabındaki tutarın bir kısmının veya tamamının defaten ödenmesini talep edebilirsiniz.
BES’te kalıp birikimlerinizi belirleyeceğiniz geri ödeme planına göre emeklilik şirketinden kısım kısım almayı tercih edebilirsiniz.
Birikimlerinizin bir kısmı veya tamamı ile yıllık gelir sigortası satın alarak, düzenli gelir elde edebilirsiniz.
Bireyler kendi adlarına sisteme doğrudan katılabildikleri gibi, bu kişilerin işverenleri de grup emeklilik sözleşmesi yoluyla çalışanlarını sisteme katabilirler. Grup emeklilik sözleşmesi akdeden işverenler, çalışanları adına ödedikleri katkı paylarını (ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacak şekilde), doğrudan gider yazabilirler.
sonuç olarak resmi ve özel işyerlerinde çalışan bütün bordroluluları kapsayan ve kanun ile geçerli kılınmış olan BES sistemsel olarak çalışana devlet zoru ile süreklilik kazandırılıp SGK emekliliğine paralel bir emeklilik yolu olarak kazanımlar sağlaması düşünülerek hayata geçirilmiştir.
3
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Tüm sorularımın cevaplarını aldım. Çok teşekkürler🙏
Ben net olarak anlatayım, çünkü sistemde 3 yıl kaldım ve çıktım. İlk önce maaşınızdan %3 kesinti yapıyor ve bu oranı siz artırabilirsiniz. Maaşınız yükseldikçe kesilen miktar artıyor, ancak oran aynı kalıyor. Bu maaş 3 yıl birikti diyelim, sistemde 3 yıl kaldığın için devlet senin koyduğun paraya %25 ekliyor ancak bu oranın hepsini ancak emekli olunca alırsınız. 3 yıl kaldın diyelim devlet bu %25 oranın, %15 veriyor. Ben hiçbir değişiklik yapmadım, 3 yılda toplam 4.300-4.500 arası para kestiler, üzerine 1.200 tl birikim yaptığım için eklendi. Toplam 5.700 tl alıp çıktım. Bu anlattığım faizsiz sistem. Şimdi kendi düşüncemi 8 madde ile söyliyim. 1) Türk lirası tasarruf edilecek bir para değil, çünkü her yıl değeri düşüyor ve alım gücü, paranın düşen değeri kadar artmadığı için, aynı ürünü alabilmek için daha fazla emek veriyorsun.(Enflasyon oranında zam, bu tür ifadelerin gerçekliğini size bırakıyorum) 2) Bankalara, şirketlere veya kurumlara kaynak sağlıyor, tabi size bir getiri veriyor ama altın veya döviz kadar getirisi olmuyor. 3) Siz paranızla her ay 250 tl altın alın, bir yıl sonra 3.000 tl Türk lirası ayırmış olursunuz ama altının fiyatı o gün değeri kadar paranız olacak, burada altın mı çok prim yapıyor yoksa Türk lirası mı, ben altın diyorum. 4) İleride emekli olursam, emekli maaşının alım gücünün çok düşeceğini öngörüyorum, çünkü para kaynağı çok az ve emekliye vereceği para azalacağı için, ben gençken maaşımdan yaptığı kesinti ile desteklemeyi sağlamayı planlıyor, tabi 30 yıl biriktirdiğim altın çok daha değerleneceğine inandığım için Türk lirası olarak biriktirmek az kar getiren bir yatırım, zaten bundan dolayı devlet biriken paraya destek sağlıyor ama sağladığı katkıyı anlattım, kaldı ki ileride bu paralar 1991-1997 yılında ki Key ödemeleri gibi pul da olabilir. 5) Bu BES aslında kanunda ''BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ KANUNU'' olarak geçer. Bu kesintinin aslında kısa sürede parasını değerlendiremeyen kişilere yönelik bir sistem olarak düşünüyorum, şöyle mobil uygulamadan bile otomatik alım ya da kesinti yapabiliyorsunuz, ama bu tür işlerden anlamayan kişiler bunu yapmadığı için parasını değerlendiremiyor, burada devlet de ben kesinti yaparım ve değerlendiririm ileride de sana öngördüğüm şekilde ödeme yaparım diyor. Tabi ben öngörülerin gerçekçi olmadığına inanıyorum, çünkü aynı tarihlerde altın alan kişinin parası ne kadar oldu (12.000 bin tl, benim ise 5.700) 6) 1 ay oldu 2.000 euro bozdum, 8.92 tlden bozdum. Aradan 1 ay geçti, şimdi euro9.44 Tl oldu. Net 1.000 tl fazla alacaktım. Şimdi düşünüyorum da döviz düşer mi, hadi düştü diyelim peki fiyatlar düşer mi? bu aklıma geliyor ve bundan dolayı birikimimi her zaman altın ve dövizden yana kullanıyorum. 7) Size tavsiyem katılım bankalarının altın hesabı var onlara yatırım yapın çok daha getirisi olur. 100 gramlık altın parası koyuyorsun, 1 yıl çekemiyorsun, size 105-110 gramlık altının o günkü değeri kadar Türk Lirası veriyor. 8) Türkiye Hayat Emeklilik uygulamasını indir, size çok yardımcı olacaktır.
Hiç Bi halta yaramıyor. Devletin maaştan yapabileceği kesinti kalmadı böyle saçma sapan zorunlu modeller koyuyor önüne inanan aptallardan ganimeti topluyor. Düşünsene zaten sgk lı çalışıyorsun 2. bi sigortayı kendin yaptıracak beyne sahip değilmisin ki devlet zorunlu tutuyor. O zaman sgk nın hiç bir hükmü yok demek tir
BES bir nevi gelecek sigortası gibi bir şeydir. Bildiğim kadarıyla anlatıyorum. Sisteme girdikten sonra her ay maaşından belirli bir miktar kesinti yapılıyor. Bu kesinti senin bireysel BES hesabında toplanıyor. İstersen emeklilik şirketi ile görüşüp, her ay kesilen tutarı artırır veya azaltabilirsin. Sistemden istediğin zaman çıkabilirsin. Yalnız bildiğim kadarıyla en az 10 sene kalırsan çıktığın zaman bir devlet katkısı ekleniyor. Sistemden çıkmak istediğinde, o zamana kadar toplanan parayı tek seferde çekebiliyorsun diye biliyorum.
BES'in emeklilikle herhangi bir bağlantısı yok. BES bir tür para biriktirme aracıdır. Kısaca bu şekilde BES'i modelleyebilirisin. BES için önemli detaylar var. Bunları araştırmalısın. Araştırmaya başlamadan önce BES'in hangi şirketten yapıldığını öğrenip sözleşmeni ilgili şirketin internet adresinden incelemeni öneririm. Ayrıca mevcut BES'indeki fon dağılımını öğrenip bu fonların sisteme girdiğinden bugüne performansına da bakarsan iyi olur. Fon trendlerini TEFAS'ın internet sayfasından bakabilirisin. Eğer sistemde kalmaya devam edeceksn sana uygun fon değişikliklerini de yapabilirsin.
Atiyorum 2050 de emekli oluyorsan her ay 300 tl atiyorsan bunun belli bir oranda fazlasini alicaksin ne kadar uzun tutarsan parayi faiz orani artiyor seneler gectikce
Devlet parayı bankada tutmaya çalışıyor ekonomi için iyi birşey senin içinse durum karmaşık parayı yönetmeyi bilmiyorsan gir sisteme ama biraz paradan anlıyorsan farklı şekilde değerlendir döviz altın gibi
Iptal edebiliyosun. ama imkanin varsa iotal etme yuzde 20 de devlet koyuyo senin paranin uzerine 3 yil sonra komble cekebilirsin parayi 3 yiltan once cekersen devletin vertigini alamazsin. yani buda bi nevi emeklilik kibi
Yerinde olsam iptal ederdim senin paranı yıllarca kullaniyorlar kendileri 100 kazanıyorlar sana ölürken kazandiklarindan 2 veriyorlar kendin alıp degerlendir o parayı daha iyi olur
2
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
iptal edicem de 3 yıl olmasını bekliyorum 9 ocak'ta 3 yıl dolucakmış sonra iptal edicem
o parayı kullanarak veriyorlar kimse cebinden hayrına para vermiyor o paraları 3! e 5'e katlıyor sana da sus payı 50 tl veriyor sende buna seviniyorsun paranın ne kadar değersizleştiğinden haberin yok galiba
Bireysel emeklilik isimle yapılan bir aldatmaca ve az da olsa bir dayatmadır bildiğin faizli hesabın isim değiştirmiş hali hiç bir fonksiyonu yok emeklilikle hiç bir alakası yok
BES (BİREYSEL EMEKLİLİK SİSİTEMİ) Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi (kısaca “BES”), kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemidir. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir oluşturur.
4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca yürürlüğe giren BES; tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanır. Bu sistem, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda mevcut olan sağlık hizmetleri veya diğer hizmetleri sunmaz. BES, zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır.
Ödediğiniz katkı paylarının %25’ine karşılık gelen tutar devlet katkısı olarak bireysel emeklilik hesabınıza ödenmektedir. Bir katılımcının bir takvim yılı içinde alabileceği devlet katkısı tutarı, ilgili yıla ilişkin toplam brüt asgari ücret tutarının %25’ini geçemez.
Emekli olabilmeniz için sisteme ilk giriş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız gerekir. Söz konusu şartları sağladıktan sonra sistemde kalıp katkı payı ödemeye devam edebilir ve birikimlerinizin daha da büyümesini sağlayabilirsiniz.Emekliliğe hak kazanmanız ve bu hakkı kullanmanız durumunda;
Tüm sorularımın cevaplarını aldım. Çok teşekkürler🙏