Elinden tuttuğunda yürür. Bebeklerin bir kısmı bu ayda tek başına yürümeyi başarır. Bebeğin gelişim hızını diğer bebeklerle kıyaslama, endişelendiğiniz herhangi bir konu varsa doktorunuza danış. Ailelerin yaptığı en büyük hata bu. Bir nesnenin adı söylediğinde onun ne olduğunu anlar. Eşyaların ismini öğrenmeye çalışır. Kitaplardaki resimlere ilgi gösterir. Giydirirken sana yardım eder. Yaptığınız ev işlerini taklit eder. Taklit yoluyla yeni davranışları öğrenir mesela göz kırpma. Ayaktayken yerdeki bir oyuncağı eğilerek alır top ile oynar. Uykuya, yemeğe itiraz eder. İnatçı davranışları başlar. Hatalı davrandığında üzülür. Beğenilen hareketi yineler. “Anne“, “baba“ nın anlamını bilir. Güvendiği kişilere güler ve kucaklar. İnsanlarla oynamayı, oyuncaklarla oynamaya tercih eder.
Bebeğin hareketli olması gayet normal.
Çocuk gelişimi okuyorum bu konuları biliyorum merak ettiğin ne varsa sorabilirsin :)
Her bebeğin gelişimi farklıdır, başkalarına bakarak kıyaslamak doğru olmaz. Ama aşırı hareketlerinden hiperaktif olması konusunda endişeleriniz oluştuysa bir doktora gitmenizi öneririm. Etrafı keşfetme ayları olduğu için de olabilir bu hareketin sebebi.
Tek kelimelik cümleler kurabilir. Kendi başına oyun oynar. suyla oynamak isteyebilir. Bağımsız yürüyebilir. Kaşık tutabilir ve bağımsız yemek yeme alışkanlığı kazanır vs vs
9-18 ay arası gelişimine göre yürümeyi başarır. Genelde 1 yaş civarında yürümüş olurlar. Kelimeler söyler. Duruma göre 7-8 kelime bazen daha fazla söyler. Meraklıdır. Her şeyi eklemek, tatmak ister.
Eğer bebeğinizin sağlıklı gelişip gelişmediğine dair endişeleriniz varsa size vereceğim linkten miniğinizin ay ay bebek gelişimini takip edebilirsiniz. Ablamın kızı henüz 1 yaşında ve o da bu siteden yararlanıyor.
En İyi Cevaplar