Ülkemizde sosyologların yaptığı bir araştırmaya göre, aynı yaştaki, 30 yıl önceki ortaokul mezunu ile, bugünkü üniversite mezunlarının kültür seviyesi ortalama olarak aynı imiş. Sitede soruyu anlayamayacak cahillerin çok olduğunu düşünerek, açıklama yapayım. Yani, bugün 25 yaşındaki bir ünv. mezunu ile, 30 yıl önce 25 yaşında olan bir ortaokul mezunu, aynı genel kültüre sahipmiş. Tüm iletişim ve teknolojiye erişim kolaylıklarına rağmen toplumun her geçen gün cehaletinin artmasının nedeni nedir?
Cevabın nedir?
+1 yılÜniversite okuyana kültür yüklemiyorlar Matrix filminde yüklendiği gibi :) Bazı mezunlar öyle sanıyorlar kendilerini. Halbuki kültür seviyesi için insan kendini eğitebilir. Bunun için okula gitmesine bile gerek yoktur. Bazı üniversite okuyanlar ne yazık ki sırf üniversite okudukları için kendilerini çok bilgili sanıp kendilerini yukarıda görebiliyorlar. Bu konuyla ilgili kendimce test ettim çocukları. Bizim zamanımızda gördüğümüz konuları şimdiki çocuklara göstermiyorlar. Eğitim çok kötü durumda. Çocuklar takdir teşekküre odaklanmışlar bilgiye değil. .
21 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler eig için.
En İyi Cevaplar
Aile & Toplum konusunda 8,5b cevap paylaştı. Benim üvey babam ilk okul üçten terk idi kasaptı fakat muhteşem bir kültürü vardı her romanı her kitabı okur ve gzetelerde ki her makaleyi okurdu.. Delikanlı olurken ondan aldığım feyz beim hayatta ki ışığım oldu.. Atalarımız boşuna dememiş '2Tahsil cehaleti alır eşeklik baki kalır ''diye.. Kişi beş bilinmyenli denklem çözer ama kültürsüzdür yani adap bilmez.. Şöyle baktığımız zaman üniversite mezunu bir çok eşek görüyoruz.. Hani oğlum ben sana paşa olamazsın demedim adam olamazsın dedim meselesi.
42 Yorumla- +1 yıl
Haklısınız.. Ben de tam bunu sormuştum..
+1 yılO zamanların eğitimi ile şu an ki eğitim içeriği arasında uçurumlar kadar fark var.. Benim lisedeyken tarih ve edebiyat hocam lise mezunuydu mesela.. Hatta tarih hocam lisede 3 kez üst üste sınıfta kalmış. Çünkü çok zor olduğunu anlatırdı, müfredat çok daha dolu ve faydalıymış.. Şimdi üniversite bitirenler bile o birikime sahip değil.. Tek sorun bu değişim bence..
13 Yorumla- +1 yıl
Güzel.. mantıklı bir açıklama.
- +1 yıl
Teşekkürler..
- +1 yıl
🖐️
+1 yılEvrim teorisini müfredattan cikaran bakanlara emanet egitim sistemi.
Bir 20 yil sonra uni mezunu ile 60 yil önceki ilkokul mezunu ortalama olarak ayni kültür seviyesine ulasir.
Misal su an ki müfredatta biyoloji nasil anlatiliyor cocuklara?
Allah ol dedi oldu?😂13 Yorumla- +1 yıl
Bir sonraki sorum tam da evrim teorisi ile ilgiliydi.. lütfen onu da cevaplar mısın? :)
- +1 yıl
Hayir 😂😂😂
- +1 yıl
Sen tembellik edip soruya gitmedin ama ben soruyu önüne getirdim :)
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
35
Cevap
35Cevap
Egitim sistemi farki ve ondan once hayat aşamalari farki. Eskiden 11-13 yaslarinda cocuklara hakim olacagi bir meslek ogretilir hatta çırak olarak kazanc saglayacak sekilde yetistirilirmis. En buyuk genel kultur insandir, fiilen bircok seyi yasayip erkenden tecrube ediyorlarmis, insan beyni buna musait cunku. Ne kadar okursan oku dinlersen dinle, bir seyleri yasarken tecrube etmek, sahit olmak ve kavramak kadar etki etmiyor. Hele ki ekmek elden su golden, bir suru bilgisayar oyunu sanal alem varken kitaplardakiler kulaktan girip digerinden cikiyor.11-13 yas bilgilenmek ve kavramak icin kucuk degil. Internet kafeler o yaslarda agzindan ana avrat kufur eksik olmayan , tamamen bos seylere kafa yoran cocuklarla dolu, hepsinin elleri çüklerinde. Digerleride evlerinde daha sessiz ice kapanik sekilde yanlis bilincleniyolar. Sorsan her turlu sokak agzi cinsel muhabbeti, p. rno sitesi ya da sanal populer akımlari bilir dinler ve takip ederler, ama hicbiri bilim fen kimya ya da hayat adıma bir birikim, bilgiye ihtiyac pesinde degiller.
10 Yorumlaolabilir burda kültür seviyesi kiyaslanirken sorulan sorulara da bağlı aslında. 30 yıl önceki ortaokul mezunu kişinin yaşını kıyaslarsak o dönemle ilgili soruları kolaylıkla yanıtlarken bugünkü üniversite mezunu biri yanıtlayamayabilir ayrıyeten günümüzde eğitim niteliksiz. Boş boş şeyler bilginin neyin ne olduğunu eğitimimizde yok. Her şey belli kalıp ve kurallara dayanır. Ama şu da var. Ben otuzlu kırklı yaslardaki nesili hic kültürlü bulmuyorum. Sadece cağa ayak uyduramıyorlar empati zaten yapamıyorlar. Hep kendi söyledikleri doğru kafasindalar çoğu. Yaşlıya karşıda gence karşıda tutumları bu şekilde. Çocuklarını kısa yoldan meslek sahibi yapma kafasında geneli. Gerçi insandan insana da değişiyor bu. Kültürlüsü de var kültürsüzüde. yaşla kıyaslamakta saçma geliyor.
10 Yorumla
+1 yılSadece egitim sistemine yuklenmek hata. Bizde dogruyu yanlisi gostererek ogretme gayreti var. Gecen bir japon vidyosu izledim okul gosterisi var cocuk 4 kez yuksekten atlamaya calisti sonunda agladi diger arkadaslari birlik olup cocugu diger cocuklarla karistirip cocugun mahcuplugunu giderdiler. Bizde ise filmlerde cocuklar asagilanir dovulur ezilir. Bizde hersey yanlis. Fakir asagilanir kapici horlanir. Patron isciye kopek muamelesi yapar. Cocuklar simartilir anne ile cocuk yer degistirmistir. Dedigim gibi bizde hersey yanlis. Beyin özürlü taklitci
gunu kurtarmanin pesinde bir millet olduk.10 YorumlaAz okumak, az araştırmak, az odaklanmak, az deneyim proje yapmak.
Okul Sistemi tamamen kolaylığa kaçtı. Test, okullarda hazır projeler sadece tak çalıştır şeklinde, çocukları özetleri okuyarak kitabı okumuş oluyorlar, internet sayende odaklanma ve heyecan kayboldu sayılır.
Ayrıca, internet ve yeni sinema sayende küfür etmek, saygısızca davranmak moda oldu, standart oldu. Ne öğretmene, ne ebeveyne saygı kaldı.25 Yorumla- +1 yıl
Seni görmek ne güzel... Özlenmiştin... Hoş geldin..
- +1 yıl
Evet halen yola devam ediyorum. Oldukça uzaklardayım, ama tesadüfen bir süreliğine internet buldum.. Yakında yine kaybolup yola devam edeceğim.
- +1 yıl
Teşekkürler..
+1 yılOkul kültürünü ya da daha modern olarak akademik kültür olarak o seviyede olmayabilir de genel kültür, toplum kültürü veya kendini yetiştirme olarak çok çok üstünde olabilir bir de şöyle bir durum var bazı universite öğrencileri veya mezunları okul okumaktan başka birşey yapmamış dünya ile bağı olmayanlar toplumsal ilişkileri zayıf sıradan vasat tip o kadar var mi ver kitabı iki dakikada okur ezberler ama bir ortamda iki kelimeyi bir araya getiremez.
11 Yorumla- +1 yıl
Evet konu genel kültür...
Aile & Toplum konusunda 2,6b cevap paylaştı. Genel kültürle kıyaslanınca olabilir ama insanlara okullarda sadece genel kültür verilmez akademik bilgiler mesleğe yönelik bilgiler verilir bu yüzden 30 yıl öncesinin ortaokullusu bugünkü ünilinin akademik bilgisine sahip olamaz. ayrıca hayat giderek zorlaşıyor eskiden meslek erbabı olmak şimdikine göre çok daha kolay gün geçtikçe eleman değil vasıflı eleman açığı oluşuyor bizde genel kültüre değil mesleğe yönelik bilgileniyoruz
14 Yorumla- +1 yıl
akademik bilgi farklı bir şeydir... konuyla ilgisi yok.. mevzu genel kültür
- +1 yıl
Evet bu mantıklı... insanlar hedeflerine daha çok odaklanıyor ve diğer bilgileri umursamıyor.
+1 yılTembellik teknolojiyle beraber cig gibi buyudu kutuphaneye giden ne kadar insan kaldi arastirma yapan gezen sorgulayan vs eski insanlar zorluklarla ogreniyordu ve gercekten ogrenmek istiyordular simdiki nesiller acaba hangi okulda kac kiz var hesabi yapip bilgiyi googleden tek cumle seklinde ogreniyorlar cogu okula gelmekten aciz gelende hep pisman hep sikayetci arastirma yapmak icin sosyolog olmaya gerek yok bugunku unlu insanlara sanat camiasina bakarakta anlayabiliriz sonucu ne bir neset ertas bulabilirsin nede bir kemal sunal ne dedigi belli olmayan tipler var artik her yerde.
20 Yorumla
+1 yılOkulu bitirmek için okuyoruz gerçi okusak da işe yaramıyor artık.. Eskiden liseyi bitiren öğretmen de olurmuş mesela herkes bunu söyler. Üniversite okumak sadece insana sosyal hayat katıyor bu ülkede (bazı üniler ve bazı bölümler hariç). Üniversiteye gidin bakın çoğu genç hala kopya çeker oraya meslek edinmeye gidiyorsun sanki günü geçirmek için yaşıyorlar kimse kendini geliştirmiyor artık. Herşeyi ihtiyaç olunca internetten bakıyoruz ve her bilgi anlık sadece
14 YorumlaBunları bildiğimiz halde neden şimdi daha geç olgunlaşıyoruz?
- +1 yıl
Çoğu genç üniversiteye başlayınca anlıyor bunu ama biraz geç olmuş oluyor. Çoğumuz da pes ediyoruz benden bu saatten sonra birşey olmaz diye. Bilgiye ulaşmak kolay olunca unutmak da kolay okuyor maalesef. Ve eğitim sistemi de biraz insanın hevesini kırıyor. Ben ingilizce okumak istiyorum mesela bana Türk dili edebiyatını da öğretmek istiyorlar hem de bir sözel öğrencisi kadar buna ne gerek var bırakın ben ingilizceyi tam öğreneyim Türk edebiyatını herkesin bilmesi gerektiği kadar. Bir insan 1 konuda daha başarılı olur bizi her konuda bilgili olmak zorunda bırakıyorlar (okul dersleri) ve en sonunda hiçbirşey bilmeyen bireyler olarak yaşıyoruz. Okumakdan soğuyoruz ve tembelliğe de yatkın olduğumuz için genel kültür kalmıyor tabi. Sosyal medya da cabası. Tüketen ama hiçbir şey üretmeyen saçma saçma sosyal medya akımlarına heves eden, tek derdi nasıl bir fotoğraf paylaşsam diyen gençlerle çevriliyiz nedeni ise bu devirde parayı okuyan kazanamıyor maalesef
- +1 yıl
Açıklaman ilgimi çekti ve içindeki hatayı gördüm. Sen 22 ben 32 yaşındayız. Yani aramızda tam 10 yıllık bir eğitim farkı var. Ben lise ve ünv. de iyi derece de İngilizce eğitimi aldım ve şu an işimin de gereği olarak akıcı "professional" seviyede İngilizce konuşuyorum. Asıl vurgulamam gereken konuya gelirsek, ben lise de hazırlık sınıfına başlarken, öğretmenin ilk sözü "Kendi dilini düzgün konuşamayan biri yabancı dili asla öğrenemez" olmuştu. Yani açıklamandan iki ayrı sonuç çıkıyor. 1. Yabancı dil öğrenmek istiyorsan, Türk dili ve Edebiyatı nı da aynı derece de iyi bilmen gerekiyor. Çünkü İngilizce de sık kullanılan bazı kelimeler in Türkçe karşılığı günlük kullanımda az kullanılır ve toplumun çoğu kendi dilindeki anlamını bilmez. Örneğin, cool gibi.. 2. sonuç, bunu senin ısrarla kabul etmemen.. Demek ki henüz dil öğrenimine başlamadan önce bilmen gereken şeyleri henüz öğrenememişsin.
- +1 yıl
Ben onu sadece örnek olarak verdim:) Ve evet kendi dilimi öğrenmeyi ben de isterim ama ben bunu Nazım Hikmet Ran'ın bütün şiirlerini bilerek başaramam. Bunun yerine beni Türk dilinde geliştirsinler tarihini öğretsinler Osmanlıca dersi versinler ama neden Edebiyat'ı baştan sona bilmek zorundayım? Ve evet gramer konusunda zorluk çekiyorum böyle yaptığım için:) B2 seviyesinden yükselemedim hala
+1 yılEvet bu doğru yıllar öncede aynıydı. eski ilkokul mezunlarıyla şimdiki lise mezunlarının kültür seviyesi aynı belkide eskilerinki daha fazla annem benden daha başarılı tarihte her konuda sınıf birincisiymiş 😊dedem onu okutmadı şimdi çok pişman okutmadığı için eskiden öyleymiş ama kızları okula göndermek zormuş. dayımlar üniversite mezunu ama annemde onlar kadar bilgili hala 😊
12 YorumlaBelki de o zaman bilgiye erişmek emek istiyordu, bilgi değerliydi. O yüzden bilgiye ulaşanlar onu elinde tutmaya özen gösteriyordu. Şimdi bilgi önemsenmiyor olabilir mi? :*
- +1 yıl
Evet öyleymiş kitap okumak için can atarmış annem dayımların bütün kitaplarını okurmuş dergiler olurmuş devamını merak edermiş onlarda vermezmiş iş yaptırmış oda sırf okumak için yaparmış her söylediklerini
Ben buna katilmiyorum bence ayni degil. Ayni olamaz 30 yil oncesini bilemiyorum ancak o donem icin ortaokul bitiren kulturlu sayiliyor olabilir bugun ise her tarafa acilan sayisiz universitelerlden dolayi hemen herkes universite mezunu sayilir bu sebeple cokta uni. Bitirmek buyuk birsey sayilmiyor maalesef.
14 YorumlaGenel kültür örf adet toplumsal olaylara bakış davranış farklı şeylerdir.
- +1 yıl
Genel kultur olaylara bakis acisi demissnz her okuyan genel kulturde cok basarili anlamina gelmz ilgi alanlararina bagli kimi muzikte kimi siyasette kimi sporda genel kulturu yuksektir. Ya da sadece derslere odaklanna hic bir alani olmayan ogrenci vardir. Bakis acisi da okudugu uni. Bagli bence kimi uni. Etkinlik bakimindan ya da ogretim uyelerinin gpruslerini acikca ifade ederken kimisi maalesef siyasi kaygilar tasir ve ozgur bir ortam bulamadigi icin susar farkli bakis acilari sunamaz. Yani kisacasi kisiden kisiye degisir
- +1 yıl
Haklısın 15 yıl öncesine kadar Uçak füze otomobil bilgisayar hepsini yapıyorduk. Bu iktidar gelince hepsi unutuldu..
Çünkü günümüzde neredeyse tüm hocalar araştırma yerine farklı şeylere yönlendiriyor.
Okuyan insanlar ise araştırma yapmak yerine ne görürse, ne duyarsa onunla haraket ediyorlar. Hem öğretme hem öğrenme konusunda ne yazık ki kötü bir durumdayız. Bizim nesil yine biraz daha avantajlı o konuda. Ancak bizden sonrakilerde hiç araştırma yok.10 YorumlaGünü, ay ve yılı kurtarmak anlamında bir deyim duydunuz mu?
Sanmıyorum... İşte şimdi ki eğitimin yetersizliği yanı sıra bir de günü kurtarmak adına yapılıyor ödevler, sunumlar... Okunmuş olmak için okunuyor bir çok kitap.
Teknolojiye gelince zaten sınıfta kaldık, neyi sorguluyoruz...10 Yorumla
+1 yılGenel kültürse eşitlikten kastın mantıklı. Ben ne ilk okul mezunları gördüm kendilerini geliştirmişler önünde düğme iliklersin. Üç üniwersite bitirmiş ama kendini geliştirememiş enbesillerde war göz ardı edilemez. Alınan eğitimle yetersiz kalıyor herşey. Önemli olan kişinin kendini yetiştirip geliştirebilmesi...
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Tuketim toplumu olusumuzdan.
Bilgiler tazelenmezse siliniyor bildiğim yenisini kolay hatirliyoruz.
Eğitim bilgi yönünden kişilik egitilmiyor esas sorun bu.
Diziler ahlaksizlik öğretirken toplumsal yozlasma basini alip gidiyor.
Tembellestik her sey netten hallediliyor. Arastirici yanimiz koreldi.
Polislerin de ortalama zekali olusu ülkeyi tehdit eder.
Yanlışlar yumagindayiz bence.10 Yorumla
+1 yılElbette istisnalar var ama çok zor ülkemizi ele alırsak. okuyup da cahil olan bir sürü insan varken okumayıp da kültürlü olmasını beklemek.. İmkanı olmayıp da okumayıp kendisini gelisitirenler olabilir ona lafım yok ama yeni jenerasyondan olup da bir üniyegiremiyosa bir insan atsın kendisini
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 431 cevap paylaştı. Böyle bir genelleme yapmak ne kadar doğru, bu konudaki araştırmalar ne kadar tutarlı bilmiyorum. Lakin azizim babama diyorum çok okur muydun gençken, adam herkes kadar diyor. Ufak bir kütüphane işte diyor. Takriben kaç kitap diyorum, 3000'i aşkın sanırım diyor. Yani görünen köy misali. 😊
10 Yorumla
+1 yıloğuzhan uğurun dünyanın sonunu aptallar getirecek demesinin sebebi bu durumdur
teknoloji var ama çoğumuz tarla sürmeyi hayvan otlatmayı bilmiyoruz
teknolojik bir çöküntüde aptallık daha fazla ortaya çıkacaktır.
la bırak teknolojik çöküntüyü youtube kapatılsın tamamen yemek yapamayıp açlıktan ölenler olur dünyada10 Yorumla
+1 yılKötü bir eğitim sistemi daha ne olabilirki bu ülkede 3200 imam hatip lisesi 302 fen lisesi ilahiyat fakültesi 105 tıp fakültesi 84 Allah'a şükür dindarız ama ahlaksızlık ve cehalet dizboyu.
14 Yorumla- +1 yıl
Dinsiz olsak daha mı ahlaklı olurduk?
- +1 yıl
Ahlakın dinle bir alakası olmadığını sende biliyorsun boşuna kendini yorma.
- +1 yıl
Cevabında din ile bağdaştıran ama sonra ilgisi olmandığını söylemen pek anlamlı olmadı.
- +1 yıl
Cehalet böyle bir şey işte dinimiz var diye ahlaka ihtiyacımız olmadığını düşünüyoruz.
+1 yılKültür aynı olabilir ama onun yerine bu zamanda başka bölümlerde daha gelişmiş olabiriz. teknoloji ile aramız daha iyi mesela. Veya diller ile aramız da daha iyi
16 Yorumla- +1 yıl
O dönemin insanlarının teknoloji ile arası iyi değil miydi ?
- +1 yıl
Bugünlerde olduğu gibi değil Hayır
- +1 yıl
:) Tamam anlaşıldı durum :) Tabi canım... Fatih Sultan Mehmet çok cahildi... Cep telefonu kullanmayı bilmiyordu... Ama unuttuğun bişey var... Kullandığın teknolojiyi o dönemin insanları üretti. Sen sadece kullanıcısın :)
- +1 yıl
Ben oturup 30 sene öncesinden bahsediyorum sen gelmiş fatih sultan mehmet diyorsun😂😂😂
- +1 yıl
Kız git git beni dellendirme :D
- +1 yıl
Alakası yok Ortaokul mezunu arkadaşım var akıcı şekilde ingilizce konuşuyor ve rusçada biliyor kendini ifade edecek kadar Teknoloji ile arasında gayet iyi diploma bir kağıt parçasından başka bir şey değil insanın kendini geliştirmesi önemli.
Olamaz ama şuna emin ol lise mezunu ile üniversite mezunu kıyaslamada bazen farklı olabiliyor. İdealleri olan kitap okuyan bir liseli üniversite bitirmiş bir çok mezundan daha kaliteli düşünebiliyor.
14 Yorumla- +1 yıl
Olmuş işte :)
- +1 yıl
30 yıl önce okumak değerliydi öğretmenlerin kalitesi ve maaşı vardı. Şimdi kaç tane okulda rezalet dönüyor işin freni patlamış. İyilik yapayım diye eğitim bakanları daha berbat haline getirdi. Cinayet işleniyor eğitim değiştirildiğinde. Salak canım bir nesil yetiştirmeyi başardılar.
- +1 yıl
O zmn bu siteyi kapatmaları lazım. Belki de özellikle açık tutuyorlar. gençler daha da aptallaşsın diye :)
Tek sebebi boş uğraşların artması : sosyal medya
Yani sosyal medyada bilgi edinecegine insanlar daha çok egelence peisnde olmasi12 Yorumla- +1 yıl
Bunu bir öz eleştiri olarak kabul edebilir miyiz?
Aile & Toplum konusunda 724 cevap paylaştı. Olabilir doğrudur.
Öğretimin içinin boşaltılmış olması. A dan Z ye Eğitim - öğretim sistemi ayaklar altında.
12 Yorumla- +1 yıl
İçi hiç dolu değilmiş ki... 30 yıl öncekiler de bir 30 yıl öncekilere göre kötü durumdaymış.
Aile & Toplum konusunda 3,7b cevap paylaştı. İnsanları küçümsediğin, aşşağıladığın, peşinen cahil yaftası yapıştırdığın sorulara lütfen bir daha davet etme beni.
11 Yorumla- +1 yıl
Bunun dışında hangileri var?
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılCok basit bir ornek , bu sitede bir soranin sorusundaki onermeye yanlis diyorsun, seni eksiliyor, ispatliyorsun , isppatladigin yorumu siliyor. Sosyologlarin arastirmasi dogru mu bilemem de herkes her seyi biliyor ya da bildigini uygulamiyor.. isine gelen dogrudur...
10 Yorumla
+1 yılİnsanlarin teknolojiyi zaman oldurme amaçlı kullanması ve sov meraki
12 Yorumla- +1 yıl
Ya da bilgiye kolay erişebileceğini düşünmesi. .
- +1 yıl
Guvenilirligini arastirmazsa evet kolay erisir
Kendini geliştirmek çok kitap okumak gezmek önemli olan
13 YorumlaEeee soru ile ne ilgisi var. Üstelik sizin için AYRICA açıklama yapmıştım. Emeğime yazık değil mi?
- +1 yıl
Bir de ukala olacak. Böyle mi öğrettim ben sana ukalalığı..
+1 yılBence böyle genelleme yapılması saçma bu araştırmalar neye göre yapılıyorsa artık
12 Yorumla- +1 yıl
İnanmak zorunda değilsin... İstiyorsan kendin araştır.
- +1 yıl
Yani demek istediğim bitirdiğin okulun derecesi ile ilgili değil ne kadar kitap okuduğunla meraklı ve ilgili olduğunla ne kadar araştırdığınla alakalı bir konu bu.
Olabilir, ortaokul mezunu daha üst kültür seviyesinde de olabilir
11 Yorumla- +1 yıl
Oldukça açıklayıcı olmuş.. Olabilir :)
Tabiii günümüzde malesef kültür ve özellikle de sosyal kültür seviyesinde bazi orta okullu okuyan insanlar üniversiteye gidenlerden daha kaliteli davranıyorlar
20 YorumlaBuna göre memleketin kültür seviyesi ortalama 30 yıl geriden geliyor demek.
Doğru tespit. Nitekim okuma yüzdelerimiz ortada. Okuduğumuzu anlama meselesine değinmiyorum bile. Yerin dibine girsek, yeridir..10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yılOlabilir cünkü kültür seviyesi sadece okulla alakali degil. Günümüzün genclerin kültürünü sosyal medya belirliyor resmen.. Sosyal medyada bu konuda sinifta kaliyor bence.
10 Yorumla Sonucta ikiside kolayina is bulamiyor yani bosuna universite okumus oldunuzz
12 Yorumla- +1 yıl
benim okuma yazmam yok.
+1 yılEğitim sisteminin kalitesizleşmesi. ama şuda var üniversite bölümü var bölümü var bazı insanlar üni. mezun oldum diye hava atıyor ama "herşey "diye yazıyor
10 YorumlaEskiden memurların bile bir tarzı bir ağırlığı toplum nezdinde bir saygınlığı vardı. Şimdi oda yok.
Eskiden okumak demek büyük bir iş idi. Şimdi herkes okuyor...10 YorumlaOrta okul mezunu üniversite mezunundan kültürlü bile olabilir. Herşey okuyup görmek ile bitmez. Kimileri doğuştan üstün doğar.
10 YorumlaDiplomalı cahillerde gorduk tahsil meselesi degil bu okumayip kendini gelistiren cok insan var okuyup da bir baltaya sap olamayanda
10 Yorumla
+1 yılProföserler öyle diyorsa bilim kanıtlıyorsa olabilir hem banane
14 Yorumla- +1 yıl
Tabi ki seni ilgilendirmiyor... Sen sevgili bulup öpüşme, sevişme düşün..
- +1 yıl
Lan ben bakireyim böyle şeyleri aklımdan geçirmem her kızı bir tutuyorsunuz midem bulanıyor
- +1 yıl
Lan ben bakireyim böyle şeyleri aklımdan geçirmem her kızı bir tutuyorsunuz midem bulanıyor
- +1 yıl
Bakireler aşk sevgili öpüşme düşünemez mi :)
+1 yılKısmen doğru. İstisnalar her zaman olacaktır. Bence burada teknoloji ve internetin büyük bir rolü var.
10 Yorumla
+1 yılSimdi ortalama 50 olunca kaç zayıf varsa geçiyor çocuklar bizim zamanımızda 1 ersten sınıfta kalıyorlardı ve saygı var di kitap okumak var di simdi tablet bilgisayar saygısızlık var
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Kültür okudugu okulla alakali degil yasadigi aile ve yöreye baglidır
15 YorumlaYöresel kültür ayrıdır.. Söz konusu eğitimle ilgili olan kısım.
- +1 yıl
Kararı sen mi veriyorsun?
- +1 yıl
Ünv de aldığın mesleki eğitim ve bu sırada edindiğin genel kültür farklı şeyler. İlk önce yöreye bağlı kıstladın şimdi de meselki alnda kısıtlıyorsun.. Eğitim demek sadece bir konuyu öğretmek değildir. Düşünceyi geliştirmek, hayata bakışı ve yorumlamayı geliştirmek doğru tespit yapmak, yaşam felsefesini oluşturmak demektir.
- Aile & Toplum konusunda 5,8b cevap paylaştı.
+1 yılolur olabilir Sayın bülent ecevit lise mazunu idi...
10 Yorumla
+1 yılDoğrudur eğitim sistemi çok kötüleşti müfredattan gerekli konu ve dersler çıkarıldı.
10 Yorumla
+1 yılÖzkültürde denk olabilirler ama genel kültürde üniversite okuyan her zman önde olur.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Ezberci ve medyatik kültür...
Entellektüelliğin algılanamaması...10 Yorumla
+1 yılGençlerin erişim kolaylıklarını kötüye kullanmasından kaynaklanıyor bu durum
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 2,2b cevap paylaştı. Eğitim sistemi ve insanların farkındalıklarının körelmesi.
10 YorumlaKültür insanın kendini yeriştirmesiyle alakalı bir durum. Okulda kazanılan bir şey değil. Zaten okullarda öğrenilen teorik bilgilerin çoğu unutuluyor.
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 3,4b cevap paylaştı. Tamamen katiliyorum. Araştırma geliştirme ögrenme hevesi günümüzde yok. teknoloji ile birlikte sosyalleşme sıfıra indi.
10 Yorumla
+1 yılToplumun cehaletinin artmasının temel sebebi "Zaten biliyorum" rahatlığıdır
10 Yorumla
+1 yılHer okuyan kültürlü olmaz ki
12 Yorumla- +1 yıl
E bunu zaten soruda söylüyoruz... Ben başka bişey soruyorum.
- +1 yıl
Cehaletin sebebi sadece tek doğruya inanmak sorgulmamak düşünmemek
- Aile & Toplum konusunda 1b cevap paylaştı.
+1 yılSosyologlara güvenmiyorum..
12 Yorumla- +1 yıl
Onlar sana güveniyor :)
- +1 yıl
:D :D
+1 yılEğitim sistemini iyici b*k ettikleri için
17 YorumlaKim?
- +1 yıl
İktidar
- +1 yıl
Her suçu iktidara atıp günahlarından arınabileceğini mi sanıyorsun :)
- +1 yıl
Evet
- +1 yıl
Kız bak beni sinir etme... Yanına gelirim :)
- +1 yıl
Bu nasıl tehtit😂
- +1 yıl
Sözümü bitiremedim yarım kaldı :) Isırırım diyeyim bari :D
+1 yılcunku gelisen tek sey teknoloji..
13 Yorumla- +1 yıl
Yani ne dedin sen şimdi? ben bunu zaten soruda yazdım.
- +1 yıl
cevab sorunun icindeydi..
- +1 yıl
Kapak fotoğrafına hatırla yazmış olmana rağmen maalesef hatırlayamadım.. Ama seni bir yerden gözüm ısırıyor.. ;)
- Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılyeni neslin hazırcı ve geri kafa olmasından kaynaklı olabilit
00 Yorumla
+1 yılkim yapıyor lan bu araştırmayı
11 Yorumla- +1 yıl
Lan demeden yazabilen insanlar.
- Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılKültür olabilir de bilgi seviyesi ayni olmaz.
10 Yorumla Egitimin ne kadar kotuye gittiginin kaniti
10 Yorumlayetişme biçimi mantık
10 Yorumla
+1 yılDoğru değilse bile doğruya yakındır.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 814 cevap paylaştı. kendini geliştirmek önemli...
10 Yorumla- Devamını Gör (10)
Devamını Gör(55)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Ortaokul mezunu ile, üniversite mezunu aynı kültür seviyesinde olabilir mi?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler