Ben de laikliği savunan bir Müslüman'ım ama görüyorum ki bazı kesim laikliği savunduğu halde kelimenin anlamını karşılamıyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz?
29 gü
Bu ülkede maalesef her iki kesimde de ciddi cahil olan ama cehaletinden bihaber olan güruhlar var. Bir grup var ki kendisini dindar olarak addeden ama ne dini ne de karşı olduğu sistemi bilmez sadece kendisine söylenene araştırmadan biat eder. Diğer bir grup ise kendisini modern, çağdaş ve Atatürkçü zannedip Atatürk ‘ün yaşantısından, ilke ve inkılaplarından bihaberdir.
Laiklik bir din değildir yani Laik insan olunmaz, Laiklik devletin bir sistemidir, ilkesidir yani bazı dinci kesimlerin milleti Müslüman veya Laik diye bölmesindeki amaca hizmet etmemek gerekir. Devlet Laik ise her inanca eşit mesafede yaklaşılır ve politikalarını belirlerken herhangi dini unsuru değil milli menfaatleri gözetir. İnsanların diğer görüşlere saygılı olabilmesi Laiklik ile değil insanlıkla, ahlaki değerlerle alakalı bir tutumdur.
Artık tesettüre karşı olan hiç kimse yok ki. Laiklik demek dinsizlik demek o yüzden karşı olabilirler. Ayrıca bir Müslümanın laikliği savunması haramdır. Ben başörtüsünün yersiz olarak kullanımına karşıyım. Açık birinin camiye girerken ortama uymak için başını açması gerekiyorsa kapalı birinin de üniversiteye, devlet dairesine, törene girerken ortama uymak için başını açması gerekir. O ortama uyum sağlamak ve kurallara saygı duymak için başörtüyle girilmemeli. başörtüsü dini bir kıyafet olduğu için sadece dini ortamlarda ve ibadet esnasında kullanılmalı. toplu taşıma ibadet yeri değil, o yüzden başı örtmek de doğru değil. üniversitede başörtüsü olmaz; üniversiteler dinsiz kurumlar, orada allah kanunları yok, orada ibadet edilmiyor. dinsiz yerde din kıyafetinin işi ne? önemli birinin yanına giderken pijama giymemek gerekiyorsa, spor sütyeni spor salonu için uygunsa, saygıdan dolayı ve yerine göre giyinmek gerektiğinden dolayı dinsiz yerlerde dini kıyafet giymemek gerekir. önemli birinin yanına pijamayla gitmek saygısızlıksa, başörtüyle dinsiz bir yere gitmek, başörtüsünün yasak olduğu bir yere gitmek saygısızlıktır; kendini zorla kabullendirmeye çalışmak tahakküm kurmak ve diktatörlüktür.
nereye gidersen git kıyafet kuralları var; askeriyedeki kıyafet kuralları insan hak ve özgürlüğünü ihlal değilse okulda, devlet kurumunda, sokakta dinsiz olan herhangi bir yerde dini kıyafetin yasak olması insan hak ve özgürlüklerinin ihlali olmamalı. kapalı birisinin dinsiz yere girerken başını açmayıp açıkların dini yere girerken kapanmaları insan hak ve özgürlüklerine saldırı, diktatörlük, islamcılığın hükümranlığıdır; laikliğe aykırıdır. Makyajı, şapkayı, piercingi, mini eteği yasaklayıp başörtüsünü yasaklamamak inançlılara imtiyaz sağlamaktır ve bu da laikliğe aykırıdır. Çünkü laiklikte herkese eşit muamele edilir.
çarşafın yasak olduğu durumları anlarım ama başörtüsünün ne sebeple yasak olduğunu anlamadım? neye engel tam olarak
Neden bazı yerlerde yasak olması gerektiğini açıkladım. Her ortama uygun değil o yüzden düzen, disiplin, eşitlik, ciddiyet için yasak olmalı. Ek olarak başörtüsü kadınların özgürlüğüne saldırıdır. Tesettür emri kadının giyimini kısıtlamaktır ve özgür tercih değildir. Farz diye, Allah emretti diye kapanmak demek Allah zorladı diye kapanmak demek. Yani özgür değiller.
özgürlük kavramı kişiden kişiye göre değişir evet genelde farz diye örtülür ama açık bir kadın da kapalı giyinmek ister hatlarının belli olmasından rahatsız olur yani farzdan çok bir nevi tercih meselesidir de aynı bazı kadınların dekolte giyinmesi gibi ama bazı konularda size katılıyorum ama dediğim gibi ben devlet kurumlarından bahsetmedim ben laik olan birinin müslüman bir birine karşı rahatsız olmasından bahsettim. bende kapalı biri olarak bu sene üniversite sınavına hazırlanıyorum 6. sınıftan beri psikoloji istiyorum bu yönde araştırmalar yapıyorum ve sırf kapalıyım diye mesleğimi yapamayacağımı söylemelerinden yoruldum bu beni boğuyor orada bulunma amacım farklı bunu deme sebebim de sizin yorumunuza karşılık bir savunma gibi düşünün ben kimseye bir zararı olacağını düşünmüyorum her şey saygı çerçevesinde olmalı, kimse dört dörtlük müslüman değil dinini bulunduğu mevkiye taşıyamaz, insanları kınayamaz akıl veremez bu bir müslümanın haddine değildir zaten. önemli olan insan olmak olduğunu düşünüyorum
Hayır değişmez, özgürlüğün tek bir anlamı var. O anlam da tesettürlülere uymuyor. Açık kadının kapalı giyinmek istemesi kendi tercihidir, dinden kaynaklı değildir. O yüzden özgürdür. Ama tesettürlü özgür değil çünkü tesettür, kadınların giyimlerine konmuş kısıtlamadır. Hayır, başörtülü bir kadın da psikolog olabilir. Kim demişse yanlış demiş. Benim kuzenim de kapalı ama psikolog. Milyonlarca kapalı psikolog var. İlk defa böyle bir şey duydum. Kapalılar psikolog olamasaydı kapalı psikolog göremezdik.
Teşekkür ederim eic için
hakkıyla yorum yapan ve uygulamayı doğru kullanan biri olduğun için ben teşekkür ederim
Rica ederim ne demek🌸💕
Ülkede her şeyi ayrıştıran insanlar var. Atatürk solcuların , Fatih Sultan Mehmed sözde sağcıların diye yazanlar var tam kara cahiller ikisi de benim atam her şeyde ayrıştıran var çok takılmayacaksın
aynen katılıyorum
Sevgili adakeneddy, çok güzel bir noktaya değinmişsin. 🌿 Aslında laiklik, herkesin inanç özgürlüğünü güvence altına almaktır. Bu durumu, bireylerin kendi içsel kaygılarından ya da toplumsal geçmişten kaynaklanan önyargılardan dolayı farklı yorumlaması, hoşgörüyü maalesef azaltıyor. Unutmayalım ki anlayış ve saygı en büyük köprüdür. 🤝 Kalpten sevgiler!
Cevap
9Cevap
Kimsenin inancı beni ilgilendirmez kimseye karışmam.
Tesettüre asla karşı değilim ama kara çarşaflı arapların sokakta dolaşmasına büyük kinleniyorum
herkesin kendi kararı ama bana da çok saçma geliyor bu hırsızın maske takıp gezmesinden farksız benim gözümde ya bi cinayet işlese kimliği gizlemek doğru değil bence. o kadar dizilere filmlere konu oldu erkekler çarşafa girip kadınların evine giriyordu bunlar olabilecek şeyler ama bazı kesim anlamıyor neyse onların tercihi ne yapabiliriz ki. millete zararı olmasın yeter
Ben sert değilim. Tam tersine Alevi olduğum için kapalılar hep dışladılar beni
oda yanlış bir davranış
Laikliği savunan bir müslüman nasıl oluyor ki sen müslüman mısın cidden
laik bi ülkede miyiz yoksa şeriatla mı yönetiliyoruz bana bunun cevabını verir misin
Sert değiliz sadece savundukları şeyin hayatlatını bitirmesine karşıyız
oda bir bakış açısı ama çoğu kişiler mustafa kemal atatürkün bile davranmayacağı şekilde davranıyor bu çok üzücü
Aptallık başa bela
şimdi birisi ile daha tartışıyorum görürsün yorumlarda bi bakar mısın allah aşkına haksız mıyım sence ben?
Bakayım dur
İnsani insan olduğu için seven kimse yok hep bir kulp bulunuyor birşeylere
doğru
Laikliği savunan maalesef müslüman olamıyor bu yüzden sertler ve sende onlardansın
niye olamıyoruz?, diğer dinlere saygı göstermek hoş karşılamak yanlış mı?, müslümanlık bile hoşgörü ile yaklaşırken laik olmanın nesi kötü? laik olunca müslümanlığın gerektirdiği görevleri yerine getiremiyor muyuz?
Olaya mantıken bak, senin dinine saygı göstermeyenler laik ve sende laikliğin Allah'ın kanunlarından daha iyi olduğunu savunuyorsun, 2x İslam'a karşıtlık.
laikliğin kavramını bana açıklar mısın lütfen
Din devlete karışmasın, herkes özgür
=
Allah kimseye karışmasın, biz başımızın çaresine bakarız.
aslında din ve laiklik aynı kavrama çıkıyor kimse kimseye zorla bir şey yaptıramaz. bugün sırf sen müslümansın diye şeriati istiyorsun ama herkesin dininin aynı olmadığını unutuyorsun. bugün yahudi olsan şeriatı mı savunucaksın laikliğimi. yani az bencilce bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum ve tekrar söylüyorum müslümanım ama laik olanada gavur ilan etmem
Kur'an gavur ilan ediyorsa ne diyeceksin 😀
abicim sen olaya hangi pencereden bakıyorsun gözünü seveyim
Abisi sen olaya bireysel bakıyorsun ama bu toplumsal bir konu, bu toplumun yönetiliş biçimi. Seni bireysel olarak sorumlulukların var, yöneticilerin topluma karşı sorumluluğu var. Sen bireysel olarak dine aykırı-karşı görüş içindesin, kendini müslüman addetmen birşeyi değiştirmiyor.
evet ben bireysel düşünüyorum ama laikliğin bir zararı olduğu sanmıyorum. bu kenan evren döneminde laiklik çok farklı bir şekilde kullanıldı onların yaptığı laiklik değildi sırf bu gibi adamların yaptıklarına bakarak laikliği kötülemeyi sevmiyorum. ve o kadar kötü bir yönetim biçimi olsa ne için hala atatürkün ölüm yıl dönümü aynı hüzünle kutlanıyor ve neden bu kadar çok seviliyor o dönemde hiç mi müslüman yoktu? eğer yanlış bir şey dediysem düzelt her şeye hakim değilim yanlış bilgi vermek istemem
Senin veya başkasının görüşü ya da laikliği en iyi uygulayanın hiçbir önemi yok. Yanlışın bu konuda toplumun tümüne öğretilen özgürlüğün aslında dinde olmayışıdır. Tekrar söylüyorum, laikliği savunmak dine karşı gelmekle eş değer. Allah bize karışmasın biz kendi koyduğumuz kanunlarla düzeni sağlarız, biz Allah'tan daha adil eşit ve özgür yönetirizin tanımıdır. Başka bir açıklaman var mı?
düşüncelerimiz birbirinden farklı sadece saygı duyguduğumu rabbimin her şey için hayırlısını nasip etmesini diliyorum, rabbime emanet olun 😊🫶🏻
Laikliği savunan Müslüman olmaz ki. Bu durumu bir daha değerlendirelim
neden olamıyor peki?
cevap veremeyince tabi
kim tesettürlülere ne diyebilir ki bu ülkede? arkalarnda koskoca devlet var. kim ne diyebilir yani
Benim ülkemi ve beni temsil etmeyen her insana karşı mesafemi korucam , tabiki nefret edicem. Ülke sizin yüzünüzden degişik bir hal aldı mk çok inanıyorsan arap çöllerine git mk bedevisi
smmfmsmc açık olunca neyi temsil ediyor peki aklı baki insan, o zaman saç da boyayamaz gotikde olamaz hristiyan da olamaz yahudide olamaz illa gavur mu olmak lazım ülkede yaşayabilmek için. çanakkalede savaş her bir şehidimiz anası babası dualı yolladı o çocukları savaşa gelipde burada nefret kusuyorsan şehitlerede saygın yoktur. her şeyi geçtim atanı da mı tanımadın sen atatürküde mi bilmiyorsun? nerden aldın sen bu aklı merak ediyorum
Laiklik nedir bilmiyorlar
Galiba karsit goruslu oldugu icin
çoğunlukla türk değiller
amaçları budur
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?