16 gü

Sevgiliniz/eşiniz yanınızda biri gelip "Ay inanmıyorum, çok genç gösteriyorsunuz! Pozularınıza dokunabilir miyim?" dese, tepkiniz?

-

— Ya tamam, sen kıskandın da ben ne yapayım? Benim ne suçum var?

— Yaa, öyle mi cevap verilir?

— Tam olarak nasıl bir cevap vermem gerekiyordu? "Şimdi olmaz kızlar, kusura bakmayın, yanımda sevgilim/eşim var... Ben size kartımı vereyim, siz beni daha sonra arayın, konuşalım" mı deseydim!

— Ya... Ben hiç seni kıskandıracak bir durum içinde oluyor muyum? Her şeyime dikkat ediyorum...

Buna rağmen, sen yanımda ol ya da olma hiç fark etmez; birileri gelse, yanıma yaklaşıp yaşımı sorsa ve yanağımdan makas almaya kalksa, onun oracıkta gırtlağını sıkarım! Peki, ben senin yanındayken böyle bir şey olsa senin tepkin ne olurdu?

— Vallahi yalan yok, direkt iki canını öldürür Onurlu Namus belasına gardaş diye katil olurdum.

— Yaa, bak gördün mü?

Evet gördüm. Katil olmamak için 'Ya sabır...' dedim, izin verdim. Ne yapayım, iki kadın pozlarıma dokunmak istediler diye öldürüp hapse mi girseydim?

— Tabii tabii nalıncı keseri gibi hep kendine yont sen...

— Hayatım ne deseydim "Höyttt bu ne laubalilik bu ne kendini bilmezlik höst defolun gidin başımdan gebertmeyeyim sizi ne ayıp mı" demem mi gerekiyordu!

— İster böyle söyle ister biraz daha kibar bir dille "Hayır siz kim oluyorsunuz da bana dokunmak istiyorsunuz buna müsaade edemem" de diyebilirdin

— Tamam o zaman sen bana 'Dokunmak yasaktır' yazan bir tişört yaptır, dışarı çıkarken ben onu giyeyim.

— Valla sana bakanın gözlerini bile oyarım ben ona göre

— Tamam da dışarı çıkıp birlikte hava alalım diyen sensin ben napim?
Öleyim mi he öleyim mi

— İster öl ister yaşa naparsan yap beni ilgilendirmez beni kıskandırma malzeme verme millete sadece.

Bu anonim diyalogda

Mesele tam olarak! Toplum ve kadın zihni, kadına yapılan tacizi "Onur ve Namus Meselesi" sayarken, erkeğe yapılan aynı sululuğu "Erkeğin Zafiyeti veya Sorumsuzluğu" olarak görüyor.

Erkeğin "Höyttt ne ayıp ne yapıyorsunuz!" diyememesinin arkasında bir yandan bu abeslik varken, partnerinin ondan tam olarak bu "ilkel alan koruma" reaksiyonunu beklemesi, ilişkilerdeki en büyük görünmez çifte standartlardan biridir.

Meseleyi bu boyutuyla okuyunca diyalog sadece mizahi bir atışma olmaktan çıkıp ciddi bir toplumsal rol eleştirisine dönüşüyor.

Sevgiliniz/eşiniz yanınızda biri gelip "Ay inanmıyorum, çok genç gösteriyorsunuz! Pozularınıza dokunabilir miyim?" dese, tepkiniz?