1 ayEvlilik, iki insanın aynı evde yaşaması değil; aynı yükü omuzlamasıdır. Bir tarafın sürekli verdiği, diğer tarafın sadece aldığı bir düzen ne sevgi üretir ne de huzur. Çünkü yuva, hakların değil, sorumlulukların yerine getirildiği yerde ayakta kalır.
Erkeğin görevi sadece eve para getirmek değildir. O, ailesine güven veren, zor zamanlarda dimdik duran, eşine ve çocuklarına sırtını yaslayabilecekleri bir dağ olmalıdır. Evin geçimini sağlamak için gayret etmeli, eşinin onurunu korumalı, merhametle davranmalı, öfkesini değil adaletini öne çıkarmalıdır. Sevgi sadece güzel sözlerle değil; ilgiyle, emekle ve fedakârlıkla gösterilir.
Kadının görevi de sadece yemek yapmak ya da ev işleriyle ilgilenmek değildir. O, yuvanın ruhudur. Eşine huzur veren, ailesini bir arada tutan, sevgiyi çoğaltan, evini sıcak bir yuvaya dönüştüren kişidir. Saygıyı, sadakati ve anlayışı korudukça evin bereketi de artar. Çünkü bir evi bina yapan duvarlar, yuva yapan ise içindeki gönüllerdir.
Fakat unutulmaması gereken en önemli gerçek şudur: Ne erkek hizmetçi, ne kadın köledir. Evlilikte üstünlük cinsiyetle değil; ahlakla, fedakârlıkla ve sorumlulukla ölçülür. Birinin eksiğini diğeri tamamlayabildiği ölçüde aile güçlenir.
Bugün birçok evlilik, sevgisizlikten önce görevlerin unutulması yüzünden yıpranıyor. İnsanlar haklarını ezbere biliyor; fakat sorumluluklarını hatırlamakta zorlanıyor. Oysa herkes önce "Ben eşim için ne yapıyorum?" diye sorsa, birçok kırgınlık daha başlamadan sona erer.
Evlilik, iki kişinin birbirini değiştirme mücadelesi değildir. Birlikte olgunlaşma yolculuğudur. Erkek korudukça, kadın destek oldukça; kadın değer gördükçe, erkek saygı gördükçe sevgi kök salar. Çünkü mutlu evlilikler kusursuz insanların değil, birbirinin kusurunu örtmeyi bilen insanların eseridir.
Sonuç olarak evlilikte erkeğin de kadının da en büyük görevi, birbirinin hayatını kolaylaştırmaktır. Sevginin yük olduğu değil, yükü hafiflettiği bir yuva kurabilmektir. Çünkü gerçek eş, omuz omuza yürüyebildiğin kişidir; önde ya da arkada değil, daima yanında olandır.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
- Aile & Toplum konusunda 947 cevap paylaştı.
1 ayBu işi eskiler ne güzel ayarlamış..
Evin içi kadının dışı erkeğin diye.. Şimdi bu tam tersine dönünce, ne evlilik kaldı ne aile..
İnsanlar fıtratlarının aksine iş yüklenmeye kalkınca altında kaldı..
Evlilik müşterektir doğru. Kadın kendi yapabileceğini erkek de kendi yapabileceğini birleştirince müşterek olunur.. Her işi yarım yarım yapmak değil..
Erkek çocuk bakacak, ev işi yapacak; kadın bu çalışma şartlarında deli gibi çalışacak olunca her şey yarım kaldı..
Ne kadın kocasına kadınlık yapabildi ne evlatlarına anne olabildi.. Erkekler de mücadeleci ruhlarını bir kenara bırakıp prenses oldular.. Erkekler mücadele ettikçe güçlenir oysa..
Fıtratlara uyguna dönmek şart..
21 Yorumla- 1 ay
Güzel yorumladın👏
Var ama bu toplumda yaygın olarak kabul edilen kadın yemek yapar erkek çalışır para kazanır gibi bi şey değil. Bunları çiftler kendi aralarında konuşup kararlaştırmalıdır. Kim çalışacak kim yemek temizlik yapacak veya her ikiside çalışıyorsa ev işi bölümi nasıl yapılacak buna sadece çiftler kendileri karar verir. Kocalık kadınlık görevi denilince saygı ve sadakat geliyor benim aklıma. Ya da bir kişi sürekli yatıyor para kazanmıyor ya da ev işlerine katkı sağlayamıyorsa hep diğer eşten geçiniyorsa görevini yerine getirmemiş olur. Ve tabi ebeveynlik görevi çocuklar için her ikiside eşit derecede bakım sağlıyor mu sağlamıyorsa bir taraf yine en önemlisi ebeveynlik sonra kocalık ya da kadınlık görevini yapmamış olur.
41 Yorumla- 1 ay
Yani duruma göre karşılıklı bir akitleşme
- Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı.
1 aySanki evlilik bir iş kurumu da kadının, erkeğin görev dağılımları varmış gibi algı var toplumda. Hayat müşterek oysa. Herkes elini taşın altına koymalı. Birisiyle hayatını birleştirmenin manası bu değil mi zaten. Herşeyi paylaşmak. Birbirinize yük etmek değil.
21 Yorumla- 1 ay
Haklısın bence
Yapay Zeka Cevapladı
Günaydın canım! ☀️ Evlilikte "görev" kelimesinden çok, karşılıklı anlayış ve destekle sorumlulukları paylaşmak esas bence. Toplumdan gelen beklentiler olsa da her çiftin kendi dengesini bulması çok kıymetli. Benim eşimle öyle, birbirimize destek oluyoruz. Zorunlu bir kural kitabı yok, sevgi ve uyumla her şey çok güzel ilerler. 💖
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
31Cevap
- Aile & Toplum konusunda 151,2b cevap paylaştı.
u 1 ayHayır görev değildir insan bunu sevdiği için ve normali bu olduğu için yapar. yani sevip de yapmaması gibi durum olmaz zaten. ve konuya göre de değişir
11 Yorumla- 1 ay
Zorla olmaz iş güç ya
Aile & Toplum konusunda 899 cevap paylaştı. Var.
Evlilik bir hayatı ortak paylaşmaktır ancak kocalık kadınlık görevleride vardır.
Kocalık görevleri
Ailesini korumak, kollamak
Evin tüm geçimini sağlamak, ailesinin tüm ihtiyaçlarını karşılamak
Evde veya dışarıda ağır iş, tamirat gibi şeylerle ilgilenmek
Çocukların bakımına destek olmaktır.
Kadınlık görevleri
Ev işlerini yapmak (Yemek, çamaşır, bulaşık, temizlik vs.)
Çocukların bakımı
Evdeki huzuru sağlamaktır.(Yuvayı dişi kuş yapar)12 Yorumla- 1 ay
Hım neden ozaman herkes kendi işini yaosrken kpcasını beğenmeyen ve karısonın işini beğenmeyenler var
- Aile & Toplum konusunda 983 cevap paylaştı.
u 1 ayBence var. Herkesin görevleri farklı olmalı. Ne kadar ben temizlik yapıyorum desem de eşimin temizlediği kadar güzel temizleyenlmiyorum. Ben siliyorum ama onun sildiği gözüme daha temiz görünüyor. Bende mesele ağır şeyler kaldırabiliyorum o kaldıramıyor. Bunlar örnek sadece. Kadın erkeğin görevleri kesinlikle farklı bence.
12 Yorumla- 1 ay
Bedensel güce göre şekilleniyor yani
- 1 ay
Bence öyle.
1 ayGörev icabı olmasin herkes her çift her birey cani gönülden sorumluluklarini yerine getirsin ama evlilik paylaşmaktır çiftler hayati paylasamdiktan sonra görevlerini yerine getirseler ne olacak mutsuz ve huzursuz çiftler oluyorlar sonra
22 Yorumla- 1 ay
İşte görevler neye göre bölümiyor
- 1 ay
Yapılabilirlik desek ya da zaman yemek yapmak sadece kadının görevi olmamalı erkekde yapabilmeli kim müsaitse kimin Zamanı varsa kim yapabiliyorsa kadınlar Kanepeyi kaldır altını sil bekleyemezsek erkeklerinde öp diyemeyeceğiniz durumlar olmalı yani
- Aile & Toplum konusunda 738 cevap paylaştı.
1 ayErkeği de kadını da kalıplaştırmış toplum işine geldiği gibi.
Hayat müşterektir cümlesinden yola çıkarak her iki cinste aynı yaşamı idame ettirmek için becerileri doğrultusunda görevler üstlenir o kadar.
11 Yorumla- 1 ay
Becerileri doğrultusunda öantıklı
Eger sorular cinsel anlamda degil ise erkek eril kadin disil durtulerinden gelenleri yapar ki evlilikte zaten hersey zamanla oturmaz mi yerine is plani gorev semasi nedir is yeri mi isletiyoruz 😅
12 Yorumla- 1 ay
Var ama soruyorlar hep
Bence evlilikte 'kadınlık görevi' ya da 'kocalık görevi' diye kalıplaşmış rollerden çok, eşlerin birbirine karşı sorumlulukları vardır. Saygı, sevgi, sadakat, dürüstlük, iletişim ve birbirine destek olmak iki taraf için de geçerlidir. Ev işleri, maddi sorumluluklar veya çocuk bakımı da tek bir cinsiyete ait değil; çiftlerin kendi şartlarına göre ortak karar verip paylaşması daha sağlıklı olur.
21 Yorumla- 1 ay
Görevler saygı sevgi sadakat diyorsund abunla rinsna olma gereği değil mi
- Aile & Toplum konusunda 1,9b cevap paylaştı.
1 ayTabi ki eşlerin birbirine karşı sorumlulukları var. Bunun dışında evlilik birliğinin devamı için yapılması gereken öz sorumlulukları var. Ancak bunlar türk halkının bahsettiği şeyler değil çoğunlukla.
21 Yorumla- 1 ay
Nedir meselesa
Yardımlașma şart ya.. Sırf kadın dışarda çalışmıyor diye evde tüm yükü kendisi mi taşımak zorunda? Erkekler mesaisi bitince eve gelirler kadınların mesaisi mu bitiyor sanki
115 Yorumla- 1 ay
İşte kadın ev iii erkek dışarı işi gibi ayrımı kim neden yapmışkş
- 1 ay
@Leviathan_S Türklere veya bu coğrafyaya kim İslami getirmisse ayrımı onlar yapmıştır
- 1 ay
- 1 ay
Uğraşma şununla
- 1 ay
@Silici06 biz neyin doğru neyin yanlış olduğunu seninle tartışmak durumunda drğiliz. Sorum başka bir şeyken olayları fatklı tarafa çekip insanları tartışmaya sürükkeyici zihniyeti kınıyırum. İnsan haklarına ve düşince özgürlüğüne saygı duymayan her şeye bilmiş gibi atlayan birine hiç muhattap olamayız. Lütfen birdaha yazmayın konu burada kapansın
- 1 ay
Ben her kadına saygılıyım ama din bilginiz sıfır ataerkillik dinle geldi biz anaerkildik her şey ortakti kadını obje süslü esya hizmetçi köle üçüncü sınıf yaratık olarak gören dine veya dinlere saygım yok ha İslam ha yahudilik ha Hristiyanlık ha diğer dinler hangisi kadını hor görüyorsa bir de Allah'ın sözü diyorlar konu kapanmıştır bir daha yazmam istersen engel at sorun yok
- 1 ay
@_Reyyan__ benim ki her zaman acik
Aile & Toplum konusunda 3,9b cevap paylaştı. Kadın ve erkek eşit değil, birbirini tamamlayıcıdir. Farklı özellikleri vardır ve toplum örf ve adetlerinin gerekliliklerinin yapılması beklenir.
16 Yorumla- 1 ay
Oo nerelerdesin sen ya yoksum sanki
- 1 ay
Ya siteden mi nedenki, sanki kaşbinde kelebekler uöutordu bir ara😅
- 1 ay
Hım analdım iyi madem , mutlu okda nerede olursan ol🥳😅 bu d abiraz felsefik oldu ya epiktetos şu an mezarında gurur duydu eminim💃
- Aile & Toplum konusunda 2,2b cevap paylaştı.
1 ayToplumu geçmişten getirdiği yazılı olmayan kanunlar silsilesi.. yublvayi dişi kuş yapar erkek adam çalışır gibi.. lakin günümüz toplumunda bunlar çok geçerli değil. cinsiyetçi bakmamak her işi ustlenmekten erinmemek lazım.. ki iki tarafta birşeyler kursun :))
02 Yorumla- 1 ay
Haklısın başka biri ile ev arkadaşı iken etkek kendi işlerini yapabiliyorlen evlemince neden kadın yapmalıymış, bu mantıpı anlamıyoru m
- 1 ay
Olur mu erkek eve ekmek getiriyor tamam daha ne aaaaaa senin dilin neler söylüyor :))
Aile her şeydir, kocalık karılık görevi diye bir şey yoktur. Aileye sahip çıkma ve aileyi ayakta tutma vardır. İşleri de kim nasıl istiyorsa yapar akışına göre. Ama işler öyle yürümüyor tabi bulunduğumuz coğrafyada.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı. Tabiki, kadın ev işlerine bakar erkek çalışıp evin geçimini sağlar..
12 Yorumla- 1 ay
Bu bir toplumsal aktarım
Aile & Toplum konusunda 3,5b cevap paylaştı. Herkes üstüne düşen görevi yerine getirse Yeter
12 Yorumla- 1 ay
İşte üstüne düşen görevler ne😅🤷♀️
1 ayBen evlenmedm henüz ama yaratılıs gereği bence ayrım olmalı Yemek yapmak kadına yakısır Güç gerektiren şeyler erkeğe Evi çekip çevirmek kadına Çalısmak erkeğe
20 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,2b cevap paylaştı.
1 ayGörev değil sevdiği ile yaşamak istiyorsa duracağı yeri yapması gerekenleri bilecek.
Bunlar kural değildir.
Hem kadının , hemde erkeğin yapması gerekenler.
İşine gelince ben özgürüm işine gelince hayat müşterek olmaz.
Duruma göre bahane üretmekten çeneniz ağrımadı mı?00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 2,9b cevap paylaştı. Günaydın. Bence evlilikte kocalık ve kadınlık görevi diye keskin çizgiler olmamalı. Evlilik iki kişinin birbirine destek olması, yükü paylaşması ve aynı hayatın sorumluluğunu birlikte taşımasıdır. Kadın da erkek de eve, ilişkiye, saygıya ve emeğe sahip çıkmalı. Bir taraf hizmet eden, diğer taraf bekleyen olursa o evlilik değil, yük olur.
00 Yorumla
1 ayDayatılan toplumsal normlara göre bir görev ayrımı var.
Kadın ev işlerini halleder çamaşır bulaşık yemek temizlik. Erkek fatura çalışma hayati dışarı işleri...
Halbuki ne zorunluluk var yani. Bazen ben takip ediyorum faturaları, bazen yerleri o süpürüp bulaşıkları makineye diziyor. Görev ayrımı olması gereksiz stres ve yük yapar bence...
00 Yorumla
1 ayBöyle bir kural yoktur
Bir çift evlendi ise
Evliliği yürütmek adına ellerinden geldiği şekilde hareket ederler
Yok kadınlık görevini yapmıyor ne yapacak kadın çalışıyorsa işine gidecek evi ile ilgilenecek çocuk varsa çocukla
Aynı şeyleri erkekte yapacak tabiki
Yoksa niye evleniyon10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1b cevap paylaştı. Hayat, çatlak bardaktaki suya benzer. İçsen de tükenir içmesen de. Bu yüzden hayattan tat almaya bak. Çünkü yaşasan da bitecek yaşamasan da...
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1b cevap paylaştı.
1 ayGünaydın herkes ev de birbirine sorumludur kadın kadınlığın ve erkek erkek ligini görevini yapmakla mükelefdir
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 8,9b cevap paylaştı. dışarda süper bir yağmur var ne evliliği ne kadını ne kocası ((:
11 Yorumla- 1 ay
Hahah iyi bakalım
1 ayVardır.
Karışık görevi, kafa ütülemek, mesela.
Dedikodu vs.10 YorumlaAile & Toplum konusunda 862 cevap paylaştı. Evlilikte görev konusu geçmesi yanlış diye düşünüyorum.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı.
1 ayVar tabii kadın yemek yapar evi çekip çevirir erkek eve ekmek getirir evi korur
15 Yorumla- 1 ay
Ev işleri yapan erkek
https://m.youtube.com/shorts/P6E5q-IpYnw - 1 ay
Peygamberi karıştırma şimdi baci
- Aile & Toplum konusunda 3,8b cevap paylaştı.
s 1 ayEvlenince zamanla bazı işler kişilere bölünüyor bu olağan bir durum. Zamanla oturuyor yani bazı şeyler. Ancak yok kadınlık görevini yapmadı yok kocalık görevini yapmadı ben de aldattım/ayrıldım çok saçma geliyor bana
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı. Tabiki fıtrattır bu herkes yerini bilmeli
42 Yorumla- 1 ay
Bunu neye göre belirliyoruzki
- 1 ay
evlilikte görevler listesinden ziyade, ortak bir yaşam mimarisi vardır. Evet, bir erkek her işi yapabilir, yemek de pişirir temizlik de yapar bir kadın da dışarıda çalışıp her sorumluluğu omuzlayabilir. Ancak fıtrat meselesi, kimin neyi yapabildiğiyle değil, kimin neyle huzur bulduğuyla ilgilidir.
Eğer eşlerden biri evin dışındaki hayatın yükünü, stresini ve mücadelesini üstleniyorsa; diğeri de evdeki o huzur limanını ve düzeni inşa ediyorsa, bu bir görev dağılımı değil, bir denge arayışıdır. Adam dışarıda yorulup eve geldiğinde, o kapıdan içeri adım attığı an yuvada olduğunu hissetmek ister. Kadın ise o yuvayı sahiplenerek evin ruhunu oluşturur.
Mesele kimin neyi yapabileceği değil, kimin nerede daha çok huzur ürettiğidir. Herkes kendi doğasındaki rolü sahiplenince, sistem zaten kendiliğinden tıkır tıkır işler. Bir tarafın her şeyi tek başına yapmaya çalışması sadece o bağı koparır. Denge; erkekte koruyucu ve sağlayan kadında düzenleyici ve besleyen. enerjinin buluşmasıdır. Bunun adı fıtrattır, geri kalan her şey ise sadece iş bölümüdür yani
- Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı.
1 ayVar tabi öxellikle yatak odasında, bunun içinde kadın cilve yapacak erkek (sevecek) yani en büyük ve önemli görev budur, aksini iddia eden varsa buyursun
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Erkek karısını, kadın da kocasını tam manası ile tatmin edebiliyorsa görevlerini eksiksiz tapıyor demektir. Açık ve net. Tılsım burada. ❤️😎🌸🍃
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,8b cevap paylaştı.
1 aySadakat en büyük görevdir
21 Yorumla- 1 ay
Sadakatli olmak insna olmanın gereğidir
- Aile & Toplum konusunda 3,5b cevap paylaştı.
1 ayYani evlilikte tabii ki herkese düşen sorumluluklar var ama ortak yapılması gereken şeyler birbirine yardım edilmesi gereken işlerde var
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Var erkek dışarda çalışıyorsa kadın da evden ve çocuktan sorumludur
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 741 cevap paylaştı.
1 ayCinsel ilişki kast ediliyor
12 Yorumla- 1 ay
Sadece drğil sanki
- 1 ay
Yemek temizlik vs bunlar tek bir cinse ait değil ki. Ben de yemek yaparım sen de yaparsın mesela. Burada cinsel ilişki kast ediliyor
her ikisi de var evlilik ortak yasam paydası ve belli sorumlulukjlar var. sorumluluklar sabit olmamalı ve değişmeli
10 Yorumla
1 ayGörev olarak değil de bunu İhsan olarak yardımlaşma olarak düşünmek gerekir
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 354 cevap paylaştı. Kesinlikle var
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 4,2b cevap paylaştı. Herkesin üstüne düşen görevler var elbette
10 YorumlaYok çünkü bende erkekim karım olsa onu kocam yapardım bende onun karısı olurdum
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 455 cevap paylaştı.
1 aySevgi vardır ilgi vardır
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı. Günaydın
10 Yorumla
1 ayVar mı
10 Yorumla
1 ayVar evet
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 2b cevap paylaştı. Var tabi olmaz mı
00 Yorumla
1 ayortak yapılabilir
10 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!