Eski adettir. kırmızı kuşağa karşı olanlar beyaz gelinlikte giymesinler. Her ne kadar beyaz gelinliği viktorya denen bir kraliçenin banane banane ben beyaz giyeceğim diye ısrarından dolayı dünyaya yayılsa da 17. yy dan beri masumiyet, bekaret, saflık , temizlik anlamında beyaz gelinlik sembolleştirilmiştir. Kırmızı kuşakta öyle düpedüz bekareti temsil etmez, baba evinden çıakrken abisi ya da babası geline bu kuşağı takar , kırmızı rengin anlamı olan güç kudret öğelerini kızına verir. Orta Asya Türk adetidir bu ve dönem dönem çeşitli anlamlar yüklenmiştir.
lohusanın kafasına da kırmızı bağlanır, gelinin kuşağına da. tıpkı nazar boncuğu ve kurşun dökme adeti gibi, kırmızı kuşa da türklerin şamanizmden kalma adetidir; kırmızının kötü ruhları kaçıracağına inanılır. bir nevi nazarlıktır. islamiyet sonrası kadın bedeni üzerine kurulan hakimiyetin bir parçası gibi algılanır olmuştur. bekaret ile ilgisi yoktur.
Aslında çok saçma buluyorum. Size ne benim cinsel hayatımdan? Demek isterdim hatta bağlamak istemiyorum. Bakireyim ve önem veriyorum ama millet ne der diye değil kendi düşüncelerim ve ideolojim ve dinim yüzünden. Kimseyi ilgilendirmez. Ama bağlamak zorunda kalacağım sanırım.. babamın ve annemin yüzünden. Bu durumdan dolayı "milletin" ağzına düşüp rahatsız olacakları için. Ben düşsem olmam ama onların üzülmesine izin veremem. Çünkü onlar benim gibi düşünmüyor malesef.
Bele takılan bu kırmızı kurdelanın bekaret ve gayreti temsil ettiği bilinmektedir. Zaten Orta Anadolu’da bu kuşağa özellikle “gayret kuşağı” da denilmektedir. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Bu şekilde nesiller boyu aktarılarak günümüze kadar ulaşan bir geleneğimizdir.
Güya namuslu bir kız artik sana teslim demek.. Kadını assagilayip al tepe tepe kullan diyen ve onu gercekten mal gören köhnemiş eski bir zihniyet... Ki anlamını bilmeden takan çok kişi var.. Bu zihniyet bu mal artık sana lutf demektir.. Ne kadın maldir nede erkeğe bir nimet!
bağlamak isterse birşey demem ama istemezse evin kapısında söker atarım kimseyi de dinlemem.. sana bırakırım derse de, kimse benim eşimin özel hayatı ile ilgili yorum yapamaz, ne o öyle hediye paketi gibi..
En İyi Cevaplar