4/NİSÂ-3: Eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdir de) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helâl olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın; yahut da sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.) / Ahmed Hulusi (4/NİSÂ-3: Eğer yetimler (kadınlar) konusunda haklarını vermede korkunuz yoksa, o zaman sizin için temiz olan (şirk ehli olmayan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Eğer (aralarında) adaletle davranamayacağınızdan korkarsanız, o zaman bir tane ile veya ellerinizin mâliki ile (yetinin). (Nikâhsız {evlilik anlaşmasız} birlikte yaşamayın. ) Zulmetmemeniz için bu en ehven olanıdır.)
Islâm dininin 4 kadın la evlenmeyi helal kılması hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Sen gibi Okumuş görünen Cahillerin, o ayeti tek başına cımbızla çeker gibi alıp, sadece öyle imiş gibi göstermesi ile, asıl o 4 tane alan yaratık mendeburlara layık olduğunuZU düşünüyorum.
Kuranda ayetlerin, surelerin oluşturulmasında her birinin inme sebebi ve o zamanın şartlarının gerektirdikleri de anlatılır.
Zamanın şartlarında, sabaş kayıplarında karşı cinsin fazla oluşu sebebi ile, onun bunun çocuğu ortada dolansın değil de, babası belli kimselerin nesli sürsün diye indi.
Günümüz şartlarına, uçkuruna düşkün adilerin ve karakteri yoksun kendilerine saygıları olmayan kadınlar için değil...
Ama Anlamanı beklemiyorum.. Amacın belli..
Keşke insan gibi sorsan, keşke insan gibi öğrenmek istesen..
Sorum da herhangi bir hakaret elestiri vs. Göremiyorum. Ama beni cahil de medburlara layık da etmişsiniz güzel. Sorum gayet açık. Bu ayet hakkında ne düşünüyorsunuz diye sordum. Detaydada ayeti koymuşum. Sirf Laf söylemek için varya...
Sırf laf söylemek için değil, savunma mekanizman zaten kurduğun cümlelerden belli.
Bak diyorum ki, alay etmiyor olsan, saçma bulmasan - ki bu sen gibi cahiller derken kastım bu, kulaktan dolma ile değil, açıp okursun, başından sonuna bütün olarak bakarsın, sonra gelir de Şu kısmı mantığım almadı Arkadaşlar dersin, o zaman ben ve ben gibileri sana Sabaha kadar tek tek ayet ayet açıklamaktan asla çekinmezdim.
Sorunu baştan oku, alay eden örnek karikatüre kadar soruna çok güzel yakıştırmışken, sana nasıl mantıkla yaklaşmalı?
Bak bak, o kafada yorumlara bak, 4 karım olsa Oh diye aç k*peklere.. Bu değil işte İslam.. Kuran bunu emretmiyor..
O bir bütündür. En başında okudukların, ortada birleşen ve sonunda açıklayan o kadar güzel yapıda ve hikmettedir ki, anlasan, bir okumak isteyip ön yargısız baksan şu sorun için içinde pişmanlık doğar da ağlardın... Emin ol..
NİSÂ-34: Allah'ın bazısını bazısına üstün kılması nedeniyle ve mallarından harcamalarından ötürü erkekler, kadınlar üzerinde hüküm sahibidirler. (Ama öte yandan da) saliha kadınlar; gönülden boyun eğenler ve Allah'ın korunmasını emrettiği şeyleri (hakları), kocasının bulunmadığı zamanda koruyanlardır. Baş kaldırmalarından endişelendiğiniz kadınlara (önce) öğüt verin, (etkili olmazsa) onları yataklarında yalnız bırakın, (o da olmazsa, son çare olarak sınırları aşmamak şartıyla) onları (iz bırakmayacak şekilde, suçlu oldukları hasebiyle) dövün. Size itaat ederlerse sakın aleyhlerine yol aramayın. (Unutmayın ki) Allah (hepinizden daha) yücedir, büyüktür.)
Eee, bildiğim ayeti kopyalarak ne yapmaya çalıştığını cidden anlamadım. Bak dedim ki, bir şeyi inkar etmen için TAMAMINI OKU, içinden cımbızla çekip çıkarma..
Meali, sonra tesfiri..
Şimdi ben sana Cahil diyorum, çünkü sen Okumadın diye. Bütün olarak ele almazsan, bu anlamlar çıkar tabii ki diye.
Ama sen de bana cahil diyorsun, benim bildiklerimi bilmeden bunu neden ısrar ediyorsun ki.
Annen ve baban... Otur konuş, ben ateist oldum şu şu sebepler bana Saçma geliyor de. Gelen sebepleri ARAŞTIRMADAN kimseye çamur atma ki, saygı çerçevesinde Saygı görürsün ve istediğin cevapları alırsın. Şimdi yer ayağından kaysa, bir dala tutunacak kadar ayağın boşta kalsa öyle bir besmele öekersin ki :) istesende inkar edemezsin. Çünkü iman kalptedir. Kul nefis ile onu ezer ya da üstüne alır. Sen gençliğin hevesi ile gelen sorumlulukları ağır görüp, kolaya kaçmışsın. Ben gibi çok var diye, bilmediğini açıklamak yerine sözlük anlamlarla geliyor, anlatana da kulak kapıyorsun. E bu da var Kuranda 😁
Müslüman değilim ama okuduğum ve anladığım kadarıyla helal olan kadınlardan demiş. İslam dininde ikinci bir eşin helal olması içinde kadının kocasının savaşta veya normal yollardan ölmüş olması gerekli. Bu durumda ortada kalan kadın güçsüz ve kendi ayaklarının üzerinde duramayacak durumda ise evde olan eşinin ve dul olan kadının rızası alınarak nikah kıyılmalı
@matilda54 tabi bu kriterlerde var ama islam dininde erkeğin kafasına göre gördüğümü alayım kimsede buna ses çıkarmasın gibisinden bir davranışa izin verilmediğini okudum. Bir kadının eşi savaşta veya doğal yollarla vefat etmişse ve bu kadının kendine bakacak durumu yoksa, himayesine gireceği kimseside yoksa erkek bir nevi korumak ve ihtiyaçlarını gidermek, bakmak adına nikahı altına alabilir diye okudum. Tabi bunda ilk eşinin ve nikahı altına alacağı kadının rızası olması lazım
Dogru dıyorsun. Butun ılahı dınlerde de oldugu gıbı ıslamıda erkek egemen dın halıne getırmeye calusıyorlar. Bıyerde okudum pwygamber esı tıcaret yapıyormus evde oturmuyormus.
Hristiyanlikta yahudilikte kadının itten farkı yok tabii aynı tanrı tarafından indirildi o ayrı konu. Ama yok yok onların kitapları değiştirildi (!) @loselover1
Biliyor musun? Tüm dinler hiç bir anlam ifade etmiyor benim için. Müslüman olmadığımı söylemiştim. Zaten Tanrı ile aramda kişisel sorunlar var ve inan bana din konuları yüzünden de tartışmak istemem 😄
@matilda54 yanılıyorsun. Ben Allahın varlığına inanıyorum. Sadece dediğim gibi kişisel problemlerim yüzünden itaat etmiyorum. Kurallarını yerine getirmiyorum. Sadece Allaha inanmak beni müslüman yapmadığı için müslüman değilim dedim. Yinede saygı duymana sevindim. Bu devirde nadir olan insanlardansın 😊
Buranın bırde ahıret yanı var. Izmırli senden sadece sunu dusun ve bul bulursan deıst ol ataıst ol. Etrafına bak sonra cevrende tanıdıgın butun bılım adamlarına ılım adamlarına sor su alemde var olupda ıse yaramayan bos bosuna varlık ta olan bır canli cansiz var mı sor suda bır ıse yaramıyor dıyebılecegın bırsey bul ve kafan rahat olsun. Ama buamcan cunku ayette kesın olarak Allah bız hıcbırseyı bosa yaratmadık dıyor ve senıde benıde bosa yaratmadı ıste. Olene kadar muhket verdı. 60 yıl kafan rahat olsa ne olmasa ne. Gercek senıde benıde bulacak nasılsa.
Bu durum mecburi hallerde geçerli yani şart değil. O dönemde kadınların şimdiki gibi ekonomik özgürlükleri yoktu ve çok sık savaşlar olduğu için eşini kaybeden kadınlar ortada kalıyordu. Geçimini sağlayabileceği bir durum olmadığı için koruyup kollamak bakmak amacıyla çevredeki erkeklerin nikahlarina girmek durumunda kalıyorlardi. buradaki amaç sadece barınma korunma ve yiyecek ihtiyacını karsilamakti. cinse anlamda doyumsuzluk söz konusu değildi. Kaldı ki Peygamber efendimiz (SAV) bazı eşleriyle sırf bu yüzden evlendiği için elini bile sürmedıgi olmuştur.
Ayrıca böyle yorumları gördüğümde üzüldüğümü de belirtmek isterim İslam dini gibi muhtesem bir dini tanıma fırsatına nail olmuşken nasıl oluyorda insan o mükemmel beynini böyle şeylere yoruyor. İslam dini böyle basit bir din değil hakkıyla yasamaniz bir gün nasip olursa beni çok daha iyi anlayacaksınız.
Ayet gayet açık ve sonunda da "sizin için hayırlı olan bir eştir" der. 4 eş almak kolay değil, herbir eşe "eşit", bak denk demiyorum, eşit davranmak, maddi manevi her şeyden eşit sunmak lazım ki bu da imkansıza yakın bir şey. Üstelik burada eşin rızası da alınmalı, aksi halde evlilik haram olur.
Tamam da mesela hristiyan geleneğinde fahişelikle suçlanan bir kadının burnunun, kulaklarının kesilmesi adalet.
Hani adam buna adalet diyor, peki ne kadar adil?
Aynı şekilde, herkes istediği şeye adalet diyebilir, 8. Henry yaptığı din reformlarına tepki veren halkı dinlemeyine, çıkan isyanda bir sürü insanı silah bıraktıktan sonra katlettirip buna adalet demiştir.
Ya bu konu çok dile getiriliyor ama aslı böyle gelmemiş, erkek nüfusunun kadın nüfusuna oranla çok az olduğu ve kadınların belli yaşa kadar evlilik yaşadıkları zamanlar da 1e1 evliliklerin kadın nüfusunda sıkıntı yaşatması ve sadece o döneme göre ''maddi durumu iyi ve 4'e kadar aileye bakabilecek'' zengin insanların sırf bu nüfus durumundan dolayı bunu uygun görülmesi sonucu olan bir durum. ''çok eşlilik yaratıcı tarafından hiç bir dinde yasak değil tam tersine bakmakla yükümlü olacağı insanların sayısını çoğaltsın diye olabilir diye yorumlamıştır kitaplarında'' öyle avrupaya ters ahlaksızca islamda var bu nasıl din ayakları yapmasın kimse :)
Ya bu bakmak için alma olayı ne ya kadın evcil hayvan mı bakim için alıyor 4 tane. Din kıyamete kadar devam edecek ve tüm evrene hitap eden kurallar ise neden Arabistan bölgesindeki koşullara ve o döneme göre yazılmış o yıllarda amerika kıtasındaki kızılderilileri bağlamıyor mu? Ayrıca o 4 kadınlada seks yapılıyor
islamiyet kurandan ogrenilmez zaten kurandan ogrenecekse peygamber neden gonderilmis herkes acar okur kurani ona gore amelini ederdi bence muslumanlar once bunu sorgulasin... ayriyetten cok eslilik dunyada butun kavimlerde vardir sadece islam toplumunda yoktur ama olayin fikihi boyutunu gazali gibi rabbani gibi maturidi gibi alimler yazmis alip okur 4 kadinin zirva oldugunu gorur islamiyet 4 kadinin nasil ne sartlar altinda oldugunu bu alimler yazmistir tabiki kisi inanmak isteyene inanir... yuhanna incilinde aristokrat goruse gore duz ve eksensiz dunyaya inanirdi dunya integral matris ve determinantla galileo dunyanin bir eksen etrafinda dondugunu kanitladi ama rab babaya isyan sayildi ve hapse atilip olduruldu yani kisilerin dogmalarini degistiremezsiniz o yuzden din denilen sosyal kurum kisilerin ruhani vicdani ve inandigi yaraticiyla gonul bagindaki özelidir...
dinsiz bir insanim inanmam dinlere de bazen yorumlarda goruyorum ya iste o zaman oyleymis o zamanlar zormus boyle yazilmis falan filan tarzinda yorumlarda var.. bende diyorum ki o zaman oyleyse su an baska aradan kac yil gecmis Şu an boyle bir seye gerek yok.. madem din caga ayak uyduramiyor o zaman olmasi da gereksiz
esas olan tek bir kadınla evlenmektir bence , zaten bir kadın bir insanın ömrüne sevgisine yeter bence , ben 4 eşli bir evllikte kendimi rahatsız hissederdim şahsen... eşit ve adalet durumu olması gerektirir... bir kadın zaten istedğinde senin dünyanı güzlleştirebilir , yeterki sen ona sadık kalabilmeyi bil...
4 kadınla evlenin demiyor ki? Evlenebilirsiniz diyor. O da aralarında eşit muamele gösterebilecekseniz diyor. Makbul olan tek eş'dir diyor. Kaldı ki karşı tarafın da onayı gerek. Bir eşi olan bir erkeğe ikinci eş olmayı ya da bu durumu kabul ediyorsa bir kadın... kimi ilgilendirir?
Okumadım ama bunun mantığı şu Yetim ya da yoksul biri var diyelim. İmam nikahıyla nikahlandılar ( çocuklardan bahsetmiyorum!!) bu normal bir şey çünkü bir erkekle bir kadının arasında mahrem olduğu için ve dinimiz de bunu uygun gördüğü için böyle. Hatta Peygamber efendimiz de fakir birini görüp almıştı sanırım yani öyle biliyorum. Bildiğim bu kadar ne kadar yanlış ne kadar doğru bilemem
sizin gibi insanlar dini kötüleştirmek adına herseyı yapıyor ne biçim müslümansnz be okuyun arastırın !!! kadınları korumak adına evlenmiş ve en en ufak bır farklı bır davranısta bulunmamış hıcbırını bırbırnden asla kayırmayan hepsine eşit davranana bır peygamberden bahsedıyorum.. biz mükemmel değiliz. islam kusursuzdur bizler kusurlu
Saçma buluyorum. Ve adla kabul etmiyorum. Allah'ın boyle bir şeye izin vericrgini de asla düşünmüyorum. Kur'an ı çevirenlerin ekleme yapmadığını nerden bilelim. Kelimeler eş sesli kelimeler. Anlam değişiyor.
Şimdi ki yaşam tarzlarına bakarsak, hangi erkek kaçtane kızla birlikte olduğunu unutabiliyor. Belki kızı hamile bıraktı ve cocuğu babasız da bıraktı ya da aldırdı. Oysa Islam dini, 4 tane kadını koşulsuz olarak erkeğe eş olarak izin vermiyor. Herseyini üstlenme kaydıyla. Mesela iki eşli bile olsa, iki kadınıyla aynı evde oturamaz. Her eşiyle eşit muamele gösterir. Eziyet etmez. Kaldı ki ilk eşi izin vermediği müddetçe ikincisiyle evlenemez.
bunun için sebepler önemli.. savaş durumunda olunmalı, çocuklarına bakacak durumda olmalı, kadını korumak için.. 4 tane bakire ya da dul al demiyor, kadının aciziyetini giderme üzerine.. ama bana göre değil..
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
4 evlilik yapmak icin tum kosullari yerine getirmek lazim. Bir anne bile oz cocuklarina esit ve adil davranamiyorken, bir erkek 4 kadina nasil esit ve adil davranabilir ki? Bu imkan disi ise demek ki 4 degil 2 bile haram hatta biri bile... herkes dini isine nasil geliyorsa oyle yorumluyor..
o günkü şartlarda normaldi. savaşlar ola ola, erkek kıtlığı oldu. kadın fazlalığı. ama şimdi durum böyle değil. gerekte yok 4 hatuna. ben birisinin çenesini zor çekiyorum. 4 tanesi deli eder beni :))))
@matilda54 1 kadınla evlenmenizi tavsiye ediyorum çünkü gücünüz yetmez gücü yeten 4 tane alsın anlamına geliyor tam tersi kadında 4 koca alabiliyor mu :)) Artık günümüzde kadınlarda çalışıyor 4 tane işsiz erkeği alıp beslese baksa mesela :)) Ayrıca kadınlar sahipsiz kalmasın diye evlenme hakkı veriliyor erkeğe yani bir nevi sahiplendirme gibi birsey kadına verilen değer bu mu? Ayrıca o kadında sağlığı yerindeyse kocası seks isterse karşı koyamıyor sahiplenme bir yana birsürü kadınla seks keyfi mis
ya sevgı anlamında en basıtı adıl olsbılırmı ınsan. Senın cevrende kadınlar oyle belkı ıslam ulkesı tek turkıyemigenıs dusun gez dunyayı yasadıgın saraydan cık halkın arasına katıl padısahım. ya da ekmek yok pasta mı yıyelim?
Kızların yorumları çok komik yav. Bu kitapta geçen farazi bir cümle değil ki... Bütün islam ülkelerinde yaşanan bir olay, hatta türkiyedeki araplarda da çok yaygın. Araplar 4 kadınla da evlenir, çocuk yaşta kızlarla da evlenir, laf söylemeye kalkarsan da biz peygamberimizin sünnetini yerine getiriyoruz pis kafir der... Bizim tatlı su müslümleri hayal dünyasında yaşıyor, gerçeklerle yüzleşin artık.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
ulan avrupada adam 2 kadınla evlense veya bir kadının 2 kocası olsa ''Ooov abi adamlar modern, aşmışlar '' dersiniz. Yerli metres şeyma subaşıya özenip onu pohpohlarsınız. hiç kimse yadırgamaz.. 15 yaşından 25 yaşına gelene kadar yılda 4 er sevgili değiştirseniz 10 yılda 40 kişi yapar. ve daha yüzlercesiyle flörtleşmişsiniz, üstünüzden geçmeyen kalmamış hala gelmiş neyin derdindesiniz? beğenmiyorsanız kimseye 2. eş olmak zorunda değilsiniz.
Avrupada öyle bişey olsa oooww demem. Şeyma subasiyi takip bile etmem. 19 yaşındayım hiç sevgilim olmadi. Erkeklerle pek muhattap olmam. Laf söylemek için kafanda bişey ler kurup kendi kendine tribe girmişsin düpe düz basitsin.
sen böylesin diyerek yazmadım genelleme yaptım. inanmıyorsan irdeleme boşver. bak ben hristiyan değilim ve adamların kitaplarındaki şeylerle ilgilenmiyorum. sen de relax ol biraz
Genelleyip herkesi bir kefeye koyup konuşan, kendi dini değil diye hiç ilgilenmeyen, araştırmayan, tek bir yöne bakan insanlara bizler "cahil " diyoruz.
Kuran ı kerimde ayetler yazıyor ama meali de var işte. Okuyup, anlamak önemli. O zaman ki şartlar başka idi. Köle olmaya zorlanan ya da çok zor durumda ortada kalmış kadınlarımızı korumak için inen bir ayet. İslam dini tek eşliliği öngörüyor
zevkin için almıyorsan skntı yok peygamber efendimizinde birden fazla eşi vardı birtanesi fakir olduğu için himayesine almış evlenmiş ama çocukla evlenmek nebiliym orda küçük cocuk var fotoda yanlış bana göre anca baba olabilirsin ona tövbe tövbe
Hepsine eşit davranmak lazım diğer eşlerin de rızası olması lazım bunun için. Hepsine eşit davranamayacağımıza göre ikiyi üçü dördü almak gibi bir durum yok zaten Buna rağmen ben 2yi 3ü alıyorum diyen günah işler
İnsanın fıtratını ziyadesiyle iyi bilişinden ötürü, bu durumu helal kılmasıyla, gerçekten insanı yarattığına iman ettiren ayetlerdendir bu. Yeterince insanı yansıtan bir durum, gayet tabii tartışmasız doğrudur..
Bakabılecek durumda olan evlenecegı kısının muhtac durumda olması ılk esının buna razı gelmesı gıbı durumlar da mevcut yoksa 4 kısı dıe kımse 4 kısıyle evelenemez. Ama zaten gunumuzde bunlar yasak oldugundan sorun yok
@Buuraks işine bak kardeş herkesin düşüncesi kendine. Eger gerçekten ikişer üçer dörder uckuru için alıyorsa buna da izin varsa kınıyorum abi sanane işine yürü
İzin varsada yoksada on tane evlencez sizene cekin artik ustumuzden kirli ellerinizi. İslam tarihini kiniyomus neyse sen olmazsan islam biter bizi yalniz birakma bidaha düşün bizi birakma. İyi geceler.
Cimbizlayip cimbizlayip gelin didik didik edin islamin eksiğini arayın doğruları burda bulamayacağını bildiğin halde buraya sorun
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Kızların kabul etmemesini anlıyorum Zaten inansalar önce başlarını kapatırlardı neyse Ama erkeklere noluyo? Zina yaptığı kadın sayısı 44 olmuştur gelmiş burda 4 kadına karşıymış gibi davranıyorlar Hayır yani zorla al diyen yokki? Zaten resmi olarak da evlenemezsin Ne bu kızlara yaranma çabası anlamıyorum ya
1400 yıl oncekı kurallar "Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın" yeterli bir cümle medeni kanuna gore 1 kışı ıle evlenırsın ve dıgerlerı haksızlıga gırer..
Bence 4 kadin meselesi isime daha cok gelirdi... buna ragmen sacma diyorum söyle bana kadin olarak bu din sana ne vaadediyor senin isine ne geliyo onu söyle o zaman?
Arastirma yapmadan degil sen kuranin türkce mealini bile okumamissindir kimbilir neyse buradan konusmayacagim daha fazla eger tartismak istersen özelden tartisalim burda konusup milletin tepkisini daha fazla cekmek istemiyorum eger huzur veriyo diyorsan saygi duyarim... inancina saygiliyim ama sevmiyorum...
Okumadığımı nerden çıkardın? Soruda bu ayet hakkında ne düşünüyorsunuz diye sormuşum detayada diyanetin sitesinden aldığım nisa süresinde ki ayetleri yazmışım. Ee? De bakayim bana nerden çıkardın sen benim okumadığımı
totoşunu yırtsan, vieagra fabrikası senin olsa, her gece çakamazsın. tokluk hissi geldimi. kendine çakacak bir adam ararsın. bir dolu bir boş iyidir. her gece olmaz. paşam.
En İyi Cevaplar