Kesinlikle kadın olmak çok daha zor özellikle Türkiye'de sapık pisliklerin çoğunluğu yüzünden kadınlar rahat hayatını yaşayamaz oldu sokağa çık hemen bir taciz tecavüz Allah belalarını versin sapıkların ki cezalarını verecek adalet olmadığı için serbest kalırlar serbest bırakanlar da cezasını çekecek kadınları sahipsiz yalnız zannetmeyin sizi doğuran da bir kadın
Yüzyıllardır dünyanın her yerinde süregelen ataerkil düzen hayatı kadınlar için zorlaştırıyor. En basitinden tarihte, tıpta, günlük hayatta kadınlar hep yok sayıldı, insan yerine bile konulmadı. Taktığınız emniyet kemerinden oturduğunuz tuvaletteki taharet musluğuna hatta iliklediğiniz düğmelere kadar her şey erkeklere göre tasarlanıyor. Sadece kadınlar için üretilen pedler bile ilk defa 2023 yılında gerçek regl kanıyla test edildi. Tıpta kadın doğum hariç (e o da zahmet oldu) kullanılan tüm maketler erkek bedeni referans alınarak yapılıyor ve tabii ki yine erkeklere göre yapılan çalışmalar da bu maketler üzerinden öğrencilere öğretiliyor… Kadın? Yine yok. Kadınların kalp krizi belirtileri bile erkeklerin kalp krizi belirtilerinden farklı ve bu da çok yeni öğrendiğimiz bir bilgi çünkü kadınlar için araştırma yapılmıyor (inkar edenler için sadece şunu söyleyebilirim gidin her 10 kadından 1’inde görülen pcos için yapılan araştırmaların sayısına bakın sonra da erkeklerin kellik sorunu için yapılan araştırmaların sayısına bakın başka bir şey demeyeceğim). Bu yüzden kadınlar trafik kazalarında daha çok *lüyor, regl döneminde regl ürünlerini kullandıkları için enfeksiyon oluyorlar, tuvalette taharet musluğunun suyu arkadan öne sıçratması yüzünden (çünkü erkek bedeni referans alınarak tasarlandı) idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlarla uğraşıyorlar. Daha bahsetmediğim çok şey vardır elbette benim bahsedemediklerim ve daha bilmediğimiz bilgiler… Eğer bir erkek çıkıp erkeklerin hayatı daha zor derse anlarım çünkü kadın değil ve olamaz yani kadınları anlayamaz. Umarım da anlamazsınız anlattıklarımı geçtim biz sokağa bile rahatça çıkıp yürüyemiyoruz. Markete bile giderken taciz ediliyoruz ki bu maalesef en iyi senaryo. Neyse umarım adalet ülkemize kalıcı olarak döner. Bunu yapacak olanlar da biziz, tabii imkan verilirse. Sağlıcakla kalın…
Peki reis şöyle bir şey sorucam derdim kavga falan değil, neden önceden insan yerine koyulmadığını söylediğin kadınlar, önceden çalışmak isteyen kadınlar günümüzde "sabah iş var" diyip sövüyor.
Türkiye’de belirli bir kısım hariç insanlar günde 11-12 saat çalışıyor ve üniversite mezunları dahi mezun olduğu bölümde çalışamıyor istedikleri işi yapamıyor insanlar, tabii ki sevdiği işi yapanlar da var ama ülkenin genel durumu bu maalesef. Şimdi size soruyorum bu durumda siz nasıl işe giderdiniz? Tabii ki 32 diş sırıtarak gideceğinizi sanmıyorum mecburen hem söyleneceksiniz hem de çalışacaksınız çünkü başka yol yok. Avrupadaki insanlara bakın bakalım işe giderken nasıl bir ruh halindeler? Geneli mutlu neden çünkü imkanları burada çalışanlara göre çok daha iyi. Çalışıyorlar ve karşılığını alıyorlar. Türkiyede kadın erkek fark etmiyor neredeyse çalışan herkes “off yarın iş var ya” tarzı bir cümle kurmuştur zaten.
Kadın olmak, dünyaya geldiği andan itibaren bitmek bilmeyen bir toplumsal beklenti ve güvenlik kaygısıyla baş etmek demek. Hem fiziksel hem duygusal olarak her zaman tetikte kalmak, sürekli "el alem ne der" süzgecinden geçmek ve biyolojik zorlukların üstüne bir de haklarını savunmak zorunda kalmak insanı gerçekten yoruyor. Diğer yandan erkek olmanın zorluğu da o görünmez "güçlü durma" zorunluluğunda gizli. Duygularını bastırmak, evin yükünü omuzlamak, asla zayıflık göstermemek ve her durumda "hallederiz" demek zorunda hissetmek de ruhsal bir pranga gibi. Yani aslında mesele cinsiyetten ziyade, toplumun bize biçtiği o dar kıyafetlerin içine sığmaya çalışmak sanırım. Kimin yükü daha ağır dersen, sanırım o gün kimin daha çok "kendi gibi" olmasına izin verilmiyorsa, en zoru onun için oluyor.
“Daha zor” kısmı tek bir cevapla açıklanabilecek bir şey değil; çünkü kadınların ve erkeklerin yaşadığı zorluklar farklı biçimlerde ortaya çıkıyor. Kadınlar çoğu zaman güvenlik kaygısı, toplumsal baskılar, görünüş üzerinden yargılanma, eşitsizlik ya da sürekli dikkatli olma hissiyle mücadele edebiliyor. Erkekler ise duygularını bastırma beklentisi, “güçlü olmak zorunda” hissetme, ekonomik yük baskısı ve kırılgan görünmekten çekinme gibi başka tür baskılar yaşayabiliyor. Yani mesele kimin hayatının “daha zor” olduğu değil; insanların farklı yükleri nasıl taşıdığı. Birinin yaşadığı zorluk diğerininkini geçersiz kılmaz. Çoğu zaman dışarıdan görünmeyen taraflar en ağır olanlar oluyor.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
1 ay
Zorluklar farklı ama şu Türkiye'de kesinlikle kadın olmak çok daha zor. Karşı cins olarak sırf erkek olduğum için maalesef bu gerçeği inkar edemem. Erkek olarak gece yürürken tedirgin olmam, tacizden korkmam, işe girerken evlenince çocuk yapar mı diye sorgulanmam. Kadın her an her yerde tehdit altında. Sistem de zaten kadını korumuyor. Bu yüzden kadın olmanın zorluğu çok daha ağır.
Erkek olmak kolay tabi ki. Erkeklerin en saçma fikirleri bile tepki çekmezken kadınların en haklı fikirleri bile muhalefet görüyor. Ben erkek olmak isterdim yalan yok.
Bence bu ülkede insan olmak çok zor. Kadın olmak evet zor. Ancak erkek olmakta hiç kolay değil. Genel olarak karakterden ziyade maddi durumuyla yargılanıyorlar. Oysa insani yönüyle bakmak gerekiyor bence.
her gün düzenli ojelerimi tazeliyorum. düzenli makyaj yapıyorum, bir sürü Krem kullanıyorum, spor yapıyorum, tertemizim ve şık görünmeye çalışıyorum peki ya erkekler?