Gerçek ahlak; davranışın cinsiyete göre değişmemesidir..
Namusu sadece kadın bedeniyle ölçen, aslında kendi adalet anlayışını ele verir.

Gerçek ahlak; davranışın cinsiyete göre değişmemesidir..
Namusu sadece kadın bedeniyle ölçen, aslında kendi adalet anlayışını ele verir.

Değildir. Ama ahlak ve namusu sadece kadın üzerinden konuşmak da doğru değildir. Çünkü ahlak dediğimiz şey hayatın her alanıyla ilgilidir. Bir insanın yalan söylemesi, dolandırıcılık yapması, kul hakkı yemesi, insanları kandırması da en az bunun kadar namussuzluktur. Ahlak sadece bir kesime yüklenebilecek bir kavram değildir. Kısacası ahlak ve namus; kadınla ya da erkekle sınırlı değil, insanın davranışlarında, dürüstlüğünde ve başkalarına karşı tutumunda ortaya çıkar. Gerçek ahlak da zaten burada başlar.
Namus ve ahlak sadece kadın üzerinden konuşulunca mesele zaten daralıyor. Çünkü ahlak dediğin şey kadın ya da erkek fark etmeksizin herkes için geçerli bir değer. Bunu sadece kadın bedeni üzerinden ölçmek çoğu zaman adil bir bakış değil. Ama bu şekilde düşünen herkese doğrudan ahlaksız demek de meseleyi çözmez. Asıl sorun, ahlakı tek taraflı bir yere indirgemek. Ahlak dediğin şey insanın davranışı, vicdanı ve adaletiyle ilgili.
Nietzsche'nin ahlak anlayışına çok benzer bir ifadede bulundun ancak ahlak dediğin kavram kültürden kültüre değişiklik gösterdiğinden net bir kavram ile belirlenemez. Benim ahlak tanımım şudur: Kendine yapılmasını istemediğin davranışı başkasına yapma! İşte bu, dünyanın her yerinde kabul görür.
Cevap soruda evet ne yazık ki toplumumuzda ahlak ve namus deyince çoğu zaman sadece kadınlar konuşulur sanki sadece kadınların davranışları ölçülebilir gibi düşünülür erkekler ise bu tartışmanın dışında kalır oysa gerçek ahlak ve namus herkes için geçerli olmalı sadece kadın üzerinden yorum yapmak büyük qhlaksizlik
Bu söz çok güçlü ve çok şey anlatıyor 💜 Ben ahlakın cinsiyete göre değiştiğine inanmıyorum. Birine sadece kadın olduğu için namus yüklemek adaletli gelmiyor bana ⚖️ Eğer ahlak konuşulacaksa herkes için konuşulmalı. Sadece kadın üzerinden ölçen biri kendi içindeki eşitsizliği gösterir. Ama ben kimseye direkt ahlaksız demekten yana olmam. Çoğu zaman bu bakış açısı öğretilmiş kalıplardan geliyor 🌿 Senin bu sorgulaman bile adalet duygunun ne kadar canlı olduğunu gösteriyor 🌸✨
Cevap
23Cevap
Ahlak ve namus sadece kadına drğil tüm insanlığa gelen bir tedbirdir. Önce düşüncede başlamalıdır bana göre
evet öyledir. kim ahlak bekçiliği yapıyorsa en ahlaksız odur
Çoğu insan, içine doğduğu toplumun kodlarını sorgulamadan kabul eder. Ahlakı kadın üzerinden tanımlamak, bireysel bir kötü niyetten ziyade, yüzyıllardır süregelen eril bir hegemonyanın ve yanlış bir eğitimin sonucudur. Bu kişiler genellikle "ahlaksız" olmaktan ziyade, ahlakın evrenselliğini kavrayamamış "bilinçsiz" kişilerdir.
Evet doğru söylüyorsun ama yüzyıllardır süregelen eril bir hegemonyanın ya da toplumun bilinçsizliğinin sonucunu daha ne kadar süre kadınlar çekmek zorundalar
Evet biliyorum
Farkindayim
Iste bunlar da toplumun bize dayatilmis ve ogretilmis kaliplari yuzunden
Zaten her şey de biz sorunluyuz cahil, kendini bilmez, cinsiyetçi kavramla ve toplumun dayatmaları ile özdeşleşmiş insanlara göre. Erkek aldatır, kadın sorunlu. Erkek şiddete başvurur kadın sorunlu.
Ya o kadar millet gördüm, o kadar insan tanıdım. Gerçekten sırf sadece bizim toplumun kesiminde var bu cahilce, vizyonsuz yaklaşım.
Daha kaç nesil geçecek bunun düzelmesi için bilemiyorum.
Katılıyorum ve artırıyorum.
Frida Kahlo "Ahlak, namus deyince sadece kadından konuşan herkes ahlaksız ve namussuzdur." der. Nietzsche ekler; "Kim namus ve ahlak şövalyeliği yapıyorsa bilin ki en namussuzu o'dur!”
Frida Kahloya katılmamak olmaz güzel açıklamış ahlak anlayışını
Bir de cevabım var.
Kendi isteğin kadın olmak için her şeyi silersen
Benim istediğim kadını senin istediğin adama asla vermem.
bence evet. ahlak ve namus gibi kavramlar toplumun yarısı olan kadınlar üzerinden konuşulmaya başlanıyorsa ortada ciddi bir sorun var demektir. bu durum aslında bu kavramları savunanların ne kadar samimi olduğu konusunda şüpheye yol açar.
müslümanlar namusu sadece 2 bacak arasında arar ama gayrimüslimler terbiyede, saygınlıkta, ahlakta, ticarette, vicdanda arar. aradaki temel sebep bu
Bu namus kavramının cinsellikle ilgisi nedir tam olarak? Namussuzluk demek başkasının malına, canına, partnerine göz dikmek değil midir, koskoca namusu kıytırık bir imzaya mı indirgemişler :d
Kadın asla istediği gibi yaşayamaz hep düzgün olmak zorunda yanlış yapmaya hakkı yoktur ya da serserilik yapamaz kocaman bir N@H canımız nasıl isterse öyle… 🌸
@wkertenkele yani mesela erkek erkeğe de namussuzluk yapılabilir sadece kadınla ilgili değildir de
Sırf bu konuda kadından bahsetti diye de kimse namussuz olmaz
İnsanoğlu kendinin yaptığını başkasında gördüğünde kendi karaktersizliğini örtmek için başkasına laf eder
Namus dediğin dürüstlüktür, sözünde durmaktır, harama el uzatmamaktır. İki bacak arasında değil beyindedir.
Ahlaki ve namusu bir cinse yikan. İki erkeğin birleşmesi ile oluşan kişilerdir. Bak küfür etmeden sokun böyle 😬😬
Yav sen gtünü başını sallamazsan kimse sana gelip de yanaşmaz bilmem anlatabildim mi
Adamlık denilince sadece erkeklerin konuşulmasıyla aynı şey
Ahlakı sadece kadınlar üzerinden dile getirmek yanlış evet ve insanlar çok sık yapıyor böyle bir hatayı. Ama böyle bir kesin düşünce de öngörülemez bence.
Kim neyden çok yakınıyorsa o konuda noksanlığı vardır derler
Evet namus sadece kadında değil erkekde aynı
Ahlak ve namus bekçiliği yapanın içini açıp baksak neler çıkar acaba
kendi kızına bacısına karısına gelince ahlak bekcisi olup başkasının karısına kızına belaltı bakanlar buna örnek
Kimse sütten çıkmış ak kaşık değil ama namuslu insan da çok az kaldı sanki 😪😪
Ahlakmı kaldı sanki bu zamanda kızlar erkeklere teklif ediyor
Evet bir noktada katiliyorum ama tek mesele teklif etmek degil ki, Doguda Anadoluda hala kadıni bir eşya gibi görüp kullananlar, namus bekçiliği yapanlar var
Süleyman Demirel gibi şapka çıkarırım.
Kesinlikle evet
Gülşen şarkısı vardı 🤣
Erkekte konuşacak kadar da yok demek ki 😄
Kadını ahlaksız yapan yine erkek denen orpudur
İnsan showunu yaptığı şeyin fakiridir
Ayrica yobaz ve gereksiz biridir
Kesinlikle
En önde gidenidir
Doğru söze ne denir
Öyledir
Bence evet