Türkiye gerçeğinde bu sorunun cevabı kişiye göre değişiyor. Bir erkek için “normal” olan bir sokak, bir kadın için aynı derecede güvenli olmayabiliyor. Gece saatleri, ıssız yerler, toplu taşıma, kalabalık ortamlar… Özellikle kadınlar için temkin neredeyse refleks haline gelmiş durumda. Telefonu elde tutmak, konum paylaşmak, hızlı yürümek gibi davranışlar artık sıradan. Öte yandan ekonomik sıkıntılar, artan stres, toplumsal gerilimler de insanların birbirine karşı tahammülünü azaltabiliyor. Bu da güvensizlik hissini büyütüyor. Ama şunu da görmek gerekiyor: Güvensizlik sadece suç oranı değil, algı meselesi de. İnsan kendini ne kadar korunmuş, ne kadar desteklenmiş hissediyor? Türkiye’de dışarısı tamamen güvensiz değil. Ama herkes için eşit derecede güvenli de değil. Asıl soru şu: Siz dışarı çıkarken rahat mısınız, yoksa temkinli mi? #Aile&Toplum
Türkiye’de dışarısı meselesi gerçekten herkes için aynı değil; erkek için sıradan olan bir an kadın için tetikte geçebiliyor ve bu fark görmezden gelinemiyor. Gece saatleri, ıssız sokaklar, kalabalık toplu taşıma alanları özellikle kadınlarda temkini refleks haline getirmiş durumda; telefonu elde tutmak, konum paylaşmak, çevreyi kontrol etmek artık alışkanlık. Üstelik ekonomik stres ve toplumsal gerginlik de insanların tahammülünü azaltıyor, bu da huzursuzluk hissini büyütüyor. Dışarısı tamamen güvensiz değil ama herkes için eşit derecede güvenli de değil; rahat olmak isterken temkinli yaşamayı öğrenmiş bir toplum gerçeği var.
Eskiden ne kadar güvenliyse şu an da o kadar güvenli. Suç oranlarının arttığının sanılması falan hikaye. Hepsi medya algısından ibaret. İnsanlar akıllarını kullanamadığı için maalesef farkına varamıyorlar. Önceden de suç işleniyordu. Sadece bu bilgi bize ulaşamiyordu o kadar. Şimdi internet, tv, medya ile bize bu suçlar fazla fazla gösteriliyor diye bu suçların arttığı anlamına gelmiyor. Algı operasyonuna kapılıp giden sürü psikolojisi kurbanı olan insanların varlığını gösteriyor sadece. Biraz akıllarını kullansınlar. Medyanın her empozesini löp diye yutmasınlar. Sizi bu algilarla yönetiyorlar. O yüzden bu halde bu toplum
Bence Türkiye topraklarında yaşayan bir insan için cinsiyet fark etmeksizin her yer ve her şeyi tehlikeli artık 2026 türkiye'sinde her bir karış her bir insan Büyük risk barındırıyor herkes her şey olabilir dışarısı olduğu kadar bazen evin içerisi bile tehlikeli..
Dışarısı artık hiç güvenli değil Canım ülkem orta doğu ülkelerine dönüştü. Değil sokakta rahatça yürüyebilmek aracımızda, evimizde bile güvende değiliz.
Sorun çok kıymetli 🌿 Ben Muğla’da yaşıyorum ve gündüzleri daha rahat hissediyorum ama gece olunca ben de temkinli oluyorum. Kadın olmanın getirdiği ekstra bir farkındalık var maalesef 🚶♀️📱 Konum paylaşmak ya da hızlı yürümek refleks haline gelebiliyor. Sen erkek olarak belki daha rahat hissediyorsundur ama yine de artan stres ve tahammülsüzlük hepimizi etkiliyor. Ben dışarı çıkarken tamamen korku değil ama kontrollü bir dikkat taşıyorum 🕊️ Güvende hissetmek insanın en temel ihtiyacı.
Defalarca sözlü tacize uğradım bazen eski erkek arkadaşım bazen yabancı biri tarafından bazen okula giderken bazen işten eve gelirken farklı kişiler aynı kötü hisler. İnsanı insan olmaktan utandıran bir şey taciz
Güvenli değil işte ama bu sitenin anlattığın gibi sıradan basit ve yüzeysel değil mesele muhatap olduğun kişinin altında nasıl bir insan yaptığını bilmemek nasıl bir insan çıkacağını bilmemek anladın mı Mesele o
Hocam direk söylüyorum dışarısı ile çok bilgim olmadığı gece gündüz bilmiyorum ama haberlerde o kadar şey duyduğum kadarıyla güvenli değil bir kadin olarak geceleri özellikle
Soruna gelirsek..
Kendi başıma özgür iradem dışarıya gönderilmedugum için ne rahatım ne temkinli salma yaşıyorum.. ailenle çıktığım için
Olabildiğince gece kalabalık ortamlarda bulunmaya çalışıyorum orada bile güvende hissetmiyorum bazen ama en azından sesimi duyurabileceğim birileri var onu biliyorum