Herhangi bir dindeyken ateist olan var mı benim gibi? Ben Doğu Anadolu'da baya dindar bir ailede doğmama rağmen özgürlükten yana oldum. Peki siz?
2 ay
Ateist, Deist, Agnostik vb tüm inançlara yönelen insanların %90 ından fazlası dine bağlı ailelerde yetişmiştir. Hatta bu inançlara yönelimin artması yine dindar bir ülke yönetiminin olmasından dolayıdır. Gökten koyun inmiştir buna inanmalısın diye baskılarsan sen buna inanmaya devam et diyerek kendi yolunu seçer insan ve durduramazsın. Tabi geçiş kolay olmuyor. Ben 2 yıl kendimle savaştım kabullenmeler ya da geçmişte ki sürecin aklına geliyor. Bende 25 li yaşlarda yaşadım bunu ve gerçektende daha insani bir şekilde yaşamaya başladım. Ne yargılama ne de yargılanma artık umrumda değil. Seni de tebrik ederim.
Gerçekten geçiş çok zordu. Ben başta korkudan agnostik oldum. Sonra ateist oldum. 😅
Benim geçiş sürecinde aslında daha donanımlı bir dindar olma profili vardı :) Ateistlere karşı daha fazla ve tatminkar cevaplar vermeliyim, ateistlere karşı ezilmemeliyim diyerek sadece islam değil tüm semavi dinleri ve diğer inançların hepsini bol bol okudum ve araştırdım. Sümerlere kadar gidip didik didik inceledim. Bu kadar çok araştırınca bende dinlere inanamadım daha sonra 😂 sadece sonrasında kendime çok kızdım. Kendi kendime " Hani sen çok zekiydin lan, hani donanımlı biriydin? Koskoca 25 yıl inanmışsın la sen bunlara. Nasıl inandın 25 yıl boyunca?" Diye çok kızdım kendime. Bu 2 yıllık geçiş sürecim gerçekten çok sertti ama geçti gitti neyse ki :)
Ben sorgularken yanılmaktan korka korka sorguladım. Çünkü yanılırsam cehennemde yanarım diyordum. Ama benim sorgulama nedenim dinin cinsiyetçi olmasıydı ve baskıcı olmasıydı.
Evet daha çocukluğumuzda bunlar aşılandığı için aşmak çok zor oluyor. O yüzden bu süreci sağlıklı atlatanları tebrik ediyorum
Aynı durum bende de var, aşırı muhafazakar bir ailede ve çevrede büyüdüm fakat okudukça olayın bu şekilde olmadığını anladıö ve ailenin asi çocuğu olduğumdan kimse görülmez benimle 😅
İlla ki vardır cevabı da cok basit ama dindar mı yoksa dini dar bi ailede mi büyüdün o önemli olan ve aslında büyük şans çünkü hak din islam bu kadar basit
Çok normal çocuklar gözlem yapar ve tutarsız davranışları hemen fark eder. Tutarsız insanların ne inandığına inanır ne yaptığını yapmak ister. Bu bazen böyle olabiliyor:)
Dindar bir ailede büyüyüp sonradan sorgulayan çok kişi tanıdım 😊
Özellikle ergenlikten sonra soru sormak ve hazır cevapları kabul etmemek bu süreci hızlandırıyor.
Ailenin değerlerine saygı duyup kendi yolunu çizmek en sağlıklısı 💚
Kendini suçlu hissetmen gerekmiyor. İnanç da inançsızlık da kişisel bir yolculuk 🌿✨
Cevap
12Cevap
Çocukluktan beri kuran kurslarında süründüm yurtlarda babam cok dindardı annem dinleri araştıran bir kadındı o yuzden hep dinin içimdeydim çevremde hep bir dine inanan birey vardı imam hatipte 2 yil okumustum ona rağmen tanrının varlığını hic hissetmedim diger dinlerde denedim şansımı ama hic birine inanamadım o yuzden vazgectim
dindar olup özgür olmayı beceremedin yani ikisini birden olabilirsin tabi sana bunu iyice açıklayacak biri olmalı
Din kuralları olduğu için (günah sevap vs) özgürlüğe aykırı zaten.
o kuralların kaç tanesini biliyorsun mesela İslam'da flört etmenin yasak olmadığını ancak flörtünle nikahsız sevişmenin yasak olması ve yanınızda 3. 1 kişinin bulunması durumunda günah olmadığını biliyor musun bu illa aileden olmayabilir arkadaş da olur ayrıca evlenmeyi düşündüğün erkekle buluşup konuşabilir ilişkini bir süre ailenden saklayabilirsin kararınızdan sonra ailene açılırsın daha birçok serbestlik var ama dediğim gibi birinin açıklaması gerek
İşte cinsel özgürlük yok dinde. ya da müslüman olmayan biriyle birlikte olması yasak kadının. ya da sünnet etmesi gerekiyor çocuğunu. Ama kimse çocuğunu sünnet etmek istemiyor. Modern, eğitimli ve saygılı erkekler genelde ateist oluyor ve onunla birlikte olmak yasak dinlerde. İstediğin gibi giyinmek de yasak. Aslında kadının özgür olması yasak. Ama erkek geneleve gidiyor, savaş esiri olarak kadını seks kölesi bile yapıyor. Tabi sen müslüman olursun. Din seni özgür kadını esir yapıyor.
sünnet in erkek için daha sağlıklı olduğu tıp adamları tarafından doğrulanmıştır ki Yahudilik Musevilerde ve isterlerse Katolik Hristiyanlarda da sünnet vardır sadece Müslümanlara özgü değildir açık giyinmek insan beşer şaşar sen açık giyinirsen erkek yükselebilir işte bu nedenle caiz değil o zaman laf ataşmanlarına sebep verirsin ondan caiz değil modern derken Einstein Aziz Sancar gibi modern eğitimli erkekler tanrı ya ALLAHa inanıyor mesela Einstein 1 kuramını açıklarken tanrı zar atmaz demiştir ayrıca din kadını esir yapmıyor İslam fıkıhını bi zahmet okusaydın İslam'ın kadına verdiği hak ve özgürlükleri görürdün İslam da kadının seks kölesi ile ilgili 1 ayet yok hadis yok Arap emperyalizmle ve emevi propagandasıyla İslam'ı karıştırma
Sen kim bana akıl vermek kim
Ailem dindardır, tarikatçı bir çevrede büyüdüm. Hatta abim Menzil tarikatına mensuop. Sonradan ise bol bol kitap okuyarak ve araştırma yaparak ateist oldum.
Dindar değiller ama inançlılar onlardan bağımsız olarak küçük yaşta aklıma gelen şüpheler ve sorgulamalar sonucunda tanrının olmadığına karar verdim
Dinler tarihine vakıf olan tüm dinlerin insan icadı olduğunu bilir aksini iddia eden maldır zaten ya da dinden üzerinden kazanıyordur
Müslüman ama aşırı dindar olmayan bir ailedenim kendim inançsızım
Babam vaiz annem din kültürü öğretmeni akp li ben ateist devrimci yim
Ailem çok dindar degildi ama annem kuran hocasıydı 26 yasındayım suanda agnostiğim ailem seküler ama muhafazakar tutum sergiledikleri seyler var ama dini konular degil
Kuranı sonuna kadar okuduktan sonra çöpe attım
Eskiden gördüklerimi uygular namaz kılardım. Annem babamda öğüt verselerde kendileri sadece oruç tutuyor. Ben ise aradayım biraz da insanların iki taraflı oynamasından sanırım soğudum. Tanrı var bundan eminim ama inancım eskisi gibi değil
Sorarlarsa oruç tutuyorum namaz olmasa da ama hiçbir şey yok bu yüzden vicdan azabı da az çekmedim bu yıl özellikle😂
Bu kolay basit bir şey ama ahiretliğini yapma yerinde olsam
Kolay değildi. Dindar aileler baskıcı oluyor. Ateist olmak böyle bir ortamda zeka ve cesaret işi.
Aksine dinsiz ailede dindar oldum ben de.
İlginçmiş. Çözemediğim bir şey.
Sonra sosyalist olan var.
Sonradan Hristiyan olmuş bir Türküm
Ben gördüm bayağı
senmi oldun ne alaka
Yokkkk
Var, Ben
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?