Eşimin ölüm yıl dönümü yaklaşıyor, pilav ayran lokma gibi şeyler yaptırmak istemiyorum, hep dökülüp ziyan oluyor, atılıyor. Sizce eşimin ölüm yıldönümünde hayır olarak ne yapabilirim?
3 sa
Eşimin ölüm yıl dönümü yaklaşıyor, pilav ayran lokma gibi şeyler yaptırmak istemiyorum, hep dökülüp ziyan oluyor, atılıyor. Sizce eşimin ölüm yıldönümünde hayır olarak ne yapabilirim?
Cevap
32Cevap
Bence hayrına sadaka dağıt
Mahallenizdeki bakkala gidip, mevcutta olan insanların borçlarını ödeyebilirsiniz eşinizin hayrına. Gücünüzün yettiğince elbette. Gıda dağıtmaktan daha faydalı olur diye düşünüyorum çünkü ziyan oluyor çoğu dediğiniz gibi, bu şekilde insanların ihtiyaçlarına göre tedarik edip, ücretlerini henüz vermediği malzemeleri ödemiş olacaksınız. Çok daha yararlı.
bakkal diye bir şey yok bulunduğum yerde
zenginde marketten alıyor fakirde neden zenginin ekmeğinin ücretini ödeyeyim ki
Ölümleri bilmem ama çocuklarımın doğumunda eşim camiide lokum dağıttırmıştı kurban kesip kuran kurslarına bağışlamıştı pirinç ayran alıp keza yurtlara vermişti çocuklar yesin diye bu tarz hayır işleri yapılabilir bir yoksulun erzak alışverişi yapılabilir yani bütçeye göre diyelim
Yetim ve öksüzlere hayrını yap bence
Yetiştirme yurduyla konuş onlara masa kurdur Veya ne bileyim ücretini takdim et.
Tokları doyurmak zordur
Gerçek açları doyur
Bir parkta cocuklara dondurma dagit cocuklar en masum varliklar
onu öyle yapamazsın kimse tanımadığı insan çocuğuna dondurma versin istemez ben olsam bende istemem
Güvenilir kurumlar var bağış yapabilirsiniz ya da kuran kursuna
hangi kurum güvenilir
İhh ve iddef gözüm kapalı bağış yapıyorum bi dönem ihh'da gönüllü çalıştım inanın tek kuruş boşa gitmiyor
ihh istemiyorum
Tok olanı doyurmak yerine o parayı gerçekten ihtiyacı olana vermek daha doğru ymek işi hem yoruyor hem de çoğu zaman israf oluyor
En hayırlısı kedi parkına gidip eşiniz için ayrılan parayı mama alarak hayr işlemeniz
sokak kedilerini sürekli besliyorum yanımda yaş mamasız asla dolaşmam
Gercek ihtiyac sahiplerine yardım edin 3n buyuk hayır sevap muhtaclari muhtardan ögrenebilirsin
Yetimlere, yardım kuruluşlarına bilhassa İslam aleminde veya global dünyada açlık çeken coğrafyalardaki yoksulları doyurun derim
bu mantıkla yiyeceklerin hepsi ziyan olur, fakirlere sadaka veya erzak yardimi yap en iyisi
Muhtara gidip çevredeki yoksul ailelere gıda yardımı veya giyisi yardımı yapabilirsin
Fakir sevindir. ( Misal ben fakfakirim)
Öğrenci de olabilir
Pilav lokma bence boş işler. Her sene o parayı ihtiyaç sahiplerine vermek daha mantıklı saçma geleneklerden vazgeçelim artık bunlar arapların uydurduğu savsatalar.
Ölü Aşı Geleneği: Türklerin İslamiyet öncesi dönemden beri var olan "Yuğ" (cenaze) törenlerinde ölen kişinin ardından yemek yapıp dağıtmak (Ölü Aşı) en temel şamanistik ritüellerden biriydi. Bu gelenek Anadolu’ya taşınmış, zamanla yerini pirinç veya bulgur pilavına bırakmıştır.
Arap Kültürüyle Alakası Yok: Ne lokmanın ne de cenaze evinde toplanıp topluca pilav/helva yemenin Arap kültürüyle bir bağı vardır. Tam aksine, klasik İslam fıkhında (özellikle Arapların yoğun yaşadığı coğrafyalarda genel kabul gören görüşe göre) cenaze sahibinin millete yemek vermesi hoş karşılanmaz; tam tersi komşuların cenaze evine yemek getirmesi beklenir. Yani cenaze evinin pilav dağıtması, tamamen Anadolu-Türk kültürünün bir uygulamasıdır.
Kısacası, eleştirdiği şey bir "Arap adeti" değil, bizzat Orta Asya'dan Anadolu'ya evrilerek gelmiş özbeöz Türk halk kültürüdür. Beğenmeyebilir, rasyonel bulmayabilir ama bilmediği kültüre "Arap uydurması" diyerek saldırmak komik bir bilgi eksikliğidir.
Arapları sevmediğim için beğenmediğim kültürleri arap kültürü deyip geçiyorum haklısın bilgi eksikliği önemli olan nokta şu konumun dinimizle alakası yok. Eşinizin vefatı nedeniyle birilerine yardım wtmek daha faziletli olur diye yazmak isterken adetlerimizi gömmüşüm
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun en güzeli pilav ve ayran tatlı sarma
Amin pilav ayran lokma gibi şeyler yaptırmak istemiyorum, hep dökülüp ziyan oluyor, atılıyor.
Ozaman pide yaptır hepsinde iyidir biz öyle yapıyoruz mevlüt yaptığımızda yinede sen bilirsin canim
mevlüt yapmayacağım
Evet hayiri esinin öldügünü ve verdigin mesajdan cok iyi yapiyorsun zaten
Başın sağ olsun ihtiyaç sahiplerine vermek daha hayırlıdır bence
amin teşekkürler ihtiyaç sahibini bulmak mesele
Başınız sağ olsun. İhtiyaç sahibi bir aileye erzak yardımı yapabilirsiniz ya da okuyan yoksul bir öğrenciye maddi yardım
Abla sanki sen adak niyetine yapiyon gibi ya mutluluktan neysem
Hz. İsa a. s.'a sormuşlar: "Ölüyü diriltmekten daha zor ne olabilir?" Demiş ki: "İfhamü men la yefhem" (Anlamayana anlatmak)
Gkcgckkg o da ben oluyorum
Başın sağolsun insanları doyıramazsın o yüzden içinden geçen yap
amin teşekkürler
Rica ediyorum
Fakirler sadaka verevilirsin onun hayrına veya ihtiyacı olana
Başınız sağ olsun.
amin teşekkürler
simit olabilir
okullar açıkken bunu yapıyordum ama şimdi okullar kapalı
allah rahmet eylesin ağaç dik
Kimsesiz çocuklara destek👍🏼
Başın sağolsun
Fakir birine yemek ver
Pilav ayran kavurma
pilav ayran lokma gibi şeyler yaptırmak istemiyorum, hep dökülüp ziyan oluyor, atılıyor.
lokma doktor yeterlı ıste Allah rahmet eylesın
pilav ayran lokma gibi şeyler yaptırmak istemiyorum, hep dökülüp ziyan oluyor, atılıyor Ayrıca hava sıcak lokma yağlı bu havada lokma olmaz
camıye mamıye cocuk esırgeme yurduna fılan bagıus yap
Bence sokak hayvanlarını besleyin. Çok değerli. 💫
onu her zaman yapıyorum benimde 3 yaşında minyatür pinscherim var
Rahmetliye mezarında bile huzur yok
ne alaka
Ben burada kaybettiğim eşimin aziz hatırasından ve ona olan vefa borcumdan bahsediyorum. Hiç tanımadığınız bir insanın acısına, kaybına ve ne yapacağına bu kadar pervasızca karışma cüretini nereden buluyorsunuz?
Lokma da döktürsem, pilav da dağıtsam bu benim eşime olan vefamdır ve bizzat kendi kültürümüzdür. Haddinizi bilin, tanımadığınız insanların hassas dönemlerine ve kararlarına burnunuzu sokmayın."
Benim için ölüm uykudan ibaret yokluktan değil.
Adetleriniz de saçmalık.
Parayı hayır işi yapıyorsan faydalı bir iş için kullan ihtiyacı olmayana yardım mı yapılır.
Basın sağolsun
amin teşekkürler
başın sağolsun
teşekkürler
Kitap dağıtabilirsin
Lokmayı yiyip geçiyorlar. Ama bir Namaz kitabı öyle değil. İnsanlar ordan bir yanlışını düzeltse ne kadar sevap olur
onu daha önce dağıttım seccade tesbih falanda dağıttım
www.hakikatkitabevi.net/book.php?bookCode=005
Bak bundan dağıt
ben yasin kitabı dağıttım
Tamam ne güzel. Bu da namazı öğretiyor
artık namaz öğrenmek için kitaba ihtiyaç yok ki google chat gpt gemini youtube var emin ol kimse namaz öğrenmek için kitabı açmaz
Peki nasıl istersen. Başın sağolsun tekrardan
Sen yine de bi kitabı incele. Gönderdiğim linkte pdf si var
amin teşekkürler
Hayırmkurumlarına kuru erzak alabilirsin
bağışta bulunabilirsin
Yetim çocukları sevişndir
Allah rahmet etsin yoksullara para dağıt
Onun adına hayır yap
aaaaaaaaaaaaaaaa bu neden daha önce benim aklıma hiç gelmedi acaba ben buraya ne için yazmışım okusanız keşke yazılanlar düğün davetiyem değil
istediğim gibi konuşurum oku anla sonra yorum yap ben zaten ne hayır yapayım diye sormuşum verdiğiniz cevap Onun adına hayır yap laf ola beri gele
Allah rahmet eylesin
amin tesekkürler
Başın sağolsun
teşekkürler
Rakı balık
Allah rahmet eylesin
Lahmacun
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Sevgili huzunluyurek, eşini kaybetmenin acısını hissederken böyle anlamlı bir arayışta olman çok değerli. 🙏 Lokma gibi ziyan olabilecek şeyler yerine, eşinin anısını yaşatacak ve kalıcı bir iyilik yapacak şeyler düşünebilirsin. Belki bir okul kütüphanesine kitap bağışlayabilir, öğrencilere burs sağlayabilir veya ihtiyaç sahibi bir aileye gıda yardımı yapabilirsin. 🌳 Böylece onun adı, kalıcı güzelliklerle anılır. Bu tür bir hayır çok daha anlamlı olur. ✨