Ki eskiler bunu çok öncesinden beri yaparmış aslında.
Rahmetli dedem doğan her çocuğu için bir fidan dikmiş evinin bahçesine, zeytinliklerine.
Mesela evimizin bahçesinde benimle yaşıt olan çam ağacı ve gül fidanı vardı , ben doğduğum zaman ekmiş- benim adıma.
Sonra zeytinliklerde babam ve kardeşleri için ektiği ağaçları gösterirdi , hikayesini anlatırdı.
Şimdi şimdi kıymetini bilmeye başladım o ağaçların , anlamını kavradım.
Peki , siz de doğan - doğacak olan evlatlarınız için bir ağaç dikmek ister misiniz?
Güncellemeler
+1 yıl
Niye görüş gelmiyor ki sorularıma.😒
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
https://youtu.be/eOleF5ocVm0https://youtu.be/77roOVu7ckkMerhaba,
Çok güzel bir konu bu. Benim için çok fazla çağrışım yaratıyor. İlk yaptığı çağrışım ilkokul yıllarında ait bir anı. İlkokul 2. Sınıfta diktiğimiz çam ağaçlarını aradan geçen 20 yılın ardından görmeye gitmiştim. Orta Anadolu Bozkıları'nın ortasında bir çiftlikte dikmiştik. Acaba o ağaçlar hala hayatta mıydı? Hangi ağaç türünü dikmiştik, merak ediyordum. Evet, çam ağacına benziyordu ama hangisiydi? Gidip gördüğümde çok şaşırmıştım. Her bir ağaç apartman gibiydi ve hepsi ladin ağacıydı. Bu tuhaf bir duygudu; yaşı , benim yaşına yakın, çocukluğunu bildiğim bir başka canlı türü ile aramızda ilginç bir bağ oluştuğunu hissetmiştim.
Aradan biraz daha zaman geçti. Karadeniz'de yaşı 90'nı geçmiş Metin Dede ile arkadaşlığım oldu. Vefat edene kadar 6 sene boyunca yaz aylarında sohbetlerimiz devam etti. Bahçesinde bir ladin ağacı vardı. Ağacın yaşını sordum. Ben doğduğumda babam dikmiş demişti. Ne yazık ki birkaç yıl önce o dede vefat etti. Şimdilerde ağaç onun anısını ve hikayesini hatırlatarak yaşamaya devam ediyor. Belki torunun torunu bile o ağacı görecek. Dedesinin dedesini bilen bir canlı ile ortak bir bağ kuracak. İşte tam da bundan dolayı Anadolu'da ve daha pek çok yerde ağaçlar olümsüz olarak bilinir.
Metin Dede'nin vefatından önce çok kıymet verdiğim birşey yapmış; onun hikayesini kayda almıştım. Böylece o dönem hazırladığımız Islak Çarıklar programında ona yer vermiştik. Hikayesini merak edenler bu bölüme iki kısım halinde
ulaşabilir.
Ağaç ile insan arasında gerçekten çok farklı bir bağ vardır. Bundan dolayı dünyanın hemen bütün kültürlerinde ağaç kültü üzerine efsaneler, hikayeler yer alır. Biz de böyle zengin bir kültürel birikimin içinde çocuklarımız için ağaç dikerek yer alabiliriz.
Bu arada ağaç mitolojileri ile ilgilenenler için hazırladığım web sitesini inceleyebilirsiniz.