şahsi olarak bizzat kendim. din, dil, ırk, köken, bir udu şeyleri ayırmıyorum. ayrım yapmıyorum. ırkçı veya faşist biri değilim. hep benim dediklerm olsun, illa ben ne dersem o olur gibi şeylerden bil hassa ve fil hakika nefret ederim. anti parantez olarak, ayrımcılık yapanı kimse sevmez, bulunuduğum ortamda ayrımcılık gibi bir durumu sezersem zaten orayı terk ederim. çünkü durursam mevzu çıkar, çıkınca'da hoş şeyler olmaz, açarım ağzımı kapatırım gözümü artık ne olursa. böyle şeyleri bu tarz şeyleri onaylamıyorum. herkes insandır. etten kemikten, yorulan terleyen, dinlenen, yatan, yemek yiyen, su içen, herkes insandır. sadece düşünceler ve inanışlar farklı diye niye bu kadar kin nefret var bende anlamış değilim. inançsız olan insanlar bile bu dünyada yaşamayı hak ediyorlar. olabilir inanmayabilir en doğal hakkıdır. herkes kendi fikrini yansıtabilir. niye yani herkes piyon mu ki illa birilerini dediğini yapsın, gösterdiğine gitsin? aklı var fikri var insanların. bu kadar kalıpsız olmanın'da manası yok bence.
06 Yorumla
Soran+1 yılLakin ayrımcılığı yapanlar bizzat onlar.
Soran+1 yılBende bu görüşeyim zaten :)
Soran+1 yılSenin anlatmak istediklerini bizzat onlar kabullenmiyor. Eğer gerçekten bu gibi şeyler olmasaydı ben Aleviyim sen Sünnisin, ben Şii'yim sen Alevi gibi ayrımcılıklar olmazdı. Bunları yapan bizzat bu başlık altında toplanan insanlardır.
En İyi Cevaplar
çalıştığım iş yerinde arkadaşlarım vardı alevi 2 3 tane akrabalardı iş yerimde dindarım diyen insan bozuntuları iftira attıklarında doğruyu söyleyen tek 2 kişi vardı onlarda alevilerdi. Babamın iş arkadaşıda aleviydi evlerine gittik oturmaya bir kuş sütü eksikti o kadar misafirperver hoş görüşü insanlar ki ben sünniyim ama hayatta akrabalarımdan eşimden dostumdan çok kazık yedim ama aleviler hep yardımcı oldu bana. Dürüst insanlar insan gibi insanlardır
00 Yorumla
- Aile & Toplum konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılBen çok severim. Memleketi için Sivas Erzincan Tunceli gibi yerler söyleyenlere direkt sorarım Alevi misin diye? Kimisi utanıp sıkılır, belki de yanlış anlaşılacağını düşünür. Ama ben hemen çok seviyorum diye belirtiyorum, onlar da şaşırıyor.
Aleviler biraz daha batıni bir kol. Felsefeleri daha derin. 12 makam ve 40 kapı olayı bunlarda da var. ''Yaradanı sevdim yaradılandan ötürü'' anlayışları Sunnilerden daha yüksek. Ve genel olarak muhtemelen büyük ayrımcılığa maruz kaldıklarından hoşgörüleri de daha fazla (malum acı insanı olgunlaştırır)
O yüzden ben fazlaca seviyorum. Üzülmeyin aleviler, benim gibilerinden de çok var ^-^01 Yorumla
Soran+1 yılAyrımcılığa maruz kalmaları aslında kendi yüzlerinden. Sunniler de aynı. Yani kim ne yaptıysa kendine yapıyor. Oysa Alevilik ve Sünnilik denen saçma şeyler insanların kendi kıçından uydurdukları çıkarlardır. Dolayısıyla onların dışlanması kendi sebepleri yüzündendir.
+1 yılön yargılar herkeste var ayrım yapmayan herkesi severim dini dili rengi ırkı farketmez benim dinimi yargılamıyorsa bende ona saygı duyarım alevi arkadaşımda var kürt arkadaşımda var gayette iyi anlaşırım ayrıştırmak son derece yanlış herseyden önce insanız ve aynı bayrak altındayız
04 Yorumla
Soran+1 yılÇoğu senin inancını yargılıyor ama
- +1 yıl
ozaman sende onunkini yargılarsın herkesin doğrusu kendine doğru..
Soran+1 yılBöyle yargılaya yargılaya ilerlemekle bir yere varılmaz ama.
- +1 yıl
herkes karşındakine saygı duysa bir problem çıkmaz.. onun hayatı onun tercih yargılamak kimseye düşmez
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
17Cevap
+1 yılYatı Alev'i yarı Sünni yim yorumları okuyup görüş yazmak istedim çünkü bazıları Aleviyim diyince konuşmayı kesiyor ve bende ne yazık ki korkuyorum bir tarafım aşırı yobaz iken diğer tarafım Alev'i avrupai bir aile ve ben de orta karar bir kızım şimdi insanlar bu şekilde sınıflandırılıp yoruma mağruz kalınca biraz sorun oluyor bence
03 Yorumla
Soran+1 yılSünni olanlar yobaz mı oluyor? Veya Alevi olanlar avrupa insanı mı? Aslında sünni ve alevi denen zımbırtılar yoktur. İnsanlar kendilerini saçma salak şeylerle sınıflara ayırmışlar. Bu sadece...
- +1 yıl
Yalnış anladın sen benim ailem için geçerli olan şeyleri söyledim sadece
- +1 yıl
Çoğu arkadaşım Sünni ve onların benim ailemlede alakası yok
+1 yılkimseye karşı önyargılı olma iyi birşey değil ben inançlarına birşey diyemem Allah la kendileri arasında ama milliyetçilik girerse işin içine gerçekten aşırı milliyetçiler ve ben bunu seviyorum tanıdıklarım da oldu inan bana aşırı müslümanlardan daha karakterli olanları da var inançla bağdaştırmamak lazım..
09 Yorumla
Soran+1 yılBenim kadar milliyetçi olamazlar. Aşırı müslümanlardan daha karakterli derken? Onlara hakaret ediyorsun şu an.
- +1 yıl
birincisi ben sana milliyetçi değilsin demedim alevi kesim için söyledim ikincisi bütün müslümanım diyenlerde demedim istisnalardan bahsettim ki çevremde böyle örnekler var hepsini kastetsem öyle derdim
Soran+1 yılAlevi ve sünni denen şeyler yoktur benim fıtratımda. Bu boş insanların kendilerini ayırmak için hazırladığı birkaç oyundur.
- +1 yıl
olabilir ama inançları bu ve bu inanç sadece Allah la onların arasında bizim karışmaya hakkımız yok ben karaktere bakıyorum millete faydalımı vatanı için hayırlı mı yaptığı ibadetin ne bana nede sana faydası yok onu Rabbime bırak ve böyle düşün daha iyi olur bence
Soran+1 yılKimsenin ibadetine karışmıyoruz zaten :)
Lakin onlar senin bazı ibadet görüşlerine de saygısızlık yapar. Söyleyeym :D- +1 yıl
ama bu açıdan bakarsan benim mezhebimden olup bunu yapanda var onların ki sanırım biraz dışlanma hissi gibi oluyor savunmaya geçiyorlar artık yoksa işte buda karakterle alakalı olgun bilinçli bir insan bunu yapmaz kimse kimsenin inancına değinmeden vatanımıza odaklansak her şey çözülecek bence her şey den öte bizi birleştiren ortak nokta var bu önemli.
Soran+1 yılO bizi bir noktada buluşturan sancağın altında toplanmak daha önemli. Alevi, sünni diye sınıflara ayırmak değil...
- +1 yıl
işte şimdi bizde ortak bir nokta da buluştuk bak en önemlisi yazdığın şey işte ;)
Soran+1 yılİşte bende bizzat kendileri ayırıyor diyorum. :)
+1 yılYakın arkadaslarimdan biri alevi ve ben onun alevi olabileceğini aklimjn ucundan bile gecirmemistim 1 yilin sonunda söyledi sirf kötü dusuncegimizden ötürü ki bende kendileri hakkında pek iyi şeyler duymamistim ta ki onunla tanisana kadar her insanin iyisi iyi kötüsü kötü. pek yargilamamak lazim pek te saapmamak lazim. ortasi iyidir.
00 Yorumla
+1 yılİnsanları bu şekildr ayırmak hoş olmuyor , her alevi de aynı değildir. Bizim bir komşumuz var ve tamamen zıt görüşlerimiz ama gayet iyi anlaşıyoruz , o konulara hiç girmiyoruz bu nedenle de bir sorun olmuyor...
Kesinlikle karakter meselesi...012 Yorumla
Soran+1 yılAyırdığımız falan yok ki :S Alevi olduklarını onlar söylüyor zaten.
- +1 yıl
O da doğru , bilemiyorum... 😄
- +1 yıl
- +1 yıl
takmayın bu kadar
- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
@Dark_Trouble Kim kime yazdı , kafam çok karıştı. 😅
Boş verin en iyisi... - +1 yıl
ben sana yazdım-o da kendine alındı
- +1 yıl
@Dark_Trouble Takacak bir şey yok. Ayrıca cem evlerini ibadet yeri ve yapılanı ibadet saymamak gibi bir durumun yok. Biz Yalnız Allah'a ibadet eder ona kulluk ederiz. Sen say diye etmiyoruz. Alevilik Ehli-beytin yoludur. Şua suresi 23 de bunu açıkça tebliğ etmiştir. Merak eden gider bakar.
- +1 yıl
Ben ne severim ne sevmem demişsin ama önyargılı olduğundan bahsetmişsin. Sevmemeye doğru gidiyor demişsin. Güncelleme de "ister sevin ister sevmeyin" lafına zıt olarak şu yorum yapmasın bu konuşmasın demişsin. Neyin kafası?
010 Yorumla
Soran+1 yılİster sevin ister sevmeyin lafı hümanistler için. Sözde her insanı sevenler için.
Soran+1 yılSözde hümanistlerden bahsediyorum.
Soran+1 yılHer insanı severim, her insan özeldir gibi boş cümleler kuranlar.
Soran+1 yılGörüşleri oku ''İnsan'' olduğukları için seviyorum diyenler var. Soyuya bu şekilde yaklaşanları sevmem.
İnsan derken de alevilerin insan olmadığını kastetmiyorum yanlış anlama şimdi.
Soran+1 yılEvet.
İnsanları karakterine göre değerlendiriyorum her zaman. Dinin, ırkın, nerede doğduğunun hiç bir önemi yok. İnsan olmayı başarabiliyor mu işte bu önemli.
Not: Dünyanın şu anda en çok ihtiyaç duyduğu insanlar hümanistlerdir bunu sakın unutma.00 Yorumla
+1 yılNiye sevmeyeyim ki? Onları sevmemem için hiçbir sebep yok.
015 Yorumla
Soran+1 yılSünni?
Alevi?
Hangi başlık altındasın sen?- +1 yıl
Bir başlık altında olmak zorunda degilim
Soran+1 yılAma birden fazla başlığın altındasın.
- +1 yıl
Peki öyleyse sorunu yanitlayayim.
Ben sünniyim ama sadece "insan " kimliğimi kullanirim insan ilişkilerinde.
Alevi, caferi hiç fark etmez benim için. Ben Allah değilim ki insanları yargılayayim.
Alevi bir sürü tanıdığım var ve hepsi de cok iyi insanlar.
Sevip sevmeme konusunda emin değilim demissin, bence duydugun şeylerle yetinmek yerine alevi-bektaşi geleneğini anlatan kitapları okumalisin.
Soran+1 yılBoş şeyler hakkında yazılmış kitaplar okumam. Sünni, alevi, şii hiç fark etmez. Bunlar boş kafaların kurdukları belli başlı bir sistem, içindekiler de boş kafalı kekliklerdir.
- +1 yıl
E madem kararını vermişsin ne diye buraya gelip soru soruyorsun bu konuyla ilgili.
Egoist egoist cevaplar vermissin millete.
Sanki aleviler sana bayılıyordu.
Hey Allahım ya
Soran+1 yılBaşkalarının görüşlerini merak ediyorum sadece. Soramaz mıyım?
- +1 yıl
İnsanların inançlarina ve fikirlerine "boş şeyler" diyorsan, başkalarınin fikirlerini niye merak ediyorsun? Hayatında hiç cem törenine gittin mi de boş şeyler diyorsun.
İnanmıyor olablirsin ama boş şeyler ve keklikler demen yanlış.
Kimin neye inandığı seni hiç ilgilendirmez
Soran+1 yılİstediğim görüşü yapma hakkına sahibim. Ben sadece bu saçma sapan başlıklar altında toplanmış insanların görüşlerini okuyup gülmek istiyorum.
- +1 yıl
Belki saçma sapan olan görüş seninkidir.
Bunu ancak öldükten sonra anlarız :)
Soran+1 yılben yolum tek ve doğru olandır, çıkarcı ve boş zihniyetin kıçından uydurduğu bir yol değil.
- +1 yıl
Belli ki senin yolun " nefretle kavrulmus sabit fikirlilik"
Ne diyeyim , ne halin varsa gör :)
Soran+1 yılHayır benim yolum bizzat Allah'ın emrettiği yok. Boş konuşma. Beni tanımıyorsun.
- +1 yıl
Hiç belli olmuyor :)
Sen sadece kulsun. O begenmedigin insanları Allah yarattı , değer vererek. Onları yargılamak sana kalmaz. Eğer yolun Allah yoluysa , zaten ne böyle soru sorardın ne de böyle kendini beğenmiş cümleler kurardin.
İmanında samimi olman dileğiyle, hoşçakal..
Soran+1 yılBen kimseyi yargılamıyorum ki. Sadece gözlemlediğim birkaç şeyi söylüyorum. Yoksa kimsenin o boklu hayatı beni ilgilendirmez orası ayrı...
Lisedeki tüm arkadaşlarım aleviydi oturduğumuz yerden dolayı hepsi de çok iyi insanlardı
Komşularımız da var alevi yani bizim gibi normal insanlar işte 😃00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılHerkesi kişisel olarak ayırt etmek gerek.. Bir topluluk ya da bir isim altında toplanan kimselere genel bir yaklaşım tutum içine girmek doğru değil. Tek bir düşünce var bende "insan".
02 Yorumla
Soran+1 yılOrası öyle lakin bir başlık altında toplanan insanların belli başlı birtakım genel özellikleri vardır.
- +1 yıl
Aynı şeylere inanması bir kaç kişinin o topluluk adına yaptığı yanlış şeylerle suçlanacağı ya da sevilmeyeceği anlamına gelmez.. Genellemeden kaçınmakta fayda var.
bir inasana yaklaşım şekliniz dini ya da mezhebine göre şekillenmemeli ada ona karşı olan düşünceleriniz buna göre belirlenmemeli asla...
ve ön yargılarınızdan arının03 Yorumla
Soran+1 yılKendilerini sınıflara ayıran bir insana yaklaşımın da ona göre olacak. Hırsız biriyle cömert birine yaklaşımın her zaman farklı olur. Ama ona bakılırsa ikisi de insan...
- +1 yıl
dinin ya da mezhebin hırsızlıkla ya da cömertlikle ne alakası var anlamadım...
Ayrıca bir insan hırsızlık yapıyorsa önce bu hırzlıgı neden yaptıgı araştırılmalıdır ona direk sen kötüsün damgasımı vuracaksın tabikide yaptıgı hırzlıgı haklı göstermez ama arkasındaki sebepler herzaman önemlidir
Soran+1 yılo hırsız cömert ilişkisi bir benzetmeydi sadece.
+1 yılAlevi bir çok tanıdığım oldu içlerinde 2tane adam çıktı. Çoğu menfaatçi kendini düşünür parayı cok fazla severler Allaha yakın bana uzak olsunlar
00 Yorumla
+1 yılBu ülkenin aydınlık kesiminden oldukları için daha da severim.
00 Yorumla
+1 yılÖnyargım vardı bir alevi arkadas tanıdım artık seviyorum
02 Yorumla
Soran+1 yılSadece bir tanesine bakıp hepsini yorumlamamak gerekir.
- +1 yıl
İyi niyetimden kaybetmeyi önyargılarıma yeglerim
Siyaset ve medeniyet konusmadikca varsın kosede takilsin
02 Yorumla
Soran+1 yılGeneli bu yönde konuşur ama :)
+1 yılBenim gozumde alevi olan biri sunni olan biriyle aynidir hic fark gozetmem.
Sevip sevmemem o kisinin kendisine baglidir00 Yorumla
+1 yılön yargılı olmayan herkes sevilir. ne alevi ne sunni ne hristiyan ne de yahudi... benim için fark etmez yeterki insanlığını yitirmesi
00 Yorumla
+1 yılOnyargilarim var benimde ama bu onlarin tavirlarina bagli iyilerse bende iyiyim kotulerse bende kötü olurum
00 Yorumla
+1 yılBenim icin iyi ve kotu insan var bu yuzden ayri bir kategoride gormuyorum.
00 Yorumlaırk ayrımı yapmam insan olan her kese saygım vardır
02 Yorumla
Soran+1 yılBu ırk ayrımı değil ki :S Bir görüş sadece.
Severim. Bugune kadar tanıdıklarım genel olarak zararsiz iyi insanlardı.
04 Yorumla
Soran+1 yılÖnemli olan nokta zararsız olmaları mı?
Soran+1 yılPeki senin fikirlerine saygısız olmaları durumunda ne düşünürdün?
- Aile & Toplum konusunda 3,8b cevap paylaştı.
+1 yılHer topluluk gibi aralarinda kotuleri ve iyileri var.
00 Yorumla
+1 yılseverim ama cem evini ibadethane ve cem evinde yapılanları ibadet saymam
02 Yorumla- +1 yıl
+1 yılGenelde çok iyi oluyolar
09 Yorumla
Soran+1 yılBen aralarında çok saygısız olduğunu düşünüyorum.
- +1 yıl
Neden peki
Soran+1 yılNedenini onlara sorman gerekmez mi?
- +1 yıl
Hayır öyle düşünmeni gerektiricek ne oldu anlamında dedim
Soran+1 yılBilmem. Gözlemlediğim kadarıyla sünnilere karşı bir ön yargı içerisindeler. Sözde saygılı olduklarını söylerler lakin bunlar sadece dilde kalan şeylerdir.
- +1 yıl
Önyargı içinde oldukları felan yok 😄 benim arkadaşlarım çok iyiler valla. Gayet de saygılılar. Sen biriyle tanış öyle karar ver önyargılı olan sensin aslında şu an 😄
Soran+1 yılBenim zihnimde alevi, sünni ve şii denen kavramalar yok. DOlayısıyla birisini tanıdığımda alevi özelliğini dikkate almam. Ama genelde sünni ile bir rekabet içerisinde oluyorlar. Bunu keşfettim. Zaten böyle bir rekabeti başlatmak, alevi ve sünni zımbırtılarına inanmak akıl işi değil.
- +1 yıl
Oda doğru yani ayırmak saçma
Soran+1 yılAyıranlar kendileri ama...
Niye sevmeyelim ki onlarda da insan değil mi
05 Yorumla
Soran+1 yılSen her insanı seviyor musun?
Soran+1 yılIŞID ve Pkk askerleri de bir insan.
Soran+1 yılDoğrudur :)
Severim. Insancıldirlar.. Kıymet bilirler..
00 Yorumlainsan olsun yeterki dini beni bağlamaz :)
01 Yorumla
Soran+1 yılAlevilik bir din değil :D
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılseverim, iyi insanlardır.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1b cevap paylaştı. Sevdiceğim aleviydi, sorun olmadı.
00 Yorumlaseverim benim için farketmez...
00 Yorumla
+1 yılBen sevmem kafadan din sıkmışlar
00 YorumlaAyirmam
00 Yorumla
+1 yılİnsan olsun yeter...
02 Yorumla
Soran+1 yılHer insan sevilmez ama
- +1 yıl
Her insana da insan denilmez zaten.
Gizli Üye(30-35)+1 yılÇok seviyorum
00 Yorumla
Detaylı bilgi