Çocuklara din eğitimi kaç yaşından itibaren verilmelidir?
Her birey çocukluktan itibaren dinini öğrenmeli, elinden geldiğince yapması gerekenleri bilmelidir. Bunu öğretecek olanlarda ailelerdir. Aile üstüne düşen bu göre yerine getirmek için baskı yapmamalı, çocuğa dinini sevdirecek aktivitelerde bulunmalıdır. Bu resmi de özellikle koyuyorum ki, bazı insanlarımız "çocuk yaşta din eğitimi mi olur, yobazlaşıyoruz" diye ahkam kesmesinler. Aşağıdaki resimde bulunan çocuklar Yahudi asıllıdır ve Yahudi dini olan Museviliği öğrenmek için küçük yaşta eğitim almaktadırlar. Peki sizler kaç yaşında dini eğitim almaya başladınız? Sizce din öğretilmeli mi, yoksa insan kendisi mi keşfetmeli?
Çocuklara din eğitimi kaç yaşından itibaren verilmelidir?
Bir işin günah olması için o işi, yapan kimsenin bazı şartları taşıması gerekir. Kişinin mükellefiyet altına girmesi ve dini hükümlerden sorumlu tutulabilmesi için, Müslüman, Akıllı, Büluğ çağına girmesi şarttır. Buna göre mükellefiyetin birinci şartı olarak kişinin Müslüman olması gerekmektedir. Müslüman olmayan kimseler, Allaha ve Peygambere iman edip İslam dinine girmedikçe, Allahın ibadetle ilgili emir ve yasaklarına muhatap değildirler. Mükellefiyetin ikinci şartı da, akıl olmaktır. Akıl demek, ne yaptığını bilen, iyi ile kötüyü birbirinden ayırdedecek temyiz kabiliyetine sahip olan kimse demektir. Mükellefiyetin son şartı da, kişinin büluğ olması, yani, büluğa ermiş bulunmasıdır. Kız olsun, erkek olsun aklı başında bulunan bir Müslümana namazın farz olması için buluğ dediğimiz erginlik çağına ermiş olması gerekir. Genellikle erkek çocukları 12-15, kız çocukları ise 9-15 yaşlar arasında ergenlik çağına girerler. Erkek çocuğu büluğa erdiğini, ihtilam denilen rüyada iken cinsi boşalma ile; kız çocuğu ise aybaşının ortaya çıkmasıyla yani, ergenlik devresine girmiş olurlar. İnsanın bu devreden sonra namaz, oruç ve hac gibi ibadetleri yerine getirmesi farzdır.
Bilgiler öğretilir ve birey serbest bırakılır. İsrail'de İran gibi dini lider vardır ve orduda sözü geçer. İsrail museviliğin yoğun şekilde öğretildiği bir ülkedir. Fakat İsrail bilim ve teknolojiden asla ödün vermemiştir. Yobazlaşmamış ve dünyada gelişmiş ülkeler arasındadır. Damlama sulama tekniğini bulmuşlar, kredi kartı üzerindeki çipleri icat etmişler, çölde sebze meyve yetiştirmeyi başarmışlar, tuzlu suyu arıtıp içilebilir hale getirmişler... Say say bitmez. Şimdi aynı şeyi gidin müslüman ülkelerle karşılaştırın. Böyle bir tane ülke bulamazsınız. Malezya diyebilirim o da yeterli değildir.
Ön yargı öyle kötüdür ki haberin detayını bile okumaya izin vermez. Senin söylediğin şeyi sana kendi milletinin adamı yapıyor emin olabilirsin. Sen bağımsız bir devlet ve sağlam bir tarım politikan olursa ona göre hareket edersin.
Aslında çocuğun dini eğitimi, eş seçiminde başlıyor. Kişiler eş seçerken karşılarındaki insana dikkat edip iyi bir müslümanla evlenmeliler, uygun bir eş seçilmediği takdirde çocuğun küçüklüğünden, en temel okulu olan evde bazı şeyler düzgün gitmeyebilir. Bir çocuğu karşımıza oturtup Kur'an alfabesi anlattığımızda da dini eğitim vermiş oluruz ama çocuk evde her yerde ve hayat boyu islam'la büyüyeceği için devamlı eğitim görüyor.Çocuğun doğumu , emzirilmesi , sevilmesi ve çocuğa seslenmek bile bir dini eğitim aslında. Siz çocuğu alnından öperseniz peygamber efendimiz gibi , o da kendi çocuğunu alnından öper vs. 0-7 yaş arasında zaten gördüğü şey o kadar etkiliyor ki fikir yapısını ''el kadar çocuk anlamaz''kesinlikle yanlış bir düşünce. Zaten çocuk öğrenerek sürekli gelişerek büyür, emeklemesi , yürümeye çalışması, yemek yemeye çalışması hep bir şeyler öğrendiğinin kanıtı.
Çocuk konuşmaya başladıktan sonra ilk öğretilecek şey peygamber efendimiz (sav) doğrultusunda ''La İlahe İllallah'' lafzı olmalı.
Oyun çocukların en sevdiği şey , ''“Çocuğu olan çocuklaşsın!..” (bk. Deylemî, 3/513)'' kişiler oyun oynayarak , dini oyunlar da olabilir, mesela sahabelerin belirli özelliklerinden kim olduğunu çıkarma ya da zekayı geliştirecek oyunlar...Çocuk böylece algısını arttırdıkça ailesinin yanında namazla ve diğer ibadetlerle tanışacak. Çocukla beraber ibadetlere başlanınca onu korkutmadan ''Namaz kılmazsan cehenneme gidersin'' demek yerine ''Namaz kıl oruç tutu cennette beraber olalım inşaAllah''demek en doğrusu Anne baba açısından bakıldığında, çocuğun terbiye olacağı gelişim dönemleri daha farklı bir düzleme oturur. Anne baba ve eğiticiler açısından kaba bir tasnifle ifade edilirse, 0-6 yaş dönemi “telkin,” 7-10 yaş dönemi “teşvik,” 10-14 yaş dönemi “ikaz,” 14 yaş üzeri üzeri ise “müsamaha dönemi” olarak isimlendirilebilir. . “Bir çocuk küçüklüğünde kuvvetli bir iman dersi almazsa, İslâmiyetin ve imanın erkânlarını ruhuna alması sonra çok zor olur, yabani düşer. Özellikle anne ve babasını dindar görmezse ve yalnız dünyevî fenlerle zihni terbiye olsa, daha ziyade yabani olur.” Bediüzzaman Said Nursi.
Ben çocuğun belli bir yaşa kadar dinsiz kalması gerektiğini düşünüyorum. Kimse anasının karnından hristiyan yahut müslüman olarak doğmadı. Bir bireye belli bir yaşa kadar kutsal dinlerden vs bahsedilmelidir. Bu şekilde çocuk kendi kararlarını verebilecek, düşünebilecek, sorgulayabilecektir.
10 yaşındayken deist oldum. Hatta hiç müslüman olmamışım gibi geliyor. Ben de küçükken Kur'an kursuna giderdim, yanlış anlamayın ailemden ötürü. Arapçasını da hatmettim, mealini de baştan sona okudum. Yeri geldi tefsirine de baktım. Yani iş kişide bitiyor.
Ben kendi çocuğum olduğunda eğer Türkiye'de yetiştirirsem din dersinden muaf tutulması için dilekçe dolduracağım. Bunu kendi isteğiyle araştırmalı, hiçbir insan ona sen bunu olacaksın diye dayatmamalı. Seçtiği düşünce tarzı, din yüzünden de yargılamayacağım onu.
Hristiyanlar din eğitimi için cocuklarını 4 yasından itibaren kiliseye götürürler. Din çocuklara kücük yaşta öğretilmelidir fakat zorlama baskı ile değil sabırlı ve öğretici bir tavırla olmalıdır. Bazı aileler görüyorum küçük yaşta kız çocuklarının başını zorla örtmeye kalkıyorlar ve "Başını örtmezsen Allah seni yakar." gibi ürkütücü bir üsluba başvuruyorlar ki bu cok yanlış bir şeydir. Anne baba din konusunda üslubunu iyi seçerek din eğitimini vermeli gerisini de çocuğunun ilerleyen yaşlarında özgür iradesine bırakmalı diye düsünüyorum.
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
hic bir yasta verilmemelidir. ailelerin kendi kulturu ve dini ile buyutulmelidir 18-20 yasinda ise neye inanacaklarina kendi karar vermelilerdir. cocuk dahil hic bir insani neye inanmasina ne yapmasina karisilmamalidir herkes kendi özgür iradesine sahip
tabiki inancli veya inancsiz insan kötü insan degildir. kimse kafa kesip anasina babasina karsi gelip disarda pislik islere bulasmadigi surece iyi insandir. bizim dinimizde sevgi , saygi, sadakat vardir. ..
Eğitim anne karnında başlar. Anne, bebeğe hamile kaldıktan sonra davranışlarına çeki düzen vermeli çok daha dikkatli olmalıdır. Bu bebeğin ahlakını etkiler çünkü. Çocuk dogduktan sonra da davranışlarıyla örnek olur ona. Çocuğuna "namaz kıl" demez zaten kendisi kıldığı için çocuğuna örnek olur. "Kitap oku" demez kendisi okur örnek olur :)
Din eğitimi yazılarak kastedilen şeyin yalnızca islam dini olarak algılanması üzücü. Okullarda öğretilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersi yerine tüm dinleri kapsayan ve en sonunda seçim şansının çocuğa verildiği bir eğitim olmalı. Hadi disslike atın.
kim ne derse desin, ben insanın seçim hakkının olmasıdan yanayım. Çocuğua 10 yaşına kadar, Allahın varlığını, güzelliğini anlatacağım, farklı dinleri, dinlerdeki özellikleri vs vs. Belli bir yaştan sonra seçimini çocuğum kendisi edecektir. Ben din eğitimi almadım, Hatta dinle hiç bir alakası olmayan bir ailede büyüdüm. Ailem ateist bir çevrede büyüdü (Sovyetler döneminde ateizmi öğretmiştiler). Seçimi kendim ettim, kendim öğrendim. Kur`anı da, İncili de, Tevratı da okumuşum. Kendimi çocukluktan din eğitimi alanlardan zayıf görmüyorum, aksine inancım çoğundan daha güçlü
Toplumumuz geçmişte bu konuda çok yanlışa düşmüştür. Çocuklara Allah'ı hep "Cezalandırıcı" olarak anlatmışlardır. Çocuklara Allah'ı sevdirmek yerine uzaklaştırdılar. Benim tavsiyem, bundan sonra çocuklara Allah'ın güzelliklerini, bize vermiş olduğu nimetleri, Allah'ın hoşuna gideceği şeyleri, cenneti ve cenneti kimlerin hak edeceğini, cehennemi ve cehenneme kimlerin neden girebileceğini anlatın. Bunlarla birlikte bilginiz yettiği kadar diğer dinleri de anlatın, anlatın ki islam dininin güzelliklerini kendisi yaşayarak anlayabilsin. #Ankaralı
Anne karnında hatta öncesinde başlar İmamı Azam, babasının yediği elma sonucunda 1 günde hafız olabilecekken 3 günde oluyor.. Kal ilmiyle değil de dini eğitimin daha çok hâl ilmiyle verilebileceğini düşünüyorum yani aile dinini yaşıyorsa zaten çocuk gördüğünü uygulayacaktır.
Ben dindar bir ailede buyudum secim sansim oldugunu bile bilmedim... baska dinlerden haberim bile yoktu... cocugumu bu konuda serbest birakicam... ahlak ve iyilik guzellik dogru yanlis konularinda ebebeyin olarak elimden geleni yapicam ama dinini kendi secmeli...
ahlakınıza iyiliğinize sokayım nasıl da aptal ve cahil bir nesil olduk ulan biz 2000 yıldır müslümanız gelenek ve göreneklerimiz bizi hep yukarlara taşıdı ama sizin mallar yüzünden artık ateistleşen bencilleşen şerefsizleşen ülkesine yabancı olan batılılaşan bacım çocukları türedi
Cocugu 5-6 yasin da kapatanlara acayip illet oluyorum...
13 yasin dan baslar 18 yasina kadar anlatirsin cocuk yatkinsa anlar degil se ne yaparsan yap anlamaz zaten bu zormalama neden yani 7 yasin da ki cocugu esir gibi zorla kapatmak nedir arkadas.
Bir çocuğun dini doğduğu ailenin dini midir yoksa kendi seçeceği mi? Bizim doğru olarak bilip öğretmek istediklerimiz gerçekten doğru mu acaba? Bu bilgilerin doğru olduğundan %100 kim emin olabilir? Din konusu baya karmaşık ya.
1400 sene önce yazılan ve günümüze kadar bir harfi bile degisiklige uğramayan KUR'ANda Allah cc "her çocuk İslâm fıratı üzerine doğar" buyuruyor diye biliyorum.
@TuanaKamer Yazıyordur yazmıyordur diyemem ama senin yorumun üzerinden anlatacak olursam demek istediğim diyorsunuz ya hiçbir harfi değişmedi diye belki değişti değişmediğinden kim tamamen emin olabilir ya da Yüzyıllar önce yaşandığı anlatılan olaylar gerçekten yaşandı mı kim bunları kanıtlayabilir ya da bunlardan emin olabilir? Her neyse polemik yaratmak istemem benim iç dünyam işte karışık :)
Güzel kardeşim üzerinde kuran yazılı tarihi eserler çıkıyor kuran sayfaları, bin senelik çömlekler bulunuyor hiç bir harekede degisiklik yok tesadüf mu bunlar tabiki Kuranda yazan herseye hiç şüphe duymadan inanılması gerekir. Çünkü kuran Mevlanın kelamı. O yaratan her türlü eksiklikten noksandan uzaktır
6 sanırım ama bu din eğitimi musevilerinki gibi değil onların ki daha disiplinli. Bizimki sadece bir ön başlangıç oluyor. Din eğitimi sadece kuran ve cüz okumakla kalıyor. Yıllar geçtiğinde aslında hiçbirşey öğretemediklerini farkediyorum. Her yaz kursa giderdim ama neden dindar değilim anlamıyorum.
Zaten çocuk dini vecibelerini yerine getiren ve dinini yaşayan bir ailede büyüdüğü zaman; büyüklerini örnek alma, taklit etme yöntemiyle öğreniyor bazı şeyleri ve meraklı bir çocuksa soruyor, öğreniyor.
Örneğin; benim 3 yaşındaki kuzenim anneannemi namaz kılarken gözlemlemiş, yanına geçmiş onu taklit etmiş ve sormuştu "bu ne" diye. Anneannem de anlatmıştı. Bize bu yaş erken gelebilir, hatta bana da erken geliyordu bu durumu görmeden önce, ama çocuklar sandığımızdan çok daha zeki ve meraklı.
Hayır niye eğitiliyor insanlar? Aklı yok mu bu mahlukların? Pardon mahkumların. Doğduğunda dini kan yoluyla mı alıyor çocuklar da onun üzerine eğitilmeleri gerekiyor? Madem öğretilecek hepsi birer birer objektif şekilde -anlatılmaz- okutulur ve ileride seçim kendisine bırakılır. Olması gereken bu.
Doğar doğmaz başlar zaten. 18 yaşından önce ogretilmemeli diyenlere de şaşarım 18den sonra zaten istesen de öğretemezsin ki. Bizde öyle öğrendik ve öğreteceğiz inşallah
Temeli sağlam atmalısın ki gelecek nesil sağlam olmalı. Okuma, yazma ve anlamayı çözdükten sonra çocuğa din eğitimi verilmesi şart. Ne gerek var buna kendimiz karar verelim diyenlerde, sana din eğitimi verilir aktarılır ondan sonra uyması uygulaması veya inanması sana kalmış birşey.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
"Eğitim anne karnında başlar" bundan yola çıkmak gerekir. Hamileyken bir kaç Hatim indirmeye çalışırım. Arkadaşım bu şekilde 8 Hatim indirmişti çok özendim ona. Bide çocugun ilk zamalari çok agliyordu ne zaman kuran sesi duysa Susup dinliyordu o sahneye şahit olup okumamak mümkün değil
Çocuğuma din ahlakindansa insan ahlakını vermeyi tercih ederim Küçükken ufaktan din üzerine bir şeyler anlatırım ama 14 15 yaşına gelene kadar sıkmam kendisi zaten yavaş yavaş yolunu bulur önemli olan rehber olmak
18 yaşını doldurduğu zaman. Tüm kitapları okutup, her konuda bilgi sahibi olduktan sonra kendisi karar versin. Böyle yaz aylarında Arap harfleri ve bir iki dua öğretip hırsız, uğursuz müslüman yetişmez böylece.
2-7 yaş arası dil gelişimi için kritik yaşlar kavramları benimsetip , yakınlık kurmalarını sağlayabilirsiniz. Ama soyut kavramı anlamaları ve tam anlamıyla öğrenebilmeleri için doğru yaş 10-12 sonrası.
Sen çocuğun kafasına islam diye girersen eğer çocuğun kendi hayatında en önemli olan konuyu seçme şansı olmaz. Sadece islamdan gitmen saçmalık olur. Çocuğun sadece bir dini değil, belirli bir yaşa geldiğinde tüm dinleri öğrenmesi gerekir. Hem belki hristiyanlık, ateizm vs. Görüşler/dinler ona daha doğru gelecektir. Sen bunu bilemezsin. Çocuk, belirli bir yaşa geldiğinde bunu kendi seçmeli. Eğitim için belirli bir yaş söyleyemem. Her çocuğun anlama kapasitesi aynı değil. Düşünceleri çoğunluktan daha da gelişmiş veya daha az gelişmiş olabilir. Bu da aile ve çevresindekilerle alakalı.
ne kadar din ile alakan var ki Ne eğitimi verebileceksin. Türkiyenin yüzde 70 i namaz rituelini yapmıyor. hatta boy abdesiyle cennete gideceklerine inananların sayısı çok... gençler ya deist agnortis nihilist oluyor.
11-12 yaşından önce toplumsal konular hakkında dayatmalar yapılmasını doğru. bulmuyorum çünkü bu yaşın altındaki çocuklar neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilebilecek veya anlayabilecek yeterli alt yapı ve kapasiteye sahip değiller
Din'i ahlaken sevdirerek teşvik edilmelidir. Bunun yaşı yoktur. " Bunu yaparsan cehenneme gidersin, şunu yaparsan cennette huriler/nuriler seni bekliyor" denirse, o çocuk ya ataist olur ya da tipik bir yobaz.
yahudilerin hepsi böyle değil. Laik yahudi de vardır. Zaten yahudilerin nüfusu çok az. Din eğitimi bana göre olmamalı. Onu yerine ahlak eğitimi olmalı sadece. Toplumla uyum, kafayı kullanıp hayatta kalabilme vs.
Kendimiz nasıl yaşıyorsak aynı o şekilde yaşamaya devam edersek o da dinimizi öğrenir sadece ufak tefek bilgiler vermek için 6-7 yaşını beklemek yeterli
din eğitimi illa verilecekse sadece inanmak zorundasın gibi bir şekilde yapılmamalıdır. Gereği anlatılmalı ve gerisi çocuğa bırakılmalıdır kararı o vermelidir üstünde baskı kurulmamalıdır.
Peygamber efendimiz müslüman olan herkes için çocuğunuza yedi yaşından itibaren namaz kılmayı öğretin demişti. Çocuğun kendi tercihi olmalı diyenler burası müslüman ülke. Kendiniz müslüman olup çocuğunuzun hristiyan yahudi veya herhangi başka bir dine mensup olarak yaşamasını nasıl hazmedeceksiniz çok merak ediyorum
Çocuklara herhangi bir dini empoze edilmemelidir.. Kişinin kendisinin sorgulaması ve öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum..
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
18 yaşından önce verilmemelidir Buna sünnet olmakta dahil Bana 4 yaşımdan itibaren verilmiş Ve doğal olarak bir taraflarım kesildi Sırf bu yüzden ailemle bazı anlaşmazlıklar yaşıyorum Kimsenin bedenine karışılmamalı
Din sizin seçtiğiniz bir şey değil mi? Yani sizin, çocuğunuzun değil. Doğru-yanlış, iyi-kötü öğretilmeli daha sonrasında kendisi bir dine inanmak istiyorsa inanacaktır bence.
Museviler dinleri konusunda çok katılar. Kadınları falan kapalı giyiniyor hep kendi gözlerimle de gördüm. Erkekleri hep yere bakarak yürüyor başka kadınlara bakmamak için.
neden dini bir eğitim alma yaşı var ki? belki de din insanın özgür yaşamını kısırlaştırıyordur.. ben çocuğuma ; ilk önce insan gibi yaşamayı öğreteceğim.
En İyi Cevaplar