15 gü

Madımak Katliamı neden hâlâ hak ettiği adaleti ve toplumsal yüzleşmeyi bulamadı?

Tam 33 yıl önce 33 can yakılarak katledildi. Katillerin cezası zaman aşımına uğradı.
1993; yani bize çok da uzak olmayan bir dönemde bir insanlık ayıbı işlendi. Katilleri aramızda dolaştı.
Alevi bir yurttaş olarak hâlâ Alevileri çok seviyorum “ama” ile devam eden cümlelere maruz kalıyoruz.
Ama namaz kılmıyoruz, ama oruç tutmuyoruz. Evet, bunları yapmadığımız için katlimiz vacip oldu. Yakılarak, kesilerek katledilmek hak görüldü.

Madımak Katliamı neden hâlâ hak ettiği adaleti ve toplumsal yüzleşmeyi bulamadı?

1993’te bir Cuma günü insanları tekbir getirerek Allah adıyla yakarak katlettiler. Aldıkları abdest, kıldıkları namaz ellerindeki kanı temizleyecek mi?
Ben 90 doğumlu bir kadın olarak ilkokul çağımda Alevi olduğumu gizlemem gerektiğini öğrendim. En yakın arkadaşıma ağlayarak Alevi olduğumu söyledim, bunun ne demek olduğunu bilmiyordum fakat utanıyordum da. Yıl 98 ve ben 8 yaşındayım.
Hem Alevi hem de üstüne Tunceliliyim :) Önyargı daha fazla oluyor.
Aşuremiz mi dökülmedi, kestiğimiz kurban mı atılmadı. Neler neler..

Biz Aleviler yine de iyilik iyidir. Önce “insan” demekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.
Umarım bir gün kötülük sonsuza kadar yok olur. Belki biz görmeyeceğiz ama iyilik kötülüğü yok edecek.
Dünyayı iyilik ve güzellik kurtaracak.
#unutMADIMAKlımda