Eski nişanlıyı ve aile baskısını bırakıp zihinsel yükten kurtularak kendi hayatıma nasıl odaklanabilirim?

Yarım senedir eski nişanlımla hiçbir iletişimim yok. İlişki boyunca sürekli ilgisizlik, duyguların karşılık bulmaması, bazı konuların hiç konuşulmaması ve belirsizlikler yaşadım. Sık sık kendimi ifade etmek istedim ama “yanlış anlaşılırım, değerim azalır veya uzaklaşır” diye düşündüğüm için sustum. Bu da içimde sürekli bir huzursuzluk ve çözülmemiş duygular birikmesine neden oldu. Ailemle ilişkilerim de zor. Uzun yıllardır aldığım kararların sorgulanması, sürekli eleştirilme, bazı konularda baskı ve tartışmalar bana kendi alanımın olmadığını hissettirdi. Evde kendimi rahat ve güvende hissetmek neredeyse imkânsızdı; ne yapsam yanlış oluyordu veya beklentileri karşılamam gerekiyordu. Bu nedenle bir yandan kendimi sürekli bir çatışma ortamında buldum, diğer yandan aileye bağlı hissetmekten de kopamadım. Tüm bunlar bir araya gelince, kendi hayatıma ve kendime odaklanmak istesem de mümkün olmuyor. Boş zamanlarımda aklım sürekli eski ilişkiyi, aileyle yaşanan tartışmaları ve aylardır süren psikolojik şiddetin etkilerini düşünüyor. İş veya okul ile ilgili görevlerim hep arkada kalıyor; yeni planlar yapmaya çalışsam bile kendime “ya yanlış yaparsam?” kaygısı eşlik ediyor. Kendi hayatım için bir düzen kurmak istiyorum, bağımsız olmak istiyorum; ama zihnim sürekli geçmiş ve çözülmemiş meselelerle meşgul olduğu için bunu başaramıyorum.
Bu durum tembellik veya ilgisizlik değil; zihnim dolu, geçmiş deneyimler ve duygusal yük çok yoğun. Peki bu yükle başa çıkmanın, geçmişi bırakıp gerçekten kendi hayatıma ve kendime odaklanmanın yolları var mı?

Eski nişanlıyı ve aile baskısını bırakıp zihinsel yükten kurtularak kendi hayatıma nasıl odaklanabilirim?