Annemle babam anlaşmalı boşanacak benim bildiğim bölüşülmez ama anlaşmalı boşanma için dilekçeyi yazan memur bölüşülür demiş bir de sorayım dedim
2 ay
Sorunda açıklama yetersizliği var. Miras ifadesi ile sanırım, boşanan eşlerin çocuklarına düşecek malı ifade ediyorsun? Hayır. Boşanma ile çocuklara miras paylaşımı yapılmaz. Eşler arasında mal paylaşımı yapılır.
Diğer anlamı ile düşünürsek, eşlerin ailesinden kalan miras, diğer eşe verilmez. Evlendikten sonra edinilen mallar eşler arasında eşit bölüşülür. Arada özel bir anlaşma yoksa, hukuken mal paylaşımı oldukça nettir.
Hayır sorduğum şey anneme babasından kalan mirasın bölüşülüp bölüşülmüyceği
Hayır bölüşülmez. Annene, babasından kalan mirasın tamamı yine annenin olur. Çünkü o malda babanın hiçbir emeği ve hakkı yok. Sadece nikah tarihinden sonra alınan mallar eşit bölüşülür. Ayrıca, diyelim ki annene, dedenden miras kalan bir araziyi, annen evli iken 5 Milyona sattı ve baban da kazancından ekleme yaparak 10 Milyona bir ev aldı. Annen arazi satışını ve o parayı ev almak için kullandığını ispatlayabiliyor ise evin yarısı otomatikman annenin olur ve diğer yarısı eşit olarak paylaştırılır. Yani annen evin %75 ine, baban %25 ine sahip olur. Baban için de aynı durum geçerli.
Boşanma mal paylaşımında babandan kalan miras normalde eşler arasında paylaşılan mallara girmez 🧾 Çünkü kişisel mal sayılır. Ancak o miras satılıp ortak eve ya da birlikte alınan mala yatırıldıysa iş değişebilir ⚖️
En doğrusu bir aile hukuku avukatına sorup netleştirmek. İçin rahat etsin 💛
Cevap
6Cevap
Boşanmayla mirasn alakası yk annen baban boşanıp die sn evlat olmaktan cikmion haliyle o ikisinin üstüne ne varsa miras hakkın var senin yani
Sorduğum şey o değil anneme babasından kalan mirası sordum
Ha pardon bunu soruyorsun sandm
mirastan kalan payla ailenize bir getiri olduysa evet. dedenizden miras düştü babanıza ordan gelen parayla üstüne koyup bir şey aldıysa ev gibi bu bir getiri sağlıyorsa tabiki bölüşülür ama dogrudan mirastan gelen pay kişisel maldır paylaşılmaz
Ev %50 hisseli olarak mirasa düştü annemle teyzem arasında annem evlilikten önce üstünde olan bi tarlayı satarak kalan %50 yi satın aldı ama dilekçe yazmaya gittiklerinde memur o miraslarda ortak sayılır demiş
evlılıkte alınan mallar sadece ac gozluler atadan gelenede saldırıyor
Boşanma ve miras ayrı konu. Bir avukata danış, misal ben:)
Bolusulmez ya ölmeden
Bölüşülür sorun olmaz
Miras devrolmaz size ait
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?