Yegenim 10 aylik ve asiri derece hiperaktif ! Tek bir saniye bile rahat durmuyor ! Sürekli hareket halinde ! Eli, ayagi rahat durmaz asla ! Coook yoruyor bizi. Ordan oraya sürünerek gidip, her seyi eline alir. Cekmeceyi felan acmaya calisir mesela ama elini SIKISTIRIR diye korktugumuz icin, onu ordan cekeriz, bu seferde bir aglamalar ! Elleme diye kiziyorum, cocuk resmen tip tip siritip inadina gidip dokunuyor -.- Istedigini eline vermeyince cok agliyor, rahat durmuyor resmen kendisini yirtiyor ! Anneannesi, babasi ve dedesi cok simartiyorlar onu. Anneme kiziyorum "yaptirma öyle, bilincli yetistir cocugu" diye ama gelmis bana "o daha bebek, anlamaz ki" diyor. Bu cocuk halbulki her seyi anliyor ! ilerizekali oldugunu düsünüyorum, her seyi hemen kavriyor. Bir kere gördügü seyi hemen ögreniyor ve acayip uyanik ve kurnaz (evet 10 aylik bebekten bahsediyorum - canavar gibi bir sey bu !) Ayrica acayip SIKILGAN bir yapiya sahip, her seyden cok cabuk bikiyor. Ablam da benimle ayni fikirde, cok simartildigini düsünüyor ve artik bebegi bilincli ve kurallara göre yetistirmek istiyoruz.
Ne yapmaliyiz?
Özellikle cocuk sahibi olup, tecrübeler kazanmis olanlar cevaplarsa cok sevinirim. Cocuk büyütmek öyle göründügü gibi kolay olmuyor cünkü !
Yegenimi cok seviyorum ama o kadar yoruldum ki cocuk sahibi olmak istemiyorum resmen. Gözümü korkutuyor, sanirim ben iyi bir anne olamazdim.
Ne yapmaliyiz?
Özellikle cocuk sahibi olup, tecrübeler kazanmis olanlar cevaplarsa cok sevinirim. Cocuk büyütmek öyle göründügü gibi kolay olmuyor cünkü !
Yegenimi cok seviyorum ama o kadar yoruldum ki cocuk sahibi olmak istemiyorum resmen. Gözümü korkutuyor, sanirim ben iyi bir anne olamazdim.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Merhabalar,
Öncelikle sorunuzu düzelterek başlamak istiyorum, çünkü ilerde bir sorun daha yaşamanızı istemiyorum. Çok hiperaktif değil, çok hareketli demek daha doğru bir ifade olacaktır.
Neden bu ifadeyi düzelterek başladığımı şöyle anlatayım, eğer bir çocuğun ya da bebeğin yanında “Hiperaktif” ifadesi kullanırsanız, o tarihten sonra yapacağı tüm yaramazlıkları legal hale getirmiş olacaksınız.
Siz, “Oğlum koltuklar arası uzak zıplama yapma!” dediğinizde o da size cevap olarak “Ben hiperaktifim, istediğim herşeyi yaparım.” diyecek.
Sorunuza gelince. Bir bebek neden şımarık, hareketli olur ve söz dinlemez? Bu durumda nasıl davranmak gerekir? kısmı ile ilgili konuşalım:
Bebek gelişiminin 7,8,9, aylarında Nesne Kalıcılığı bilgileri oluşmaya başlar ve bebek bu andan itibaren anne veya bakıcısına stratejik hamleler yaparak sınırlarını genişletme çabasına girer. Tıpkı ülkeler gibi haklarını fetheder. Zamanında, doğru olamayan tepkiler verirseniz, bir süre sonra karşınızda tamamen kontrolden çıkmış bir süt çocuğu bulursunuz.
Zamanda bir miktar geriye giderek olayın ilk hissedildiği zamana, bebeğinizin 7. Ayı civarına dönelim;
İşte, bu kısımdan sonra işler karışmaya başlar.
Bir soru da ben sorayım; bebekler annelerini yanlarına nasıl çağırır?
Tabii ki ağlayarak ve mızmızlanarak...
Annesinin odanın dışında da varlığını sürdürmesini anlamasına biz Nesne Kalıcılığı diyoruz.
Bebekler bu davranışı öğrendikten sonra kendi avantajlarına kullanmaya başlarlar ve her istediğini elde etmek için elinden geleni yapar. Genellikle elinden gelen kısım, ağlamak olduğu için de bu davranışı huy olarak seçer.
YouTube kanalımda hazırladığım hafta hafta gelişim videolarında her fırsatta bebeklerin fiziki, ruhi ve sosyal gelişimlerini ele alıyor ve her fırsatta anne ve babaların dikkatli olmaları gerektiğini anlatıyorum. Özellikle de konu davranış eğitimi ve stratejik yaklaşımlar olduğu zaman bir kat daha dikkatli olmalısınız. Zeki bir bebek tüm aileyi parmağının ucunda oynatabilir. Burada olan durum da sizin muhtemelen ilgili dönemde attığınız adımlar nedeniyle bebeğinizin ağlayarak istediği her şeyi elde ettiğini kavraması.
Peki, bu durumda işler daha kötü olmasın diye ne yapabiliriz derseniz, birkaç öneride bulunabilirim:
- Tadında ağlamak güzeldir. Nasıl ki sınırsız isteklerin cevap bulabildiği bir dünya yok, bebeğiniz de sınırsız hazza her istediği anda ulaşamayabilir. Her şeyi onun için zorlaştırmayın, fakat ağlayarak bir şeyleri elde edemeyeceğini de hissettirmelisiniz. Bunu da bir anda değil de aşama aşama yapmalısınız.
- Anne ve baba ya da bakıcılar aralarında konuşur ve bir karar çıkar. Karara herkes uymalı. Annenin sözünü baba ya da babanın sözünü anne geçersiz saymamalı.
- Ağlarken değil de ağlama bittiğinde onu görün, duyun, hissedin. Ona da bunları hissettirin.
- Sabırlı ve ısrarcı olun. İş strateji kısmına gelince en güçlü değil de en kararlı kazanır. Bunu unutmayın.
- ilgili zaman girmeden bir göz atın. Atlamak istemeyeceğiniz bilgiler olduğundan eminim. Böylelikle bozuk düzeni düzeltmek değil de muhtemelen karşılaşacağınız sorunu gözler, henüz oluşmadan adım atarsınız...
https://youtu.be/RMOt5DKo-swHepinize mutlu, disiplinli ve sağlık dolu bir yıl diliyorum 🤗