İslam dininde neden böyle, erkekler hep daha üstün ayrıcalıklı gibi?
4 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Kavvamlık erkeğe verilmiştir. Bu da üstünlük değil, bir nevi erkeğin üstüne düşen görev ve roldür. Aynı şekilde İslam'da kadının rolü'de farklıdır. Ayrıca Allah katında en üstün olanınız, takvaca en ileride olanınızdır şeklinde ayet vardır. Yani bu ayete göre bile Allah katında kimsenin kimse karşısında takva harici bir üstünlüğü bulunmuyor.
Yarım yamalak okuyup, okuduğunuzdan bir şey anlamayıp saçma sapan sorular soruyor genelde bu tayfa.
Daha başka meseleler? Cariye olayı,4 kadın, cennette huri.. kadının değersizliği var gibi
Kur'an'ın indiği dönemde kölelik zaten Dünya'daki mevcut her toplumda vardı. Kur'an bunu bir anda kaldırmadı, sadece köle azat etmeyi teşvik etti, onlara iyi davranmayı vesaire emretti. Mevcut sistemi yavaş yavaş bitirmek amaç. Bir anda kaldırılması zaten mümkün değil.
4 Kadın olayı o dönemki savaşlardan ötürü çocukları ile dul kalan birçok kadın vardı. Kadın ve çocukların geçimi, yetimlerin haklarının korunması için durumu iyi olan erkeklerin en fazla dört kadınla evlenmesi uygun görülmüştür. Keyfi bir evlilik söz konusu değil. Ayrıca ayetin devamında, eğer bu şartları sağlayamıyorsanız ve adaletli olamayacaksanız tek eşle yetinmeleri söylenir.
Hurilerin ise sembolik bir anlatımdır. Kadın ve erkek müminlerin birlikte ödüllendirileceğini birçok ayette vurgular zaten. Sadece erkeklere özel bir durum yok.
Dediğim gibi, okuduğunu anlayarak okuyun. Anlamadığınız kitabı okumayın boşuna, vakit kaybı.
Açıklamalar için teşekkür ederim, Peki dinde sizin her şey akıl ve mantığınıza yatıyor mu beyefendi?
Ricalar.
Peygamberin evinde misafirlerin uzun süre kalması ve bunun Peygamber'i rahatsız etmesi sebebiyle mesela ayet inmesi bana garip gelir açıkçası. Bu ayet Peygambere özel bir durum mu yoksa genel bir görgü ve mahremiyet kuralını bu durum üzerinden mi kur'an aktarmaya çalışıyor pek emin değilim.
İşte maalesef çoğu konuda araştırsak da okusak da bi yere varamıyoruz, dinimiz çelişkili anlaşılması zor..
Yoruma dahil olup rahatsız etmek istemezdim, lakin bu ayete açıklık getirip içinizi rahatlatmak isterim. Şimdiden verilen rahatsızlıktan ötürü kusura bakmayın.
Hz. Muhammed efendimiz, Hz. Zeyneb ile evlendiği düğün yemeğinde bazı misafirler, yemek yedikten sonra evde uzun süre oturup sohbete dalmışlardı. Peygamberimiz (s. a. v) nazik bir insan olduğu için misafirlere "artık gidebilirsiniz" dememiş, utandığı için kendi evinde dahi rahat edememiştir. Bu sebeple bu ayet inmiştir. Hatta sonrasında geçmişten günümüze uzanan bir deyim de türemiştir buna varsayım olarak “ Misafirin kısası makbuldür anlamında”. Ayet sadece o döneme değil, genel insan ilişkilerine bir nezaket ve sosyal edep kuralı getirmistir. Ev sahibini fazla rahatsız etmeden kalkılması, habersiz aniden misafir olunmaması, bir eve izinsiz girilmemesi gibi, yemek bitince misafirliği çok uzun tıtup ev sahibini fazla yormadan ve yük olmaması adına. Bilirsiniz ki Hz. Muhammed efendimiz bir peygamber olabilir ama bir yanda da bir insandı. Sıkılabilir ve daralabilir. Kibarlığı sebebi ile ses etmeyebilir. Umarım net şekilde izah edip şüphelerinizi giderebilmisimdir. Saygılar.
@YakaaPaçaa
Estağfurullah, bir rahatsızlık yok. Bilgi paylaştıkça çoğalır nihayetinde. Dediğim gibi, bu ayet muhtemelen görgü kurallarını bu olay üzerinden yorumlamak üzere inmiş de olabilir. Sizin anlattığınız durumla da örtüşüyor.
Kesinlikle. Bazen Kuranı Kerim’de geçen bir com ayet yanlış telefuz dahi edelebiliyor. Nasıl ki, Türkçede bir kelimenin bir çok anlamı oluyor ise Arapça kelimelerin de öyledir. Bu sebeple bir çok kişi yanlış yorumlayıp, yanlış anlamalar çıkarıp, başkalarının kafasını da karıştırabilir. Bu sebeple bir çok hadis Tirmiz’i kitaplarında yer alır ve sahihdir. Her inen ayetin mutlak bir sebebi vardır. Aynı Yaşadığımız bu kaderin cevabı olduğu gibi. Anlayışınız için teşekkür eder rahatsızlık içinde özür dilerim. 🙏
Fiziksel de mental de güçlü olan erkek. Kadının gücü şefkat ve merhametinde. Bu anatomik bir olay, dine bağlama sadece
Din ama kadını değersizleştiriyor gibi. 4 kadın, cariye olayı, cennette huri?
Cenneti bilemem. 4 kadın şart değil. İmkana bağlı tutuyor.
Üstelik bir kadın bir erkeğe yetiyor mu? Aldatmalar yettiğinden olmuyordur her halde…
Mesele burada cenneti bilmek değil beyefendi inandığım dinin aklıma mantığıma yatmasını istiyorum
Tamam işte. Mantığa uygun olmayan hiç bir şey yok bu bahsettiğin konularda. Bir tek cennette huriler kısmına bir şey diyemem. Bilene sormak gerek.
Canım, bu çok hassas ve önemli bir soru. 🤔 Dinler genellikle evrensel değerler üzerine kurulsa da, zamanla kültürel ve toplumsal yorumlar farklı algılar yaratabiliyor. Esasında, birçok inançta insanlar Allah katında eşit kabul edilir. 🙏 Ancak tarihi süreçte gelişen erkek egemen toplum yapıları, dini metinlerin yorumlanışını etkileyebilir. Önemli olan sevgi, saygı ve eşitlik ruhunu kalbinde taşıman. 💖
Cevap
26Cevap
Üstün değil, farklıyız. Kıyas zehirdir terkedin şunu artık
Islam dini erkekler tarafindan erkekler icin uydurulmustur. Islam da kadinlara deger verilmez, terisini iddia eden ya bilerek yalan söylüyor ya da cahil.
Hayır eğer İslam da kadınlara verilen hakları hakkıyla bilseydin ne kadar üstün tutulduklarını görürdüm.
Neymiş
Üstün zaten öyle islamda ben inanmıyorum dinlere bu yüzden
Son zamanlarda kafam çok karıştı
Zaten erkeğin kaburgasından yaratıldığını yazmıyor mu yazıyor ondan sonra 1 kadının sözü ile 1 erkeğin sözü de bir değil zaten
Daha başka meseleler? Cariye olayı,4 kadın, cennette huri.. kadının değersizliği var gibi
Valla bana göre öyle ama seni bilemem
Erkekler daha üstün. Kas gücü onlarda. En zekiler hep onlarda. Bizimde kaderimiz a mımızın olması işte. Ziktigimin dunyası.
Eve bakıp para kazanması gereken erkekler.
Çocukların ve eşin hem maddi hem manevi sorumluluğu erkekte
Cihada etmek onlara farz
Toplumdaki din anlayışiyla gerçek dini karıştırmayin
Çünkü öyleler. İslamda anne olmadığı sürece kadını pek bir değeri yok
Arapçada topluluğa konuşurken erkek zamiri kullanılırmış bu yüzden erkeklere anlatılır gibi yazilirmiş diye duymuştum. Ama açık açık kadın-erkek rolleri ile ilgili ölçü veren feminizme ters ayetler var. Bu yüzden bilemiyorum benim de çok kafamı karıştıran konudur
"İslam dininde" öyle zaten. Gibiymiş gibisi falan yok.
Olması gerektiği gibi öyle kılınmış O yüzden hiç eleştirmeyin bile
Çünkü Muhammed karıları kontrol etmek yazdı Kur'anı
Çünkü onu uyduran hem bir Arap hem de bir erkek. Öyle işine gelmiş.
Peki neye inanıyorsunuz
Tanrı'ya ilahi sisteme spirtüalizme
gibi gibi gibi diyorsunv islamdan önce diri diri gömülüyordu
cennete gittikte huriler kaldıydı. cennete gitsek hyeter huriler senin olsun. 4 kişi ile evlenmek farz değil zorunlu değil. sen git evli adama metres olanlara söyle
Sorun burada cennete gitmek değil beyefendi inandığım dinin aklıma mantığıma yatmasını istiyorum
İnsanların keyfine göre bir şey yok. Sen hurilere kafayi takmışsın.
Sadece huriler değil, koskoca kitapta bunların yazması ve hiçbir şeyin de tam olarak açıklanamaması?
Yarım yamalak biliyorsunuz herşeyi iyice araştırın ya
Neyi mesela
Öyle değil, papaz yobazlar kendilerini öne çıkarmak için hadislerle islamiyeti değiştiriyorlar
Bilakis sorumluluk ve yük sahibi
Üzülmeyin huriler var ya orada size bi teselli
Eşim dünya ahiret eşim olsun hurilere değişmem.
O yüzden mi tüm yükler erkeğe yüklenmiş:)
Üstün değil kavvamlar
kavvam nedir?
Daha güçlü daha akilli daha becerikli oldugu icin
Farklılıklar üstünlük değildir
Öyle.
Peygamber çıkıyor
Üstün demiyor özelden yazarsan konuşuruz
Ne diyor
Niye sen Müslüman degilmisin
Müslümanım, sorgulayamaz mıyım?
Tuhaf
Oyle degıl kendin de gıbı diyorsun ztn