Bence durum tamamen onu gösteriyor. Son 25 yılda gerçekten ne hale geldik, ortada
2 ay
Bir Güney Amerika ülkesi olan Arjantin'in durumu bizden daha iyi. Arjantin de bizim gibi ekonomik kriz yaşadı. Bir arjantinli memur bir ayda sadece bir defa et yiyebiliyordu. Bir de orada kuraklık da oldu. Arjantin halkı ülkelerini kemikleşmiş merkez sol partilerden kurtarıp başa Javier Milei denilen anarko-kapitalist bir adamı getirdiler. Adam ülkede ağır kemer sıkma (austerity) politikası uygulayıp ülkenin ekonomisini kurtardı. Bizde ise yüksek işsizlik ve yüksek enflasyonla birlikte resmen stagflasyon oluşmuş ama buna rağmen halk hala bu vasıfsız AKP'yi başa getiriyor. Daha ne olması gerekiyor mk.
Şu an millet sadece Kahramanmaraş'taki katliamı konuşuyor ama toplumdaki intihar oranlarının yüksekliğini her nedense bir Allah'ın kulu konuşmuyor. Hükümet zaten yandaş medya aracılığıyla Kahramanmaraş'taki okul katliamının bütün sorumluluğunu da bilgisayar oyunlarına yıktı rahatladı. Ülkede her gün intihar haberleri görüyorum, hatta haberleştirilmeyen de bir o kadar intihar olayları var. Daha dün bir kadın annesini ve anneannesini 110 parçaya ayırarak öldürdü.
Yemin ederim evet ona o kadar sinir oldum ki zaten adamlar yasaklamak istiyordu oyunları bir de bahane çıktı. Kendileri bir halt yapmıyor ve hiçbir şeye de yaramıyor ama suçlu var illa. Aynen öyle hele ki gençlerde çok var intihar oranı ki durum iyi değil. Bende hiç mutlu değilim ve gelecek adına olumlu düşünmüyorum mesela çünkü ülke iyiye gitmiyor ama ne diyeyim ki elden bir bk gelmiyor
Adamlar oyunları yasaklayarak kendilerinden nefret eden gençleri cezalandırmak istiyorlardı bahaneyi buldular. Minecraft'ı bile Kahramanmaraş'taki katliama bağladılar.
Adamlar faizi indirmiyor ki dostum, adamların ekonomi bilimine akılları ermiyor. Faizi indirseler en azından eflasyon düşer ve Türk Lirası'nın Dolar karşısında en azından değeri yükselir.
24 senede ülkenin içinden geçtiler resmen. Böylesine bilinçli bir kötülüğü bu ülkeye yapanlar nasıl hala iktidar anlamak güç. Bu partiye kendisini alternatif olarak öne sürenler de onlardan pek geri değil kötülük konusunda. Kılıçdaroğlu denilen ajan ne kadar Atatürk ve cumhuriyet düşmanı parti varsa DEVA ve Saadet gibi CHP'ye oy veren seçmenlerin oyuyla onları meclise soktu. Şimdi ise Saadet Partisi'nin lideri Mahmut Arıkan sürekli Şeyh Said güzellemeleri yapıyor mecliste. DEVA lideri Ali Babacan ise halkı etnik kimlikler üzerinden bölmeye hevesli açıklamalar yapıyor. Zaten Ali Babacan'ın DEVA adlı partisi eski FETÖ'cü STK olan Genç Siviller'in eski mensuplarından oluşuyor. Kıllıçdaroğlu koyu bir Atatürk düşmanı olan ve Birikim Dergisi tayfasından olan Yüksel Taşkın'ı CHP listesinden İzmir milletvekili yaptı. Kılıçdaroğlu böyle bir adam işte.
Hepsine katılıyorum ama halkın niye umurunda değil ki gerçekten? Şimdi de madenleri parsel parsel satıyorlar işte. Yani ülkede satmadıkları şey kalmadı hatta şu an bilmiyorum oldu mu da 30 yıllığına boğazlar ı verdik herhalde İngilizlere. Cidden böyle bir şey var mı ya? O boğaz için ne kanlar döküldü ve biz ellerimizle veriyoruz. Sonu sonu iç savaşa doğru gideceğiz gibi duruyor ama bilmiyorum halk zaten tamamen ayrıştı
Ülkedeki madenleri ise ya AKP'li bir kodaman ya da Amerikalı/Kanadalı bir şirket işletir. Geçen sene Kütahyadaydım, merkez ilçesinde Eti Gümüş Madeni'nin yakınında Dulkadir Köyü vardı, maden işletmesi sürekli olarak madende filtresiz çalışmış. Adamlar ise köyü siyanürle zehirlemiş, onlar kişi kanser olup ölmüş. Adamlar resmen bir köyü yok etmişler. Ancak maden sahibi eski bir AKP'li milletvekili. Sorumlular hesap verdi mi hayır. Madende eskiden çalışmış biriyle konuştum, adam madende zehirlenmiş siyanürden, adam işten çıkarken tazminatını bile ödememişler.
Bizim tatlı su muhalifleri ise AKP seçimle yenilir de devletin bütün kurumlarını muhalefet partisine teslim eder zannediyor. :D AKP adlı otoriter rejim kuvvetler ayrılığına saygı duymuyor, alt mahkeme üst mahkeme olan Yargıtay'ın veya Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımıyor ve uygulamıyor. Ülkeye bak tam muz cumhuriyeti olmuş. Ülkede kuvvetler ayrılığı ilkesi kalmamış. Yargı ve ordu bile siyasileşmiş. Böylesine bir parti devleti haline gelmiş bu rejim seçimle devleti muhalefet partisine mi teslim eder?
Seçim sonuçlarını da manipüle ederler. Anadolu Ajansı ve Yüksek Seçim Kurulu bağımsız kuruluşlar değil, AKP'nin kontrolü altında. Kaldı ki artık günümüz dünyasında Amerika'da bile seçim güvenliği tam anlamıyla söz konusu değil. Bir önceki ABD Başkanlık Seçiminde Trump Joe Biden'a kaybedince Trump taraftarları Amerika'nın Kongre Binası'nı basmışlardı ve ölenler olmuştu. Hatta bu seçimlerde Putin'in ajanları seçimi Trump'ın lehine değiştirip müdahale etmeye çalışmışlar.
Vallahi tek şansımız var işte. Hak yoluyla bir gece ansızın gitmesi de o da yani kısmet. O dediklerin doğru zaten yaparlar biliyorum çünkü bütün her şeyleri ortaya dökülür mümkün mü. Vallahi başka da çare gelmiyor. Sorun şu ki düzgün siyasiler olsa da yükselmesine izin vermezler işte o yüzden yıllardır şu tipleri çekiyoruz
Dürüst adamı başa getirmezler. Büyük devletler ona meşruiyet vermez.
Ben Ecevit dönemini yaşadım. Çocukken hatırlarım, Ecevit bacaklarındaki rahatsızlıktan merdiven çıkamazdı, adam oturduğu apartman dairesinde asansör yoktu. Adamın oturduğu binaya sonradan asansör yaptılar. Bir de Ecevit hapis yatarken eşi Rahşan Ecevit ona para gönderebilmek için düğünden kalan gümüş kaşık takımını satmıştı. Üstelik Ecevit son derece kültürlü bir insandır. Robert Koleji'nden mezudur. Çok iyi İngilizce bilir, 16 yaşındayken Thagore'un Gitanjali adlı kitabını çevirip Türkçe'ye kazandırmıştır. Üstelik Ecevit eski Hintçe olan Sankstritçe'yi de bilmektedir. Yani Ecevit malum şahıs gibi zırcahil bir taşralı tip değildi.
Ecevit dönemindeki ekonomik krizde bile ben 25 kuruşa her gün evimizin karşısındaki Kebapçıdan Adana dürüm yerdim. Ecevit dönemindeki ekonomik krizde bile her gün lahmacun ve Adana dürüm yemek lüks bir şey değildi. Şimdi bir yarım ekmek kokoreç 500 TL.
Aynen öyle eski videolarına baktım falan İngilizcesi gerçekten iyiymiş. Sadece işte dönemin şartları amerikanın uyguladığı ambargo falan derken olmadı yani ve koalisyon hükümeti bizde en son iyi işlememiş maalesef. Ha yoksa ecevit hiç çalmamış diye biliyorum ve şu bile bence hayranlık uyandırıcı yani gerçekten
1974 Koalisyonu döneminde hem haşhaş ekimi yüzünden hem de Kıbrıs çıkarması yüzünden Amerika Türkiye'ye ambargo uyguladı. O dönem Türkiye'ye ise merhum Libya lideri Kaddafi uçak yakıtı ve silah sağlamıştı. AKP ise Kaddafi'ye ihanet etti, Kaddafi'ye karşı savaşan cihatçılara silahlı eğitim verdi. Bizim özel harekâtçılar Kaddafi karşıtı cihatçılara silah eğitimi vermeye gitmişlerdi Libya'ya çok iyi hatırlıyorum. Bir de 1974'te Kıbrıs Çıkarması döneinde Yom Kippur Arap-İsrail Savaşı'ndan dolayı Suudi Arabistan Kralı Faysal Amerika'ya petrol ambargosu uyguladı İsrail'i destekliyor diye. Sırf bu yüzden de dünya çapında bir yakıt krizi oldu. Kral Faysal dönemin ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger'a bizler hurme yeriz, develerimizin sütünü içeriz ama sizler petrolsüz yapamazsınız demişti. Daha sonra ise Kral Faysal yeğeni tarafından tabancayla kalbine ateş edilmesi suretiyle öldürüldü.
2020'de bir çiğ köfte dürümü 4 TL'ye yerken şimdi 120 TL'ye yiyorum.
Bizim ülkede devlet zengin halk fakir. Devlet halkı ağır vergilerle ezip kendini ve yandaşlarını zengin edip bir ahbap-çavuş kapitalizmiyle bürokratik bir oligarşi oluşturmuş vaziyette. İçtiğin sigaranın %60'ı vergi. Eğer sıfır bir araba alıyorsan aynısından bir tane de devlete alıyorsun. Araba vergisinde dünyada en yüksek vergilendirmede Türkiye ilk beşte. Duyan da sanacak ki Türkiye Danimarka ve Norveç gibi bir sosyal devlet anlayışına sahip bir ülke. Tamam Norveç ve Danimarka gibi İskandinav ülkelerinde yüksek vergilendirme vardır, özellikle geliri yüksek olan zenginlere karşı ama bu vergiler devlet tarafından halka karşı yüksek oranda hizmet olarak geri dönüyor. Adamlarda ise hiç yolsuzluk yok. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'in aylık kahvaltı masrafı 300 Euro'yu geçti diye polis ona soruşturma açmıştı. Bizde yargı iktidara karşı soruşturma açsa direkt FETÖ'cü, vatan haini ve terörist damgası yer. Bizde vergiler sanki İskandinav ülkesi gibi sosyal devlet ilkesine göre yüksek oranda ama devlet kendi emeklisine maaşı bile asgari ücretin altında veriyor. İşin en traji-komik yanı ise Türkiye Amerika'dan sonra dış devletlere en fazla yardım yapan ülke. AKP devleti senden benden topladığı vergilere dünyadaki bütün ülkere yardım dağıtıyor işte. Bir de malumun, Suriyeli mültecilerle Suriye Savaşı'na yüz milyarlarca dolar para harcadık. Özgür Suriye Ordusu militanlarının maaşlarını da biz ödedik.
Aynen öyle hatta 1 den fazla bile alıyor resmen devlet. Zenginin de vergi borcunu silsin ancak. Vergi ile ekonomi dönmüyor işte ama farkında değiller. Üretim zaten bitti işte artık her şey ithal geliyor bize. Bizde olur mu aaa 300 değil 300.000 euro dan fazla harcıyorlar günlük birileri 😂. Aynen öyle zaten bu Suriyelilere bizden iyi bakıyorlar ve haklılar zaten bende olsam gitmezdim bu şekilde
Hayatının 6 yılını tıp fakültesine, diğer 6 yılını da TUS sınavı ile tıpta uzmanlık sahasına veren bir uzman psikiyatri hekiminin aldığı maaş 110 bin TL üstü. Bu ne lan böyle, zabıta memuru gibi. Bir de malum kişilik doktorlar için "Giderlerse gitsinler!" demişti. Adam resmen kendi ülkesinin gençlerine ve vasıflı kişiliklerine düşman. Kendisi onlar gibi kültürlü olamadığı için üstelik kıskanıyor. Bir doktora o kadar maaş reva mı. Duyan da düz memur maaşı zannedecek.
Allah'ın vasıfsızı kendisini doktorla kıyaslıyor işte. Adam 12 senede tıpta dirsek çürütmüş gelsin Allah'ın vasıfsızı maaşına laf etsin. Lan adam 12 sene okuyacağı tıp bölümüne girip kazanmak için bile ne türlü zorluklar ve stresler çekmiş senin haberin var mı. Yemin ediyorum bu toplum eğitilmez bir karaktere sahip.
İşte zaten bir sorun da bu. Kendini onla kıyaslıyor ve hak ediyor mu diyorlar. Mesela ben öğretmen çocuğuyum ve çok duydum bunu ki özellikle öğretmenlere ayrı bir nefret var halkımızda ki bana göre ülkenin en büyük sorunlarından birisi de bu. O doktorları, mühendisleri yetiştiren de yine öğretmenler çünkü işte. En azından gençler biraz daha iyi gibi diye düşünüyorum ki sosyal medya sayesinde daha bilinçliler ama yine de tabi o kafada olanlar var
Aslında bizim genç nesilde müthiş bir aydınlanma var. Önceki nesillerin aksine dini değerleri çok feci sorguluyorlar ve kendilerine dayatılan dini değerlerle hesaplaşıyorlar.
Hükümet sermayeyi tam olarak ele geçirdi ama toplumda hiçbir şekilde bir kültürel hegemonya kuramadı. Bu onların çok feci zoruna gidiyor. Bu yüzden de ver Allah ver hazineden tarikatlara ve cemaatlere hazineden para dağıtıyorlar topluma din propagandası yapsın diye. Ramazan ayında Kâbe'de Hacılar Hu Der ilahisinin meşhur olmasına bile umut bağlayıp sevinmeye başladılar. Yani bu denli acizler. İşleri bir ilahiciye kaldı. :D
Aynen öyle işte bir taraf da özümüze döndük diyor 😂. Len olm okulda ilahi mi okunuyordu bu ülkede oldu bitti neyse. Yani ne bileyim gençler farkında en azından adamlar sadece dini kullanıyor ve her haltı yapıyor. O ilahici de bu arada artık köşeyi dönmüş. Yardım şeylerine giderken bile bilmem ne kadar istiyormuş
Valla benim kuzenlerim bile komple dinsiz. Anne babaları ise düz müslüman, yobaz değil. Artık millette eskisi gibi dini değerlere itibar kalmadı. AKP'nin bu topluma yaptığı tek iyilik insanların İslam denen dini adam akıllı bir şekilde sorgulamasını sağlaması oldu. Kur'an'ın da dediği gibi her şerde bir hayır vardır hehe. :D
Öyle zaten ama hala bir kitle o kafada hatta şeriatçı kesim bile var da toplum zaten o yaşayışta bile değil. Şu anda mesela dışarı çıkarsan genç kızlardan bence açık oranı kapalı kızların neredeyse 2 katından fazla ve zaten bayağı açıklar bazısı da. Bu toplum şeriatla yönetilmez ki mümkün değil
Bir de AKP cumhuriyet tarihinde hiçbir iktidarın yapamadığı şeyi yaparak bu topluma İslamofobiyi ithal etti. La bundan 20 yıl önce İsviçre'de referandumla minare yasaklandı denilince solcusundan sağcısına herkes kızardı. Şimdi değil solcu sağcısı bile dinden soğumuş vaziyette. Hatta şimdi Türk -İslam sentezinden kopan milliyetçiler arasında seküler milliyetçilik popüler hale geldi.
Hahah dimi ya işte artık cidden din şeyinde değil ama hala adamlar dinle kandırma derdinde. Yav ülkede 100.000 e yakın cami var ve bende tamam yapılmasın demiyorum da daha geçen miss gibi otoparka cami fikri geçmiş adamların aklına ne hikmetse. Ayrıca evet doğru ümit özdağı falan seviyor hatta gençler o yüzden
Abi bu siyasal İslam'ın her yere cami dikme fetişizmi nedir gerçekten anlamak mümkün değil. Bosna-Hersek'te bir sene kaldım, orada hiç bizdeki olduğu gibi her yerde lüzumsuz şekilde cami yoktu.
Malum kişilik, aslında Büyük Birader (Big Brother), koskoca Çamlıca Cami'ni dikmişti. Sonra ise bu camiye neden hiç cemaat gelmiyor diye sızlanmıştı haha :D
Kızılcık Şerbeti adlı dizide muhafazakâr aile babası fuc'kbu'ddysiyle aynı odadayken aynı zamanda Kur'an okuyordu haha. :D Tam T. C. müslümanlığı. Abimin bu tipte şeriatçı bir arkadaşı vardı. Çocuk hem zina yapardı hem de şeriatçı takılırdı. Bir tane Nurcu bir dangalak ise bana evli olmasına rağmen kadınlara sarkıntılık edip zina ettiğinden bahsetmişti. Üstelik adamın çol çocuğu da var.
Hiç izlemedim bee onu ama taa kaç sene önce murat soner anlatıyordu. İşte ama kapalı diye biliyorum başrol mü ne işte. İşte o kadar çok varki zaten o tipler şu sitede bile sorsan şeriat der ama ohoo. Onların kafası farklı aslında ben biliyorum. İşte bu tipler de aramızda yani zaten tarikatlardan direkt tiksiniyorum ben
Ben de izlemiyorum zaten. Annem izlerken denk gelmiştim o sahneye. Cübbeli Ahmet "Biz Kemalistleri kendimize benzetmek için onlara ılımlı davranırken bizler hepten onlara benzedik." demişti geçen haha. :D
İngiliz kraliyet kol düğmelerine sahip.
Sohbet için teşekkür ederim dostum.
Eyvallah kardeşim. Hayırlı sabahlar dilerim. 🙂
Son yıllarda yaşananlar seni çok bunaltmış belli 😔 Haklısın her şey daha güvensiz daha belirsiz ve dengesiz hissettiriyor.
Ama unutma tarih boyunca her ülke inişler çıkışlar yaşadı. Kontrol edemediğin büyük resme odaklanmak kaygını artırır. Enerjini kendini geliştirmeye ilişkilerine ve geleceğini güçlendirecek adımlara vermen daha iyi hissettirebilir 💪🌱🇹🇷
Cevap
1Cevap
onların durumu bizim ülkemizden iyi maalesef.
Coktan olduk
He bilmiyodun sanki
İkinci kocam
Türklerden daha iyi
Faydanızı göremedik pek mobilion
Ailemizi seçemiyoruz ama kocamızı seçebiliriz.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?