Abraham Maslow tarafından oluşturulan kişilerin gereksinimleri kuramı, motivasyon kuramları içinde önemli bir yere sahiptir. Bu kurama göre, insanların motivasyonu dış faktörlerden ziyade kişinin kendi içindeki ihtiyaçlara dayanmaktadır. Kişinin içinden gelen bu ihtiyaçlar ise bir hiyerarşi içinde gruplandırılmaktadır. Yani, kişiye dışarıdan gelen ödül veya ceza gibi faktörler, bu kurama göre motivasyon üzerinde çok etkili değildir. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi 5 ana kategoriye ayrılmaktadır:
1) Fizyolojik İhtiyaçlar: Açlık, susuzluk ve buna benzer temel yaşamsal ihtiyaçlar
2) Güvenlik İhtiyacı: Dış faktörlerden kaynaklı tehlikelerden korunma
3) Sosyal İhtiyaçlar: Aidiyet, sevgi, kabul görme, sosyal yaşam vb.
4) Değer Verilme/Saygınlık İhtiyacı: Statü, başarı, itibar, tanınma
5) Kendini Gerçekleştirme: Gelişim, bir işi başarıyla tamamlama, yaratıcılık
Her yeni ihtiyacın giderilmesi yeni bir ihtiyacın da doğması anlamına gelir. Peki sizin ihtiyaç duyduğunuz piramitin kaçıncı basamağı?
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre siz piramitin hangi basamağındasınız?
Türkiyede tek ihityaç var. Dönemin amerika İngiltere ve Türkiye Basbakanlari biraraya gelmis ve toplanti sonunda basinin sorularini yanitliyorlarmis
Gazeteci sormus:
- Ülkenizde 4 kisilik bir aile ne kadar gelirle rahat bir hayat sürebilir siz onlara ne kadar ödüyorsunuz? Amerika basbakani: - Amerikada 4 kisilik bir aile 5000 dolar ile rahat bir yasam sürebilir, biz onlara 6500 dolar ödüyorum geri kalan 1500 dolari naparlar bilmiyorum
İngiltere basbakani: - İngilterede ayni aile 4000 pound ile rahat yasar, biz 5000 veriyoruz 1000 pound nereye gidiyor bilmiyoruz
Türkiye Basbakani: - Türkiyede ayni ailenin açlik siniri 800 TL dir. Biz onlara 300 TL veriyoruz geriye kalan 500 TL yi nereden buluyorlar biz de anlamis degiliz
Ahahah benim hayat amacım zaten bu pramit :D :D Bu pramidin en üstüne çıkıp aşağı doğru işeyeceğim neyse olay bu yani hayat bize pramit sunarsa bizde o pramite çıkarız :D :D
Daima aç bir insan olarak ilk basamaktayım ben, doyamıyorum...
Şaka bir yana, ait olma ve sevgi ihtiyacında olduğumu düşünüyorum henüz. En üstte olduğunu iddia edenlere de söylemek isterim ki Maslow’a göre çok çok az insan o aşamaya ulaşırmış, azıcık ufak atabilirsiniz 😂😛
En İyi Cevaplar