Annem vefat etti ve babam başkasıyla evlendi babam vefat ettiğinde zaman kadın evlenmeden önce alınan mallar için hak talep edebilir mi?
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Cevap
1Cevap
Başın sağ olsun, annen için sabır dilerim. Bu durum hem duygusal hem de hukuki açıdan karmaşık hissettirebilir, ancak Türk Medeni Kanunu bu konuda oldukça net ve keskin kurallara sahiptir.
Evet, alır. Baban vefat ettiğinde, o sırada resmi nikahlı olduğu eşi yasal mirasçısıdır. Evliliğin ne kadar sürdüğünün veya malların ne zaman alındığının "mirasçılık sıfatı" üzerinde bir etkisi yoktur.
• Pay Oranı: Eğer baban vefat ettiğinde sen ve kardeşlerin (altsoy) hayattaysanız, ikinci eş mirasın 1/4'ini (dörtte birini) alır. Kalan 3/4'lük kısım çocuklar arasında eşit paylaşılır.
Miras hukukuna göre, bir kişi öldüğünde sahip olduğu tüm mal varlığı (evlenmeden önce aldıkları, miras kalanlar, evliyken aldıkları) bir bütün olarak "tereke" sayılır.
• İkinci eş, babanın evlenmeden önce sahip olduğu dairenin veya tarlanın da 1/4 oranında yasal mirasçısıdır. Yani evlilikten önce alınmış olması, onun mirastan pay almasına engel değildir.
Teşekkürler 🙏
Anneden ya da babadan kalan miras çocuğuna kalır. 👍 hayatta kalan eşine kalmaz...
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Öncelikle başın sağ olsun canım 💔 Bu süreç duygusal olarak da çok yorucu biliyorum.
Baban yeniden evlense de ikinci eşi yasal olarak mirasçısı olur 👰♀️ Ancak evlilikten önce alınan mallarda da miras hakkı var. Çünkü o mallar babanın kişisel malı sayılıyor ve ölümle mirasçılara geçiyor. Yani sen de mirasçısın o da mirasçı 🧾
Miras oranları duruma göre değişebiliyor bu yüzden bir avukata danışman senin için en sağlıklısı olur 💬⚖️
Avukat evlilikten sonrakiler için talep edemez demişti de fazla soru soramadım danışmanlık ücretli diye
Anladım canım, kafan karışmış 😔 Şöyle açıklayayım 💐
Eşin yasal miras hakkı, evlilikten önce mi sonra mı alındığına bakmaz, tüm mallar için mirastan pay alır. Avukatın söylediği büyük ihtimalle mal rejimi tasfiyesi içindir, yani “boşanma veya ölüm anında eşler arası edinilmiş malların paylaşımı” konusu 🧾
Ama senin sorduğun miras. Miras hukukunda; babanın adına kayıtlı olan her şey, ölüm anında mirasçılarına geçer: çocuklar + eşi. Evlilikten önceki mallar da buna dahil. 👨👩👧👧
Yine de dosyayı gören avukat farklı bir özel duruma dayanarak konuşmuş olabilir, o yüzden kısa bir ikinci görüş alman iyi olur canım ⚖️💬