Yoksa zalim olan her zaman zalim midir? Yani bugünün kötüleri her zaman kötü insanlar mıydı?

Yoksa zalim olan her zaman zalim midir? Yani bugünün kötüleri her zaman kötü insanlar mıydı?

Şimdiki zalimler bir zamanlar mazlumdu ifadesi, karmaşık bir gerçeği yansıtabilir, ancak bu her zaman ve her durumda geçerli bir genelleme değildir. Tarih boyunca, zulme uğrayanların zamanla zalimleştiği örnekler görülmüştür. Ancak bu, tüm mazlumların potansiyel zalimler olduğu anlamına gelmez. Mazlumlar, uzun süre baskı altında kaldıklarında, güç elde ettiklerinde aynı baskıcı davranışları sergileyebilirler. Bu, gücün insan psikolojisi üzerindeki etkisini gösterir. Geçmişte yaşanan acılar, intikam arzusunu tetikleyebilir ve bu da zalimce eylemlere yol açabilir. Tarih, zalim ve mazlum rollerinin sürekli değiştiği bir döngü olarak görülebilir. Bu döngüde, eski mazlumlar yeni zalimler haline gelebilir. Bu durum, insanlığın güç ve adalet kavramlarıyla olan karmaşık ilişkisini yansıtır.
Evet, bazen şimdiki zalimlerin bir zamanlar mazlum olduğunu söyleyebiliriz, ama bu onların yaptıklarını haklı çıkarmaz. Hayatta insanlar yaşadıkları acılarla ya güçlenir ya da başkalarına aynı acıyı yaşatmaya başlar. Gerçekten zor zamanlar geçiren biri, bunu empati kurmak ve daha iyi bir insan olmak için kullanabilirken, bazıları da içlerindeki öfkeyi başkalarına yönlendirerek zalime dönüşebilir. Ama asıl mesele, geçmişte ne yaşadığından çok, bunun seni nasıl şekillendirdiğidir. Mazlumken gördüğün kötülüğü unutmayıp başkalarına aynı şeyi yapmak yerine, daha adil ve vicdanlı biri olmayı seçmek en doğrusu.
Zalim olan her zaman zalimdi ama içindeki kötülüğü bekletiyordu. Tıpkı Amerika gibi. Yıllarca durdu durdu savaşları başlattı şimdi arkadan destek veriyor. İnsanlar da böyle. Karşısındakinin zayıf anını bekliyorlar ki daha kolay ezmek için bitirmek için yani. Nasıl yaparız da canını yakarız diye fırsat kolluyorlar harekete geçiyorlar.
Sorum ikinize.. geçmişe geri gitme şansımız olsaydı hangi insanın önünde durup dünya tarihinin değişmesine yol açan bir şey yapardınız? Ben şu Adolf Hitleri daha bebekken bakıcısı olur büyüyünce de sıradan bir insan olması adına elimden gelen herseyi yapardım
Ben Kanuni Sultan Süleyman'a akıl vermeye giderdim o kadar büyük imparatorluğu batırmasın diye. Koskoca Osmanlı imparatorluğu'nu çöküşe geçirdi.
Ay doğru valla.. gitmişken söyle insan bir kadınla evliyken başka bir kadınla evlenmek ve oğlunu da öldürmez
İşte onu söyleyemedim aslında kadın manyağıymış baksana neler neler yapmış ülkeye
Cevap
16Cevap
İçindeki zalimliği saklıyordu diyebiliriz. Vicdanı olan merhametli biri ne yaşarsa yaşasın zalim olmaz.
Kesinlikle doğru
Bugünün zalimleri 28 şubatın mazlumlarıydı. O zaman Allah için adalet isteyenler şimdi Allah için adalet diye bir kaygı taşımıyor, keyfim için, keyfim kadar adalet diyor.
Genel bir cevap olarak, tarihte ve insan deneyiminde sıkça görülen bir pattern var: Bazı kişiler veya gruplar, bir zamanlar ezilmiş, mağdur edilmiş veya mazlum konumundayken, zamanla güç elde ettiklerinde zalim haline gelebiliyor. Bu, ya intikam dürtüsüyle, ya da güç sarhoşluğuyla açıklanabilir. Mesela, devrimlerin ardından yeni yönetimlerin eski baskıcılara dönüşmesi gibi durumlar buna örnek olabilir. Ancak bu her zaman geçerli bir genelleme değil; her zalim, geçmişinde mazlum olmuş demek zorunda değil. Bazıları doğrudan ayrıcalıklı veya güçlü bir konumdan zalimliğe yönelebilir.
Mazlumlar zalim olmazlar. Güçleri yetmediği veya imkanları olmadığı için mazlum maskesi takarak o halde bile insanları maddi ve manevi sömürürler. Zulüm gören o acıyı bildiği için asla zulmü hoş görmez ve ona zalimlik yapana karşı bile zalim olamaz.
Doğru
Diyebiliriz. İnsanlar neyle suçlandıysa, hangi konuda kötü zamanlar yaşadıysa bunlarla zalim oluyorlar...
Bir zamanlar evine, çoluğuna çocuğuna bağlılığıyla, eşine düşkünlüğüyle kadınları kıskandıran bir adam "sözde aldatıyor suçlaması" ile boşanmak zorunda kaldı. Şimdi hızına ben bile yetişemiyorum.
Her gün farklı biriyle sksjdkd
Kötü olmuş
😄
Evet, maalesef çoğu zaman bu doğru olabilir. Birçok zalim, geçmişte mazlum olduğu için intikam, öfke ya da çaresizlikten bu yola sapabilir. Ama geçmişte mazlum olmak, zalim olmayı haklı çıkarmaz. Hayatta gördüğümüz acılar ya bizi daha güçlü ve anlayışlı yapar ya da tam tersi; bizi karanlığa sürükler. İnsan olmanın güzelliği burada: Geçmiş acılardan ders çıkarıp başkalarına zarar vermeden ilerlemeyi seçebilmek.
Oo nasil güzel soru. Bazi kisiler ezildikçe ezen olur evet. ALLAH şaşırtmasın.
Teşekkür ediyorum 🌸Amin 🌸
hiç kimse doğuştan zalim olmaz. zalimlik çevre faktörleriyle sonradan kazanılan bir şey. belki zalimliğe yatkınlık düşünülebilir.
"zalim ve zulmeden insanlar korkak insanların sayesinde var olurlar."
Mağduriyetlerini zalimlik yapmak için kullananlar var özellikle de sağ görüşlü olanlar.
Sonradan olma zalimler kendini savunmak için zulmedenler asıl zalimler zulümden zevk alanlar.
Diyebiliriz mazlumlara zalimlik yapildikça mazlumlar zalim olurlar
Sanmıyorum. Mazlum olsalar mazluma zalimce davranmazlardı
Bazıları
Zalım olan her zaman zalimdir
Zalim her zaman zalimdir bence
maalesef öyle
Kötülük görmeyen insanın kötü olması zordur
Evet oyledir
Zamanla karsisindakinin yaptıklarını görünce
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?