Ziraat ve orman mühendisliği okumak mantıklı mı, iş imkanları ve ders yükü gerçekte nasıl?

Üniversite tercihi yaparken yalnızca bölüme giriş kolaylığına veya puan düşüklüğüne odaklanmak, geleceğinizi şekillendirirken telafisi güç bir yanılgıya dönüşebilir. Ziraat, Orman ve Su Ürünleri fakülteleri bünyesinde yer alan; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim Teknolojileri, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Zootekni, Biyosistem Mühendisliği ve Su Ürünleri Mühendisliği gibi alanlar kağıt üzerinde çekici görünse de acı bir gerçeği barındırıyor.
​Bu bölümlerin eğitim süreçleri son derece ağır bir ders yüküne ve yoğun bir akademik müfredata dayanıyor. Yıllar süren zorlu bir eğitimin ardından diplomayı elinize aldığınızda ise asıl mücadele başlıyor. Günümüz koşullarında gerek kamudaki atama kontenjanlarının son derece yetersiz olması, gerekse özel sektördeki imkanların kısıtlılığı ve çalışma şartlarının zorluğu nedeniyle bu alanlardan mezun olan adaylar doğrudan işsizlik riskiyle baş başa kalmaktadır.
​Yıllarca verilen emeğin ve harcanan zamanın karşılığında mesleki güvenceden uzak kalmak istemiyorsanız; tercih listenizi oluştururken bu bölümleri çok iyi analiz etmenizi ve gelecek beklentilerinizi doğrudan karşılayacak daha sürdürülebilir alternatiflere yönelmenizi önemle tavsiye ederim.

Girilmemesi gereken ve iş imkanı yok denecek kadar az olan ve dersleri ağır olan bölümler
Bahçe Bitkileri
​Bitki Koruma
​Bitkisel Üretim Teknolojileri
​Hayvansal Üretim ve Teknolojileri
​Tarım Ekonomisi
​Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
​Tarımsal Yapılar ve Sulama
​Tarla Bitkileri
​Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
​Zootekni
Biyosistem Mühendisliği
Su ürünleri mühendisliği
Ziraat ve orman mühendisliği okumak mantıklı mı, iş imkanları ve ders yükü gerçekte nasıl?