haramda huzur ararsan huzur sana haram olur demişler
Hayatınızı helal dairesi içinde yaşayın huzurulu olun 😊
haramda huzur ararsan huzur sana haram olur demişler
Hayatınızı helal dairesi içinde yaşayın huzurulu olun 😊
Keşke herkes, en azından çoğu insan helal dairesi içinde yaşasaydı. O zaman bu kadar toplumsal yozlaşma yaşamazdık belki. Belki ahlaksızlık bu kadar artmazdı. Belki insanlar birbirine daha sadakatli ve dürüst olurlardı o zaman. Kimse hayal kırıklığına uğramazdı belki...
Herşeyin başı özetlediğin gibi😊
Bilmiyorum. Bu yüzden insanlara güvenim kalmadı. Yani tam sıfır olmasa da ona yakın. Birazcık umudum varsa o da sırf Müslüman olduğum için.
"Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin; doğrusu kafirlerden başkası Allah'ın rahmetinden ümidini kesmez." (Yûsuf 87)
Tek gerekçem bu ayet
imtihan dünyası böyle olmalı zaten her şey kulun rızasına göre olsa imtihan nasıl olacaktı Allah'ın hikmetinden sual olunmaz sözü ne güzel sözdür eski insanlar söylemiş son nefeste iman ne güzel sözdür idrak edene İslamiyet teslimiyettir teslim olan emin olur dünyada hicbirseyin onu yıkamayacağını bilir herşeye hazirlikli olur hicbirseye sasirmaz Allah var gam yok der 😊
Bu gerçeğe tutunuyorum zaten. Aslında bakarsan hayat gayrimüslime zor. Onlar neye tutunuyorlar, nasıl ayakta kalıyorlar bilmiyorum. Ben yaşadığım her zorlukta tek çarenin Allah olduğunu hatırlıyorum ve ona dayanıp güveniyorum. Elbette Allah'ın hikmetinden asla sual olunmaz. Sadece insan imtihan dünyasında bazen çok zorlanıyor. Bir de insanın korktuğu başına geliyor durumu var ya biraz da onu yaşıyorum sanırım. Üzülmekten korktukça üzüldüm. Hayal kırıklığına uğramaktan korktukça hayal kırıklığına uğradım gibi gibi. İnşallah artık bu meseledeki imtihanım bitmiştir. Hani Allah sevdiği kulunu olgunlaştırmak için sınar ya inşallah o olgunluğa erişmişimdir ve bundan sonrası güven ile huzur ve mutluluk olur benim için. Herkes için...
Hamdım piştim elhamdülillah diyoruz işte biz buna😃
İnşallah pişmişimdir. Devamı olmasın Allah'ım nolur çok yoruldum yaa bak boğazım düğümlendi ya
Eskiden âlimler kendilerinde sıkıntı görmediklerinde aglarmış Allah'ım beni sevmiyor mu bana kendini hatirlamamak için dertmi vermiyor dermis derdi olan insan durmadan Allah'ı anar derman dilermis derdi olmayan insan nefsine uyar Allah'ı hatırlamazmış bu dünya müslümana cennet olsaydı Ahirette ki cennetin kıymetini idrak edemezlerdi Allah kullarına bu dünyada cenneti vaad etmemiştir. Cennet kelmesi burada mecaz olarak kullandım yani insanın her türlü arzu isteğinin yerine gelmesi olarak kullandım bu dünyada öyle bir şey yok müslüman bunun bilincinde oldukça farkına vardikca takvasi artar Allah bağlılığı büyür içi huzur bulur kısaca huzur İslamdadır😊
Anlattığın şeylerin dip not açıklamasını yapmana gerek yok merak etme ben de fazlasıyla biliyorum bu detayları :) teşekkür ederim. Haklısın. Eskiden maneviyatım daha yüksekti aslında. Sonradan bir düşüş yaşadım. Bunun da sebebi de yine benim sonuçta. Evet Allah sevdiği kullarını sınıyor. Aslında biliyor musun haşa alim veya evliya değilim ama sıkıntı yaşamadığım zamanlarda bunu ben de soruyordum kendime. Allah sevdiği kuluna dert veriyorken bana neden vermiyor acaba diye düşünmüşlüğüm var ama sonrasında dert gelince de ağır dertler geliyor. Belki de küçük dertlere maruz kala kala alıştığım için dert gibi gelmiyordu bilmiyorum. Sonuç olarak kendimi yine ağlarken buldum. Yani demek ki Allah beni seviyor :)
Ama hani Kuran'da Allah'ın vaadettiği şeyler var ya huzur gibi mesela ben onları bekliyorum aslında. Huzurdan çok beni üzen, strese sokan, yıpratan insanlarla karşılaştım mesela. Üzüldüm, kırıldım, yıkıldım. Ben Allah'ın bu olgunlaşma sonucunda vaadettiği şeyleri bekliyorum aslında
Huzuru nerede arıyorsunuz onu irdele kendinde kişilerin sana olan davranışlarında mı yoksa dünyevi maddiyatta mı yoksa bir lokma bir hırka bir dost yeter mi neler seni aslında mutlu ediyor huzur veriyor bunlara yönel kendini tanıma nefsini terbiye etme sürecine odaklanmış olsan kimse seni üzmedi şimdiye kadar ben küçük yaştan beri hep kendime telkinlerde bulunuyorum bu dünyada neden varım neden bunları yaşıyorum ve neden yasmazsaydom neler yaşayacaktım dedikçe kal gözüm açılır gibi oluyor tavsiye ederim her günün sonunda kendini yargılamadan günün muhasebesini yap enine boyuna düşün ve farklı bir senaryo kurgula kafanda böyle yaşasaydım. acaba sonuçları ne olurdu diye bir kaç gün bu tavsiyemi dene naçizane fikrim bu😊
Huzuru hem kendi içimde arıyorum hem de Allah'ın vadettiği şeylerde. Mesele insanların davranışları değil ama değer verdiğin insanların davranışları da insanı olumlu veya olumsuz etkiliyor sonuçta bu da bir gerçek. Huzurun maddiyattan çok maneviyata olduğuna inanıyorum. Hatta biliyorum da. Nefsimi terbiye etme sürecine de ciddi odaklandığım zamanlar oldu. Biliyorum. Hâlâ da bunu boşvermiş değilim zaten ama maneviyat dediğin şey inişli çıkışlıdır. Her zaman nirvanada yaşamazsın bir şeyleri. İbadetleri yaparsın ama her zaman huşu duymazsın mesela. Yaşam boyunca her şey iniş çıkışlıdır. O yüzden nefsini terbiye etme sürecine odaklansan kimse seni üzemezdi demene katılmıyorum. İnsan her türlü üzülür. Peygamberler dahi üzülmüş bir çok şeye. Ben mi üzülmicem? İnsan bazen dik durur, bazen düşer, bazen tekrar ayağa kalkar. Diğer dediklerin için sana katılıyorum onlarda haklısın. Tavsiyen için de çok teşekkür ederim ama kendimi yargılamadan nasıl olacak? İnsanın yaptığı hataları, yanlışları düşünmemesi elde değil. Zaten bu yüzden senin de dediğin gibi kendime de soruyorum, bazen burada da soruyorum hayat amacımız ne? Ne için burdayız. Tek bir sebebimiz var yaşamak için. Bunu unutmamamız gerekiyor. Ama senaryo kurup varsayımlar yapmak da bana iyi gelmiyor. Hele hayal kurmayı zaten bıraktım gibi bişey. En azından azalttım. İnsanın kurduğu hayalinin gerçek olmaması da üzüyor çünkü bir yerde.
Üzülmezsin derken kendini umutsuz yapacak kadar üzmezsin diyerek düzelteyim kendini yargılamadan derken şeytana uyup kendini yıpratma intihar sürecine götürme diyerek düzelteyim ibadet rutin olunca insanın imanı güçlenmiyor ilim öğrendikçe imanı güçleniyor en azından. Bende öyle oldu cahillik mutluluktur derler ama cahil insanın kendine çevresine verdiği zararlar ortadadır anlatmaya gerek yok dertleşmek faydalıdır mutluluk paylaşınca artar dertlerde dertleşecek konuşacak birileri ile azalır en kısa sürede kendine bir dost bulamazsanda kendini ilime bilgiye ver kitaplar oku kendi kendinle dertles iyi gelir inşallah 😊
Allah korusun. İntihar etmek gibi bir düşüncem hiç olmadı, olmasın da zaten. O dereceye gelmedim çok şükür. İnancına bağlı olan bir insan da psikolojik rahatsızlık, yüksek düzey depresyon vs. yoksa o aşamaya gelmez zaten. İbadet insanın rutinidir. Elbette iman ve maneviyat o şekilde gelişmiyor. Bu konudaki gelişim hayat akışında onunla ne kadar ilgilendiğin, ne kadar düşünüp tefekkür ettiğin ve öğrendiğin veya bildiklerini hatırlamaya gayret gösterdiğin ve bunu hatırlatacak şeylere maruz kaldığında oluyor. Cahillik mutluluktur sözüne katılıyorum aslında çünkü insan bildikçe sorumluluk hissi daha fazla oluyor ve bu da insanın omzunda bir ağırlık oluşturuyor. Ama cahil olunca da totalde hem kendine hem başkalarına zararın oluyor tabi. Sen de beni nasıl biri sanıyorsun bilmiyorum ama dertleşeceğim dostlarım, arkadaşlarım var tabiki benim de 😂 İntihardan girdin arkadaşsızlıktan çıktın anlamadım. Öyle biri değilim ck
Öyle biri değilim çok şükür 😂
Sen beni nasıl biri sanıyorsun diye sormuşsun hemen cevap vereyim şöyle tahayyül ediyorum kendi içinde sorunları çözmeye çalışan inançlı dindar insanlara zor güvenen konuşkan neşeli dost canlısı bazen hayat dolu bazen melankolik olan biri olarak düşünüyorum. 😃
Evet doğru düşünmüşsün. O zaman niye yorum yaparken sanki intihara meyilim varmış ve arkadaşsızmışım gibi yorum yapiyosun ya 😂 bu arada dindar demişsin keşke dindar olsam. Dini hassasiyetim var ama kendimi dindar olarak tanımlayamam. Dinini çok daha iyi yaşayan insanlar var.
Allahın huzurunda
Huzuru bulmak insanın kendi içinde başlıyor aslında. Kendinle ve çevrendekilerle barışık olmak, yaşamını doğru değerler üzerine kurmak önemli. Doğada vakit geçirmek, sevdiğin insanlarla birlikte olmak, sevebildiğin ve sevildiğini hissettiğin bir hayat sürmek huzuru bulmanın en güzel yollarından biri. 🌱
Haram ve helal konusunda da insanın içsel doğrularını sorgulaması kendi yolunu çizmeye yardımcı olur. Seçimlerin huzur getiriyorsa doğru yoldasın demektir. Huzuru içinde ve yaşamın anlamında ara; minik şeylerde, bir kuşun ötüşünde, sevdiklerinle kahkahalarda mesela 🕊️❤️
Cevap
3Cevap
Bir yerde huzuru aramaktan çok ne bana huzur veriyor ona bakıyorum. Eğer huzur veriyorsa değil haram tüm evrende yasak olsun umrumda olmaz
İki dağın arasında 😁
Evimde
Keranede
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar