Toplu taşımada boşluk varken dibine yaklaşanlar, toplu yaşam alanlarında bağırarak konuşanlar, evde mobilya sürükleyenler çevresine rahatsızlık verebileceğini düşünemiyor mu?
3 ay
Toplu taşımada boşluk varken dibine yaklaşanlar, toplu yaşam alanlarında bağırarak konuşanlar, evde mobilya sürükleyenler çevresine rahatsızlık verebileceğini düşünemiyor mu?
Empati yoksunluğunun temlde birkaç nedeni var. Psikopatlar empati yapma konusunda çok zayıftırlar. Kendini başkasının yerine koyamaz. Beyinleri çok fazla çalışşa da kafalarına koydukları hedefe ilerlerken ; siyah - beyaz , var - yok , 1 ya da 0 mantığı ile çalışırlar. Analitik düşünebilirler, karşındakinin ne hissettiğini anlayabilirler ama bunu kendi çıkarlarına ya da karşındakini manipule etmek için kullanırlar. Bu bir beyin rahtsızlığıdır , tehlikelidir.
Bunun dışında beslenmeyle ilişkili veya sonradan oluşan empati yoksunlukları vardır.
İçinde yaşadığın toplumun karakterine paralel olarak gelişen empati yoksunluğu; genelde fakir , gelir düzeyi düşük , kişi başı milli gelirin dengesiz dağıldığı toplumlarda oluşur. Bu tarz toplumlarda herkes kendi işini görme, kendi ekmeğinin derdinde olduğundan , başkasının hakkına saygı duyma bilinci zamanla körelir ve bir süre sonunda kişi hayatta kalma mücadelesi veren ilkel bir yaşam formuna dönüşür. Zamanla değer yargıları körelir. Sırada başkalarının önüne geçmek onun için öemli değildir. Onun için birinci öncelik kendi işinin görülmesi , kendi karnını doymasıdır.
Bu tip empati yoksunlarında sonradan oluşan bir diğer özellik ise, yandan yemiş empati sahipliğidir. Bu bireyler kendini karşısındakinin yerine koyamaz ama karşısındakinin kendi yerinde olmasını , kendi çektiği acıları hissetmesini ister. Karşındakinin imkanlarını , olanaklarının haksız bir şekilde , elde ettiğini düşünür.
Bir diğer empati yoksunluğu ise beslenme alışkanlıkları ile oluşan tiptir. Yetersiz beslenen , gerektiği kadar protein alamayan bireylerde kas gelişimi çok alt düzeyde kalır. , yeteri kadar protein alamayınca , hareket ve spor kabiliyeti de azalır , beynin analitik düşünme yetisi gelişmez. Analitik düşünmedeki kasıt , yapmış olduğu hareketlerin etkisini ya da zincirleme etkilerini düşünemez , hesap edemez. Konuşarak problem çözme yetenekleri gitgide körelir. Bu tip insanlar da beyinlerini fazla kullanmadıkları , kullanamadıkları için , zamanla ilkel yaşam formuna dönüşürler. Genelde fakir toplumlarda görünür. bu bireylerde de yandan yemiş empatiysi görülmektedir.
Bu saydıkların gerçekten yorucu durumlar 😔 Bir kısmı empati eksikliğinden oluyor bir kısmı da çocukluktan beri “başkası ne hisseder” diye düşünmeyi hiç öğrenmemekten kaynaklanıyor.
Bazıları da farkında ama “ben rahatım başkası düşünsün” kafasında oluyor 😒 Sınır koyman çok önemli canım. Gerekirse nazikçe uyararak kendi alanını koru 💪✨
Neden empati yapamıyorlar
Cevap
6Cevap
Kesinlikle aynı düşüncelerin sessiz sersenişlerinde olan kendimi gördüm bu soruda
onu yapsa böyle davranmaz ki :)
Nedeninini soruyorum işte çok mu zor fark etmek
eğitim kafası basmıyor düşüncesizlik hepsi var yani
Demek ki cidden zekası düşük insanlar var bu kadar
ooo neler neler var yaaaa :) şaşırma bence
Beni hala düşünülmesi çok basit olan şeyleri düşünememeleri şaşırtıyor zekasızlıkları hayret verici insanlar var cidden
eğiitim bozulunca toplumda bozuluyor işte
Aile terbiyesi görmediği için oluyor hepsi
Adam o sekilde yetimiss
Düzen bozuk
Haklısın
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?