+1 yıllütfen oku ve paylaş :İmamı Azam Bir Ateist Filozufu Susturdu
İmamı Maturidi Hz. Bir gün Bağdat’a Allah’a inanmayan felsefecilerden bir grup gelir. Gurubun reisi olan felsefeci, oradakilere; bazı sorularının olduğunu ve Bağdat’ın en büyük alimi ile karşılaşmak istediğini belirtir. Orada bulunan cemaat, felsefecileri İmamı Azam hazretlerine götürürler. İmamı Azam hazretleri ise o esnada, talebelerine bir kerpiçle teyemmümün nasıl yapılacağını gösteriyordu. Gelen felsefeciler İmamın kendisine üç soru sormak istediklerini belirtince, İmamı Azam hazretleri onlara;
– Sorunuz nedir? der.
Felsefecilerin reisi önceden hazırlayıp bir çok kimsenin cevap veremediği sorusunu sorar:
– Ey İmam! Birinci sorumuz; Allah var dersiniz, ama görünmez. Haydi gösterin de inanalım. İkincisi; Şeytanın ateşten yaratıldığını söylersiniz, sonra da ateşle ona azâb edilecek dersiniz, hiç ateş ateşi yakar mı? Üçüncü sorumuz ise; işittiğime göre hayrın ve şerrin Allah’tan olduğunu söylermişsiniz. Madem ki, hayır ve şerrin Allah’tan olduğunu iddia edersiniz o halde insanları yaptıklarından dolayı niçin suçlarsınız? Bırakın da insanlar istediğini yaşasın.” der.
Bunun üzerine İmamı Azam hazretleri elindeki kuru kerpici adamın başına vurur ve felsefecinin başı yarılır. Ateist felsefeci derhal zamanın mahkemesine başvurup, İmamı Azam hazretlerinden şikayetçi olur. Bunun üzerine İmamı Azam hazretleri mahkemeye çağırılır.
Kadı efendi (Hakim) felsefeciye sorar:
– Söyleyin bakalım meseleniz nedir? der.
Felsefeci;
– Ey Kadı efendi! Ben bu İmama üç soru sordum o ise soruma cevap vereceği yerde, başıma kerpiç vurarak, başımı yardı. der.
Kadı;
– Ey imam! Sizin gibi bir alime bu yaptığınız yakışıyor mu? der.
İmamı Azam;
– Muhterem Kadı efendi, ben aslında o bir kerpiçle bu filozofun üç sorusunun cevabını verdim. der.
Kadı bu işin açıklamasını İmamı Azam’dan ister. İmam olayı şu şekilde anlatmaya başlar:
– Muhterem Kadı efendi, bu felsefeci bana; ” Allahü Tealayı göster de inanayım” dedi.23 Yorumla- +1 yıl
Ben de elimdeki kerpici onun başına vurarak onun sorusunun cevabını vermiş oldum. “Bu nasıl oldu” dersiniz? Bu adama sorar mısınız, kerpici kendisine vurduğum an da hissettiği acıyı bize gösterebilir mi? Kadı Felsefeciye;
– Evet, acınızı bize gösterebilir misiniz? der.
– Muhterem Kadı efendi, canım yandı ama bunu size nasıl gösterebilirim?” der.
İmamı Azam hazretleri;
– Ey felsefeci! Sen kendi başının ağrısını bize gösteremezken biz Allah’ı sana nasıl gösterelim?” der.
Kadı tekrar sorar:
– Peki öbür sorusu ne idi? der.
İmamı Azam:
– Bu felsefeci bana, “şeytan ateşten yaratıldı dersiniz ama, hiç ateş ateşi nasıl yakar mı?” dedi. “Ben de buna toprakla vurdum. Toprak onun başını acıttı. Hâlbuki kendi bedeni de topraktan yaratıldı. Allah dilerse ateşe ateşle azap etmeye gücü yeter. Ona canının yanıp yanmadığını sorabilir misiniz? der.
Kadı felsefeciye tekrar sorar:
– Canınız yandı mı? der. Felsefeci:
– Elbette. der.
Bunun üzerine İmamı Azam:
– Yine bana; “Ey İmam! Hayrın ve şer
- +1 yıl
Bunun üzerine İmamı Azam:
– Yine bana; “Ey İmam! Hayrın ve şerrin Allah’tan olduğunu iddia edersiniz fakat, insanları yaptıklarından dolayı niçin suçlarsınız? Bırakın da insanlar istediğini yapsın.” dedi. O halde muhterem Kadı efendi! Ona tekrar sorar mısınız, madem ki bu felsefeci insanların iradesinin olmadığına inanıyor, o halde yaptığım bu işten dolayı beni niçin size şikayet etti?” der.
Felsefeci, bu güzel cevaplar karşısında mağlup olup, söyleyecek söz bulamaz ve yanlış inancına tövbe edip Müslüman olur
- +1 yıl
kıçından güzel hikaye saglamışsın birincisi kişi canının yandıgını davranışlarıyla pek ala gösterebilir ikincisi insan topraktan yaratılmadı ayrıca felsefeci din inançına göre insanların iradesi olmadıgını söylemiş olmuyormu? ayrıca allahın olduguna inanınca islamı mantıklı bulması saçmalık ikisi farklı şeyler
En İyi Cevaplar
“De ki, Allah birdir. O Samed’dir. Doğurmamıştır ve doğurulmamıştır. O’nun hiçbir dengi yoktur.”(İhlas Suresi, 112/1-4)“Göklerde ve yerde bulunan herkes, O’ndan ister. O ise, her an yaratma halindedir.” (Rahman Suresi, 55/29)“Allah, kendisinden başka ilâh olmayan daima diri ve yarattıklarını koruyup idare edendir.” (Bakara Suresi, 2/255 ve Âli İmran Suresi, 3/2).“Ben gizli bir hazineydim. Bilinmek, tanınmak istedim; bundan dolayı da beni tanımaları, gizli güzellik ve mükemmelliğimi bilmeleri için varlıkları yarattım.”(2“Üstlerindeki göğe bakmazlar mı, onu nasıl bina edip süsledik...” (Kaf Suresi, 50/6) “Göklerin ve yerin yaratılışı ile dillerinizin ve renklerinizin farklılığı da yine O’nun ayetlerindendir. İlim sahipleri için elbette bunda deliller vardır.” (Rum Suresi, 30/22).“(Allah) gökleri ve yeri hak ile yarattı. O, koştukları ortaklardan münezzehtir.” (Nahl Suresi, 16/3).
“O, geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin hizmetinize verdi. Yıldızlar da Allah’ın emriyle hareket ederler. Şüphesiz bunlarda aklını kullananlar için pek çok deliller vardır.” (Nahl Suresi, 16/12).
“Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzerler.” (Yasin Suresi, 36/40).
“Güneş, kendisi için belirlenen yerde akar (döner). İşte bu, aziz ve alim olan Allah’ın takdiridir.” (Yasin Suresi, 36/38).
“Şüphesiz Allah gökleri ve yeri, nizamları bozulmasın diye tutuyor. And olsun ki onların nizamı eğer bir bozulursa kendisinden başka hiç kimse onları tutamaz.” (Fatır Suresi, 35/41).“Rabbinizin hangi bir nimetini inkâr edersiniz?” (Rahman Suresi, 55/12,..).“İnsan yediklerine bir baksın. Biz suyu bol bol indirdik. Toprağı yardıkça yardık. Ondan daneler, üzümler ve sebzeler, zeytinlikler ve hurmalıklar, bol ağaçlı bahçeler, çeşit çeşit meyveler ve otlar bitirdik; size ve hayvanlarınıza rızık olsun diye.” (Abese Suresi, 80/24-32).“Şüphesiz göklerde ve yerde inananlar için birçok ayetler vardır. Sizin yaratılışınızda ve (Allah’ın) yeryüzünde yaydığı canlılarda, kesin03 Yorumla
Soran+1 yılkurana inanmiyorum
+1 yılsenin gibilerine cehennem ispat eder mk bu zamana kadar bir sürü din ile ilgili eminim ispatlara rastlamışsın ee ruhun şeytan beynin putlaşmış olunca inanmaman normal ateist diyorlar size boşuna kimse çabalamasın böylelerine ispat bile boş yorulmayın allah onları şimdi duvara çarpsa ayy doğa olayı bu derler Allah ile ilgisi yok derler mk aldığın nefes doğduğun beden anan dan geliyor ya annen ya insanlık nerden geliyor bunu ispat sende hadi allah değilse biz nasıl var olduk buna cevabın var mı hadi ikna et beni?
02 Yorumla- +1 yıl
tanrıyı ispat et diyorsun sende nasıl var olduğumuzu bir tarafım yiyorsa ispat et hee ispat edemiyorsan otur paşa paşa allaha itaat et sabaha kadarda deli gibi allah yok desende sonun onadır daha fazla kaşınma senin ispat gücün ne buyur
Bunun benzerini ben yapıyordum. 😄 Bir şeyin yokluğu değil, varlığı ispatlanır zaten. Yokluk ispatlanmaz. Olmadığını kanıtla diyen müslümanlar neyin kafasını yaşıyor bilemiyorum 😄
05 Yorumla
Soran+1 yılallahin varligini ispat et
Soran+1 yılpardon ya yanlis anladim
Soran+1 yıluygulamadan giriyorim tam okuyamadim
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
27Cevap
+1 yıl''Tanrı'' kavramı akla hitap eder, laboratuvar ortamında deney ve gözlemle tespit edilemez. Şayet öyle oldu diyelim, Allah kendisini gösterdi ve ''Ben buradayım.'' dedi; şu gezegende bir tane inançsız insan olur mu? Böyle olsaydı Kur'an-ı Kerim ve diğer kutsal kitaplarda inançsızların akıbeti hakkında bilgilendirmeler yapılır mıydı? Bir kere gözle görmüyorum, işitmiyorum demekle Allah'ın varlığı inkar edilemez. Ha sen inkar edersin ama bunu bir kanıta dayandıramazsın.
Sadece kafatasımızın içindeki beyin bile senin aklının erişebileceği sınırların çok ötesinde. Kafatası içinde ezilmemesi için onu havada tutan bir sıvı var, iç organlarımız zarar görmesin diye önden örülü bir kaburga kemiklerimiz var, öne doğru eğrilmeyelim diye karın kaslarımız var. Sadece vücudu ele alırsak milyonlarca kusursuz sebep ortaya çıkar. Sonra hastalanır ve bunların etkisinin azalmaya başladığını gözlemlersin. Gözün eskisi gibi olmaz, eskisi gibi enerji dolu olamazsın. Bu sana ölüme yaklaşmanın gerekli kıldığı bir sebep.
Ki sadece insan vücudunu bırakalım, geride koskoca Evren var. Tanımlanamayan, tespit edilemeyen milyarlarca yapı. Bizi Güneş'in ultraviyole ışıklarından ve gelen gök taşlarını emerek koruyacak bir atmosfer tabakası. Fazla büyük olanları Jüpiter bizim için üstleniyor ama orada yaşam yok, kara parçası bile yok. Neden bu kadar büyüklükte sadece Dünya'ya yaşam verilmiş ve neden insan? Bizi diğer canlılardan ayıran akıl neden diğer canlılarda yok ve neden Allah'ın buyrukları hayvanlara değil de insanlara veriliyor? Cevabı akıl.
Akıl da soyut bir kavramdır. Beş duyu organınla hissedemezsin. İyi ki de Allah kendini göstermiyor. Ne anlamı kalırdı bu kafirlik anlamının? İnandırma gibi bir gayretim asla olmaz. Ama bu gibi saçma nedenlerle varlığı yok saymak da saçmanın da saçması.10 Yorumla
+1 yılAteist in olmak
Ateist yaşı
Genelde tatlı 18 /24 yaş aralığında başlıyor... mu?
Sizin "sözde " ateist diye düşünüp inandığın şey!
Bak insan oğlu hep bir inanma ihtiyaci duyuyor...
Fıtrat böyle..
Sen ALLAH ı inkar ediyorsun..
Ama yinede biseyin inanma peşine düşüyorsun.
Mevlam biz kullari ne güzel ne mümtazam yaratmıs böyle şükürler olsun...
Ama bunu idrak edemezsin sen şimdi.. yinede...
Neyse..
ALLAH hidayet nasip etsin yinede..
Şimdi provokatör lük yapmada..
Sessize al kendini bacaksız...10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 507 cevap paylaştı.
+1 yılAllahı sorgulamaya akıl yetmez. Görebilene her şey mucizedir. Şöyle bir hikaye vardı. Bir gün ateistin teki bir alimin yanına gidiyor. Alim de o sırada bahçe çapalıyor. Adam diyor ki ben Allaha inanmıyorum (haşa) Allah yoktur. Alim yerden bir avuç toprak alıyor ateistin gözünün içine atıyor. Ateist diyor ki ben seni mahkemeye verecem falan. Mahkemeye veriyor hakim alime diyor savunmanı yap falan. Alim diyor ki "o bana Allahın olmadığını söyledi görmediğim şeye inanmam dedi. Ben de toprak attım gözünün içine. Şimdi de gözü acıdığı için beni mahkemeye verdi. O acıyıda ben görmedim o zaman? Acı diye bişey de yoktur öyleyse" diyr savunuyor kendini. Hikayeyi kısa kestim sen o mesajı almışsındır umarım
00 Yorumla
+1 yıl.. İnançta kanıt olmaz.. hep aynı hatadasınız.. kendi küçük beyninizle yaratıcının kanıtını istiyorsunuz.. onu kanıtlmaya kimsenin gücü ve cürrü yetmez.. kantıllanmaya da ihityacı yoktur.. kantılansa herkes inanır o zaman sınıvaın bir anlamı kalmaz.. paylaştığın görsel de saçma.. her günahın affı vardır ama inanmamaının affı yoktur.. son nefesini bu düşünceyle vermessin umarım..
01 YorumlaBir resim görürsün ressamını ararsın şiir görürsün şairini hatırlarsın ama bu kainatın kusursuzluğunu görüp bir yaratıcısını yani sanatçısı olduğuna inanmıyorsun. Buda bir imtihan işte. Aynı kelime oyununu bende yaparım. Vururum kafana. Başın ağırır inanmam. Ağrıyı göstermeden. Bir şeyin görünmemesi olmadığı anlamına gelmez.
00 YorumlaEvrenin ve yaşamın kendi kendine olması, tesadüfi olarak başlaması bana göre imkansız olduğu için bir yaratıcının var olduğuna inanıyorum. Benim düşüncem bu yönde. Kimsenin kimseye bir şey ispatlamak gibi bir zorunluluğu yok. İnanç kişisel ve vicdani bir şeydir.
10 Yorumlaİnanç ile ispat çatışır, eğer kanıtlansaydı zaten inancın, iradenin bir anlamı olmazdı. İnanç ile açıklanacak şeylerin kanıtlanmasını istiyorsan çok yanlış düşünüyorsundur. Kimse sana tanrının varlığı kanıtlayamaz.
12 Yorumla
Soran+1 yılcunku tanri yok
Aile & Toplum konusunda 417 cevap paylaştı. şu an yaşadığın dünya kullandığın kılavye vs vs hayattaki herşeyi kim yarattı kendiliğinden mi oldular? Gözlerin bilmem kaç megapiksel şimdiki kameralarınki kısıtlı sen onu düşün bir böyle bişeylerin yaratıcısı yok mudur sence?
16 Yorumla
Soran+1 yılpeki allahin niye yaraticisi yok? allah yok uyan artik
- +1 yıl
De ki: “Semadan ve arzdan sizi kim rızıklandırıyor? Veya işitmenin (işitme duyusunun) ve görmenin (görme hassasının) meliki (sahibi) kimdir? Ve canlıyı (diriyi) cansızdan (ölüden) çıkaran ve cansızı (ölüyü) canlıdan (diriden) çıkaran kimdir? Ve işi (yaratıp, yöneten) düzenleyip idare eden kimdir?” O zaman: “Allah” diyecekler. Öyleyse: “Hâlâ takva sahibi olmayacak mısınız?” de.
Soran+1 yılkurana inanmiyorum😊
+1 yılHıckımseyı boyle seylerı ınandıtmaktan hoşlanmam cok sacma banane ya senın ne dusundugunden kendın ınanıyosan Onan onanmıyorsan ugrastırma cok sacma bıssey senın bu yaptıgın
12 Yorumla
Soran+1 yılsiz bana tanri var diye inandirnaya calisiyorsunuz ama?
- +1 yıl
Oyle bısey yapmadım ben sadece dusuncemı soylerımve bana göre evet yaratıcı var ama bnu demıs olmak senı ınandırmaya calısmqk olmuyo sende Allah Yok dıyebılırsın ne yanı ne ıstıyosun
Aslında hayat bir sahnedir sen o zaman aşk, mutluluğa, umutta inanmıyorsun çünkü onlarda yok ve soyutlardîr peekay filmini izlemeni tavsiye edelim çünkü filmlerden izledikilerim dünya görüşümü değistirdi ve sana bir soru cepinde para yoksa para diye birsey yok diyemezsin.😀
01 Yorumlaseni kim doğurdu, anneni kim doğurdu, onun annesini kim doğurdu, onu kim yarattı? hadi açıkla bakayımm💁💁💁
05 Yorumla
Soran+1 yılallahi kim yaratti?
BURADA ATEISTLERE ACIKLAMA YAPIP ANLATMAYA CALISANLAR; ADAMLAR ALLAH A INANMIYOR SIZE MI INANACAK :d :D
11 Yorumla- +1 yıl
iyi mantık ama yanlış.. öyle olsaydı burada sormazdı.. ateistlerin hepsi bizden daha çok korktukları için ataistler.. onlar tüm kötülükleri yapıp canlarının yanmasını istemeyenler.. İnancı yoksa niye sorma ihtiyacı duyuyor.. ; ) ama dediğinde de doğru İnançta kanıt olmaz.. burdakiler küçücük beyinleriyle ataistlere Allah'ın varlığını ispat etmeye çalışıyorlar.. yanlış..
+1 yılAllah'ın varlığını yahut yokluğunu sana neden ispatlayalım o kısmı anlayamadım.
Herkesin inancı kendine, bir de sizinle mi uğraşacağız00 Yorumla
+1 yılortada bir yaratıcı var buna Allah veya tanrı ne dersen de bana göre akıl sahibi insan bir yaratici olduğunu anlayabilir
00 Yorumla
+1 yıl:D :D :D sen su anda allahın verdiği dille konusuyor beyinle düsünüyorsun
03 Yorumla
Soran+1 yılhani allah? nerede ispat et
- +1 yıl
sen olmadığını ispat et :D ölüm en büyük nasihat
ölüm ölmüyor kabir kapısı kapanmıyor
madem allah yok insanlara neden misyon yüklenmiş
doğuyor , gençliğini yasıyor yaşlanıyor ve ölüyor
madem allahın olmadığını biliyorsun ölme mantığıken allah yokya
neden ölüyorsun cesaretin varsa bu güce sahipsen ölümü öldür bakalımda görelim
iradeye sahip olmalısın allah yok ya yaşlanma - +1 yıl
biz robotları yaratırken ileriki zamanlarda robotlarda bir insan gibi olucaklar peki robotlarda aynı şekilde sen beni yaratıysan kim seni yaratı derse sende biz kendi kendimize yaratıldık dediğin anda o zaman bizde kendi kendimize yaratıldık dese ne dersin. ayrıca Allah kendini kösterdi var sayalım sence kim onun Allah olduğuna inanır bu yüzden kendini köstermeyip kimsenin onun yaratıcısı kim olduğu sorgulanmamak için göstermez kendini ve o bir Allah sen kimsin de senin karşına çıkıp ben varım diye ispatlamaya çalışsın ve bu bedenimizdeki sanatın birer görevi var bizim robotların vucuduna verdiğimiz mantıklı görevler aynı şekilde bizde de yer alıyor her mantığın bir yaratıcısı var her yokluğun bir bir yaratıcılığı var hayalimizde düşündüğümüz gibi
ispatı senin var olman buraya yazabiliyor olman nefes alabiliyor olman bundan iyi ispatmı olur
02 Yorumla
+1 yılgerçekten ispat istiyırsan gel. birgün otur konusalım ama gerçekten ispat istiyorsan ama
00 YorumlaDünyada iki çeşit insan var: Aklı olan ve dini olmayanlar, dini olan ve aklı olmayanlar :)
00 YorumlaKimsenin sana olduğuna ya da senin olmadığını ispat etmesine gerek yok. Herkes istediğine inanır. Bunu olay haline getirmenin anlamı yok.
00 Yorumla
+1 yılHer şeyin bir üreticisi vardır değil mi? Evindeki sehpayı marangoz, evini inşaat işçisi, boyasını boyacı yapar. Bu kadar yeterli.
00 YorumlaAllah'ın olmadığını söylüyorsun ya sen nasıl dünyaya geldin? ananın karnında nasıl oluştun? bunların cevabını ver bakim
011 Yorumla
Soran+1 yılallah nasil olustu?
Soran+1 yılhani allah nrde? varsa carpsin bemi kufrediyorim hadi
Soran+1 yılhani öteki dünya?
+1 yılNeden ıspat edelim? Sen inanmıyosun die biz napalım günah senin cehennem senin bize ne
00 Yorumla
+1 yılKalbin bir enerji olmadan nasıl kan pompaladığını anlatırmısın?
00 Yorumla
+1 yılakil. yoken mantikla yuru demem sana saclmalik 😄😄
00 Yorumla
+1 yılben kalbimde hissettiğim için inanıyorum hissetmeyen inanmaz kimsede onu zorlama hakkı yoktur
00 Yorumla
+1 yılCehennemi İğne ucu Kadar Görürsen zaten Allah Allah C. C Diye Çığlık atarsın.
00 Yorumlasorularıma kısa ve net cevap ver işin işin icinden cıkalım.. Ruhun varlığına inan8yor musun?
00 Yorumla
+1 yılUgrasmama sana inandirmak icin oldufun zaman zebaniler gtune odunlari sokarsa inanirsin
00 Yorumla
+1 yılTanrı neden yok sence?
05 Yorumla
Soran+1 yılneden var sence?
- +1 yıl
Fizik kurallarını az çok biliyorsundur bence. Her hangi bir made bir güç uygulanmadığı sürece eylemsizliğini korumak ister. Eylemsizliğini korumak isteyen bir evrende oluş bir güç gerektiriyor. Bu tanrının ispatı anlar mısın anlamaz mısın bilmem ama biraz düşün. Eğer haksız olduğumu düşünüyorsanda eşyaların kendi kendine hareket etmesini bekle nede olsa aynı mantık.
- +1 yıl
Cevap yok güzelmiş. 😂😂
Soran+1 yılpeki herseyi yaratmasi gereken bisey varsa tanriyi kim yaratti?
- +1 yıl
Yeter artık çok sıradanlaşmadı mı bu soru? Tanrı sonsuzdur diyeceğim bir şey anlamayacaksın. Anlaman içinde zeka seviyenin biraz yüksek olması gerekiyor. Laf atmıyorum yanlış anlama. Zaten benim sözcük darcığım anlatabilecek seviyede de değil.
Yok olan bişeyi nasıl ispat edicez yok işte
02 Yorumla
Soran+1 yılbencede yok yok yok hadi varsa carpsin beni😊😊
Aile & Toplum konusunda 547 cevap paylaştı. Kendince zeki gorunmeye calismis
02 Yorumla
Soran+1 yılbence sen cok safsin :)) tanri yok.
+1 yılNe desek boş sende inanma hevesi yok hadi eyv
00 Yorumla
+1 yıl1304 Mekkeli müşrik de beğenmiş 😍
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılCehennem sizin için var😇
00 Yorumlaya boşver böyle şeyleri sevişmene bak
00 Yorumlabanada beynin oldugunu ispat hani görmüyorum
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 3,4b cevap paylaştı. İnanmaya mecbur değilsin.
00 Yorumlabeyinsizler için ıspat bile yaramaz
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılhadi oradan git seni takan mi var
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılbu senin sorunun
00 YorumlaOlmadığınbu ispat et
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026