Beyler, 22 yaşında bir kız kardeşim var. Mevzuyu size kısaca şöyle izah edeyim:
Kardeşim liseden mezun olduktan sonra üniversiteye gitmedi; çünkü istediği bölüme ve şehre gitmesine biz müsaade etmedik. Ben Alanya’da çalışıyorum, yanıma gelip çalışmak istedi. Orada otel müdürü olan bir halamız var, o da "yanımda kalsın, beraber çalışırız" diye çağırdı ancak biz buna da pek sıcak bakmadık. Diğer halam da Karabük’ten çağırdı, ona da ben engel oldum.
Annem çalıştığı için kardeşim şu an ev işleriyle ilgileniyor. Yaşadığımız yer küçük bir ilçe, iş imkânı neredeyse hiç yok; olan yerler de torpille alıyor, bizim de öyle bir tanıdığımız yok. Geçenlerde bir çay ocağı 8.000 TL maaşla eleman arıyormuş, oraya girdi ama şartları beğenmeyip çıktı. Daha önce İŞKUR’un iş gücü uyum programıyla 9 ay kadar çalışmış, 13-15 bin lira civarı kazanıyordu. O program bitince tekrar evde kaldı.
Kardeşim normalde çok gururlu ve onurludur, kimseden bir şey istemez. Markete gitsek bile "şunu alalım" demez; bugüne kadar benden ne para ne de kıyafet talep etti. Meğer 5.000 TL civarı kredi kartı borcu varmış, bize yük olmamak için hiçbir şey söylememiş. Kartında son 2.000 TL limiti kaldığını biliyorduk ama borç batağında olduğundan haberimiz yoktu.
Evde durumlar biraz sıkışınca annem nakit ihtiyacı için ondan karttaki son parayı istemiş. Kardeşim de anneme "yok" diyememiş ama o parayı aslında başka bir ödemesi için kullanmak zorundaymış. Çaresiz kalınca halamdan borç istemiş. Halam parayı eniştem aracılığıyla göndermiş fakat eniştemin ağzı biraz gevşek olduğu için durumu babama çıtlatmış. Babam da anneme söyleyince evde kıyamet koptu; annem "Bizden habersiz neden iş yapıyorsun?" diye kıza bayağı yüklendi.
Bir iki gün boyunca hepimiz üzerine gidince kardeşim en sonunda patladı:
"Abi, ödemelerim geldi, bana artık bir iş ayarla ya da çalışmama izin ver!" dedi.
Ben de sinirlenip "Ya evinde otur ya da git o çay ocağında 5-8 bin liraya ne veriyorlarsa çalış!" dedim. Ben böyle deyince bağırmaya başladı:
"Beni buraya mahkûm ediyorsunuz! Okumama izin vermediniz, hayatımı mahvettiniz. Bugüne kadar sizden hiçbir şey istemedim. Sadece namusumla, helal rızkımla çalışmak istiyorum, ona da engel oluyorsunuz. Alanya'da senin evin var, abimin evi var, halamın evi var; yabancı bir yere gitmiyorum ki! Otel işini istemiyorsan halamın yanında başka bir iş bulurdum. Güvenlik sertifikası alıp meslek sahibi olmak istiyorum, ilçede kurs yok diye ona da müsaade etmiyorsunuz. Borç aldığım için memnun muyum sanıyorsunuz? Günlerdir uykularım kaçıyor, vicdan azabı çekiyorum!"
Bize resmen içini döktü ama ben de sinirlerime hâkim olamayıp "Beni bir daha arama!" diyerek telefonu yüzüne kapattım. Sonra annemi arayıp durumu anlattım, o da "Ben konuşurum" dedi. Aralarında ne geçti bilmiyorum.
Şimdi ne yapacağımı, bu işin içinden nasıl çıkacağımı ya da bu şımarıklığına nasıl son verdireceğimi gerçekten bilmiyorum.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer