Francis Bacon' nun bu sözü hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Yani "bilimi bir bardak su olarak düşünün. bardaktan birkaç yudum su içtiğinizde ateist olursunuz ama bardaktaki tüm suyu içtiğinizde tanrı'ya ulaşırsınız" sözü gibi, sizce bu felsefi düşünce yaratılışın doğasına nasıl bir yaklaşım sergiliyor?
Az bilim insanı ateist yapar ama derinlemesine bilim yapmak Allah'a inanmanı sağlar?
Belli bir yerden sonra ki aslında 3n başından oluşur bu zemin. Bilim ve din ilişkilidir ancak insanlar sürekli dini ve buna ilişkili olan bilimi kendisine göre çekiştirip şekli bozduğu için bilim ve dini düzgün ya da orantılı ilerletemiyor, ilerletmeyi geçtik üstünde dengede durulamiyor. Evet "Az bilim insanı ateist yapar ama derinlemesine bilim yapmak Allah'a inanmanı sağlar" bu size katılıyorum. Aslında din bilim ile yürüyen bir yolculuktur. Dine körü körüne kimliğinde bir din yazıyor diye elhamdülillah ben Müslümanım ya da ben Hristiyanım vb. demek bizi bu dinden yaptığını sanmıyorum. Dinimizin gereklerini başından gitmeliyiz birçok şeyi anlamadan o dine mensup olmamız sadece bir fanatizm yönünde özünü yitirmişlik olacaktır. Elbette sıfırdan dinden çıkıp ateist olup Müslümanlığa doğru geçiş falan değildir bu dediğim. İlk başta bir ateist gibi sorgula herşeyi ve bilim ile dinin o seni yoldan çıkaran tipteki soruları cevaplamaya başla zaten kendi içindeki araştırmacı ve sorgulayıcı yapın din ve bilimi bir arada tutacak ve bu sayede kendin için doğru yoluda bulacaksın. Ben şu zamana kadar hala ilerliyorum bu konuda bir dine körü körüne inanmadan önce sorgulamaya başladığım o dönemlerden bu döneme kadar çok şey öğrendim ve şu anda hangi dine mensup olsam ki bunun hiçbir önemi yok neden bu dine mensubum bunun cevabını verebilecek bilimsel olarak bile açıklayabilecek bir düzeydeyim. İşte bu çok önemli. Örnek olarak bir çok Müslüman hesap vereceğiz düşüncesindeler ancak sadece günah işledin neden işledin bu mu sorulacak. Neden bu din denildiğinde çünkü doğru din bu din demek mu yoksa bu yüzden böyle böyle olduğu için demek daha açıklayıcı ve mantıklı olur... Biraz fazla ayrıntılı bir cevap yazdım biraz konunun dışına çıkmış olabilirim ama üstünde durulması ve genişletilmesi gereken bir konu 😊
Bazen derinlemesine bilime bile gerek kalmaz evrenin yaradılışındaki hassas dengenin 1 tesadüf olmadığını düşünüp, üstün 1 güç olduğu düşüncesine dalmak için. İçilen 1 bardak suyun (güzel metafor) mucizesi hakkında, yüzeyden bir nefes derine inip, düşünmek bile insanı "bunlar tesadüf olamaz" fikirlerine yönlendirebilir.
İnsanı ateist yapan az bilim değil, dinlerin tanrıları icat edip, insanlar üstünde hakimiyet gücü elde etme hırsıyla Tanrı denilen kavramı şekillendirip daha da etkili olsun diye mucize hikayeleri ile süsleyip mistik bir havayla, sorgusuz teslimiyete yemin eden masum insanları arkalarına alıp, özünde barış ve kardeşlik olan tüm din felsefelerine tezat savaşlarla arkalarında bıraktıkları kanlı izlerdir fikrimce.
Bu düşünce platformuna inanan büyük bir kitle var ve ben bunu sorguladığımda insanlar dinsiz gözü ile bakıyorlar. Bir çok sorgulayıcı duyguya sahip insanlar toplum açısından saygıyla karşılanmıyor. Bu konuda hemfikiriz...
En İyi Cevaplar