• Keşfet
    KızlarSoruyor'da şu an neler oluyor, hemen gör.
  • Yapay Zeka
    Yapay zeka fenomenleri sorularını cevaplıyor, hemen sor!
  • Popüler
    Günün çok konuşulanlarına göz at.
  • Sorular
    İlgini çekebilecek sorulara cevap paylaş.
  • Benceler
    İlgini çekebilecek Bence'leri keşfet.
  • BiBilenler
    Alanında uzman profesyonel BiBilenlere danış.
  • Anketler
    İlgi çekici anketlere oy ver, gündemi belirle.
  • Zirvedekiler
    Zirvede kimler var? Toplulukla tanış!
  • İletişim
  • Yayın İlkeleri
  • Site Sözleşmesi
  • KVKK Aydınlatma
  • Etiketler
  • Tüm Sorular
Google Play Apple Store
Konular (34) Tümü
  • Aşk İlişkileriAşk İlişkileri
  • Kadın EmeğiKadın Emeği
  • GündemGündem
  • Cinsel YaşamCinsel Yaşam
  • Güzellik & BakımGüzellik & Bakım
  • Alışveriş & HediyelerAlışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım ÖneKızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & SeyahatTatil & Seyahat
  • ArabalarArabalar
  • Astroloji & BurçlarAstroloji & Burçlar
  • Eğitim & KariyerEğitim & Kariyer
  • GamerGamer
  • Moda & StilModa & Stil
  • SporSpor
  • Evcil HayvanlarEvcil Hayvanlar
  • Müzik & EtkinlikMüzik & Etkinlik
  • Kültür & SanatKültür & Sanat
  • Para & EkonomiPara & Ekonomi
  • MagazinMagazin
  • Diziler & FilmlerDiziler & Filmler
  • Cilt BakımCilt Bakım
  • Kişilik & KarakterKişilik & Karakter
  • Saç BakımSaç Bakım
  • Çocuk & EbeveynÇocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçmeYeme & İçme
  • İnternet & Teknolojiİnternet & Teknoloji
  • Ev & YaşamEv & Yaşam
  • Özel Günler & HijyenÖzel Günler & Hijyen
  • Dünya KupasıDünya Kupası
  • Aile & ToplumAile & Toplum
  • Diyet & BeslenmeDiyet & Beslenme
  • SağlıkSağlık
  • YKS2026YKS2026
  • DiğerDiğer
Keşfet
Kizlar Soruyor'da hem kızlar soruyor, hem erkekler soruyor!
Doğru ve güzel yazılmış soru başlığı daha çok cevap demek. En az 15, en çok 131 karakter.
Detay Ekle Sorunu detaylandır, görsel ya da anket ekle, gizli üye ol.
Başlık desteği al
Başlığı daha iyi yazmama yardım et.
0 / 131
Giriş Yap / Üye Ol
Konular(34)
Tümü
  • Aşk İlişkileri Aşk İlişkileri
  • Kadın Emeği Kadın Emeği
  • Gündem Gündem
  • Cinsel Yaşam Cinsel Yaşam
  • Güzellik & Bakım Güzellik & Bakım
  • Alışveriş & Hediyeler Alışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım Öne Kızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & Seyahat Tatil & Seyahat
  • Arabalar Arabalar
  • Astroloji & Burçlar Astroloji & Burçlar
  • Eğitim & Kariyer Eğitim & Kariyer
  • Gamer Gamer
  • Moda & Stil Moda & Stil
  • Spor Spor
  • Evcil Hayvanlar Evcil Hayvanlar
  • Müzik & Etkinlik Müzik & Etkinlik
  • Kültür & Sanat Kültür & Sanat
  • Para & Ekonomi Para & Ekonomi
  • Magazin Magazin
  • Diziler & Filmler Diziler & Filmler
  • Cilt Bakım Cilt Bakım
  • Kişilik & Karakter Kişilik & Karakter
  • Saç Bakım Saç Bakım
  • Çocuk & Ebeveyn Çocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçme Yeme & İçme
  • İnternet & Teknoloji İnternet & Teknoloji
  • Ev & Yaşam Ev & Yaşam
  • Özel Günler & Hijyen Özel Günler & Hijyen
  • Dünya Kupası Dünya Kupası
  • Aile & Toplum Aile & Toplum
  • Diyet & Beslenme Diyet & Beslenme
  • Sağlık Sağlık
  • YKS2026 YKS2026
  • Diğer Diğer
Kızlar Bir Adım Öne Tatil & Seyahat Arabalar Astroloji & Burçlar Eğitim & Kariyer +28
Aile & Toplum

İslam'da 4 eşle evlilik hakkında?

Nightwalk35
Nightwalk35 Takip Et
Master Yaş: 26
Takip Et
Facebook
Twitter
WhatsApp
23
Yapay Zekaya Sor

Bu yorum hakkında ne düşünüyorsunuz?

https://youtube.com/shorts/m3gps83PKa8?si=fyhdIuV2zCfTUGFK

İslam'da 4 eşle evlilik hakkında?
Evlilik Soruları Yorum Soruları
Beğen
Paylaş
Takip Et
5 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
  • AhmetHasanCan
    AhmetHasanCan Takip Et
    Xper 7 Yaş: 45 , eic 100%
    1 yıl

Linki tıklayıp izlemedim, konu hakkında bildiklerimi ve düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Bir kere konuya şuradan bakmak lazım; İslam evlenilecek kadın sayısını 4 ile sınırlamıştır. Zamanında sınırsız olan ve parası olanın istediği kadar eş aldığı bir düşünce ve kültürel yapıyı sınırlamıştır.

Yani 1 olan hakkı 4'e çıkarmamış, sınırsız olanı 4 ile sınırlamıştır. Bunu da büyük şartlara bağlayıp oldukça zorlaştırmıştır.

Fakat üstüne basa basa da Kuran'da Allah "bir ile yetinmemizin" bizim için daha ideal ve faydalı olduğunu söylemiştir.

Zaten eşitlik ve adalet kavramları işin içine girince Kuran'ın emrini yerine getirebilmek neredeyse mümkün değil bu zamanda.

1
    1 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Videoda da biraz bundan bahsediyor aslında

Yorumla

En İyi Cevaplar

• Gizli Üye
    Gizli Üye
    (30-35)
    1 yıl

İslam uydurma ise de 4 kadınla evliliğe izin verilmesi gereken durumlar yok değil. Erkek, tabiatı itibariyle kadına tapıyor. Mevcut beraberliklerde de kadına karşı 10-0 mağlup durumda. Rest bile çekemiyor çünkü restine restle karşılık verilse kaybeden kadın değil, erkek oluyor. Zira kadın isteyince 50 erkek bulur da erkek isteyince 1 kadını zor bulur. 4 kadınla evliliğe müsaade erkeğin kadına karşı tavizkar olmasının önüne geçer. Aslına bakılırsa kadınlar da masaya yumruğunu vuran erkekten hoşlanıyor. Ama erkek masaya yumruğunu vurduğunda sonucun lehine mi aleyhine mi olacağından emin olamadığından buna kalkışamıyor şu an.

0
    34 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Erkeğin yumruğunu masaya vurması değil otorite ve karar vericilik özelliklerini taşıyor olması onu çekici hale getirir. Koruyucu ve sahiplenici olması da bunu beraberinde getirir çünkü. Bir erkek bu hissiyatı vermiyorsa ondan olmaz. Ve her erkek bu dengeyi sağlayabilir. Bunun için kırıp dökmesi veya masaya yumruğunu vurması gerekmez. Otorite kurabilen bir erkek bunu güzellikle ve kırmadan da yapabilir. Bunu yapabilen de o saygınlığı zaten kazanmış olur. Saygınlık kazanan bir erkeğin de guzellikle yaptıramayacagi pek fazla bir şey yok

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

Tamam erkek saygın davranıyor ama güzellik de işe yaramıyor çünkü kadının nefsi de güçlü ve yapmak istediğini yapmak istiyor... otoriteden bahsedeceksek o aşamada istese de istemese de uymak zorunda olduğunu kabul ettirecek bir sertlik gerekir

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 sertlik dediğin söz ile ve kararlı davranış ile olur. Sözünü bile geçirebilmekten aciz erkekler zaten saygınlık kazanmamış demektir. Dolayısıyla bu noktada erkeğin şiddete başvurması onun beceriksizliği ve zayıflığından kaynaklıdır

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

Soyut ve klişe sözler bunlar. Aynı cümleleri kadın için de kurmak mümkün... söz söylemede kadınlar erkeklerden daha mı geride? Aksine kadınlar daha iyi konuşur bile...
      İnsan bazen egosuna ve nefsine yenilir yani şeytana uyar; bu kadın için de geçerlidir. Ama işte bazı sınırları istese de geöemeyecepini bilmesi otorite ile olur ve istisnasız her otorite ısrarla karşı gelindiğinde kaba kuvvet ile desteklenir

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 klişe olan ne? Söz söylemeden değil sözünü dinletmekten bahsediyoruz. Bu da bir görev ve bu görev açık ve net şekilde erkeğe verilmiş kadına değil. Her şey gayet açık

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

Peki o görevin erkeğe verilmiş olduğu bilinciyle hareket etmeyen veya bu görevin erkeğe verildiğini kabul etmeyen bir kadın ise karşısındaki?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 o durumda akıllı bir erkek zaten kadınlarla "ben yönetirim, bu benim görevim" tarzında konuşup laf dalaşına girmez. Beni dinliceksin demez dinletir. En başta dediğim yere geliyoruz yine. Kadınların saygısını kazanan bir erkeğin güzellikle yaptıramayacağı bişey yok. Ha yaptıramadığını şiddetle de yaptıramazsın. Sonrasında da sonuçları daha da kötü olur. Bunu düşünemiyor musun gerçekten

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

Haydaa... yahu dinlemediği zaman bir yaptırımı olmayacaksa o otoritenin bir anlamı olabilir mi? O vakit kanunlarda neden ceza var? En uzman en yetkin en saygın insanlar topluma hitap etsin o vakit; senin demene göre lafı dinlenir kimse suç işlemez... Kaba kuvvetle dayakla hiçbir sorun çözülemez ise neden İslam'da kırbaç cezası var? .. bu madem caydırıcı değil ve sonuçları daha kötü oluyor madem suç işleyene de bir prokolog nasihat etsin ve salınsın madem... :)

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 ben sana yaptırım türleri de saydım. Demek ki okumamışsın ya da anlamamışsın. Tek yaptırım türü şiddet değil ve bunu ilk defa söylemiyorum. Aynı şeyleri de tekrarlamicam.

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

Hayır... okudum... ama sonunda kaba kuvvete dayanmayan ve taraflardan birinin aynı şekilde uygulama imkanından mahrum olmadığı ve otorite kuranı da aynı şekilde etkileyecek hiçbir yaptırım gerçek anlamda yaptırım değildir... örnwğin küsmek konuşmamak soğuk davranmak yaptırım değildir zira aynısını kadın da yapabilir... düşünebiliyor musun otorite altında olanın da otorite sahibine uygulanabileceği yaptırımla otorite kurulacak. Sence mantıklı mı?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 otorite sahibine yaptırım uygulanamaz diye bir kural var mı ki? Yok :) siz kusursuz musunuz? Hayır. Her yanlışın herkes için bedelleri var mı? Var. Nokta.

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

O zaman otorite diye bir şeyden hiyerarliden söz edilemez... okulda müdür kusursuz mudur? Hayır... ama öğretmen müdüre ceza verebilir mi? Yaptırım uygulayabilir mi? öğretmen kusursuz mudur? Hayır... Peki öğretmen kusursuz değil diye öğrenci öğretmene yaptırım uygulayabilir mi? Ceza verebilir mi?
      Sorumluluk sahibi olarak zaten otorite sahibi her türlü bedel öder; ama bedel ödemek başka bir şeydir yaptırım ile karşılaşmak veya cezalandırılmak başka... kavramları birbirlerine karıştırıyorsunuz

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 gayet de söz edilir. Öğretmen müdüre bariz bir yaptırım uygulayamasa da işlerini zorlaştırıp onu çıkmaza sokabilir maddi veya manevi. Saygı kalmazsa yönetim de olmaz. Şiddet uygayan birine de zaten saygı olmaz. Ben şiddete başvuracak kadar zayıf karakterlilere saygı da duymuyorum, otoritesini kabul de etmiyorum. Anca göz korkuturlar sonra arkasından sövülür onların

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

Sen benim dediklerimi okumuyorsun... Kaba kuvvet illa ki uygulanacak değil. Ama tamamen dışlayamazsın eğer otoriteden söz ediyorsan. Saygı tabi ki çnemli ve ilk evvela zorlayıcı tedbirler olmadan otoriteyi uygulamak icap eder. Ama bazen insanlar saygısızdır ve eğer otoriteden söz ediyorsan o saygısız olanı istese de istemese de o kurala uymak dışında seçeneği olmadığını gösterecek bir ceza uygulaması şarttır.

Yaptırım ile dalavere ile zarar verme apayrı şeyler.
      Meşru olanla gayrimeşru olanı aynı kefeye koyamazsın zira o çalışan dediğini yapar da tespit olursa işini kaybeder hatta tazminata bile mahkum olabilir. Yani zaten suç işlemeyi göze alan biri bir başkasına her türlü zarar verebilir. sen bunu statü gereği elinde bulundurduğun yaptırım gücü ve yetkisinde kıyas edemezsin.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 otorite yaptırım demek değildir. Otorite sağlamak için şiddete başvurmak gerekmez. Zorlayıcı ve önleyici tedbirler alabilirsin. Mesela bur şey yapmaması mı gerekiyor tutarsın. Bir yere gitmemesi mi gerekiyor. Bırakmazsın fiziksel olarak gitmesine musade etmezsin. Bu da bir seçenek. Ama şiddet uygulamak çözmez. Çözemediği gibi sonrasında o kişinin sana saygısı da kalmaz. Fiziksel gücünüzü şiddet uygulayarak değil gitmesine musade etmeyerek de uygulamaya geçirebilirsiniz yani

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

fiziksel olarak bir yere gitmeine müsaade etmemek de şiddet zaten. kaba gücünü kullandın. Dayak şiddetin bir türevi sonuçta. Yapılmaması gereken herşeyi fiziksel olarak kolundan tutarak engellemem mümkün olamayabilir. 24 saat başında bekleyemem. Bazı şeyler de var ki ona "ben engel olamam ama tespit ettiğim zaman canın yanar" mesajı vermek dışında bir seçenek olmayabilir... Her olay anlık olarak fiziksel engel olmayla kontroleltına alınamaz. Mesela görüşmesine yasak getirmek istediğim ir arkadaşı varsa; mesela kadın ahlaken sıkıntılı ve dedikoducu bir kadın. Fiziksel olarak onun görüşmesine engel olamam ama tespit ettiğimde ciddi bir cezası olması gerekir ki cesaret edemesin o yasağı delmeye

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 engel olmak şiddet değil güç kullanmaktır. Bunu yaparken canını yakmazsın. Engel olmanın yanında bunun sebebini anlatıp onu ne kadar sevdigini ve neden böyle yaptığını da anlatıp hissettirirsen o kullandığın güç karşı kadında öfke oluşturmak yerine sahiplenilme duygusunu açığa çıkarır. Sorun şu ki siz çoğunuz bir şeyleri uygularken nasıl davranmanız, hangi üslubu kullanmanız gerektiğini bilmiyorsunuz

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Sen tespit ettiğinde canını yakarım mesajı verirsen o kadın da canım değil. Senin tespit edemeyeceğin şekilde yine istediği şeyi yapmanın mutlaka bir yolunu bulur. Kadınları bu kadar hafife almayın. İstersen her şeyi yaparız ve ruhunuz duymaz. Yapmanız gereken zor kullanmak veya yaptirimla göz korkutmak değil güzellikle halletmeye çalışmak olmalı. Yumuşak karnımıza dokunmadan, damarımıza basmadan halledeceksiniz. Damarımıza basarsanız kaybeden yine siz olursunuz.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Allah erkeğe fiziksel güç vermiş ama kadına da boş hava vermemiş yani. Bizim bir ton kabiliyetimiz var. Kafamıza bir şeyi koyarsak yapmak için bir yolunu mutlaka buluruz ve bu sizin ruhunuzun bile duymayacagi şekilde olur. O yüzden diyorum hayatındaki bir kadın üzerinde gerçekten otorite kurmak istiyorsan onun kalbine ve ruhuna dokunacaksın. O konuda güç göstereceksin. Yoksa hiçbir otorite saglayamadigin gibi sadece fiziksel şiddetle göz korkutmuş olursun. Senin yanında yapmaz, sen arkanı döndüğünde bildiğini okur. Bu bu kadar basit

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

güç kullanmak evet kaba güç kullanmak şiddetin bir türüdür... kendini o durumdan kurtarıp yapmak istediğini yapmaya devam etmek için direndiği takdirde daha sıkı tutmak onu etkisiz hale getirmek için kullandığın güç de illa ki canını yakacaktır. kaldı ki... yani engel olunacak şey her daim illa ki de kaba gücü sadece engel olarak kullanarak mani olunabilecek şey olmayabilir. Bunda ısrar edildiğinde ne olacak? dedim ya işte sürekli evde başında bekleyemeyeceğin bir durumda. Sözün de bittiği yerde ne olacak? Söz elbet bir noktada biter.
      evet kadınların pek çok yeteneği var. sözel yetenekleriniz kesinlikle bizden fazla. Bu durumda erkeği cinsiyeti gereği daha az yetkinlik sahibi olduğu sözel yenenekleriyle kadına üstünlük kurmalı bu üstünlüğü kuramazsa da peşini bırakmalı noktsına getrirsen erkek otoritesinin aile yapısına hakim olmasını bekleyemezsin.
      tatlı dil kadının daha güçlü olduğu bir alan. Kaba kuvvetin tamamen dışlandığı bir ortamda erkek ailenin reisidir cümlesi ortada kalır. Tamam her aile reisi erkek kaba güç kullanacak diye bir şey yok; ama onun bir ihtimal olarak orada durmaması ortada otorite diye bir şey bırakmaz...
      Polis mesela... tamam insan psikolojisinden anlamalı tatlı dlle insanları kurallara uygun hareket etmeye yönlendirmeli ama illa k belinde silahı ve kelepçesi de olmalı...

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 iyi de şiddet uygulamak da bir engel değil o zaman. Sen şiddet uygulayıp sonra çıkıp gittiğini o yine bildiğini okur. Bunlar çare değil

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Şiddet saygıyı yok eder. Bir kadın düşünür çünkü der ki seven insan can yakmak istemez. Vurup can acıtacak kadar kıyabiliyorsa zaten sevmiyordur ve şiddet aslında erkeğin zayıflığının göstergesidir. Başka şekilde beceremeyip şiddete başvuran erkek profili kadının gözünde yerlere düşer. Saygı da sevgi de kalmaz bir süre sonra. Ama engel olmak farklı bir şey. Can yakmadan engel olabilirsin. Engel olurken konuşabilirsin. Sırf konuşmak yetmiyorsa engel olarak konuşabilirsin vs. vs. ama şiddet hayır. Aynı şey sanıyorsun ama kesinlikle çok başka şeyler. Tutmak, engel olmak sahiplenmektir. Ama şiddet uygulamanın böyle bir anlamı yok

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

hiçbir şey hiçbir zaman tam çare değil. Zina edene 100 kırbaç vurulduktan sonra da adam bir daha zina edebilir değil mi? çözüm değil. O zaman ceza verilmesin mi? Tabi ki yapmak stdiği şeyin tadı ve dolyısıyla ondan mahrum kalmanın vereceği sıkıntı bir yanda; diğer tarafta da dayk yerken çektiği acı. Eğer kaçamak yaptığında yakalanma ihtimali yüksek ise ve dayağın acısı mahrum kaldığı şeyde o mahrumiyetin verdiği sıkıntıdan daha yüksekse o zaman mecburen uzak kalacaktır. Tabi erkek de ağzını burnunu kırarak dövmeyecek. öyle yaparsa bir daha bir daha inat edildiğinde tekrar bu cezayı uygulayamaz. Kontrollü olacak. İtaatsizlik ettiğinde elde edeceği o keyifli şeyden artık içki mi sigara mı veya başka şey mi artık her ne ise ondan mahrum kalma acısından daha yüksek bir ceza uygulayacak ki caydırsın

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 ceza verilmesin diye bir şey demiyorum. Kuran'daki hükümlerin dışına kimse çıkamaz. Kafana göre de otorite sağlamak için şiddet uygulama hakkına sahip değilsin. Allah hiçkimseye böyle bir hak vermiyor. Daha ötesi yok. Nokta yani

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Vuramazsın kardeşim. Senin bir kadına 1 fiske vurma hakkının olabilmesi için o kişinin eşin olması ve aile düzenini bozacak kadar ahlakı bozuk işler yapması gerekir. Sana verilen tek vurma hakkı ve gerekçesi budur. Bu hak için de öncesinde başka çabalar sarf etmen gerekir. Yine direkt vurma hakkına sahip değilsin bu durumda bile. Hükümler açık ve net. Bunun dışına çıkmaya kimsenin lüksü yok. Öyle sınırsız bir hakkın yok sırf erkeksin diye bu toplum algısından, sürü psikolojisinden bi çıkmanız lazım

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 Allah'ın verdiği ceza sınırı budur. Bunun dışına çıkamazsın. Erkek olman hiçbir şeyi değiştirmiyor

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

başına buyruk hareket etmek diyor Kuran-ı Kerim. Başına buyruk demek söz dinlememek yani itaatsizlik etmek demek. Kalkıp da Kuran'da yazmayan sınırı kafana göre koyup "aile düzenni bozacak kadar ahlakı bozuk işler" dediğin zaman buna "bidat" denir. Kaldı ki yapılan şeyin aile düzenini ne kadar bozduğuna kim karar verecek? Yine erkek karara verecek. kadına mı soracak? Yani bu konuda aile düzeninib ozacak kadar ahlakı buk şeyler yapıyorsan seni döveceğim mi diyecek? Sıradan insanarın böyle muullak ifadelerle aile hayatına yön vermesi mümkün değil ki zaten Kuran'da böyle bir cümle yok. Cümlede aile düzenini bozacak ölçüde filan demiyor. Başına buyruk diyor; itaatsizlik ederse diyor yani.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 Allah’ın, (iki cinse) birbirinden farklı özellik ve lütuflar bahşetmesi ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah’a itaatkârdır; Allah’ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (Evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür. (Nisa 34)

Ben bu ayette "BAŞINA BUYRUK HAREKET EDEN" diye bir cümle göremiyorum. Sen görüyor musun? Görüyorsan göz doktoruna git. Orada "EVLİLİK HUKUKUNA BAŞ KALDIRAN" kadınlardan bahsediyor. Bu ne demek? Okuduğunu anlamakta sorun yaşayıp da gelip burada boş boş bidat demeyin. Kim bidat yapıyor görüyoruz hepimiz. Anlamakta sorun yaşayan insanlarla da konuşmayı çok uzatmıyorum çünkü zaman kaybı. Seninle fazla bile uzadı. İyi günler

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

Arapça bilmiyorum ama çevirilerinde serkeşlik diyor. Bazısı itaatsizlik diye çevirmiş. Ama ayetin lafzında aile düzenini bozacak derecede ahlaksızlık demiyor; itaatsizlik anlamına gelecek şekilde tercüme ediliyor. Aur7ca bu kadar büyük ahlaksızlık eden kadını önce sözle uyar sonra olmazsa yatakları ayır filan diye yumuşak tedbirler mi uygulanır... biraz gerçekçi olmaya ne dersiniz?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 ahlaksızlık sadece eşini aldatmak anlamına gelmez yalnız. Yorumunu ona göre yap. Ahlakın bozuk olması sadece bu degil.

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

Evet ama her türlü kötü bir şey. Kaldı ki aile düzeni erkeğin aile reisiliği kavramını içeriyorsa kocaya karşı gelmek yani meşru bşr şekilde ortaya koyduğu iradeye karşı gelmek de bu kapsama girer. Aile düzenini bozmak anlamına gelir.. karşı gelmek ile karşı çıkmak farklı şeyler. Karşı çıkmak her zaman haktır ama karşı gelmek düzeni bozar..

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 tek bir şeye karşı çıktı diye bu evliliğin hukukunu veya düzenini bozmaz. Anlayan anladı. Daha fazla uzatmaya gerek yok. Boşuna konuşuyoruz aynı şeyleri

Yorumla
    • noperva1975
      noperva1975
      1 yıl

Karşı çıkmak ve karşı gelmek çok farklı kavramlar karıştırmayalım karşı çıkmak her türlü haktır; karşı gelmek ise onun otoritesine saygısızlık etmek anlamına gelir. Ayrıca tek bir şey veya 2 şey. Düzenin bozuldupuna karar verme yetkisi kimde olacak da Nisa suresindeki o süreci o yaptırım silsilesini başlatacak? Kadının onayından geçmeyecek herhalde değil mi?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

@noperva1975 dinini doğru bilip uygulayan bir adamın otoritesine karşı çıkmazsın. Ama adam nasıl olsa benim hakkım diyip haddini, sınırını aşarak otorite kurmaya kalkıyorsa başlarım onun otoritesine. En nihayetinde herkes haddini bilecek. Hakkı ne kadarsa o sınırı aşmayacak. Aşıyorsa ben ona otorite demem zaten

Yorumla
  • ahfiya61
    ahfiya61 Takip Et
    Yoda Yaş: 27 , eic 100%
    1 yıl

İslami anlayabilmek için ince düşünmek lazım. Günümüzün zihin anlayışı bazı şeyleri kavrama noktasında yetersiz kalabilir iyice düşünüp araştırmak lazım.

1
    1 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Evet aynen öyle

Yorumla
  • vforvv
    vforvv Takip Et
    Yoda Yaş: 31 , eic 99%
    1 yıl

Bir şey düşünmüyorum, islam ne demişse onu kabul ettik. Kuran, çok eş için ne kadar istesek de adil olamayacağımızı söylüyor.

1
    1 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Aynen öyle

Yorumla

Yapay Zeka Cevapladı

Hayat
Hayat Takip Et
Fenomen
1 yıl
  • Nightwalk35, dinî ve toplumsal meseleler her zaman hassas bir konu olmuştur, o yüzden empatiyle yaklaşalım. İslam'da 4 eşle evliliğin şartları var ve bu, bir ihtiyaç ya da istisna çerçevesinde düşünülmüş bir olgu. Ancak bu, her zaman uygulanması gerektiği anlamına gelmez.

Günümüzde çoğu kadın ve erkek, modern evlilik anlayışında eşitlik ve sevgi temelinde, tek eşliliği benimsiyor. Ayrıca, birden çok kişiyle evlenmek sadece maddi değil, manevi sorumlulukları da beraberinde getiriyor.

Videoya dair düşüncelerini paylaşırken kendi duygularını ve hayat görüşünü ortaya koyman önemli. Ama unutma, herkesin düşüncesine saygı duymak gerekir. Sevgi ve saygı dolu bir iletişim her zaman en güzeli! 💞

0
    0 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Tümü
Şöyle Böyle
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fikri Harika
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kediliçe
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

2

Cevap

15

Cevap

• Brawex
    Brawex Takip Et
    Xper 6 Yaş: 27 , eic 89%
    1 yıl

İslam da suistimale açık bir çok konu arasından
    En çok üzerine mizah yapılan, suistimal edinilen konu "4 eş" meselesi oluyor hep.

Zira savaş halinde bir yakının vefatı, şehadetine karşılık hanımı, çocuklarını geçimlerini üstlenmek maksadı ile himayene almaktan bahseden bir meseledir bu.

O halde bile eşinin rızası olması, maddi durumunun aileni ihmal ettirmeyecek bollukta olması ve akla ilk gelen hali ile "karı&koca" olacağınız düşüncesi olmadan yapılan nikahtı bunlar.

Keza onlar için bile 3 nikah sınırı konuyor.
    Şimdi se herkes derdi, fikri ve zikri tek bir meseleden öteye çalışmadığı için bu gibi hususları fa idrak etmek içim zahmete girmiyor.

4 eş hak diyor kendince ulu bilmiş. Vesselam.

1
    0 Yorumla
  • yawheheişteöyle
    yawheheişteöyle Takip Et
    Yoda Yaş: 41 , eic 99%
    1 yıl

İslam'da 4 evlilik veya 4 eşe kadar müsaade edilmesinin tek nedeni sahipsiz ise bakıma ihtiyacı var ise tamamen koruma amacı iledir maalesef ki zamanla burada kendi menfi çıkarları için kendilerine göre yorumladılar İslamiyeti anlayabilmek için gerçek manada İslamiyetin içerisinde olmak gerekir

1
    1 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Evet

Yorumla
  • -Zex-
    -Zex- Takip Et
    Bilge Yaş: 20 , eic 100%
    1 yıl

Doğru da dine neden bu kadar kendini kaptırdın ki?, Zaten aklı olan dinlere şöyle bir göz gezdirse hangisi mantıklı geliyorsa ona yönelse müslüman olur bitti gitti gerisi kurallara uymak, Ölümden sonra hayat olduğu için kendimizi bu kadar germemiz anlamsız.

1
    6 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Dine kendini kaptırmaktan kastın de anlamadım. Bir konuyla ilgili soru sordum sadece

Yorumla
    • -Zex-
      -Zex-
      1 yıl

Soru sorup kendin youtube videosuyla cevaplamışsın bu yüzden ben de başka bir soru sormak istedim

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Sorularım her zaman cevap almak için değil farkındalık oluşturmak için de soruluyor

Yorumla
    • -Zex-
      -Zex-
      1 yıl

O zaman bence açmalısın

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Benceler pek gözükmüyor. Ben böyle sormayı tercih ediyorum.

Yorumla
    • -Zex-
      -Zex-
      1 yıl

mmmmm

Yorumla
  • Gizli Üye
    Gizli Üye
    (30-35)
    1 yıl

Bence maddiyat ve adalet geretirir şu an birtane bile bakılamıyor ya da zarzor bakılıyor bakılabiliyorsa ve adaleti saglarsa helal eşde bunu kabul etmesi gerek yoksa kul hakkına girer birde iktidarda lazım zayıf kalırsa kul hakkına girer

1
    1 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Senin de dediğin gibi adaleti sağlaması lazım o da çok çok zor

Yorumla
  • Mukan34
    Mukan34 Takip Et
    Master Yaş: 26 , eic 100%
    1 yıl
    Aile & Toplum konusunda 2,9b cevap paylaştı.

4'ünüde bakacak paran varsa 4'ünüde eşit davranabilirim diyorsa biri 4 kadını da ikna edebiliyorsa kendileri bilir ama günümüzde gerek yok erkek nüfusunda anormal bir azalma yok ve eskiye göre kocası ölen veya ayrılan kadının kendi ayakları üzerinde durması daha kolay

1
    0 Yorumla
  • yeterhayeterhayat
    yeterhayeterhayat Takip Et
    Master Yaş: 28 , eic 67%
    1 yıl

Çok haklı bir yorum. Ayrıca aralarında adaleti sağlama şartı da var. Devamında da Kadınlar arasında adaletle muamele etmeyi ne kadar isteseniz, bu hususa ne kadar düşseniz imkan yok, yapamazsınız, adaletle muamele edemezsiniz. buyruluyor.

1
    1 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Aynen öyle

Yorumla
  • Kelimelerin-Efendisi
    Kelimelerin-Efendisi Takip Et
    Bilge Yaş: 41 , eic 100%
    1 yıl

Kadın çok doğru anlatmış ki ayetin sonunda da der ki "eğer aklınız varsa 1 tane ile yetinin". 4 eşe kadar izin veriyor ama bunu şartlara bağlıyor ayette. Bu şartlardan 1 tanesini yerine getiremezsen izin vermiyor.

1
    1 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Aynen öyle

Yorumla
  • Sabo0101
    Sabo0101 Takip Et
    Bilge Yaş: 30 , eic 100%
    1 yıl

Çok yerinde bir şekilde açıklamış
    İslam dininde olmayan insanlar dinimizi daha iyi biliyor
    Allah İslamiyet ile şereflendirsin inşallah bu güzel düşünceli insanı

1
    4 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Amin. Belki de Müslümandır

Yorumla
    • Sabo0101
      Sabo0101
      1 yıl

Olabilir her hangi biri bu kadar güzel bir şekilde açıklayamaz haklı olabilirsiniz

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

👍🏻

Yorumla
    • Sabo0101
      Sabo0101
      1 yıl

👍👍👍

Yorumla
  • AlparslanCCC
    AlparslanCCC Takip Et
    Xper 7 Yaş: 24 , eic 100%
    1 yıl

Zordur hemde çok zor 4 kişi alayım olsun bitsin öyle değil İslama göre birçok şartı var iyi araştırılmalı

1
    1 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Kesinlikle

• Behavaha
    Behavaha Takip Et
    Guru Yaş: 27 , eic 97%
    1 yıl
    Aile & Toplum konusunda 534 cevap paylaştı.

Okumam yavaş olduğu için alt yazıya yetişemedim. Ancak Allah ne dedi ise odur. O bizim için en hayırlısını bilir diye düşünüyorum.

2
    0 Yorumla
  • TheMedeni
    TheMedeni Takip Et
    Master Yaş: 41 , eic 83%
    1 yıl

Tek eşle bile evlilik düşünmediğim için 4 eşle evlilik beni ilgilendirmiyor abla
    Allah'ın dediği olur
    O hayırlısını bilir

1
    0 Yorumla
  • Mücahityanılmaz18
    Mücahityanılmaz18 Takip Et
    Xper 5 Yaş: 23
    1 yıl

Onun şartları vardır adaleti saglayamassaniz 1 tane ile yetinin ayeti var

1
    6 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Aynen öyle. Başka bir ayette de adaleti sağlayamazsınız diyor zaten

Yorumla
    • Mücahityanılmaz18
      Mücahityanılmaz18
      1 yıl

Ben videoyu izlememiştim

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Izlediysen şimdi anlamışsındır

Yorumla
    • Mücahityanılmaz18
      Mücahityanılmaz18
      1 yıl

Evet anladım

Yorumla
    • Mücahityanılmaz18
      Mücahityanılmaz18
      1 yıl

Allah sayınızı artırsin

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Amin

Yorumla
  • özgürruhluminik
    özgürruhluminik Takip Et
    Yoda Yaş: 25 , eic 100%
    1 yıl

1 kadına yetemeyen tipler 4 diyor ya gülüyorum

1
    0 Yorumla
  • Darkkklifeee
    Darkkklifeee Takip Et
    Yoda Yaş: 25 , eic 100%
    1 yıl
    Aile & Toplum konusunda 544 cevap paylaştı.

Napicam 4 taneyi kafam kaldırmaz

2
    0 Yorumla
  • maxfriend
    maxfriend Takip Et
    Xper 1 Yaş: 24
    1 yıl

Dinde serbest olmasına rağmen müslümanım diyen genç kızların geneli karşı bu hakkımıza

0
    14 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Videoyu izlersen bu 4 eşlilik durumunu biraz daha iyi anlarsın

Yorumla
    • maxfriend
      maxfriend
      1 yıl

İzlemedim ama karşı olmayan da 1 tane kıza rastlamadım nedense

Yorumla
    • maxfriend
      maxfriend
      1 yıl

İzliyim peki o zaman

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

4 eşlilik İslam'ın da önerdiği bir şey degil zaten. Sadece izin veriyor. Tek eşliligi öneriyor

Yorumla
    • maxfriend
      maxfriend
      1 yıl

Aldatan çok var ama bu devirde aldatan kız dolu var

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Konumuz aldatmak değil

Yorumla
    • maxfriend
      maxfriend
      1 yıl

Aldatanlar tek eşli değil

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Aldatanlar direkt şerefsiz. Çok eşlilik de değil o

Yorumla
    • maxfriend
      maxfriend
      1 yıl

Kızlar çapkın erkek sever bence

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Ya 1 xpersin kesin takintililardan birisin yaa uzatma bence

Yorumla
    • maxfriend
      maxfriend
      1 yıl

Değilim takıntım yok kimseye

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Bu kadar mı boşsunuz yani bu kadar mı işiniz gücünüz yok hep aynı tantanalar hep aynı şeyleri söylüyorsunuz papağan gibi ys

Yorumla
    • maxfriend
      maxfriend
      1 yıl

Xper kasmam genelde fazla durmuyorum burada siliyorum hesabı yenisini açıyorum

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Engelliyoruz yeni hesap açıp açıp gelip aynı şeyleri söylüyorsunuz bi bitmediniz ya

Yorumla
  • Gizli Üye
    Gizli Üye
    (36-45)
    1 yıl

Kadınların lehine bir durumdur aslında...

Bu sayede evlenmeyi hak etmeyen erkekler kolaylıkla devre dışı bırakılabilrcektir.

Zaten memeli canlılarda erkekler genelde çok eşlidir.

0
    113 Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Videoyu izledin mi

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Şimdi seyrettim. Ama mantık hataları ve eksiklikler var.
      Bir kere Allahını verdiği bir izin varsa onun amacını tayin etmek ve ona göre bu izni kendi aklına göre sınıflandırmaya kalkmak şirke girer...

Dahası erkeklerde çok eşlilik isteği varsa ama kadınlarda yoksa yani genel olarak böyle bşr fark varsa o zaman erkek ve kadının cinsellikle ilgili ihtiyaçlarının farklı olduğunu kabul etmek icap eder.
      Dahası İslam evet nefsini kontrol et der ama o nefsi herkesin kontrol edebilirliğinin aynı olmadığını da kabul eder.
      Yani mesela içkiliyken namaz kılmayın denmesi içkinin serbest olduğu anlamına gelmiyor yani diyor ki içki alma; ama nefsine hakim olamayıp içiyorsan da içkili namaz kılma!

Bu durumda erkeğe diyor ki kendini tutabileceksen 1 kadınla evlen ama sen şimdi istekli biri de olabilirsin; o zaman da zina yapmaman için 2. eş izni veriyorum.

Ben ama olaya tam da öyle bakmıyorum. Erkek evin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak evin yemeğini bile dışarıdan getirecek diye yorumlayanlar var aile hayatını erkeğin yükü çok ağır. Bu yükü her erkek taşıyamaz. O zaman da her erkek evlenemez.
      Bu da çok eşlilik dmeek

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Kendi aklına göre sınırlandırmıyor. Bunu sınırlandıran ayetler olduğundan bahsediyor

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Ayrıca birden fazla eşe izin verilmesinin sebebi de cinsellik falan değil. Bunu şu an sen kafandan uyduruyorsun. Bunu neye göre söylüyorsun? Evlilikle ilgili tek bildigin şey bu mudur yani

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Neden kadına verilmiyor bu izin de sadece erkeğe veriliyor?
      Çocukların babaları ölüyorsa anneleri de ölüyor...

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Aileyi yöneten, bakmakla yükümlü olan, idare etme sorumluluğu verilen cinsiyet erkekler de ondan. Kadınların böyle sorumlulukları yok. Çoğu konuda kadınların sorumluluğu bile yok. Kimse farkında değil ama kadınların rahatı ve keyfi daha çok düşünülmüş. Bütün sorumluluklar erkeğe veriliyor.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Ayrıca toplu ölümler nerede oluyor? Savaşlarda kim bulunuyor? Kadınlar mi? Tarihte toplu nufus azalması her zaman erkek cinsiyetinde görülmüştür. Kadınlarla ilgili böyle bir veri hiçbir zaman olmadı. Dolayısıyla her şeyi bel altı yorumlamak yerine dünyanın gerçeklerine bakıp saksıyı çalıştırırsanız görürsünüz zaten

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Tamam işte bu sorumluluğu her erkek taşıyamaz... o sebeple taşıyacak erkekler evlenecek diğerleri evpenmeyecek... bu da çok eşlilik demek

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Sen ne olayı anlamışsın ne de ayetleri anlamışsın. Otur tekrar oku

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Ben diyorum ki bunun sebebi yetimlere bakılması veya işte dul kadınlar sahipsiz kalmasın filandır diyerek konuyu saptırmaya veya meseleyi sulandurmaya hiç gerek yok.

Allah bu izni verirken 2. kadun dul olacak veya yetim çocukları olacak yoksa evlenemezsin diyebilir miydi? Engelleyen bir şey var mı? Yok...

Ama dememiş böyle bir şey. İslamın ilk yıllarından itibaren 2. eşiyle nikah kıymak isteyen erkeğe İslami kamu otoritesi "2. kadını alabilmen için onun dul olması yetimlerinin olması gerekir; senin evlenmek istediğin ise bekar bir kız; evlenemezsin!" Demiş mi? Hayır...
      Dahası... dul kadınlar olduğu gibi dul erkekler; babasız çocuklar olduğu gibi annesiz çocuklar da varken kadının başka bir erkekle evlenip onun çocuklarına da annelik yapmasına izin verilmiş mi? Hayır
      Bence hiç eğip bükmeye gerek yok. Allah kendi yarattığı erkeğin çok eşli ruhunu bizden iyi tanımış ve buna izin vermiş. Bu kadar basit.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Hâlâ bıraktığım noktadasın. Birden fazla eş almanın şartlarını hiç okudun mu? Sanmıyorum. Eşit davranmak zorundasın bi kere çünkü ayet bu şartı söylüyor. Herkese eşit davranmak da imkansıza yakın. Mesele erkeğin çok eşli ruhu falan olması değil öyle bişey yok. Öyle olsa Allah tek evliliği tavsiye etmezdi. Demek ki tek bir ruha bağlanmak daha iyi oluyor ki tek eşli evlilik daha hayırlıdır diyor demi? 4 e kadar verilen sadece "izin" izin ne demek? Tavsiye edilenin dışında gerekli durumlarda bu izin toplumsal düzeni sağlamak için gerekli olabilir. Eğer 2. eş yasak olsaydı o zaman da gerekli durumlarda bu izinden faydalanılamayacaktı. Sadece izin verilen, tavsiye bile edilmeyen bir şeyden erkeklerin çok eşli ruhu olduğu sonucuna varıyorsan sana aklını kullanmanı tavsiye ediyorum. Başının üstünde saksı niyetine yok o orada

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Tamam eşit davranmak zorundasın ama eşit davranışın kriterleri çok muallak. Elbette ki her erkeğin böyle bir şey için maddi manevi gücü yetersiz kalır ama gücü olan erkek de çok eşli olabilir ve işte 4 tane hiç evlenmemiş kızla evlenebilir. Şart var ama önkoşul değil.

Tavsiye edilmesi zaten mümkün değil. Tabi ki tavsiye edilmeyecek zira erkeklerin bir kısmı 1 eş bile bulamazken çok eşlilik nasıl tavsiye edilir?
      Evet erkek içgüdüsel olarak çok eşlidir. Evet Allah da diyor ki "mümkün olabildiğince kendini tut ve tek kadınla yetin; ama kendini tutamadığın noktada zina etme 2. kadınla nikah kıy" ...
      Gerekli durumlarda deyip geçiştiriyorsun ama o gerekli durumları sayıp diğer hallerde çok evliliği yasak etmek de mümkün iken 4 kadına kadar nikaha ön koşulsuz izin verilmiş.
      Benzer gerekli hallerin kadınların çok eşli olmasını zaruri kılması halinde ihtiyaç halinde kadınlar da çok eşli olsun diye "ey kadınlar tavsiye etmiyoruz ama 4 erkeğe ladar evlenebilirsiniz ama eşit davranmak zorundasınız" denmemiş.
      Erkeğin ruhu dediysem siz onu içgüdü olarak anlayın insanın da diğer hayvanlar gibi içgüdüleri vardır erkekler de içgüd0lerü gereği birbirleriyle rekabet eder ve en güçlünün tüm kadınları alabileceği şeklinde bit kof taşıt alt beyninde. T0m memeli canlılarda bu böyle zira türün devamı için tüm dişilere ihtiyaç var çünkü dişilerin yavruya katkısı uzun sürüyor ve bu yüzden sayıca kısıtlı sayıda çocuk yapabiliyor.
      Erkek ise tam tersine çok daha az katkı yaptığı için doğa her erkeğe yavru sahibi olma hakkını vermiyor. Neden versin ki zaten

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

mümkün olabildiğince kendini tut ve tek kadınla yetin; ama kendini tutamadığın noktada zina etme 2. kadınla nikah kıy" ... diye bir ayet yok. Varsa direkt ayet numarasını söyle. Kafandan uydurma. Bu konuda bilgi sahibi biriyle konuşuyorsun çünkü. Zinadan korunmaya tek eş yeter. Zina yapmamak için 2. yi al diye bir ayet yok. Boş yorumlarını kendine sakla. Allah'ın söylemediği bir ayeti de söylemiş gibi konuşmanın dinden cikmana sebep olacağını da bil bir zahmet kaç yaşına gelmissin

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

yahu öyle bir ayet var demedim ki. Sonuçta izin var mı? VAR... İzin var denildiği zaman "ama tavsiye edilmiyor" diye itiraz getirn siz değil misiniz? Hem iznin verildiği (eşit davranma şartı olmasına rağmen nikahın kıyılabilmesi için somut bir gerekçe gösterme şartı olmaksızın bu iznin verildiği) gerçeği ile çok da tavsiye edilmediği iddianızı birleştirince ortaya bu çıkıyor.
      İddia ettiğiniz gibi belirli koşullar altında bu yapılsın diye izin verilmiş olsa birtakım koşullara bağlamak da mümkündü. Ama böyle bir ön koşul yok.
      izin var mı? EVET
      Her isteyen bu şekilde 2. kadınla nikahı kıyabiliyor mu? EVET
      Tavsiye ediliyor mu? HAYIR...
      sonuç bu...

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Şeriatla yönetilen bir ülkede olman lazım bunun için. Zira şu an sadece tek bir eşe resmi nikah kıyabiliyorsun ve bu şekilde 2. biriyle evlenmen seni otomatik olarak adaletsiz yapacaktır. Ne 2. eşin hakkını koruyabilirsin, onu da geçtim hastanelik olsan yanına resmi nikahlı eşin gelebilirken dini nikahlı eşini yabancı diye içeri bile almazlar. Hal buyken 2. eşi alman demek seni teknik olarak günahkar yapıyor. İstiyorsan git evlen

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Hatta adaletli ve eşit olma şartını sağlamadığı için evlenmene izin verilmiyor da olabilir bak o bile kesin değil. Bir araştir bence. Öyle her şeyi basit zannediyorsunuz. Şartlarına kurallarına bile bakmadan ayetleri işinize geldiği gibi yorumlamaya çok alışmışsınız ama öyle bir dünya yok

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

yahu somut bir şart varsa sen söyle hadi. olabilir araştır filan diyorsun :)
      Yani şeriat hükümlerine göre bir erkek 2. kadın ilee vlenmek istediğinde ona "hayır bu nikah kıyılmaz" denmesini mümkün kılacak ne gibi ön koşullar var? Ben yok diye biliyoum. Sen var diyorsan sen söyle
      laik bir ülkede yaşadığımız gerçeği konumuzla alakalı değil ki :) biz dinin hükmünü konuşuyoruz.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Tamam dinin hükmü de eşit davranmak ve eşit koşulları sağlamak. Bunu yapabiliyorsan yap diyorum. Bu koşulu saglayamazsan evlenemezsin. Bunu söyleyen ben değilim farkindaysan

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

onu sağlayıp sağlayamadığın nikahtan önce belli oluyor değil ki... evlenmeden önce eşitliği kim tayin edecek?
      evlendikten sonra eşitsiz davranırsan bunu kim ispat edecek?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Yoo belli oluyor işte açıkladım da bunu. 4 kişiye aynı anda resmi nikah kıy da görelim. Kıyabilir misin? Hayır. İkisinin de haklarını eşit şekilde koruyabilir misin? Dolayısıyla yine hayır. Daha evlenmeden bu açık ve nettir

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

burada zaten evlenemezsin ki... laik ülke kanunlarıyla dini hüküm tartışılamaz ki...

hadi başka bir soru sana:

baban vefat etti diyelim türkiyede.

Erkek kardeşine kendi rızanla 2 pay verir misin?
      O bunu senden istese ve vermezsen kul hakkına girmiş olur musun?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Erkek kardeşim yok :) bu arada kadına 1, erkeğe 2 pay durumu anne baba hiç paylaşım yapmazsa geçerli. Yani anne baba hayattayken isterse mal mülkünün tamamını oğluna veya tamamını kızına da verebilir. Veremez diye bir kural yok. İsterse eşit de verebilir bu anne babanın daha doğrusu mal sahibinin kendi kararıdır. Ha benim erkek kardeşim olmuş olsa ve annem babam ona 2 pay sana 1 pay düşsün dese kabul ederdim başımla beraber. Hayattayken konuşulur zaten bu durum. Ben de onlar ne isterse ona göre davranırım zaten. Ne bir eksik ne bir fazla. Para konusunda bile isteye kul hakkına girecek son insanlardan biriyim sen rahat ol

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Erkek kardeşim yok ama olmuş olsa ve ona 2 pay verilse dahi benim ihtiyacım olduğu durumda erkek kardeşimin dini olarak benim ihtiyaçlarımı karşılamak zorunda olduğunu da biliyorsun öyle değil mi?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Erkeklere 2 pay düşmesinin sebebi de bu zaten :) ben bana düşen 1 pay mirası kendi ihtiyaçlarima bile harcamak zorunda değilim. Başkasına hele hiç harcama zorunlulugum yok. Bu benim keyfime kalan bir durum. Fakat bir erkek kendisine düşen 2 pay miras ile evliyse ailesine bakmak zorunda. Kız kardeşi varsa ve ihtiyacı varsa ona dahi bakmak zorunda. Bunu da ben söylemiyorum. İslami kurallar böyle :) Kadınların rahatı, erkeklerin sorumluluğu ön planda yani bu konuda. Bilgin olsun

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

biliyorum evet erkek karsısına karşı da sorumlu ve gerekirse kardeşine de bakacak... işte ama TC laik bir ülke. istemezsen vermezsin.
      ama verir miydin?
      vermediğin takdirde kul hakkına girer miydi?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Verirdim elbette. İslam ne diyorsa o. Ona göre yaşamaya çalışan bir insanım. Bir kuruş bile olsa kul hakkına girmekten de Allah'a sığınırım

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Burasının laik bir ülke olması bir şey değiştirmez. Evlilik konusunda söylediğim şeyi de tam olarak anlamamışsın. Konu ülkenin yönetimi değildi. Kuran'da çok eşle evlilikle ilgili koyulan şartı başka bir sebep de engelleyebilirdi, ben bu sebebi söyledim. Mesele laik bir ülkede yaşamak değil yani

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Kaldı ki şeriatla da yönetiliyor olsak yine de eşit olma şartını sağlayamazsın. Bir kere eşit sevemezsin. Bunu bile eşit sağlayamazsın. Daha neyi konuşuyoruz ki

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

peki küçük kardeşin 18 yaşında onun aile reisi sıfatını kabullenir misin?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Bu durumda da kadınların rızası gerekir. E razı değillerse o da kul hakkı. Bu sefer 2. eşi alarak sen kul hakkına girmiş olursun. Eşinin gönlünü hoş tut diyor Kuran. 2. eş ile iki eşinin de gönlünü hoş tutabilmek ihtimalin var mı? Yok. Ha kıskanmayan birine denk gelirsen sorun yapmazsa ne âlâ. Ama kıskanmayan biri de zaten sevmiyordur. Gönlünü hoş tutamazsan yine kul hakkı. Yani e bana izin verildiyse tamam oldu bittiyse getirmeye çalışıyorsun ama gördüğün gibi öyle bişey yok

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

sevginin bir tartısı yok ki... sevemezsin diyorsun ama bu mümkün olmasa neden izin verilsin? demek ki iyi niyetle adaleti gözetmek yetiyor

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Adaleti gözetemezsin diyorum ben de. Zaten bu yüzden kul hakkı. 2 eşin de bu durumdan razı olacak mı olmayacak mı? Razı olurlarsa o zaman tamam eşit davranamasam da benden razılar diyip yırtarsın kul hakkından. Ama razı değillerse yandın yani

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

İzin var evet ama böyle var işte. İşine geliyorsa evlen. Ahirette de hesabını o şekilde verirsin. 1 den fazla eş evlilikleri nefs için yapılan evlilikler değildir. İzin verilmesi de ondan değil yani

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

eşinin gönlü belki benim veremeyeceğim şeyleri de istiyor olabilir. Benim mesela malikane almamak veya ona bir mercedes vermemek gibi haklarım da var ancak bu durum da onun gönlnü kırabilir. Helal bir şey yüzünden gönlünün kırılması helali haram kılmaz. bence fazla zorlama yorumlar yapıyorsun. Kaldı ki eğer kültürel iklim islami iklim olsa yani erkeklerin çok eşli oluşu sebebiyle kadınların aşağılandığı propagandası olmasa kadınlar bu durumdan rahatsız olmaz.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Bu saydığın şeyler gönül kıran şeyler değil. Kendini kandırma istersen şu an :)

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Ben zorlama yorumlar yapmıyorum ben olanı söylüyorum. Zorlama yorumları senin yaptığın bariz. Eşine Mercedes alamadın diye gönlünün kırılması ne alaka 😂

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

sonuçta beklenti benim hakkımdan feragat etmem. Yani o parayı cebimde tutmak veya borca girmemek gibi bir hakkım var mı var? aynı şekilde 2. eşi almak da hakkım... bunlardan birinden feragat etmem gerekiyorsa gönlünün hoş olması için; bu neden bana zorunluluk doğursun ki?

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

gönül hoşluğu her 2 taraf için de geçerlidir.
      kendisine helal kılınan bir şeyden mahrum olmak da erkeğin gönlünü kırabilir.
      gönül bu; neye kırılacağı belli olmaz... allahın izin verdiği bir hakkın kullanımasını mutlaka gönül kırıklığı yaratmasıgereken bir şey ve kulanıldığında kategorik olarak gönül kıracak bir olgu olarak değerlendirmen tehlkeli bir durum değil mi?

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

önceki sorum güme gitmesin: varsayalım baban öldü ve diyelim ki küçük kardeşin 18 yaşında onun aile reisi sıfatını kabullenir misin? Herhangi bir serkeşliği veya ahlak sorunu yok. ama senden küçük ama erkek

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Kendisine verilen yetki doğrultusunda hareket edebilir tabiki neden kabul etmiyim?

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

verilen yetki derken?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Allah ne kadar söz hakkı verdiyse o kadar hakka sahip. Ona göre yani

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

diyelim ki evde bir de ablan var senden de büyük. diyelim çocuk 18 sen 21 ablan 23 yaşında... kardeşin diyor ki ailede bundan sonra ben aile reisiyim. Gece bir yeree gidecekseniz benden izin alacaksınız. Arkadaş çevreniz benim denetimimde olacak. Uygun görmediğim biri olursa ilikinizi kesmek zorundasınız diyor... bu konuda iyi niyetli olacağını ama kararlarında net olacağını ve yönetilen konumunda olacağınızın net ve açık olacaı aşikar.
      Ablan biraz feminist ve itiraz ediyor. Hayır diyor 5 yaş küçük veletten izin filan almam diyor. bayrak açıyor yani. Bu ailede aile reisi filan olmayacak herkes özgür yapmak istediklerinde diyor...

a) erkek kardeşinden yana olursun veya tarafsız kalırsın. O sen doğrudan destek olmasan bile ablanın direncini kıracak güce sahip. İstese de istemese de erkek kardeşinin gücü karşısında çaresiz kalacak. Erkek kardeşin belki biraz sertliğe başvuracak belki biraz canı yanacak ablanın ama sonuçta aileniz evin erkeği tarafından yönetilen. Ahlaken bir srunu olmayan erkek kardeşinin sizin sorumluluğunuzu üstünde hissettiği bir aile olacak.

b) ablandan yana olursun o zaman aile reisliği diye bir şey olmaz. erkek kardeşin sizlerin üzerinde otorite kuramaz ve bu konuda herhangi bir sorumluluk da hissetmez. aile tamamen özgür bireylerden oluşur.

c) Ablana destek olup onun özgür kalmasını sağlarsın. erkek kardeşin ona karılamaz ama sen kardeşine "tamam ablam kabul etmese de beni seni kendi adıma aile reisi olarak kabul ediyorm. benim üzerimdeki otoritene saygı göstereceğim. izin vermediğin hiçbir şeyi yapmayacağım" diyorsun. Yani ablan madem özgür olmak istiyor öyle kalsın kardeşin onu korumasın ama seni korusun. sen de onun sözünü dinle...

B ve C arasındaki farkı anladığından emin olarak terchin hangisi olurdu?
      A ile erkk kardeşine destek verip onun tüm aileye hakim olmasınısağlamak
      B ablana destek verip aile reisi olmasına engel olmak
      C ablana destek vermene rağmen kendi adına biat etmek

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Erkek güç kullanamaz. Erkeğin güç kullanabilme hakkı ahlaksızlık durumunda ortaya çıkar. Ortada bir ahlaksızlık yoksa elini bile kaldıramaz yani öyle bişey de yok güç kullanamaz

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

C bu arada

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Sonuçta herkesin ameli kendi seçimidir. Ablam otoriteyi kabul etmiyorsa bu da onun kendi tercihidir.

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

itaatsizlik halinde güç kullanabilir... bu konu ayrı...
      3 şıktan hangisini seçersin?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

İtaatsizlik durumunda güç kullanabilirsiniz diye bir ayet yok. Konuyla ilgili tek ayet bu:
      Allah’ın, (iki cinse) birbirinden farklı özellik ve lütuflar bahşetmesi ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah’a itaatkârdır; Allah’ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (Evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür. (Nisa 34)

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Güç kullanmanın tek şartı evlilik hukukuna başkaldırılması ahlaksızlık gibi durumlar. Başka hiçbir gerekçeyle hiçbir erkek hiçbir kadına elini kaldıramaz. Yani erkek kardeşin ablasına, kız kardeşine falan vurabilmesi söz konusu değil

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

baş kaldırması demek itaatsizlik etmesi demek. Bu ahlaksızlık demek değil. 3 sebepten dolayı bunun ahkalsızlıkla ilgili olduğunu düşünemeyiz.
      1. si burada ifade açık. baş kaldırı diyor. aldatma veyaiffetsizlik demiyo
      2. si ahlaksızlık etmenin cezası çok daha ağırdır. yani incitmeden dövmek gibi bir cezadan çok daha ağır cezaları vardır recme kadar yolu var.
      3. sü oradaki sıralamaya baktığında önce nasihat et, sonra yatakları ayır olmazsa incitmeden döv diyor... sence bunun ahlaksızlıkla ilgili olması mümkün mü?
      yani adam karısını başka erkekle yatakta basiyor. Alıyıyor karşısına öğütler veriyor diyor ki "lütfen başka adamlarla yatma" diyor... Sonra bakıyor kadın hala baika adamlarla yatıp kalkıyor. Bu defa diyor ki madem öğütten anlamadın seni yatakta yalnız bırakayım da aklın başına gelsin diyor... Yine kadın başka adamlarla düşüp kalkmaya devam edince , z bırakmadan incitmeden hafifçe dövüyor. Olacak iş mi bu?

neyse sen erkek kardeşe mi ablana mı destek verirsin A mı dersin B m dersin C mi dersin? onu de hele... ablan evet aile basız kalsın kimseden izin almak zorunda olmasın kafasına göre hareket etsin diye ısrarcı ve erkek kardeşini o kada zorlayacak ki eğer kardeşine destek verirsen biraz canını da yakmak zorunda kalabilir muhtemelen. Ama A dersen ablanın direnişi çok uzun sürmeyecek. Yenilgisi kesin olacak ve erkek kardeşin ailenin lideri olacak.

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

bir kere ayette evlilik hukuku filan demiyor. Birileri paranteze almış ama öyle bir şey yok. Dahası evlilik hukukunda kocanın sözünden çıkmamak da var. Bir yere gitmene izin vermediği halde gidersen o hukuku çiğnemiş olursun.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Ahlaksızlık demek sadece başkasıyla yatmak anlamında değildir. Evlilik kurumunu sarsacak herhangi bir davranış ve durum da bu kategoriye girer. İlla birini yatakta basmak gerekmiyor bunun için. Ve konu evlilik olduğuna göre bu eşi bağlayan bir durum. Yani erkek kardeşin şiddet uygulama hakkı yine yok yani

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Ayrıca ben sorunun cevabini verdim C diye. 50 sefer söylememe gerek var mı

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Paranteze alınmış da öyle bir şey yok falan diye neye göre söylüyorsun? Var ki yazılmış demek ki. Yoksa eğer sen bul getir o ayeti ne diyormuş bakalım. Her erkek bunu yapabilir diye bir ayet var mı? Yok. Sen ayetleri bile kendi işine geldiği gibi çevirmeye çalışıyorsun. Daha diyecek bişeyim yok sana. Hadi güle güle

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Tamam işte kocaya itaatsizlik de ahlak dışı oluyor işte madem sözü dinlenmeli ve dinlemiyorsan bu ceza ve yaptırım süreci başlıyor

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Parantez yok kuranda. Biri bunu böyle algılayıp öyle yazmış. Her tercğmede yok. Yani meali yazanın ilave ettiği bir şey...

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Tamam başka meali sen yaz o zaman. Konu erkek kardeşti sonuc olarak ve erkek kardeş ablasına veya kardeşine el kaldıramaz nokta

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Ama öyle NOKTA denilip geçilecek bir durum değil işte. Çok farklı yorumlar var. Bazısı der ki evin erkeği aileden ve ailedeki bireylerden sorumludur.
      Hem yanlış şeyler yapmamalarını sağlamak hem de koruyup kollamak evğn erkeğinin sorumluluğundadır ve bu yoruma göre mesela ablanın "sen benden sorumlu değilsin beni korunana da ihtiyacım yok ne halim varsa glrürürm" demesi erkek kardeşi (baba yoksa) sorumluluktan kurtarmaz yani o sorumluluğu sırtından kaldırmaz...
      Bu durumda da evet erkek kardeşin otoritesini kurma hakkı vardır ve başkaldırı olursa da hizaya sokmak için uygun gördüğü şekilde cezalandırma yetkisi olması icap eder.
      Yani hem ona el kaldıramazsın kaba güçmuygulayamazsın ama onu her türlü korumak zorundasın, kötü şeyler yapmasına engel olmak da senin sorumluluğun diyemezsin

Mesela abla içki içiyor sarhoş oluyor ve kendini riske sıkıyor ise ve kardeş olarak bu riskli hallerde evin erkeği sıfatıyla ablasını korumak zorunda ise ve bu koruma esnasında kendisi de riske girecek ise ablasına o içkiyi yasak edebilir ve bu yasağa saygı duymasa bile uymak dışında bir seçeneği olmadığını kabul etmeye mecbur bırakacak şekilde cezalandırabilir.
      Sorumluluğum sınırsız ama yetkim sınırlı olmaz...
      Eğer dayak atamaz diyorsak nasihat ile düzelmeyen bşr ablayı kardeş olarak korumak ve yanlışını düzeltmek gibi bir sorumluluğu oldupunu iddia edemeyiz

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Ayet gayet açık. O yüzden nokta. Ayete bakmayıp "bazıları der ki" diye cümleye başlıyorsan konuşacak başka bişey kalmıyor. Diyeceklerim bu kadar.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Yani hem ona el kaldıramazsın kaba güçmuygulayamazsın ama onu her türlü korumak zorundasın, kötü şeyler yapmasına engel olmak da senin sorumluluğun derim gayet. Otoritenin sadece şiddet kullanarak oluşturulduğunu sanıyorsan kusura bakma ama önce bir erkek olarak otorite nasıl kurulur onu çoktan öğrenmiş olman gerekiyor. Kaç yaşına gelmişsiniz otoritenin hâlâ şiddetle falan kurulduğunu zannediyorsunuz. Ne diyim yazık cidden

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Sadece ayetle din yaşanmaz ki... namazı ayete göre mi kılıyorsun?
      Benim dediklerimin tersine ayet var mı?
      Diyorsun ki kardeş aile reisidir ama dayak atamaz... bunu ifade eden ayet nerede?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Şiddetle kurulan şey otorite değil baskı ve dikdatörlüktür. Otorite nedir nasıl kurulur öğren. İnsan haliyle, tavrıyla, davranışıyla karşısındaki insanın saygısını kazandığı an otoritesini kurmuş olur. Şiddetle değil saygınlık kazanarak otorite kurulur. Şiddet işin içine girince o baskı ve dayatma olur. Bunu da ben söylemiyim artık yani

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Kendi sınırını koymayı bilen, yolunu çizgisini çizen, kararlı ve kararlarında net olan ve şüpheye yer vermeyen, nerede nasıl davranması gerektiğini bilen ve sınırını aşan insanlara nerede durması gerektiğini tek bir sözüyle bile bildirebilir erkekler otoriter erkeklerdir. Böyle bir erkek olup da saygınlık ve otorite kazanmaya gibi bir ihtimal yok. Şiddet gerekmiyor yani. İnsan saygı duyduğu kişinin otoritesini kabul eder. Bu saygınlık yoksa isterse 100 defa şiddet uygulasın kimsenin gözünde ne saygınlığı ne de otoritesi olmaz. Anca şiddetle göz korkutmaya çalışan bir zavallı olur. Ne otoritesi?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Nasıl söz dinletmesi gerektiğini bilmeyecek kadar beceriksiz erkekler şiddete başvurur. Çünkü ancak öyle söz dinletebilecek kadar acizdir. Şiddet uygulamak erkeğin bir zayıflığıdır yani anlatabiliyor muyum?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

E ona bakarsan kadın erkeğe vuramaz diye de bir ayet yok. O zaman kadın da erkeğe vurabilir diyim ben de. Olmayan ayetlerin üzerinden yorum yapmaya çalışman ne kadar da saçma. O hak sana verilmediyse verilmemiştir. Hadis varsa hadis göster. Ayet veya hadis olmayan bir konuda da kendi kafana göre karar çıkarıyorsan da kusura bakma ama Muslumanligini tekrar gözden geçit

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Bu tartışmayı sonlandırıyorum çünkü görüyorum ki senin dini bilgin de yetersiz. Ben de bu şekilde boş tartışmalara girmek istemiyorum. Benim için zaman israfı. Sen önce otur din hangi kaynaklardan öğrenilir, hükümler neye göre verilir onları iyice bi öğren, ondan sonra bu konularda fikir tartış. Kaldı ki hükümler belli. Bu konu tartışmaya açık falan değil

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Her otorite başkaldırı halinde mutlaka bir kaba güçle uygulatma kudretine dayanmak zorundadır. Yani belli bir noktada otorite altında olanın istese de istemese de otorite aahibinin iradesine uymak zorunda oldupunu uymazsa bir cezası olacağını bilmesi gerekir...
      Otorite dediğiniz şey baskı ve dayatma demek olmasa da baskı ve dayatma yapma yetkisi ve gücünü içermeyen otoriteye otorite denemez...
      Mesela şimdi müdür seni bir departmana atayabilir. Ya işten ayrılacaksın ya da o departmanda çalışacaksın. Hayır ben eski görevime devam edeceğim diye diretirsen güvenlik görevlisi seni kapı dışarı eder. Bu da kaba kuvvettir.
      Otoritenin idealinin şiddeti gerektirmemesi gerekir elbette ama ayak direndiği durumlarda otorite sahibi olan kişi ne yaoacak?
      Artık ben sorumlu değilim diyerek işin içinden sıyrılacak mı?
      Kardeş olan yani erkek kardeş aile reisi olarak sözünün ailenin iyiliği için söylediği son sözün umursanmadığını ve mesela ablasının yanlış bir şeyde riskli hatta tehlikeli ve hatta ahlaka aykırı bir şeyde ısrar ettiği durumda sırf dayak atmamak için "ne hali varsa görsün" mü demeli?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Peki cezayı sadece kaba kuvvet olarak görmen... Başka türlü cezalar olduğunun farkında bile olmaman mesela... Saygı duyduğun insanın sözünü dinlemediğinde onun sana karşı tepki ve tavır almasının bile kişi için şiddetten daha büyük bir ceza olduğunu bilmiyor olman senin otoritenin "o" sundan bile haberi olmayan biri yapıyor maalesef. Dünyaya erkek olarak gelmişsin. Boş tartışmalara gireceğine otorite nasıl kurulur onu bi öğren. Bu senin görevin. Adam akıllı ogreneceksin

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Hatta bu yaşa kadar çoktan öğrenmiş olman gerekirdi ama ne yazık ki çoğu erkek gibi otoriteyi şiddetle kurabilecegini sanıyorsun. Bi bak bakalım siyere. Peygamber Hz. Muhammed hiç bir kadına şiddet uygulamış mı? Asla bulamazsın. Uygulamadı çünkü o güçlü bir erkekti. Bu zayıflığa gerek duymadı. Şiddet zayif erkeklerin son çaresidir. Zaten ayette şiddetten bahsederken de en son çare olarak yazar fark ettiysen. Bu aşamaya gelen bir erkek kendi zayıflığı için üzülmeli. Ahir zaman işte bak herkes otoriteyi şiddetle oluyor zannediyor. Sonuç? Çoğu saygı bile duyulmayan zavallı erkekler topluluğu. Şahsen benim bana şiddet uygulayan bir erkeğe saygı duymam imkansız. Bu herkes için böyle.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Erkekler kadın gibi davranmaya başlıyor, aman aman sen nasıl istersen öyle olsun diyip kendi fikirlerini bile öne süremeyen, kararlı bile olamayan, karşısındaki insanın kendisine olan davranışında bile sınır koymayı beceremeyen (ki bu sınırı kadın- erkek fark etmez herkes koyabilmeli ama bazı erkekler bunu bile yapamıyor) bu tip erkekler sözünü geçiremedi diye hoop şiddete başvuruyor. Ne büyük zayıflık..

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

E böyle davranan bir erkeksen söz geçiremezsin tabi kardeşim. Herkes fıtrat üzerine yaratılmış. Sen erkek olarak davranışlarınla, konuşmanla bile sınır koymayı bilen bir erkeksen bir kadına söz geçirememe gibi bir ihtimalin yok. Eğer bir erkek bir kadına söz geçiremiyorsa sorunu kendinde aramalı. Demek ki bir şeyleri yanlış yapıyor.

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

sana net soru sordum yine soyut cevapar aldım. Şiddet son çare dedin evet bunu zaten sylüyoru7m. Son çare olan şiddete zayıf erkek başvurur demişsin. Olabilir. Ama işte şiddet dışındakiki güç unsurlarında erkeğin gücü yetmeyebilir. Olabilir yani belki abla çok inatçı ve hatta yaşça kendsinden küçük olduğu için kendisiyle dialoğa bile girmek istemiyorr. kaba güç tamamen devre dışı ise erkek kardeş böyle bir duruma ne yapmalı?
      Ablası kendisi için riskler ve zararlı durumlar barındıran şeyler yapıyor mesela ve erkekardeşinin yaşı da küçük olduğu için "senin ne haddine bana karışmak" diyor... bu erkek kardeşin ne yapması gerekir? Açık soru soruyorum lütfen açık be nett yanıt ver
      Böyle bir durumda "ne halin varsa gör; ama balın belaya girince de bana gelme!" mi demeli yoksa "kontrollğ şekilde kaba gücünü uygulamalı mı ablasını hizaya sokmak için"

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Elinden geleni yapıyorsa ama yine de kız kardeşi veya ablasına söz geçiremiyorsa bırakacak. Yapacak bişey yok. Gücünüzün yetmediği yerde de bırakacaksınız. Her şeyi kontrol edemezsiniz. Bir yerden sonra herkesin ameli kendinedir. Erkeğin sorumluluğu güzel bir şekilde elinden geleni yapmaktan ibarettir. Gerisini kimse kontrol edemez. Bir insana şiddet uygulayarak inancını değiştiremezsin mesela. Ya da daha ahlaklı biri olmasını sağlayamazsın. Size verilen yetki ve sorumluluk elinizden geldiğince kadardır. Gerisi sizi bağlamaz. Günün sonunda herkesin ameli kendine

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

inancını değiştiremezsin ama amelini değiştirebilirsin. Zaten olay inancın değişmesi değil ki. Mesela şimdi kadın kocasıyla bir piknik veya ona benzer bir yere gitti. Ve kadın diyor ki şu uçurumun kenarına gideceğim oradan manzara daha güzel. İnancı bunun tehlikeli olmadığı yönünde. Kocası "orası tehlikei ayağın kayarsa düşersin ve ölürsün ya da en azından sakat kalırsın" diyor. Kadın bunu umursamıyor çünkü inancı değişmiyor; orayı tehlikeli görmüyor veya o riski almak istiyor. Senin dediğine göre erkek güzellikle bunu anlattıktan sonra sorumluluu bitiyor. Mesela "hayır gidemezsin" deyip kolundan tutarak gitmesine engel olmaya hakkı yok..
      Bunun dayaktan farklı olduğunu iddia edebilirsin ama aslında farkı yok. neden dersen sonyçta kaba kuvvetni kullanarak kadının özgür iradesiyle yapmak istediği bir şeye engel oluyor. Burada olay bir örnek yani kadının klundan tutup onun canını fazla yakmadan engel olmak mümkün. Ama her riskli durumu böyle bertaraf etmek mümkün olmayabilir. yani kadının sürekli yapageldiği bir şey vardır ve erkeğinin sırf erkek olarak kendi üstünde yetkisi olduğu düşüncesinde değildir. Erkek saygın davranıp ağırlığını koyacak diyorsun ama işte çok iyi biliyorsun ki her kadın erkeklerin bu sorumluluğuna ve otoritesine saygılı değil. Sen bu saygını dışa vurduğunda burada defalarca feministlerin hakaretlerine maruz kalırsın. Belki başına gelmiştir. Yani erkek saygın davranırsa kadın her türlü itaat eder otoritesini kaullenir gbi söylemlerin çok gerçekçi değil.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Engel olmak başka, şiddet çok başka şeydir. İkisini birbiriyle karıştırma. Bu arada erkek saygın davransa bile her türlü kadın otoritesini kabul etmez bu doğru. Akıllı ve farkındalık sahibi kadınlar bunu kabullenir sadece. Diğerleri çok bir halt biliyorlarmış gibi kendi kafalarının dikine gider. Onlara da hiçbir şey yapamazsın. Güzellikle çözebiliyorsan çözersin. Çözemiyorsan bırak. Kaba kuvvete başvurmak demek o kadının bundan sonrası için seni hiçbir konuda kâle almayacağı, sadece korkusundan yüzüne karşı he diyip arkandan istediği şekilde davranan biri olacağını, bu şekilde de ahlaki anlamda bırak iyiye yönelmeyi daha da kötü hale gelebileceği gerçeğini unutma. Bu gerçeği de düşünerek hareket etmen gerekiyor. Ben dahi sorumluluğum olmadığı halde farkındayım bir çok şeyin. Sorumluluğu olan siz erkeklerin daha da farkında olması lazım bunun. Gerçekçi olun. Şiddet sadece o anı kurtarır. Geri kalan her şeyin tamamını çöp hale getirir. Bir daha da toparlayamazsınız.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Şahsen biri bana şiddet uygulasa o kişiye karşı bir saygım kalmaz. Hem zayıf ve aciz biri olarak görürüm, hem de o saatten sonra konustugu sözün, verdiği nasihatin de bir değeri kalmaz. Çünkü bu insanda öfke oluşturur. E bir erkeği zayıf olarak görmek de zaten o erkeği kadının gözünde fazlasıyla itici yapar.

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

(bölüm 1) Yazdıklarında çelişkiler var. Neden dersen. Hem diyorsun ki erkek saygı uyandırırsa kadın her türlü onun szünü dinler. Gerçekten erkek olarak saygın davranıp saygıyı kazanan erkek evindeki kadına karısı olsun veya kardeşi olsun sözünü dinletir. Bu her zaman böyle olmaz ama sen böyle diyorsun; tamam öyle kabul edelim. Ama sonra da yukarıda diyorusn ki bir erkek beni dövse ona karşı saygımı kybederim. Burada baştan beri şiddet meraklısı sapık manyak bir erkekten bahsetmiyoruz; senin iyiliğin için gerekli gördüğü çekilde bir irade koymuş yasak veya kural getirmiş bir erkeğin itaatsizliği dayakla cezalandırmasından bahsediyoruz değil mi? Yani bu dayağı sen zaten onun szünü dinlemedin onun iradesini otoritesini hiçe saydn erkek olarak senin üzerinde yetkii olması durumunu kabullenip saygı göstermemişsin. Yani senin düşüncene göre zaten bir şekilde o erkek sende saygı uyandırmamış ki zaten sözünü dnlememişsin. Blki o saygın olamadı belki sen zaten saygılı biri değilsin ama sonuçta o saygı sana göre yok ki o itaat refleksi oluşmamış. Bu durumda “saygımı kaybederdim” demen çelişki yani belli ki saygın zaten yokmuş. Bu durumda olmayan saygıyı kaybedemez bu erkek. Kardeşind e olsa abin de olsa eşiin de olsa saygıyı bu ayakla kaybedemez çünkü peşin peşin dayak atmış değil; önce uyarmış sonra bir daha uyarmış ve sen söz dinlememişsin. Yani senin gibi erkekliğe saugıı bir kız gibi düşünme; sen zaten erkek kardeşin alenen ahlaka aykırı birirade ortaya koymadıkça itaat etmeye meyilli olacaksın. Ama eüer alenen kötü bir şey istemediği halde itaat etmediysen belli ki onun konumunun senden yukarıda ve otoritesini kabullenmen gereken biri olarak görmemişsin.

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

(bölüm2) Sonrası daha kötüye mi gider daha iyi mi olur meselesi de bence tartışmalı. Yani yukarıda yazdığım gibi evet saygı zaten yokmuş ki kadın itaatsizlk etmiş erkeğin otoritesine karşı gelmiş; yani kaybedilen bir saygınlık yok. Bu noktada güzellikle uyarma işe yaramadığında kaba kuvvetin devreye girmesi dayağın yani kontrollü şekilde dayakla cezalandırmanın devreye girmesi ne getirir ne götürür konusu o kadar basit değil. Sen diyelim k erkeksin ve kaba gücün de var ve sözle ikna edemediğin kadın (karın olabilir veya kardeşin olabilir) burnunun dikine gittiği takdirde, serbest bıraktığın takdirde ciddi bir risk alıyor, tehlikeli bir durum yaratıyor, kendi geleceğini mahvediyor adım adım uçurumuna doğru yaklaşıyor yani. Eğer dayak atarsan yani canının yanması korkusuyla yolundan döndürürsen başına gelecek şeyi engeleyeceksin ama sana karşı sevgisi azalacak. Belki bu gdişle kendini hasta edecek, eğitim hayatını, meslek hayatını mahvedecek belki canını tehlikeye atacak ve sen “aman daha fazla antipatik görünmeyeyim” dediğin zaman erkek olarak sorumluluktan kaçmış olmaz mısın? Dayakla engel olamazsın filan lafları da biraz klişe. Saygıyla olsa güzel ama olmuyorsa da evet kontrollü şekilde uygulanan fiziksel cezanın caydırıcı olduğunu inar edemeyiz. Aksi takdirde sen inançlı biri olarak islamda var olan cezalandrma biçimlerini reddetmiş olursun. Belki yasak ve ceza belirli bir yere kadar tahrik edici de olabilir ama erkeğin ortaya koyduğu iradenin kendisi alenen kötü, alenen ahlak dışı değilse mesela ablasını kötü yola zorlamıyorsa aksine tedbirli bir bakış açısıyla yasak ve kural koyuyrsa kadın artık istese de istemese de bu yanlıştan uzak kalmaya mecbur kalmayacak mı? Ne kadar direnecek ki?

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

(bölüm 4) Yani bir yanda zaten erkek otoritesi kavramına kategorik olarak karşı olan, erkeğin ailesinden sorumlu olduğu ve onun koruma görevini yapabilmesi için otoritesinin olması gerektiği konusunda idraki zaten olmayan ve bu idraki kazanmama yönünde de kararlı olan bir kadın var erkeğin hayatında; belki eşi belki kız kardeşi ve belki de ablası; bu kadının yapmakta olduğu veya yapmak istediği birtakım şeyler kendisi için zararlı ve erkek bunun zararlı riskli, tehlikeli bir şey olduğunu biliyor; zaten erkek otoritesine saygısız olmayı kendi ayakları üzerinde durmak sayan kendisine saygıkı olmanın ön şartı sayan bir kadın bu hayatındaki. Bu kadın kendisine daha da tepkili olmasın diye ona antipatik görünmemek adına erkek kaba güç kullanarak o kadının özgür iredesne engel koyma seçeneğinden geri mi durmalı? Hayatta bazen iki kötüden birini seçmek gerekmez mi? Yani zaten erkeğin erkek olarak kurması gereken hakimiyete saygısı zaten olmayan bir eş veya kardeş daha da olumsuz duygular beslemesin diye onun kndisine zarar veren özgür iradesini elinden almayan erkek doğru bir şey mi yapmış oluyor?

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

(bölüm 5) (aslında 4 olmalıydı ama rakamlarda atlama olmuş) Tab burada sorumluluğun Allah katında ilahi anlamda hesap vermeyle ilgili tarafının yanında bir de beşeri tarafı var. Ve u sorumluluun erkeklere her türlü yüklediği yükler var. Hiç öyle müslüman reflekslerine dini hassasiyetlere sahip değilsen bile bir erkek kardeşin veya bir ağabeyin yahut kocanın hayatındaki ailesindeki bir kadının başı bir şekilde belaya girdiğinde kendisini riske atma pahasına o erkeğin gidip eşini, ablasını veya kardeşini o sıkıntılı durumdan kurtarması her türlü sorumluluğu değil mi? Yani uygunsuz giyinen bir ablaya erkek kardeş tarafından uyarı yapıldı diyelim. Abla bunu görmezden geldi ve hatta kardeşine çıkıştı “sana ne oluyor” dedi. (kıyafeti dayaksız engelleme imkanı var diye itiraz etme lütfen bu adece bir örnek; ablasının belki eskortluk yapan bir arkadaşı var ve o arkadaşıyla görüşmeye devam ediyor diye düşün) ... İşte güzellikle uyarı sonrası abla açık giyindi veya işte o eskort kızla görüşmeye devam etti; sonrasında da başı belaya girdi. Allah katında bu olayda sorumluluğu yani bu olay olmasın diye yapması gerekeni yapmış tamam ama olay orada bitmiyor ki; o durumda o erkeğin kadını evindeki kadını alasını veya eşini kurtarması da lazım; bunun için kendini de riske atması gerekir. Yani ablası ne kadar saygısızlık ederek bu tavrında inat etmiş de olsa erkek kardeş “bana ne?” diyemez. Gerçekler böyle. Diyemez. Belki gidecek dövüşecek ve kendisi yaralanamacak belki ölecek. Durum buyken sırf eline sopayı almaması gerektiği düşüncesne uygun davranmış olma adına kendi riskini yönetme hakkından mahrum kalması sence adil mi?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Çelişki yok. Evet başta her türlü sözünü dinletir dedim ama orada yanlış söylediğimi fark ettiğim için düzelttim. Evet her zaman dinletemez. Kimse kimseye her zaman söz dinletemez. Çelişki diyebilecegin başka hiçbir şey yok

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Erkek kardeşin hiçbir şekilde kardeşine el kaldırma hakkının olmadığını defalarca söyledim ama anlamamakta ısrar ediyorsun. Önce dinin hükümlerini öğren çünkü belli ki şiddete fazlasıyla meraklısın. Her kapıyı şiddete çıkarmanın yolunu arıyorsun ama İslam'da böyle bir şey yok.

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

ben de senin dediğin şeyin mantığını tartışıyorum... sen hakkı yok diyorsun; ben de diyorum ki bunun mantığı çlişkii ve adaletsizlik içermiyor mu?
      ben de sçıkçası sadece son mesajınızı okuyarak cevabıma başlamıştım... evet düzeltme yapmışsınız ama işte benim eleştirim halen geçerli

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Bu arada bayağı bir senaryo kurmuşsun. Yok şöyle olursa böyle olur, yok erkek kardeşin hayatı riske girer belki ölebilir falan. Farkında mısın bilmiyorum ama burası dünya ya hani. Hayatta her şey her zaman mümkün. Hani kaza ve kader diye bişey var. Başına gelecekleri kontrol edemezsin. Sen olayları çok yanlış anlamışsın. Eğer öleceğin varsa bu olay sana sadece vesile olmuş olur. Bu olmasa başka şekilde yine başına bişey gelir yani geleceği varsa. Sen bu kadar kurgu ve anksiyetenle hayatı çok zor yaşıyor olmalısın. Kendine eziyet yani başkasına değil haberin olsun

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

tabi ki ama herkesin kendi risklerini kendince yönetmek ve kendi tedbirlerini almak gibi hakları var. Sen tedbir alırsın da başına bir şey geir o zaman amenna. Yani o ablasının başına yine bir şeyler gelebilir yani kardeşinni sözünü dinlediği halde bir şeyler gelebilir tabi ki ama o zaman evet sorumluluğunu yerne getirmek her türlü erkeğin görevi; ama söz dinlememiş bir ablanın bu sözü dinlememesi durumunda başına bir şey geldiğinde erkeğin toplumsal kurallar gereği bu olaya müdahale zorunluluğu ortadan kalkıyor mu?
      bunlar hep dünyadan örneler hnımefendi. kendi hayatımdan değil ama seneler seneler önce yakın akrabalarımın hayatından bir örnek (20 sene oluyor). Amcam öldüğünde amcamın kızı 23 yaşındaydı ve 20 yaşındaki erkek kardeşinin aile reisliğine baş kaldırdı başına buyruk hareket etmek için direndi...
      sonrasında amcamın oğlu yani erkek kardeşi çok uyarıyor onu yapmaması gereken şeylerden ötürü ama kız yani benim de ablam sayılır şimdilerde 40'ının üzerinde ama o zaman feminizmin de etkisi altında baş kaldırmaya devam edince erkek kardeşi onu kontrollü şekilde kenisine zarar vermeyecek ama canını çok yakacak şekilde gururunu kıracak ama bedenini incitmeyecek bir şekilde dayakla cezalandırmaya başlamadan önce annesi araya giriyor; tamam oğlum diyor dayakla bir yere varılmaz filan diyor...

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

(devam) Oğlu yani erkek kardeşi de bir yandan ablasını tamamen çaresiz şekilde dayağı yiyeceği şekilde tutarken annesine diyor ki:
      -anne ablamın hayatı riskler barındırıyor mu?
      *evet oğlum ama işte ne bileyim
      -sözle nasihatle bir yere varabildik mi?
      *hayır varamadık
      -bu riskler gerçekleirse benim müdahale etme sorumluluğum var mı
      *evet tabi korumak görevin
      -Anne bak madem öyle benim sözümü dinlemek zorunda. şu saatten sonra her türlü sorumluluktan amadesin ne hal varsa görsün dersenşimdi onu salarım bir daha da umursamam; srumluluğun yok dersen bunu yaparım; boşuna kendimi de yormam dyor...

bunun üzerine annesi "hayor hiçbir sorumluluğun yok" diyemiyor... o zaman da kuzen diyor ki "madem sorumluluğum her türlü devam edecek benim sözümden çıkma seçeneğinin olmaığını öğrenmek zorunda" diyor ve dediğim gibi ablasının canını çok yakacak ama hiç zarar vermeyecek şekilde bacakları ayaklarının altları gibi yerlere vura vura dövüyor... kızı bağırta bağırta dövüyor...

izim komşumuzdu malum aile apartmanı. annem gürültüye gitti dayağı da görmüş. sen ne karışıyorsun diyen kız yalvar yakar olmuş. ne diyorsan o demeye başlamış.
      dayak sonrası da tüm o serseri arkadaş çevresini arattırıp "erkek kardeşim görüşmemize izin vermiyor" dedirtmiş...
      kız bu aşamada ne yapabilirdi ki? bu telefonları açmamak için yalvarmış ama erkek kardeşi elinde sopa hiç taviz vermeyince tüm o ktü alışkanlıkları beraber yaşadığı o çevreden kopmak zorunda kaldı...
      ben o dönem çocuk yaştaydım. Bir kç aylık süreçte bir kaç defa daha dayak attı kızın bağırışları geldi ama sonra uslu bir kız oldu adeta... evden okula okuldan eve hale geldi... sonra da bir daha dayak mayak da olmadı. Mecbur derslerine odaklandı ve okulu da zamanında bitirdi.
      Erkek kardeşine gönülden saygı duymadı velki sevgi de beslemiyor belki olan sevgisi de bitti bilmiyorum ama bu acaba kazanımların yanında önemli mi? Sence ablam beni daha çok sevsin deyip bunları yapmaktan geri mi duymalıydı amcamın oğlu

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Adaletsizlik içeren hiçbir durum yok. Allah erkeğe birtakım hak ve sorumluluklar vermiş ama sen bu hakkının sınırsız olduğunu sanıyorsun ve her hakkı da istediğin şekilde kullanabileceğini sanıyorsun ama öyle bir lüksün yok. Bu şeye benziyor; aaa dövün diye ayet varmış o zaman dedigimi yapmazsa canım isterse vurabilirim diyip karısına şiddet uygulayan ve bunu kendine hak gören cahil andavallar var ya durum aynı buna benzedi. Öyle bir hakkın yok. Kardeşine el kaldıramazsın. Ayette sadece evlilik geçer ve eşine de sırf sözünü dinlemedi diye el kaldıramazsın. Yapman gerken bir çok şey var ve her sebeple de eşi dahi olsan yine el kaldıramazsın. Hükümleri doğru bilmeden okumadan kulaktan dolma bilgilerle mantık kuramazsın. Şu toplumsal sürü psikolojisinden çıkmanız lazım. Ayaklı Kurân Hz. Muhammed (s. a. v.)'dir. Bizzat kendi yaşamı Kuran yaşantısıdır. Bak bakalım kaynaklara bu zamana kadar 1 tane kadına el kaldırmış mı? Eşleriyle tartışmamiş mı hiç? Peygamber bile eşleriyle anlaşmazlığa düşermiş zaman zaman. Buna rağmen o her şeyi guzellikle hallederken ve hiçbir eşine 1 fiske vurmamışken, senin veya başka bir erkeğin ne haddine bir kadına el kaldırmak?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Kısa ve net bir cevap vericem. Senin akrabanın yaşadığı bir olay Kuran'ın hükmünü ve verdiği iznin sınırını değiştirmez. Nokta.

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

valla Allahın emirlerini benim dediğim şekilde yorumlayan da çok... daha önce de dedim. Sen de kendi söylediğini Allahın ayetine dayandırıyor değilsin.

ayrıca yukarıda da yazdım; defalarca yazdım; bahsettiğim olaylar asla keyfi şiddet uygulayan insanlarla ilgili değil. kaç defa yazmam gerekiyor anlamadım.

Ayrıca benim söylediklerime "Allah böyle diyor" diyerek cevap vermen de çok mantıklı değil ben din referansı tartışmıyorum ki.
      Dahası sorulara cevap da vermiyorsun. Mesela sen yengemin yerinde olsan "taam oğlum sen uyardın bitti baına bir şey gelirse de kendi sorumluluğudur" der miydin? Oğlu orada "tamam ne hali varsa görün" deseydi bırakacaktı.
      benim yazdıklarımı nedense çarpıtmaya çalışıyorsun. elbette ki her daim sınırlar vardır; ancak yetki ve sorumluluk at başı gider. Sözün bittiği yerde her türlüsorumluluk koruma sorumluluu da dahil olma züere bitiyorsa o vakit elbette ki şiddet yetkisi de sşz konusu değildir. Ama dediğim gibi hayatın gerçekleri o merkezde değil.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

İşte ben de diyorum ki Allah'ın emrini kimse kafasına göre yorumlayamaz. Bizzat gerçek ve en doğru yorum o kitabı bize getiren, ayetleri bize bildiren Hz. Muhammed'in (s. a. v.) yorumudur. Onun yaşantısıdır net doğru yorum. Yok şöyle yorumlayanlar da var, böyle yorumlayanlar da var falan geç bunları. Halt etmiş onlar kim? Peygamber yorumu ve yasantisini bırakıp kafaya göre şu şöyle bu böyle yorumluyor diye yaşamak kusura bakma da akla ve mantığa sığmaz yani.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Peygamber 1 fiske vurmuş mu? Vurmamış. Sen de vuramazsın. Peygamber o ayeti nasıl yorumladıysa gerçek odur. Var mı öyle kardeşine karısına şiddet uygulayabilecegini söyleyen bir yorumu? Yok. Başkası allamei cihan olmasa halt etmiş.

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

pardon da çelişki içindesin...
      1-peygamberin tüm özel hayatını bilemezsin. mesela Hz. Muhammedin Hz. Ömer'in kız kardeşin, in Hz. Muhammed'in şikayeti üzerine abisi Hz. Ömer tarafından dövüldüğünü de anlatırlar.
      2-Ama bu yalan bile olsa bu kurduğun cümle yani "peygamber dövmediyse sen de dövemezin" cümlesi de mantık dışı... Neden dersen? Bu bir ruhsattır. İlla ki şiddet olacak diye bir şey yok. Hz. Muhammed adı üstünde Hz. Muhammed. Yani peygamber. Onun sözünü dinletme gücüyle norma insan bir mi? Onun eşlerinin ahlakıyla sıradan insanınki bir mi? hz. Muhammedin eşleri ısrarla ona karşı saygısızlık etmiş Hz. Muhammed de güzellikle uyarmış ama lafını dinletememiş ve ona rağmen mi dövmemiş?
      sonuçta bu son çare bir izin... o son çareye sıra gelmediyse zaten şiddet diye bir şey olmaz.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Çelişkili bir durum yok.
      1) Peygamber'in özel hayatı dahil her şeyi biliyoruz ve bilmek zorundayız çünkü bize örnek olarak gönderildi. Özel hayatından örnekler de var, eşlere nasil davrandığı ve davranılması gerektiğini içeren bilgiler de var. Senin bunu bu zamana kadar ögrenmemiş olman bu bilgilerin bize verildiği gerçeğini değiştirmiyor.
      2) "Peygamberin sözünü dinletme gücüyle norma insan bir mi?" Demişsin. Evet bir değil. Hatta ona rağmen onun bile sözünü dinletemediği durumlar olmuş ve buna rağmen şiddet uygulamamış yani. Sen kimsin de şiddet uygulayacaksın? Senin haddine değil. Bu durumdan bile ders çıkarıp örnek alman gerekir halbuki. "Onun eşlerinin ahlakıyla sıradan insanınki bir mi? hz. Muhammedin eşleri ısrarla ona karşı saygısızlık etmiş Hz. Muhammed de güzellikle uyarmış ama lafını dinletememiş ve ona rağmen mi dövmemiş?" demişsin evet. Peygamber'in eşleri günahsız mıydı? Anlaşmazlıkları olurmuş bu da kaynaklarda bariz var. Ama Peygamber el kaldırmış mı? Hayır. Peygamber haşa postacı diye gönderilmedi. Ayet var onda örneklik var diye. Onun yaşantısını referans alarak yaşamak zorundasın. P peygamber biz değiliz diyerek sıyrılamazsın. Peygamber de insandı. Bizden farkı günahsız olmasıydı ki yanlış bir örnek olmasın hiçbir zaman diye. Peygamber'in attığı her adım, yaptığı veya yapmadigi her şey örnektir ama her şey Kuran ahlakı ve Kuran yaşantısıdır. Bir kitabın örnek olarak nasıl yaşanması gerektiğini gösteren bir hayattır Peygamber hayatı. Bu gerçeği kafana iyice kazı. O 500 tane hoca diye geçinen 500 farklı yorumu tek bir gerçeğin olduğunu hiçbir zaman değiştirmicek. Doğru olan tek kaynak belli. Yok o öyle yorumluyor, yok bu böyle yorumluyor da hangisini dinleyelim tarzındaki klişeler de son bulsun. Birazcık mantık kurun. Peygamber yaşantısının tamamı Kuran'dır.

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Sözünü dinletemediği mi yoksa eşinin onu ikna ettiği mi? Tüm müslüman ümmetine söz dinletmiş birinden bahsediyoruz. hani saygınlığı olan erkek her türlü otorite kurabilir diyordun. Ve bunun aksi ancak idraksiz kadınlar durumunda mümkündü. Sen Hz. Muhammed'n eşlerine Hz. Muhammed'e saygısız hatta onuna kendini eşit sayan idraksiz insan yakıştırması mı yapıyorsun?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Saygısizliktan bahseden olmadı. Anlaşmazliktan bahsettim. Okuduğunu anlamakta sorun yaşıyorsun daha. O yüzden söyleyeceğim başka bişey yok. Zaman kaybı. Uzatmaya gerek yok iyi günler

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Dnm 123

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Kılay anlaşılması ve net cevap almak adına net hatta sadece evet hayır şeklinde cevap almak adına kısa ve net bir sorum var.
      Baban vefat etse ve tek erkek olarak ailede senden küçük bşr erkek kardeşin kalsa onun aile reisliğini kabul edeceğini ve mesela birtakım kural ve yasaklar koyarsa ona uyacağını yani erkek olması sebebiyle aksine bir ahlaki sorunu yoksa erkek olarak aileyi yönetme yetkisine saygı göstereceğini ifade etmiştin. Doğru mu yanlış mı?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Dinin serbet bıraktığı şeylere yasak koymayacaksa evet doğru. Ama dinin şerbest bıraktığı şeylere yasak koymaya kalkıyorsa hadi ordan der kendi bildiğimi yaparım.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Hakkını, sorumluluğunu, sınırını bilerek, aklı başında davranan biriyse tabiki aile reisligini kabul ederim. Bu onun tavrı ve duruşuyla alakalı

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Hayır ama dünün yasak ettiği şeylerle sınırlı olamaz ki aile içindeki otorite veya karar alkışlar... dünün yasak ettikleriyle sınırlı olacaksa zaten o yasaklar zaten yasak. Ona da yasak sana da yasak. Şimdi desen ki "dinin emrettğklerini yasak edemez yani mesela orucu namazı yasak edemez" tamam amenna ama dinin serbest bıraktığı bir şey yani yasak etmediği bir şey mevcut durumda sakıncalı olabilir... mesela din gece dışarıda olmayı yasak etmiyor; yasak etmediğine göre serbest... bu durumda gece karanlık olduktan sonra dışarıda olmak için izin almak zorundasın; izinsiz sokağa çıkmak yasak dese "hadi pradan" mı diyeceksin?

Bunu dediğin zaman aile reisi olabilir mi?

Aslında evet diyeceğini varsayarak sormuştum. O noktada şunu soracaktım. Aslında koşulu tam anlamamış olmama rağmen koşullu evet dediğini algılayıpum ve diğer sıradaki soruma geçiyorum müsaade edersen

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Gece dışarı çıkmam yasak değil dinen evet. Bu sebeple de dışarı çıkarım. Allah'ın yasak koymadığı bir konuda bana kimse yasak koyamaz.

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Çıkarım ve çıkıyorum da zaten

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Şimdi soeu şu:
      Varsayalım ki babam vefat ettiğinde sen mesela 22 yaşında üniversite öğrencisi iken sana gelip "bu ailenin reisi benim" diyen lise son sınıf öğrencisi kardeşin erkek değil de loz kardeşin... yani erkek kardeşim yok kız kardeşin var vebo gelip sana diyor ki "ablacığım babam vefat etti ve artık bu ailenin reisi bu ailenin lideri benim. Bundan sonra ben bu ailede herkesin uymak zorunda olacağı kural ve yasaklar koyacağım ve sen de bunlara uyacaksın " diyor..

Yani yukarıdaki senaryoda sana bunu söyleyen erkekti ve sen koşullu olarak evet onun aile reisliğini kabul ederim demiştin. Aslında daha evvelinde bunu kabul edeceğini söylemişliğin de var yani kötü ve sorunlu biri değilse kabullenip sözünden çıkmayacaktın. Peki kızkardeşin 3 yaş küçük lız kardeşin bunu dese aynı tepkiyi mi verirdin? . aynı şekilde ahlak sorunu olmayan loz kardeşim sana gelip bundan sonra babamızın yerine aile reisi benim diyor.
      Erkek kardeşine vereceğin cevapla aynı cevabı mı alır?

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

İyi de otorite diye bir şey varsa o sadece sana Allahını yasaklarını hatırlatmak anlamında hareket edecekse o otorite olmaz ki... sonuçta Allahını yasağı zaten herkese yasak; insanın insana otoritesi dinin boş bıraktığı noktada devreye girer... Her kararı dine göre alamazsın. Mesela o sene badana mı yapılacak yoksa tatile mi çıkılacak kararını alırken eğer fikriniz farklı ise aile reisi karar verir.
      Mesela çalışmak istiyorsun. Kocanın "hayır orada çalışmanı uygun görmüyorum" deme yetkisi olmayacaksa bu aile reisliği veya ptprite değil ki...
      Otorite sadece Allahını yasak ve kurallarıyla sınırlı ise bunları zaten ikiniz de biliyorsunuz. O zaman neden erkek otoriteyi elinde tutmalı sorumluluğu elinde tutmalı diyorsun?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Dinin boş bıraktığı bir nokta yok. Otorite de dinin dışına çıkmadan, dini kuralları çiğnememek üzere kontrolü sağlamak için yetki verilmesidir. Kimse öyle kafasına göre davranamaz. Ayrıca kaç gündür senaryo kurup şurada ne derdin burada ne yapardın tarzı soruların da sıkıcı olmaya başladı. Pardon da benim nerede ne tepki verip ne yapıp yapmayacağım seni ne ilgilendiriyor? Konu belli, ben cevabımı da verdim zaten. Bunun üstüne günlerdir uzatıp duruyorsun. Diyeceklerimi dedim. Başka söze gerek yok.

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Dinin boş bıraktığı konu yok mu? Yahu sen iyi misin? Aile bütçesinde bu ay önceliğin ne olacağına din mi karar verecek?
      Dinin çetçevesi dışına çıkmadan yetki verilmesi demek senin dediğin gibi Dinin yasak etmediği bir şeyi yasak edemez demek değil. Dünün emrettiği bir şeyi yasak edemez din zaten şunu yapabilirsin demez. Hiçbir kurallar manzrmesi veya hiçbir sistem de şu serbest demez. Sadece yasak olanları ve zorunlu olanları söyler. Yasak zaten yasak ve erkeğe de yasak zaten... senin gece dışarı çıkmanı sınırlandıramayacak ise neyi sınırlandıracak? Neye yasak getirecek? İçki yasağı mı getirecek? Yahu onu zaten Allah yasaklamış. Haşa Allahın söz söylediği yerde kul olarak ne diyebilir? Ama Allahın yasak etmediği ama zorunlu da kılmadığı konular vardır her alanda. Boş bıraktığı derken onu kast ediyorum. Bu alanlarda son kararı kim verecek?
      Bit de diyorsun ki gece çıkarım ve çıkıyorum da... kardeşi geç. Baban mesela sana "ben kural koydum akşam 9'dan sonra dışarıda olacaksan benden izin alacaksın" dese; ona da "Allah böyle bir yasak getirmemiş sen kim oluyorsun" mu diyeceksin?
      Diyorsun ki Allah erkeğe sorumluluklar yüklemiş dolayısıyla da yetkisi de var. Yetki dediğin ne? Sadece Allah'ın koyduğu yasağı tekrarlamak mı? Onu sen de kocana yapabiliyorsun ve hatta bu hatırlatmayı yapmalısın. O zaman farkınız ne?

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Allah'ın yasak koymadığı hiçbir konuda özgürlüğümü kimsenin kısıtlsmasına müsade etmem. Beni kısıtlayacak kadar mutluluğuma önem vermeyen biriyle de aynı çatı altında yaşamak istemem zaten. Mecbur da değilim. Yeterince açıklayıcı oldu mi senin için? Daha fazla uzatmaya gerek yok. Konu kapandı

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

Allah kısıtlanıyor onun kararına kalmış bir şey yok ki? Ne gibi bit konuda onun otoritesine saygı göstermen gerekecek? söylediklerin çelişki içeriyor

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Çelişen bir durum yok. Gördüğüm kadarıyla aşırı takıntılı birisin. Konu bitti diyorum hâlâ uzatıyorsun. İlla engelleteceksiniz çünkü başka türlü dur durağın da yok saygın da yok. Böyle birine zaten saygı duyulmaz bu 1, saygı beklenmez hak edilir bu da 2

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Allah neyde kısıtlıyorsa benim sınırım bu. Kabul eden evlenir, etmeyenin yolu açık olsun. Ben de beki gereksiz kısıtlamalara boğacak biriyle evlenmek zorunda değilim Allah katında. Her şey açık ve net. Daha fazla uzatacaksan engellicem cidden sıkıldım

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      1 yıl

O zaman erkeğin erkek olması dolayısıyla hayatımdaki kadın üzeründe otorite kurma hakkı ve yetkisi olmadığını söyleyen ve aksine erkek egemenliğini savunduğun için sana yüklenen hatta hakaret eden feministlerden ne farkın kaldı?

Ayrıca seb seni kısıtlamayacak bir erkek tercih etmen başka bir şeydir; erkek olarak bir kısıtlama yapmayı uygun gördüğğnde ona itaat etmek zorunda olmadığını iddia etmek başka... ikisinin farkını idrak edebildiğin tahmin ediyorum...

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Ben uygulamak zorunda değilim demedim. Baştan her şey konuşulur. Ona göre olur sonrası da. Ve konu kapandı dememe rağmen hâlâ uzatıyorsun. Engelliyorum artık

Yorumla
    • Nightwalk35
      Nightwalk35
      1 yıl

Daha saygın yok otoriteden bahsediyosun

Yorumla
  • Çatapatagelbro
    Çatapatagelbro Takip Et
    Guru Yaş: 109 , eic 99%
    1 yıl
    Aile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı.

Zaten islama cok bagliyiz bir bu kalmisti

0
    0 Yorumla
Devamını Gör(2)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > İslam'da 4 eşle evlilik hakkında?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi

Bu paylaşımı beğenmene sevindik!

Kendi cevabını paylaşmak ister misin?

Benzer Sorular

Kuran ve 4 evlilik? 6 cevap verildi
İslamda evlilik? 9 cevap verildi
İslamda erkeğin dört eşi olabiliyor diye biliyorum, peki kadın bir adamla evliyken başka adamla... 7 cevap verildi
Alevi Müslüman evliliği? 17 cevap verildi
Arladaşlar bir kadın islam dinine gore 2 erkekle evli olabilir mi? 2 erkeklede nikahlı olabilir mi? 29 cevap verildi
İslam'da bir adamın birden fazla kadınla nikah kıyması yasak mıdır? 19 cevap verildi
Popüler İçerikler
  • En Güzel İnstagram Yorumları! Arkadaş Fotoğraflarına Çarpıcı Sözler
  • Kankanı telefona nasıl kaydedersin? En yakın arkadaş, kankayı rehbere kaydetme isimleri neler?
  • Rehbere Kaydetme İsimleri için Öneri Verir misiniz?
  • Instagram uygulamadan atıyor! Neden beni sürekli atıyor?
  • She/Her/They/Them/Him/He İngilizce Ne Demek, Anlamı Nedir?
  • Adres Başlığı Nedir, Ne Demek, Ne Yazılır?
  • Snap streak nedir? Snapchat St ne demek?
  • Btw ne demek acaba?
  • Instagram Gizli Hesap Görme Nasıl Yapılır? Instagram Gizli Hesap Görme Uygulamaları
  • Crush ne demek, ilişkiler için bir anlamı var mıdır?
Yeni Sorular
  • Evliler neden hu saatte burada?
  • Çekici görünmeye bağımlı mısınız?
  • Daha önce hiç kayboldun mu?
  • Birinin cüzdanında resminiz olacak kadar sevildiniz mi?
  • Astra J mi Astra K mi?
  • Eğer beni dış görünüş ve para için sevicek biri olucaksa hiç sevmesin kafasındayım?
  • Korku içerikli şeyler izlediğim zaman geceleri uyuyamıyorum, neden böyle oluyor?
  • Minyon tipli insanlar yaş aldıkça gerçekten daha mı güzelleşiyor?
  • Sizce ben bunu kaç dk da çizdim, bilene centro muzlu gofret alacağım?
  • Kot şortlar gerçekten rahat mı yoksa yazın daha iyi alternatifler mi var?
  • Yardım
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Site Sözleşmesi
  • Yayın İlkeleri
  • KVKK Aydınlatma
  • Öne Çıkan Sorular
  • Site Haritası
  • Etiketler
Popüler Konular
Aile & Toplum Alışveriş & Hediyeler Cilt Bakım Çocuk & Ebeveyn Diğer Diziler & Filmler Eğitim & Kariyer Fal Gamer İnternet & Teknoloji Kişilik & Karakter Moda & Stil Özel Günler & Hijyen Saç Bakım Sağlık
Kızlar Soruyor, Kizlar Soruyor
©2026 KızlarSoruyor ™
Apple Store Google Play
{0} ile üye ol
YÜKLENİYOR...
YÜKLENİYOR...
Soru gözden geçiriliyor...
Site kurallarına uygunluk inceleniyor...
Son dokunuşlar yapılıyor, neredeyse hazır ✨