Bence aşağılayıcı bir durum. Hediye paketi gibi al kızımın açılışını sen yap...
Siz neler düşünüyorsunuz bu konuda?
Siz neler düşünüyorsunuz bu konuda?
Dugunlerde gelinlerin beline hep kırmızı bir kurdela takılır, merak ederdim beyaz gelinlik üzerinde neden bu kuşak bağlanır diye damada verilecek hediyelik paket gibi duruyor diye düşünürdüm. Dün gittiğim düğünde yine geleneklere göre geline abi tarafından kırmızı kuşak, törenle genç kızın beline bütün davetlilerin önünde takıldı araştırdımki bu geleneksel kırmızı kuşak aslında bekareti simgeliyor yani abi ya da baba kuşağı kızın beline bağlıyarak şimdiye kadar genç kızın namusunu koruduklarını bakire olduğunu ifade etmek istermiş. Yani adeta bir devir teslim töreni gibi damada bundan sonra bu kızın namusu senden sorulur der gibi. Bir malı ya da iradesiz bir canlıyı teslim eder gibi. Sanki o kızın temizliğinin namusunun tescilinin gerdek gecesi öncesi hazırlığı gibi bir kadının yoksayılarak cinselliği üzerindeki toplumsal kontrolünün bir simgesi olan bu kurdelaya karşı çıkıyorum uyuz oluyorum bazen..biraz uzun kacti pardon.
uzun ama mükemmel olmuş.
İnsan namusu için yaşar ve temiz bir şekilde evinden çıkıyor..
namus benim için önemli serbest aile çocuğu değiliz ALLAH şükür.
kardeşini ya da ablasını ya da kızını tertemiz birisine nikahlıyor ve onun namusu olduğunu simgeliyorsun tabi bu durumlar sizin için önem arz etmiyor etmediği içinde saçma geliyor..
düşüncelere ve geleneklere saygılı olun yapanlarıda kınamayın
kurdeladan mı namuslu oldugunu anlıcaksın. bana hediye paketi manasını veriyo. saygı duyarım tabiki kınamam asla.
Yok boynu bükük bugday basaklari gibi sessiz kalmak zorunda degil hiç kimse...
Hayatlarimiz bizimdir,bu cografya bizim,bu masallarla büyütülen çocuklar,bu kanli haritada yillardir iki büklüm tasiyor bu saçma kurallari...Onca yasi,onca kayiplari melekler analarinin dilsiz yasinda kederle tasimaktan kanatlari kirik..
Bir yandan vicdanlar sizlarken,bir yandan ilahi bir adaletmis gibi iz sürüyorlar hala...Oysa hala anlayamadiklari bir sey orta yerde tüm açikligi ile duruyor...Esittir Tanri'nin çocuk
Bir yorum yapıyorsan arkasında dur gizlenme
bu zihniyete de anlam veremiyorum gerçekten. kuşak takmak istememem bakire olmadığım anlamına geliyomus. neyin kafası bu ya
taamam zaten bakireliği simgelediğini bnde iddaa etmiyorum çoğu zaten nişanlılık döneminde veriyor bekaretini ama bu sadece bigelenektir yani sen ve soran arkadaş sizler kendiniz aşağıladınız 22 yaşındayım hediye pakati gibi bir benzetme bu soruyu görene kadar aklımın ucundan geçmemişti
tamam öyle diyorum zatende demek istediğim şuydu soran hediye paketi gibi falan demiş ya o aşağılayıcı bişey bu sadece bir gelenek yani istersen takma bu kadar basit ama o kendi kendini aşağılamışta sonra neden takılır diye soruyo neyse hadi meşgul etmeyim seni aynı düşüncelri paylaşıyoruz zaten ;9
Bu cevabı niye eksilemişler anlamadım.
@AşkSanaBenzer herkesin görmesine ne gerekli var namusun kelime anlamı doğruluk durustluluk erdemlilik ahlakliliktir, niye namusu iki bacak arasında aranıyorki, yahu evleniyor ben bakireyim herkes gorsun, bilsinnn diye kurdele bağlanıyor çok saçma
O kadar cahil ve kültürsüz insanlarsınız ki anlatamam, elit olucaz kafasında her şeyi çirkin bel altı şeylere yormaya başladınız, tiktok sizin öğretmeniniz ananız babanız olmuş, o kuşağa gayret kuşağı diyilir, geline evine giderken güç, bereket, çalışkanlık götürmesini temsil eder. Çocuklarına eşine huzur götürmesini temsil eder. Kırmızı rengin anlamı çalışmaktır gayretli olmaktır.
Türk kültüründe albastı diye gelenek var. Tabi bunu bilen kişi sayısını merak etmiyor değilim. Buda Araplaştığımızın göstergesi lakin bu konulara derin girmeyeceğim. İnsanlar bu kültürü kendi amaçları doğrultusunda 'namus' diye değiştirmiştir. Ben takarsam Türk kültürü için takarım. Ama eşiminde takmasını isterim.
sana daha saçmasını yazayım
1 yıllık evliyim
ikamet mevzusu için kaymakamlığa gittim eşim yoktu
ben imza attım bu adreste oturuyorum dedim
eşim gelsin o da imzalar dedim
siz olmadan olmaz dedi
sebep benim imzam olmadan oturduğumuz evi ikameti kabul etmiyor devlet
ağır saçmalık
90 kuşağıda amma pürüz çıktı ha ne abartır oldunuz her şeyi. Düğün dernekte olmasın sosyal ilişkilerde olmasın aynı evde yaşamayalım evi kimse toplamasın b. kluğun içinde yaşayalım bu işin içine sizde z. çın ağalar..
Cevap
15Cevap
Bende aynı düşüncedeyim valla.Oldu olacak bide kaşeli garanti belgesi iliştirsinler gelinliğin bir kenarına. Paketi ilk siz açacaksını güle güle kullanın der gibi :S
Ben valla bağlatmadım. Gelinliği basitleştiriyo istemem dedim. Eşimin dedesi 3 defa evden çıkarken bağladı çözdü bir dua okuyarak.Ondan sonra aldılar kuşağı :D
Bence hiç yapılmaması gereken bir şey ama malesef adetlerden biri. Bir de abartanlar var; hadi evden çıkarken takıyorsunuz tamam da salonda bari çıkarın. Anladık bakiresiniz. Düğün sonuna kadar durması hoş olmuyor.
ben hiç birinize katılmıyorum iyiki var boylee geleneğimiz buna karşı gelenlerin coguu bakire değil toplumda kötü imaj bırakmıs sahsiyetlerdir a bak suna bile kırmızı kurdela takmışlar falan derler yoksa ...
Kesinlikle saçma sapan bir şey! Şimdi yorumları okudum da yazanlar olmuş böyle diyen biri yok bakire değildir de bilmem ne de o yüzden böyle bir şeyi saçma bulurmuş ya nasıl insanlarsınız gerçekten ha. Böyle saçma sapan bir gelenek sadece kadınları aşağılar o kadar! Bunu eski kafalı, namusu sadece kadına yükleyen insanlar başlatmış şimdi de devam ettiren erkeklerin işine gelir kadınların aşağılanması; devam ettiren kadınlar ise toplum baskısı ve bunun gibi sebeplerden dolayı kabullenir ya mecbur hissettiği için ya da bazı aşağılıkları vardır ki bununla gurur duyarlar işte ben şimdiye kadar zarımı korudum elin adamlarına elletmedim şimdi kendimi sana sunuyorum diye düşünürler bir mal gibi alınıp satılan bir eşya gibi olduklarının farkına bile varmazlar. Ben bir Müslüman ım ve namus evet önemlidir ama kadın için de erkek için de önemlidir tamam mı! Bu saçma sapan gelenek ise namusu kadına yükler! Ve şimdi soruyorum madem namus sadece kadına özgü o zaman Hz. Yusuf'un koruduğu neydi ha!
Bir kurdeleyle namus simgesi mi olur? Belki ben o aptal kuşağı takmak istemiyorum. Bembeyaz gelinliği o gereksiz kuşakla çirkinleştirmek istemiyorum.
Ee, bu durumda namussuz mu oluyorum? Bu eskilerin kafasına hastayım ya.
sorma bende hastayım takmak istemiyorum desem kıyamet cıkar heralde.
Takma zorunluluğun yok. Takmak istemiyorsan da takma. Kimse sana istemediğin bir şeyi yaptıramaz.
avrupayi yaşamak gibi bir derdim yokki.. aynen Türk usulü..
Kızın bekareti eşini ilgilendirir. Bu kirmizi kuşak tamamen dugundeki teyzeleri nineleri de bilgilendirme amaçlıdır tamamen bakire olsanda olmasadan da onur kiricidir senin mahremiyetine bu kadar girilmesi hiç de normal bir kültür değildir. Zaten bu sebepten kadinlarimiz hala dovulmektedir. ve sebepten kadinlarimiza utanacaksin masum olacaksin demekten yatakta bir şey uretemez ve esleri onlari hakli sanarak aldatmalarini saglamaktadir. Ben esinle arandakilere bu kadar karisan bir toplum olmamaz olmamali ne merakli bir milletiz ya valla yuh..
bekareti simgelediğini biliyorum ama bu herkese göre değişir,isteyen taksın istemeyen takmasın.bana daha çok gelenek gibi geliyor kına gecesinde kına yakılması gibi.ama dikkatimi çeken bişey de var geçen gördüm 2.evliliğini yapan bir arkadaşta kırmızı kurdela takmıştı demekki artk bekareti simgelediğinden takılmıyormuş.
O zaman gelinlik de giymeyin ablacım. Hepsi saçma o zaman. En iyisi susim ben, siz takmayın, Hollywood yıldızları gibi evlenin. Geleneklerinizden utanıyorsanız yapmayın abi. Yasal zorunluluk değil. Burada bize değil de kuşağı bağlayana anlatın. Kuşağınızı biz bağlamayacağız.
Biz hediye paketi degiliz madem bi kurdele bizim namuslu oldugumuzu size kanitliyosa disardaki bi cok... kurdele taksin sonucda kirmizi kurdele takdiginda namuslu oluyosun 😂😊 simdi yok sen kesin evlilikden önce iliski yasadin yamasdin kardesim gel karsima ben yasamadim de eyvallah sizin gibi pislikler 100 kere iliski yasiyo sonra namuslu bayan hadi yaa hayat zaten senin keyfinin etrafinda dönüyo kizlar takmayin eger kendi namusunuzu disardaki insanlar ilgilendiriyosa takin gelenek olsa bile kimsenin ne özel hayati nede namusu sizi ilgilendirmez herkez kendi hayatina baksin
Düşününce aşağılayıcı bir durum gibi gelmiyor. Evet hediye paketi gibisin sonuçta kaç yıl o zarı korumaya çalışıyorsun çünkü bu senin için çok önemli haliyle zarını kocana hediye ediyorsun.. Seksde yapacaksın yatakta adamın altında ezileceksin, açılışı da kocan yapacak. Hayır yani zaten evlilik bu demek değil mi? Siz neden evleniyorsunuz zaten... Bu da ayrı bir psikoloji.
Dışının bakire olduğunu gösterir.He dışın bakire için değildir onu bilemeyiz ...Çünkü senin bu kuşak meselesine itirazın var gibi ;)
ne biliyim sacma geliyo bana
tabi abicim!
Aynen kesinlikle takılmamalı bembeyaz gelinliğin üstünde koca kırmızı kurdelenin ne işi var. Resmen terbiyesizlik ben etrafa bazı şeyleri göstermek ya da ispatlamak zorunda drğilim. Bunun islamlada bir ilgisi yok şaman adeti tıpkı nazar boncuğu gibi... Benim bir arkadaşım 2 çocuğuyla evlendi gelinlik giydi ve bu kuşağıda dalgasına taktırdı yani
Ne sacmaladın be ataerkiligii kendine sakla cünkü biz ataerkil degiliz ve kabul etmiyoruz damada takılsın o zaman ama sizim icin namus kadından sorumlu demi namus karsılıklıdir damada da takılmamı aman neyse anladık yobazsın ama bu kadar belli etme ya iğreniyorum senin gibilerden gidin arabistanada kurtulalım sizden
Sen olaya paketleme olarak bakmakla hatayı başta yapmışsın. O zaman kareteciler falan hep aşağılanıyor. O kuşağın anlamı, bir başarının takdir edilmesidir.
sen ne olarak bakıyosun bu duruma peki? kareteci olatı bambaska bişe
Bence dediğim gibi, bir tür takdir ediş. Karetede de benzer durum var.
Ahahah çıldırdım ya ne saçmaladınız başarı takdiriymiş. Burdaki başarı bekaretini koruması mı oluyor. Kimseye başarı falan ispatlamak zorunda değiliz tamam mı. Zaten saçma sapan bir benzetme yapmışsınız
Bilip bilmeden karate gibi asil bir sporu bu işin içine katma. Karate de her rengin bir anlamı vardır. Temel 7 rengin arasında kırmızı zaten yok ki. Maçlarda köşelerden birini temsil eder. Yin ve Yang. Bu kadınlar için aşağılayıcı bir durum. Siz erkeklerden böyle bir adet beklense kaç kişi takabilecek acaba.
İçinde bulunduğun toplumun kültür ve ananesine dayalı yıllardır süre gelen bir gelenektir. Aşşağılayıcı bir durumu yoktur. Bu tür şeyler sana saçma ve anlamsız geliyorsa git ispanyada yaşa.
ispanya ne alaka ya
Bence de.
Yani Filanca'ya katılıyorum.
Saçmaysa saçmadır o kadar atalarından kaldı diye devam ettirmek zorunda değil insan ve bu geleneğin ne kadar saçma olduğu da bariz ortada kendimizi kandırmayalım yok kültürdü bilmemneydi diye. İspanya da yaşaymış ne saçmaladın
Ben asla düğünümde böyle bir şey yaptırmayacağım. Aşağılayıcı ve yine her zaman ki gibi 'kadın' lığımızın hor görüldüğü bir hareket. Eski çağlarda kalan cahill davranışların günümüzde uygulanan en saçması diyebilirim. Neden erkeğin bekaretliği önemsenmiyor da kadının bekareti sürekli ağıza sakız oluyor?
Karakuşakmı bağlansın karateci gibi gezersin ortalıkta
Bence güzel bişey abilerim babam buzamana kadar beni korudulr eşime karşı yüzleri ak teslim etmek için bende eşimi gururlandırmak için takarım herkes görsün kız aldıgını diye ama bozuklar takmasın kandırmasın kimseyi
Pardon sadece bir soru sorabilir miyim?
bakire kızlara takılır ve bizim kültürümüzde bir anlamı vardır...kızın namusunu koruduğunun simgesidir...güzel bir adet bence..
Türk'le evleneceğimi nereden biliyorsun?
Abartılcak birşey yok bana göre... Eskiden beri süregelen bir adet bu. İsteyen takar istemeyen takmaz. Aşağılamakla ilgisi yok bence.
Evlenmeden önce namusunu peşkeş çekmediğinin simgesidir..
Sözün bittiği yer lukas eyvallah
adam haklı beyler dağılın:) +1
Budur abi ya. Peşkeş çekenler de dayamış dislike'ı. :) :) +1
O zaman damada neden takilmiyo?
Çünkü toplumumuz genel olarak kültür ya da Müslümanlık adı altında namusu kadına yüklemeyi çok iyi becerir. Oysa ki Allah namusunu korumayı kadına da erkeğe de emreder..
bence saçma değil
onun bir anlamı var
+ geline kuşak bağlayıp yolunu bulan erkek kardeşlerde var :D
Onca şeyin içinden bunu mu kafana taktın? Basit bir gelenek işte.
yakında evleneceğim için evet aklıma takıldı.
Bir şey olmaz abisi, bırak taksınlar...
ben şahsen bağlatmam gelinliiğin görüntüsünü bozuyor
Bağlanacak o kuşak. :D
Düşünceler, ruhlar ve niyetler bakire olsun gerisi önemli değil. Beden bakire ama ruhun en p... hali insanı saf ve temiz mi yapıyor? ::)
Ha artık bildiğine göre, zorla takmak isterlerse taktırmazsın. Her adet devam edecek diye bir kaide yok. Sen ben takmayalım ki bazı aşağılayıcı adetler yok olsun.
Sırf kardeşim para koparsın diye takacağım uyuzluk değil mi ;)
Bence biraz saçma takmak. Yani takıyosun o kurdale ben bakireyiiim! diye bağrıyor sanki. Bence gereksiz
İyi tarafından bak açılışa halkı davet etmiyorlar açılışa belediye başkanı filan gelse vali ilçe başkanları siyasetçiler gelin ilk günden perte çıkar
Bence sakıncası yok. zaten manasını ona yakın birşey kız alıyorsun açılışıda erkek yapcak kadın almıyorsun ki
bizler için aşağılayıcı o zaman
bizler derken ?
cinsiyeti kadın olanlar..
Bekaret kuşağı çoğu kız için normal bir durum sevmeyenide çıkacaktır tabi sende sevmeyi ver
Beyaz gelinligin masumuyetine, kirmizi kusak asalet katiyor.Cok sevdigim bir gelenek.
Adetlerimizden biri sadece ve saçma bulmanda senin düşüncen saygı duyarım.
erkek kardeğiler takar ne hediye paketi ne alaka şaşırdım böyle bnzetmene :)) sen taktırma
senin benzetmen var mıdır ?
Sadece bekaret anlamı yok aynı zamanda bu kuşağa gayret kuşağıda deniyormuş kadının ilerde gayretli kudretli ve ailesinin gelişimini sağlayıp evinde güçlü olmasını simglemek amacıyla da takılıyormuş
Aynen çok saçma ve gereksiz erkekte taksın hiç bir deneyim yasamadiysa zaten evlilikler çok rezil vaziyette en iyisi evlenmemek 💪💪💪💪💪
hiç sevmem bu tip gelenekleri. çok saçma.
anladık canım,bakire değilsin,ondan rahatsız oluyorsun...Takmak zorunda değilsin,takan takmış zaten
bu cevabı yazacak bir insan(!) bekliyodum. ne alaka var ya senin kafan neye çalışıyor öyle !
kafam normal şeylere çalışıyor.Adı üstünde gelenek.Her geleğin bir geçmişi ve bir anlamı var.Altında kötü birşey arama ve kötü anlamlar yükleme.Hoşuna gitmiyorsa da uygulamazsın,bu kadar basit
+1 :) Ben de aynı görüşteyim. :)
seninde cevabın bu kadar basit olsaydı keske. ikinci cevabı ilk yazsaydın ya. insanları tanımadan yargılaman da saçmalık..
beni oranj kuşakla paketleyin.
ben onu bir türlü anlamış değilim neden takılır ki
miğde bulandırıcı
Güzel bir gelenek sen rahatsız oluyorsan taktırma
sacma türk adetleri
Sen nesin peki? Ya da ne istiyorsun? Amerikan adeti mi?
en azından kırmızı kuşak iistemem
Normal bir şey baba evinden çıkıyor
Bence saçma değil. Güzel bir gelenek.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar