Pirinç pilavını tane tane yapabilmek için formül var mıdır?
Şimdi, muhteşem yaparım, şöyle böyle yaparım ilgi kasanları uzak dursun lütfen. Önüne malzemeleri koyunca, hakikaten tek tek sayabileceğimiz kadar güzel pirinç pilavının formülü ne? @ponçikmom
Pirinc kaliteli olacak. Lux baldo veya uzun taneli özel ingiliz pirinci ( yasmin pirincinin kaliteli ve pahali olani , marketlerde yoktur ) tercihimdir.. Pirinc suyla iyice yikanmali ve nisastasindan arindirilmali.. Pirinc iyice kavrulmali ve uzerine sicak su dokulmeli.. Su ölcusu iyi ayarlanmali.. cok kacarsa lapa olur. Kullanilan pirincin su cekme orani bilinmeli.. Pilav kaynamaya baslayinca alti kisilmali ve suyunu cekene dek karistirilmamali.. yine lapa olur.. Suyunu tamamen cekince genis bir buyuk kasik veya kevgirle , bir kez ve sadece ters yuz etme yoluyla karistirilip kapagi kapatilip 10 / 15 dakika boyunca demlenmeli.. ... tel tel dökulen pilavimiz hazir..
Pirincin kalitesi en önemlisi. Sonrasında nişastadan arındırmak, yağda iyice kavurmak, suyunun ölçüsünü ayarlamak ve son olarak demlenmesini beklemek püf noktaları :)
Su ölçüsü olarak 1'e 1 ölçü derler ama pirincine göre değişiyor. Ben göz kararı, pirincin üzeri 1 parmak kadar geçecek kadar su eklerim.
Benim pilavım çok sevilir. Ben bu durumu doğru ölçü kullanımına bağlıyorum, yoksa diğer türlü herkesle aynı şeyi yapıyorum. Şahane, Tane Tane Dökülen Pirinç Pilavı Tarifim: 1- Pirinçleri yıka 2- Suda beklet 3- Az yağda şehriyeyi kavur, rengi değişirken pirinçleri ekleyip biraz daha kavur 4- 1-1 ölçüde su ilave et 5- Kısık ateşte, kapağı kapalı, suyunu çekene kadar karıştırmadan, (illa karıştırmak istiyorsan kağaını açmadan sallayabilirsin) demle. 6- Ocağı söndürdükten sonra kapağını açmadan içini 5 dk çekmesini bekle. 7- Karıştır ve servis yap. Afiyet olsun
Ölçüyü genelde bire bir buçuk yaparım. Tane tane olması için annemin bana sürekli tekrar ettiği nasihatleri yazayım 😂 Pisme asamasinda fazla karıştırma, çorba değil bu😂 (ikide bir kapağı açıp pişmiş mi diye baktigimdan çok kızar bana annem😂 ) 2-3 damla limon suyu koymak pirinclerin beyaz kalmasini saglar. 1 çay kasigi şeker atmak da tane taje olmasini saglar. (Valla denedim tane tane oluyor cidden)
Birçok kişi pirincin kalitesinden bahsetmiş ki bu doğru bence de, jasmine ya da basmati pirincinden yapılan pilav şahane oluyor. Gelelim diğer şeylere; pirinci tuz eklediğim sıcak suda bekletiyorum ben, sonrasında iyice yıkıyor ve süzülmeye bırakıyorum, bu arada da tereyağını ve zeytinyağını eklediğim tencerede şehriyesini kavurmaya başlıyorum, kavrulan şehriyeye pirinci ekleyip biraz daha kavurduktan sonra üzerini bir parmak kadar geçecek şekilde kaynar su ekliyorum, tuzunu, şekerini ve birkaç damla limon suyunu ekleyip karıştırıp yüksek ateşte suyunu içmesini bekliyorum. Ardından da çok kısık ateşte demlenmeye bırakıyorum, bu zaman zarfında da tencerenin kapağını devamlı açmak ya da karıştırmak gibi bir hataya düşmüyorum. Benim uyguladığım yöntem bu ve güzel geri dönüşler alıyorum.
İstersen tarif vereyim. Hiç şaşmaz benim tarifim. Tencere seçimi de önemli. Çelik tencere olacak. Altı çok kalın ve çok ince olmayacak. Ölçü önemli. 1'e 1.5 ölçü Osmancık ve Baldo pirinçte iyi geliyor. Önce pirinci derin kaba al. İçine bir çay kaşığı tuz at. Üstüne kaynar su kat. 15 dakika beklet. Sonra onu akan suyun altında süzgeç içinde yıka. Bir miktar nişastasını akıt. Süzülmeue bırak. Tencerenin altını yak. İçime tereyağ koy, erit. Göz kararı şehriye koy (tahminen çeyrek ölçü) çevire çevire rengi dönene kadar orta ateşte kavur. Üstüne süzülen pirinci ekle. Tuzunu at. Üstüne 1.5 kat kaynar su ekle. Bu suyun bir kısmı tavuk suyu da olabilir. Tencerenin kapağını kapat. En büyük ocakta altını harlı ateşte aç. Bir iki tıkırdasın sonra kısık ateşe al. Göz göz olunca kapat. Demlemsin. Sonra karıştır ve servis yap
Önce pirinci sıcak su ve tuz olan karışımın içinde bekletilir daha sonra tencereye biraz terayağ ve zeytinyağ eritilir yağ kızınca pirinç soğuk suda iyice yıkanıp süzülür tencereye koyarsın hafif hafif kavurursun pirinçleri kırmadan daha sonra tuzunu eklersin ve sıcak su koyarsın Sıcak su pilavı biraz geçicek şekilde olcak tencere kapatılıp 1 2 dakka kaynar sonra altı kısılır suyunu çekmesi falan 10 dk sonra😋afiyet olsun🙈
Yaparım hep tutar. Önce pirinçleri yıkayacaksın sonra sıcak suya ıslayacaksın ve 3 4 damla limon sıkabilirsin. Sonra tavaya çok çok az yağ dök isteğine göre şehriyeyi kavur pirinçleri süz ve dök biraz yağla çevir. 1 e 1 buçuk ayarında soğuk su dök. Yine istiyorsan bulyon atabilirsin. Suyunu çekince üstünden biraz yağ dök ve kavur. Sondan kavurunca güzel oluyor bu da benim tarifim.
Genelde yemeklerimin tadı çok güzel olsa da estetiksel açıdan eksiklikleri oluyor. Sanırım birkaç püf noktaya ihtiyacım var 😅 Pilavın tane tane olmasını, birkaç damla limon suyu sıkmak olduğunu duymuştum ama asla denemedim. 😂
Seçtiğin pirincin, yağın kalitesi çok önemli ve iyi kavurmak gerekiyor
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
İlk olarak güzel bir pirinç seçmek çok önemli. Nişastasından yıkayarak ayırmak ve suda en az 30 dakika bekletme açılmasını sağlar. Daha sonra rengi değişene kadar uzun uzun kısık ateşte kavurmak gerekir, su ayarıda 1,5 parmak üste geçecek kadar olunca altını kısarsın ve suyu bitince kapatırsın. Daha sonra hemen açma kapağını, bir 20 dk daha dinlensin al sana tanr tane pirinç pilavı. Tuz, yag, şehriye vs ayarı miktara göre değişir
Pirinci guzel kavurmak su eklediginizde kaynayana kadar hızlı ateste pişirmek sonrasinda kisik atesle devam etmek ve suyunu ayarlayabilmek olcum daima pirincin uzerine bir parmaktan az biraz fazla gecmesidir daha lapa pilav yapmadim🙈🙈🙈
Kaliteli pirinç alacaksın ama pahalı pirinç olacak sonra ise tavsiyem pilav yiyeceksen tavsiyem Baldo pirinç almalısın ve suyu fazla ekleme orta derecede ayarla sonrası gelir zaten
En İyi Cevaplar