Çağdaş olmak nedir? Çağa uyum sağlıyor olmak mıdır?
Ya çağ hiç de uyum gösterilmemesi gereken unsurları yaşatıyor ise?
Ya çağ hiç de uyum gösterilmemesi gereken unsurları yaşatıyor ise?
Modern olma ile aşırı derecede karıştırılan bir kavram...
Çağdaşlık modernliği eleştirir bu yüzden post-modern kavram ile karıştırılır.
Tarih "erken modern çağ" ile "modern cağ" diye ayrılır iken (ekonomik ve siyasi olarak)
Felsefe acısından modernlik Kant ile başlar 50'ler ile son bulur. Çağdaşlık 50'lerden devam eder.
Aşırı karmaşıktır. Yani sıradan bir tartışma ile ipin ucunu tutmak çok zordur.
Bilge insanların çok söylediği bir söz vardır "Sözlükler, sözlere istediğiniz anlamı vermek içindir"
"Çağa uymak" diye tanım koyalım;
Şu an iletişim çağındayız, ve çağdaş olduğumuz için önümüze istediğimiz dini, felsefi düşünceyi, siyasi görüşü tutma hakkı var. Artık "Coğrafya kaderdir" görüşü iletişim çağı ile birlikte yok olmaya başladı. Peki bu çağın en büyük dezavantajı nedir? Tabii ki reklamcılık manipüle etmeler... Şimdi çağdaş biri, reklamcılığın kendisini emmesine izin mi vermeli, yoksa iletişim çağından nasiplenelim mi?
Senin yaşın 19 mu?
#HiçliğinSesi
Bu kaç kez daha soracaksın
Evet, 19 yaşındayım.
Şaşmayana dek
Çağın gerekliligini yerine getirmek genel olarak insanlar nasıl giyiniyorsa ne yiyip iciyorsa tüm dünya toplumundaki insanlarla benzer her konuda ortak yaşamak denebilir belki. Çağdaş olmak kendi kulturune sahip çıkmamak ve başka kültürlere özenmek demek değildir bu arada
Ben çağdaş değilim
Cevap
12Cevap
Çok güzel bir soru. Çağdaş: en çok gıcık olduğum kelimelerden biridir. Saçma sapan kıyafetlerin dayatılması, kültürlerin, yok edilerek, kırma makinasında, kıyım kıyım sosise çevrilmesine, karşı, birşeyler yapıp, kendi çağlarını kurabişecek cesareti olmayanların, başkalarının çağlarını benimsemeyi, salık vermesi çabasıdır. Bu yüzden Atatürk'ün uygar kelimesini çok değerli bulurum.
Sen çağdaşın kelime yapısına kulağa değiş tarzına mı takıldın zira uygar ile çağdaş kendi içinde farklı farklı anlamlar taşıyor olsalar da bu konu içindeki anlamları aynıdır..
İlaveten çağdaş olmak demek kültürlerin yok olması demek değildir bence.. Keza kültürlerin yok olması yeni nesilleri kültürlerini bilmeyerek yetiştiren bizlerin eseridir.. Dahası çağdaş olan ve asla kültürlerini unutmayan dünya devi ülkeler var günümüzde.. bence hatayı çağdaşlaşma olgusunu yanlış anlayıp yanlış yorumlayan bizlerde aramalıyız..
@MayyyArasss çağdaş olmak: bir çok insanın aynı çağın mensubu olmasıdır. Fakat daha sonra bunun içine ayrıca bir anşam olarak, çağın özelliklerini yaşamak, çağın insanları gibi yaşamak, anlamı sokuldu. Fakat bu anlam nedense, bizim aleyhimize bir manaya geldi. "Bizden ileri medeniyetler var, onlar gibi çağdaş olmalıyız" dendi. "Uygar" kelimesi, bulunduğu tarihten, çok ieri bir kültür oluşturan, tarımla zenginleşen, kültür, yatırımı yapan, Uygur'lardan gelir. Buradaki kasıt, kendi çağımızı kurma arzusudur.
ben bu söylemlere katılmıyorum, zira bir insan hem bulunduğu çağa uyum sağlayabilir hem de kendi kültürlerini ayakta tutabilirler.. etek giymeyi unutmayan unutturmayan İngiltere'den sonra en fazla nüfusa sahip olan birleşik krallık olma özelliğine sahip İskoçlar gibi.. Ruslar gibi mesela,, dünyanın en iyi teknolojisinde silahlar üretebilecek seviyeye geldikleri halde hem kültürlerini unutmayıp hem insani yaşam kurallarını da unutmadıkları gibi.. olaya bizler gibi bakmamak lazım..
yani demem o ki yine bizlere düşüyor bütün sorumluluk.. biz önce kendi fikirlerimizin kanser olan bölgelerini kesmeli ve zihnimizi temizledikten sonra yeni nesilleri kansersiz yetiştirmeliyiz..
yani arkadaşım kızlarımıza kapanmanın örtülü olmanın
''' www.flickriver.com/.../ ''' bu olmadığını
ya da yeni çağın giyim kuşam düzeninin
''' catlakgazete.com/.../sen-ne-diyon.jpg ''' bu olmadığını öğretebilirsek
Belki toplumsal özelliklerimizi kültürel zenginlik yapımızı bozmadan asimile olmadan hem çağdaş hemde senin deyiminle uygar yaşayabiliriz..
Haddizatında bütün mesele de kirlenmiş beyinlerin hasta düşüncelerinden kaynaklanmıyor mu? Çocuklarımıza anne babaya saygıyı öğretirken dayatması zihniyet çizgisini aştığımızın farkına varsak. Camiye gitmesini istediklerimizi gitmezsen cehennemde yanarsın korkusu aşılamak yerine gidersen cennette sefa süreceksin gibi söylemlerle yumuşatsak, ya da çocuklarımızı alkolden uzak tutmak isteyip de mütemadiyen iki günde bir içen insanlar olmasak, küfrün kötü sözün yanlış olduğunu öğretmeye çalışırken haberlerde sevmediğimiz politikacıya ana avrat sövmesek herşey daha kolay olabilir diye düşünüyorum.. ve gelenek görenek kültür yaşamsal ana damarlar da sapasağlam yerinde kalır diye düşünüyorum..
@MayyyArasss güzel açıklamışsın. Bende bunlara karşı değilim. Ben yapamazsınlara, hormgörülmelere, mutlaka bunu yaplara karşıyım. Aslında yüzde 80 söylemlerimiz benzeşiyor, sadece dayatma olmasın.
Aklın yolu birdir en nihayetinde.. dayatmanın olmadığı ve temiz mantığın kabul edebildiği herşey insanlık adına kâr sağlayacaktır diye düşünüyorum.. günümüzde birbirimizi hiç tanımadığımız halde doğru noktada hâlâ orta yolu bulabiliyorsak bu bilinçli beyinlerin hâlâ yaşadığının göstergesidir.. ki beni oldukça mutlu ediyor.. yaşamak başka şeydir gerektiği gibi yaşamak başka..
@MayyyArasss katkıların için teşekkür ederim.
Çağa uyum sağlamaktır.. Ama çağ sana uygun değilse uymak zorunda değilsin... mesela bu çağ bana uygun değil.. Değişik toplumların değişik özelliklerini görüp beğenebilir ona uygun yaşayabilirim.. ya da herkesten bağımsız kendi doğrularımı kendim keşfeder ve öyle yürürüm..
Toplumlara dayatılan hiçbir şey, senin, benim veya onun iradesini hiçe sayan hiçbir şey çağdaş ve akılcı düşünceyle yan yana gelemez bana göre. Eğer bir çağdaşlık varsa o da bakış açısında, zihinde ve bilimsel alanda vardır. Kültürel bir çağdaşlık yoktur. Japonlar hala yerde yatıyorlar, hala kendi alfabelerini kullanıyorlar, hala eski yapı metodlarını kullanıyorlar ama dünyanın en zeki ve en çalışkan toplumlarından birisi. Bir kişi de çıkıp da Japonlar çağdaş değil diyemez.
Çağdaş olmak çağın gerektirdigi ilim , bilim ve teknolojiyi kullanmaktır. Ama asla ahlaken değişmek değildir.
Bir müslüman islama ters düşmeyen teknolojiyi dininden ve ahlakından taviz vermeyerek sonuna kadar kullanabilir.
batının sadece güzel taraflarını alalım diyorsun yani:)
doğunun da güzel taraflarını alalım bence.
Öyle bir şey söylemedim ama
İnsan korkak ve tembel bir varlıktır. Çoğu yaptığı şey içine ve kendi doğrularına sinmese de sürüden ayrı kalmamak için evet der yanlış bulduklarına. Çağ, moda, trend, modernizm gibi kavramların esiri olur özgün olmak yerine.
çağın getirdiği her yeniliğe uyan ve onu uygulayabilen demektir.. En başta kültürlü ve medeni olarak insan erdemini yüceltmektir..
Çağdaş dmeek ben demek. Bana bakan çağdaşlık nezaket kibarlık bilgi kültürel her anlamda herşeyi öğrenir
Her zaman gereken neyse ona uymak zorunda değilsin doğru olana uy yeter 😉😉
ülkemizde çağdaş olunmalı diyenler sadece giyim ve yataktan ibaret sanıyor
Bulunduğu zamana ayak uydurabilmek
Bulunulan zaman güzel değerler içermiyor ise, ona ayak uydurmak yine de çağdaşlık olur mu?
Modernlik ile aynı şey zannedilen bir kavram. :}:
Soruyu anlamadim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar