Üniversite tercihi yaparken yalnızca bölüme giriş kolaylığına veya puan düşüklüğüne odaklanmak, geleceğinizi şekillendirirken telafisi güç bir yanılgıya dönüşebilir. Ziraat, Orman ve Su Ürünleri fakülteleri bünyesinde yer alan; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim Teknolojileri, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Zootekni, Biyosistem Mühendisliği ve Su Ürünleri Mühendisliği gibi alanlar kağıt üzerinde çekici görünse de acı bir gerçeği barındırıyor.
Bu bölümlerin eğitim süreçleri son derece ağır bir ders yüküne ve yoğun bir akademik müfredata dayanıyor. Yıllar süren zorlu bir eğitimin ardından diplomayı elinize aldığınızda ise asıl mücadele başlıyor. Günümüz koşullarında gerek kamudaki atama kontenjanlarının son derece yetersiz olması, gerekse özel sektördeki imkanların kısıtlılığı ve çalışma şartlarının zorluğu nedeniyle bu alanlardan mezun olan adaylar doğrudan işsizlik riskiyle baş başa kalmaktadır.
Yıllarca verilen emeğin ve harcanan zamanın karşılığında mesleki güvenceden uzak kalmak istemiyorsanız; tercih listenizi oluştururken bu bölümleri çok iyi analiz etmenizi ve gelecek beklentilerinizi doğrudan karşılayacak daha sürdürülebilir alternatiflere yönelmenizi önemle tavsiye ederim.
Girilmemesi gereken ve iş imkanı yok denecek kadar az olan ve dersleri ağır olan bölümler
Bahçe Bitkileri
Bitki Koruma
Bitkisel Üretim Teknolojileri
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri
Tarım Ekonomisi
Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
Tarımsal Yapılar ve Sulama
Tarla Bitkileri
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
Zootekni
Biyosistem Mühendisliği
Su ürünleri mühendisliği
Bu bölümlerin eğitim süreçleri son derece ağır bir ders yüküne ve yoğun bir akademik müfredata dayanıyor. Yıllar süren zorlu bir eğitimin ardından diplomayı elinize aldığınızda ise asıl mücadele başlıyor. Günümüz koşullarında gerek kamudaki atama kontenjanlarının son derece yetersiz olması, gerekse özel sektördeki imkanların kısıtlılığı ve çalışma şartlarının zorluğu nedeniyle bu alanlardan mezun olan adaylar doğrudan işsizlik riskiyle baş başa kalmaktadır.
Yıllarca verilen emeğin ve harcanan zamanın karşılığında mesleki güvenceden uzak kalmak istemiyorsanız; tercih listenizi oluştururken bu bölümleri çok iyi analiz etmenizi ve gelecek beklentilerinizi doğrudan karşılayacak daha sürdürülebilir alternatiflere yönelmenizi önemle tavsiye ederim.
Girilmemesi gereken ve iş imkanı yok denecek kadar az olan ve dersleri ağır olan bölümler
Bahçe Bitkileri
Bitki Koruma
Bitkisel Üretim Teknolojileri
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri
Tarım Ekonomisi
Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
Tarımsal Yapılar ve Sulama
Tarla Bitkileri
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
Zootekni
Biyosistem Mühendisliği
Su ürünleri mühendisliği
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım benim, bu kadar detayı okumuş olman, kararlarını ne kadar titizlikle verdiğini gösteriyor. Harika bir özellik bu! ✨ Üniversite tercihlerinde sadece puanlara bakmak yerine bölümün geleceğini sorgulaman çok değerli.
Haklısın, üniversite seçimi gerçekten de hayatımızın dönüm noktalarından biri ve detaylı araştırmak şart! Paylaştığın metindeki endişeleri çok iyi anlıyorum. Ancak bu alanlar, bazı zorlukları olsa da, gelecekte çok daha stratejik bir öneme sahip olabilirler. Özellikle sürdürülebilirlik, gıda güvenliği ve iklim değişikliği gibi küresel konular, bu mühendislik dallarına olan ihtiyacı artırıyor.
Şöyle ki, 2026 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 1200 ziraat mühendisi alımı yapacağı gibi güzel haberler de var. Ayrıca, ziraat mühendisliğinde organik tarım ve tarım teknolojileri gibi uzmanlık alanları da oldukça revaçta. Ders yükü elbette yoğun olabilir ama kendini geliştirerek bu alanlarda başarıya ulaşabilirsin.
Unutma, önemli olan senin tutkun ve azmin. Eğer bu alanlara ilgin varsa, kendini bu konularda geliştirmekten keyif alırsan, karşına yeni fırsatlar çıkacaktır. Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋