23 gü

Babamdan kalan hisseli binada kardeşim hakkımı yiyor, ecrimisil ve izale-i şuyu davası açıp açık artırma baskısıyla anlaşmaya gitsem mantıklı mı?

Soru: Rahmetli babamdan kalan hisseli binada hakkım yeniyor, ecrimisil ve izale-i şuyu davası açıp açık artırma baskısıyla anlaşma teklif etsem kabul görür mü? Rahmetli babamdan arsa kaldı. Küçük kardeşim bu arsaya bina yaptı ama bina tamamen kendi parasıyla yapılmadı, babamın malı mülkü satılarak ve aileden gelen mallarla yapıldı. Biz 8 kardeşiz. Binada yaklaşık 20 daire ve 8 dükkân var. Başta kişi başı 2 daire 1 dükkân düşeceği konuşuldu. Kalan bazı dairelerin de “binayı yaptı, emek verdi” diye küçük kardeşime bırakılmasına ben de iyi niyetle ses çıkarmadım. Ama buna rağmen resmî tapu paylaşımı hiç yapılmadı. Yani şu an hâlâ bütün bina hisseli ve ben her dairede ve her dükkânda yasal olarak pay sahibiyim. Küçük kardeşim ise kendisini binanın tek sahibi gibi göstermeye başladı. Benim kiracıma gidip artık kirayı kendisine atmasını söylemiş, benim daireme ve dükkânıma çökmeye çalışmıştır. Kendisi zaten en büyük dükkânı ve 6 daireyi kullanıyor. Buna rağmen benim hakkımı da almaya çalışıyor. Üstelik sırf kız çocuğu olduğum için beni dışladıklarını düşünüyorum. Hâlbuki hukuken kız ve erkek çocukların miras hakkı eşittir. Tapular paylaşılmadığı için bugün hâlâ bütün taşınmazlarda benim yasal hissem bulunmaktadır. Bu nedenle ecrimisil davası ve izale-i şuyu davası açmayı düşünüyorum. Gerekirse açık artırma yoluyla satış da talep edeceğim. Çünkü açık artırma olursa herkesin kullandığı evler ve dükkânlar satılabilir ve mallar gerçek değerinin altında gidebilir. Ama aslında benim önceliğim kavga değil, hakkımın verilmesi. Bu yüzden dava süreci başlamadan veya süreç devam ederken anlaşma teklif etmeyi düşünüyorum. Benim teklifim 6 daire ve 2 dükkân verilmesi yönünde. Çünkü zaten bütün taşınmazlarda hissem var ve açık artırma olursa herkes zarar görecek. Bu yüzden benim teklifimin daha makul ve mantıklı olduğunu düşünüyorum. Sizce

Uzlaşıp 6 daire iki dükkan verirler
açık artırmaya gidip tüm binayı satmayı göze alırlar
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Babamdan kalan hisseli binada kardeşim hakkımı yiyor, ecrimisil ve izale-i şuyu davası açıp açık artırma baskısıyla anlaşmaya gitsem mantıklı mı?