herkes geleceğini kendi şekillendirir safsataları. kökleri meritokrasi dönemlerine kadar uzanır. şehirde okuyan bir çocukla köyde okuyan bir çocuğun eşit eğitim gördüğünü hangi densiz iddia edebilir? merak etmeyin birçok kişi etmez.. ama etmiyor olması da bir şey değiştirmez, bunu şöyle düşünebiliriz: Freud 'bilinçaltında herkes ölümsüz olduğuna ikna olmuştur' der. aynı şekilde eşitlik düşüncesi yüzlerce yıl boyunca insanlarda içselleştirilmiştir. kimse böyle düşündüğünü iddia etmez ama birçok kişi ulaşamadığı hedeflerden kendini suçlu tutar.
Kapitalizmin doğurduğu sonuç. Ne zaman ki haksızlıklara adaletsizliklere sesimiz çıkarıp aklımızı kullanmakta başlarız o zaman bu sistem çöker. Yoksa koyun gibi güdülmeye devam ederiz.
bu devirde paran varsa para kazanirsin cok paradan bahsediyorum. yoksa okursun yillarca bir memur olur 3 bine hayatini satarsin 25 sene calisir emekli olur 63 yasinda bu seferde hastaliklarla ugrasirsin yani konunun özü şu ki babadan zengin degilsen sen de cocuklarinda bu sistemin kölesi olmaya mahkümsun. o yüzden esitlik diye bir kavram yok. kapitalizm var ve bu sistemden cikmak cok zor. umarim birgun herkes kurtulur.
Kamu imkanlarının, vatandaşlarına ayrım gözetilmeksizin sunulması, kuramsal olarak olası iken, uygulama olarak ne yazık ki dünyanın hiç bir medeniyetinde tam olarak uygulanamamıştır. Sebebi çok basittir zannımca. İnsanların her biri, karakter olarak bağımsız ve farklıdır. Haliyle bir fırsat eşitliğinden bahsedilmesi, bir kesimi mutlu ederken, bir kesimi illaki rahatsız edecektir. (Ayrıca bkz. Maide suresi, Ayet 8)
Firsat esitligi diye bir sey yok. Firsat esitsizligi ise hayatin kurali gibi bir sey. Bazisinda firsat gozunun onunde, elinin altinda olurken, bazisinda o firsati ele gecirmek icin caba sarfetmeli.
İnsan olduğu sürece fırsat eşitsizliği olur. Mesele, bunu adalet olgusunun üstünde ne kadar müdahale ettirdiğimizdir. Adalet olmadığı sürece fırsat eşitsizliği isyana dönüşür...
Simdi burada.. Hayaller de ya da kagit üstünde herkes fırsat esitligini savunuyor ve savunacak.. Ama gercekler ise firsat esitsizligi. Adalet anlayisi vb diger tüm etkenlerin icinde bulundugu.. :/
Her insan her mesleği icra edemeyebilir ben ücretlendirme yapılırken mesleklerin statüsüne göre değil yoruculuğuna göre maddiyatın belirlenmesinden tarafayım bunun içinde ülkenin refah içinde bulunması gerekir
En İyi Cevaplar