Newroz Kürtlerin mi, Türklerin mi yoksa ortak coğrafyada yaşayan halkların mı?

Halkların kardeşliğine inanmam. Öyle olsaydı şirinler ve gargamel çok güzel anlaşırdı. Bence newroz şirinlerin. Tartışma olmasın lütfen.
Selam,
Newroz, kısaca baharın gelişini ve doğanın uyanışını ifade eder. Genellikle bir çok insan Newroz için Bahar Bayramı kavramını kullanır. Bazı kültür ve ülkelerde ise yeni yılı ifade etmektedir, yılın ilk günüdür.
Newroz Orta Asya'dan başlayarak Balkanlara kadar uzanan geniş topraklardaki birçok millet tarafından kutlanır. Türklerin ya da Kürtlerin diye bir ayrım yapamayız. Genel olarak bu coğrafyada yaşayan tüm halkların ortak bir değeridir.
Newroz, Newrouz, Nevruz, Nevrous her neyse... İlk defa Perslerin ve İranilerin kutladığı bir bahar bayramıdır. İlk kez İraniler kutlamıştır. Bugünse Türk, Kürt, Arap, Farslar ve daha birçok millet tarafından kutlanmaktadır.
Nevruz aslen Kürtlere ait değildir, ancak Kürtler İrani bir halk olduğundan dolayı onlara mâledilir. Bugünki Azerbaycan Türkleri, Türkiye Türklerine göre daha derin kutlar bu bayramı. Nevruz, Kürtlere daha yakın bir bayramdır, ancak yine de sadece Kürtlere mâledilemez. İrani halkların hepsinden bahsedilir.
Hepsi bir yana, bu gibi bayramlar evrenseldir. Yani senin benim demeye gerek yok. Kutla geç işte bahar gelmiş. Bazı Türkleri de Kürtleri de anlamıyorum. Türk bayramı olsa Kürt kutlayamaz mı? Kürt bayramı olsa Türk kutlayamaz mı?
Kutlar tabiki neden kutlamasın ama türkiyede Türklerin kutladığını pek görmedim. şu an Amed, Cizir, İstanbul ve Qundilde kutlanıyor bundan 20 sene öncede kutluyordu Kürtler. Ve bunun için gözaltına alınan insanlar oldu türkiyede aslına bakarsan işin siyaset kısmında pekte öyle yürümüyor. Sonuçta bayram etkinlik her neyse. Bu derin bilgiler için teşekkürler.
Önemli değil. Biz her türlü kutlamada her türlüsünden baskıya karşıyız. Yani ulan bırak kutlasın adam... Kürt de senin vatandaşın değil mi? Kürtün etkinliğini Türk de kutlar, Türk'ün etkinliğini Kürt de kutlar. Sonra gel sokakta
"Türk Kürt kardeştir! Ayıran kalleştir!" diye naralar at. Ulan senin kardeş halkının böyle bir batramı varsa sen de kutlayacaksın. Sen de yıllarca aynı topraklarda yaşadığın kardeşinle üzülüp onunla sevineceksin.
İsteyen her olayı kutlayabilir. Özellikle de kültürel olayları. Ancak bu kutlamaları siyaset adı altında yapmamak lazımdır. Yani sen oraya Öcalan'ın bayrağını açmaya gidersen bu kutlama kavramının dışında yer alır. Politikaya döner. Sonra barış da kardeşlik de yalan olur.
Eyvallah :D
Asurlular da nevruz vardı , Kürtler Arabi bir ırk değil İran'ı bir ırktır , gerçek Kürtler iranda yaşarken orta asyalı turklere yakin oldukları için birbirlerinden kültür olarak etkilenmişlerdir , kısaca koca bir coğrafyanın kıtanın ortak bir bayramı olarak düşünüyorum
Newroz baharın müjdecisi ve mezapotamyanın bayramıdır. Mezapotamya hem Türkler hem de Kürtler yaşadılar, yaşıyorlar o yüzden bu bayram sadece bir milletin bayramı değildir.
Aynı coğrafyada yaşamış halkların
Cevap
20Cevap
Newroz etkinliği: Orta Asya, Anadolu ve Arap diyarında kutlanan BAHARIN GELIS etkinliğidir. Turklere, Kurtlere, Farslara, Araplara özgü bir sey değil ortaktır. Newroz'da bile ayristirici davraniliyor ya ayıp ya ayıp. Bu kafayla bu gidişle ; karşı balkondan karşı balkona ateş edecez. Onu istiyor bazı ayrılıkçı zihniyetler.
Ben teşekkür ederim.
Ask-i Ala din ile ilgili hicbir bilgin yok var sadece varmis gibi davraniyor.
Onemli olan kisinin anlayisi ve niyetidir.
Turkiye de Kemal Yahudiler de Kamal.
Turkiye de Suleyman Yahudiler de Soloman.
O vakit butun Kemal ve Suleymanlar yahudi.
Kafaya bak ya o nasil bir kafa. Allah askina ya
Nevruz Bayram olarak kutlamak ALLAH tarafindan yasaklanmis ve haram çok dogru. Dinimiz de iki bayram var Ramazan ve Kurban bayramlari.
Diğer bütün etkinlikleri bayram niyetiyle kutlamak haramdir.
Evlenirken kariyi duzeyim surekli becereyim diye mi evleniliyor yoksa soyunun devam etmesi mutlu mesut bir aile hayati kurmak için mi?
Bu kafa yapisi degismedikce o kafalar gökten taş yağacak taş.
Fikri yok bilgisi çok muhteremin ya bos bos konusmak icin konusuyor.
Kuranda geçen bayramlar ramazan ve kurban olabilir fakat birde kültürler vardır. Peygamberin doğum gününü kutluyorlar. İstanbulun Fethinin kutluyorlar. NEWROZ a gelince haram. Saçmalık bu dindar arkadaşın gücü varsa bana hesap sormadım gitsin beni kürt olarak yaratan Allaha hesap sorsun. Zira kuranda üstünlüğün ne olduğu ayetler ole bellidir.
Ustun olan ALLAH ve kelamlaridir.
Gerisi bos teneke gibi ses cikartir.
Çocukluğumdan beri pkk kutluyor. Türk göçü diyenler var göçe sevinen biri değilim ben acı bana göre Bahar'in gelişi ise her gün 00: 00 güzel bir andır :)
Şahsen kutlamam
Bir zamanlar newroz bayramını istemeyenler simdi sahipleniyor. Ergenekon falan guldum 😁 bence bayram iste kutlayin gitsin. Ahmed Arif in dedigi gibi daglarina bahar gelmis memleketimin.
Coğrafyamızda yaşayanların beyramıdır. Sadece Kürt halkının olsa Azərbaycanda kutlanmaz (.)
Yoğun olarak bu bölgelerde kutlanıyor çünkü. İranda ağırlıklı olarak Tebriz de kutlanıyor diye biliyorum. Türkiyede doğuda Azərbaycanın genelinde bu kutlama hakimdir. Kürt halkınında Türk halkınında benimsediği bayramlardan biridir Nevroz. Daha açıklayıcı olsun diye söyledim hem bir yandan :)
Azeriler İrani halktır ve Kürt milleti ile akraba haktır
Benim sadece iki bayramım var ramazan ve kurban bayramları
Bunun dışında bayram değil etkinliktir
herkesin nevruz bayramını kutluyorum , üzerine alınanın bayramıdır.
teşekkürler
Çok mu önemli kimin olduğu yahu
Alt tarafı Bahar Bayramı yani
Ha Arap'tan olmuş Ha Şarap'tan
Geyik bunlar
Nevroz yazıyorsan kürt sün ve algı yaratıyorsun.
Türkçesi nevruz olarak bilinir.
Nevruz islamdan önce cahiliye devrinde farklı şekildede olsa kutlanırmış, efendimiz sav bunun haram olduğunu bildirmiştir
Evet 90 yillik turkcemiz de nevruz olarak bilinir kardesim.
Peki Türkiye de Kürtlerin yaşadığı bölge olarak adlandirilan son 90 yillik tarihte bilinen en eski ve ilk Türkçe isimli ilimiz ayni zamanda 24 oguz boyuna da mensup ilce hangisi bunu soylermisin bana?
Bunu soyleyebilir misin.
Oz ve oz Turkmendir.
En eski Türkçe isme sahiptir.
Alfabe degismeden once T. C olmadan once. Osmanli da Selcuklu da ve diger imparatorluklar da ismi turkce olan bir il?
@S2veririm-Zb amacın ne?
Ben kafamdan uydurma bir şey söylemedim
Nevruz nevroz her ne poksa haram işte.
Soranın tavrına karşılık yazdım ilk cümlemi
Nevruzu Bayram olarak kutlamak dedigin gibi haramdir.
Dinimiz de iki bayram var ramazan ve kurban bayramlari.
Bunun disinda ki etkinlikleri bayram diye kutlamak haramdir.
Dogum Gununu kutlamak bayram mi? Mesela.
Onemli olan Niyettir.
Haramsa sen kutlama , yorumda yapma. Haram ile ilgili yorum yapıp enerjiyi üstüne çekme sayın dindar. Kaldiki ben kürtüm ya da değilim bu seni bağlamaz. Böyle bir saçmalik yok. İngilterede Cameron türkiyede Kamuran ismidir. Bunun gibi bir çok örnek var. Türkçede Nevruz Kürtçede Newroz. Kabul et ya da etme bana ne!
@S2veririm-Zb Newroz Kürtçe kelime bunu nasıl türkçe yaptın türkler ırk değil ki 72 ırk karışmış tam olarakta türkler hangi tenden belli değil
Gitsin kürdistanını TÜRKİYE sınırlarının dışına kurabilirse kursun tabi hayalden öteye geçmez ama neyse orada kutlasın newrozmudur nedir neyse ney burası TÜRKİYE CUMHURİYETİ burada pkk lı leşleri domuzlar bile yemiyor iğreniyor
Türkler ergenekondan çıkışını ve baharın gelişini kutluyor
Nevruz. Ortaasya coğrafyasında yaşayan eski bir bayram.
Newroz Kürtçe kelime demek ki türkler de Kürt'tür
Hepimizindir.. newroz piroz be..
Tesekkurler..)
ne nevrozu ya böyle şeyleri bahane edip olay çıkarıyor şerefsizler oaln askere polise oluyor
ne yapsın apo bayrağı açan köpek sürüsünü mü izlesin
tartışmayı açan kendileri, sonradan ama işine gelmeyincede git başkasıyla tartış oluyor 😂😂 okumak isteyipte, öğretmenleri öldürmek, barış isteyipte dağda çatışmak gibi sbxhdbdn 😂😂😂💁🏻
@mevsimrüzgârı_ köpek apo demem zoruna gitti bununda ne olduğu belli :D
köpeğe yazık be kardeşim, hayvancağaza hakaret oluyor ama sbxgdhhs 😂😂😂
@mevsimrüzgârı_ haklısın kardeşim köpekler bile apo p*çinden daha değerli :D
Aynı coğrafyada yaşayan, benimseyen herkesin
TÜRKlerin ergenekondan çıkışını kutlar olmuş mezapotamya eşekleri xgshdjağ
Newroz türk bayramı ise neden ismi Kürtçe'den geliyor o zaman sende med kökenli kırma türksün
bence newroz farsların bayramı
Med'lerinden önce persler yoktu Newroz kürt kültüründen çıkmış
herkes kutlasın baharın gelişi değil mi
Türklerin🇹🇷
Teşekkürler :)
Newroz Kürtçe kelime 😂
E ) Farsların
insanların
En İyi Cevap