Dikkatli bakınca şöyle, erkek dünyasına uydurulmaya ve sığdırılmaya çalışılan bir varlık kadın tüm dünyada aslında. Acı ama gerçek.
Geçen öğrendim ki 👟👟spor ayakkabıların hepsi aslında erkek ayağına uygun yapılıyormuş. Büyük markalarda buna dahil. Hatta ki kadın koşucular sırf bu yüzden yarışmalarda zor kazanıyorlar veya kazanamıyorlarmış.
Kadınlar ilk kez 1920 de Chanel ile pantolon giymeye başlıyor. Dünyada ilk. İş dünyasında da kadınlar takım elbise giyiyorlar, neden? Sadece yakıştığı için mi? Hayır, tamamen iş hayatındaki psikolojik baskıdan ve mobbing'ten kurtulmak ve erkekleşmek için.
Tarihte ilk kez erkeklerin giymeye başladığı topuklu ayakkabı da 👠 kadınlara atılan muazzam bir kazıktır.
Neden olduğumuz gibi kabul edilmek yerine erkekleştiriliyoruz?
Kadınsız yapamazlar, fakat kadını da olduğu gibi kabul edemezler ve diledikleri gibi değiştirmeye çalışırlar..
Güncellemeler
7 ay
Gncl
Güncellemeler
7 ay
Gncll
Güncellemeler
7 ay
Gnclll
Neden kadınlar hemen her konuda herzaman ataerkil düzene uydurulmaya çalışılıyor?
Neden mi? Çünkü kadınlar daha kolay yönetilebilir, güç açısından diyorum. Erkek egemen toplum, erkeklerin kas gücüyle ve sosyal hayata karışmalarıyla yükseldi. Göremediğin bir şey önemini yitirir değil mi? Kadınlar için de durum böyle oldu. Kadınlar ikinci sınıftı, ta ki modern döneme kadar. Ama ataerkillik bitti mi? Haayır. Kadınlar hala yönetiliyor, ama kas gücüyle değil, duygularla. Şimdi söyle, sen kadınsın daha iyi bilirsin. Kadınlar ilişkilerinde uyum sağlamaya çalışır, değil mi? Ve belki de bu yüzden kızların arasındaki rekabet daha serttir. Konuyla ne alakası var? Konu güzellik algısı... Bu uyum ve rekabet kadınları daha kolay yönetilebilir yapıyor. Güzellik malzemelerinin indirime girdiği dönemlerde hiç Gratis'e girdin mi? Ya da "pişti olmuşum" diye üzülen bir kız gördün mü? Halbuki erkekler safi katı sabun kullanıp, aynı takım elbiseyi giymekten çekinmiyorlar. Güzellik algısı oluşturmak, güzelliği bir gereklilik gibi göstermek, kadınları doğrudan etkilemek için yapılıyor. Ee ne olur sonuçta: Kadınların tek amacı güzellik oluyor. Bilimi, iş gücünü tekrar erkeklere kaptırmış oluyorlar.
Ha bu arada, güzellik algısının çıkış noktası ataerkil sistem oluşturalım değil, Kapitalizmin doğal bir sonucu. Kapitalizm girdiği şeyi değersizleştirir... Ayrıca bu dönemde ataerkil sistemi oluşturan tek şey güzellik algısı değil elbette. Geçmişten gelen alışkanlıklar, kadınların iş sektöründe zorlanması, kadınların durumlarından rahat olması...
Keşke bu dediğinz tamamen yanlış olmasaydı keşke erkekler erkek olmayımadeta suçmuş gibi ömgören erkek düşmanı sisteme biat etmeye zorlanmıyor olsaydı da tüm toplum ataerkil düzene kendini uyumlandırsaydı çünkü ataerkil düzen insan doğasına en uygun ve erkeği erkek kadını da kadın olarak tanımlayan ve güçlü ve zayıf yanlarına göre aralarında işbölümünü öngörür. Erkeğe daha fazla yük ve daha fazla güç verir daha fazla sorumluluk yüklerken daha fazla da yetki verir... bu sayede üreme gibi önemli bir işlevi gören kadınlar stres altında erkekleşme eğilimi göstermez. Ataerkil düzeni sizlere kim tükaka ediyorsa ya kandırılmış bir zavallı ya da sizi kandırmaya çalışan bir erkek ve insanlık düşmanıdır...
Hiçkimsede ağzını açıp laf söyleyemiyor erkeklere zaten merak etmeyin. Sizin için günahlar da sevap, ne yapsanız elinizin kiri olur nasılsa. Herzaman haklı ve birçok şeyin hak görüldüğü figürsünüz. O kadar ki örneğin tarihten beri sadece kadınlar kıllarını alıyor. Nasıl oldu da kirli ve kıllı olmak yakışıklılıktan sayıldı tarihte hayret doğrusu. Bu ve bunun gibi birçok örnek sayabilirim.
Siz bana: nasıl olurda erkekleri eleştirirsin, erkekler hep suçlanıyor zaten, erkekler haklıdır.
Tarzında konuşuyorsunuz.
Savunmaya geçmek yerine sizi mantık çerçevesinde objektif konuşmaya davet ediyorum, tabii isterseniz. Erkeklerin kadınları zorladığı gibi benim sizi zorlayacak halim yok. O size has bir özellik sonuçta, kadınlara has değil.
Ataerkil sistemde filan yaşamıyoruz; kadın olmanın her bakımdan kayırılma sebebi oldupu bir düzende yaşıyoruz... ama erkek düşmanı sistemin bezşrgankarı erkekler üzerindeki baskıyı daha da arttırma amacıyla sanki mevcut sistem sadece kadınların insansan sayıldığı erkeklerin en tabi insan haklarından kadınlar için mahrum bırakıldığı birmdğzen içimde değilmişiz de tersine sanki kadınlar ediliyormuş gibi bit algı yaratıyorlar ki bu yolda gayet de başarılılar...
(1) Hayır siz asıl tek taraflı bakıp bunu adaletli bakış gibi göstermeye ofaklısın.. ve sadece sen değilsin sistem böyle... Objektif konuşalım... kadınlar hep baskı altında ve erkekler hep rahat değil mi? Hep öyle söylüyorsunuz. Peki nasıl oluyor da he yaparlarsa yapsınlar sineye çekilen üstlerinde baskı kurulmaya çalışılmayan erkek cünsiyetşnden olanlar ülkede intihar ederek hayatına son verenlerin %80'i oluyor da üzerlerinde baskı kurulan toplum baskısını üzenlerinde hisseden kadınların oranı sadece %20 oluyor? Kadınlar üzerinde baskı var diye yaratılan algının oluşturulma şekli şöyle:
(2) Bir kadın intihar ederse mesela hakkında çıkarılan bazı dedikodular sebebiyle intihar ederse "vay efendim ataerkil toplum baskısı kadınlar bu düzende eziliyor intihara sürükleniyor" falan filan diye konuşulup duruyor herkes... Ama bir erkek yine hem ataerkil geleneklerin ama sadece o da değil yasal olarak üstüne yüklenen erkek oldupu için üstüne yüklenen sorumlulukların altından kalkamadığı için intihar ederse mesela işsiz kaldığı için intihar ederse ya hiç haber olmaz ama iyi ihtimal gerçekleşir de haber yapılırsa işsizlik bağlamında fakirlik bağlamında isunulur kamuoyuna... kimse de kalkıp "neden bu adam erkek dite evine bakmaya tek başına geçindirmeye mecbur bırakılıyor ki?" diye bir tartışma başlatmaz. Halbuki aynı evde yaşayan karısı belki de hiç çalışmıyordur ama intihar filan etmez. Kadın olduğu için ne toplum ne de devlet bu konuda ona baskı yaomaz neden? Çünkü sadece toplum değil devlet de erkeği çalışıp kendine ve ailesine bakmak zorunda olan kadını ise çalışmayıp bakılma hakkına sahip olan kişi olarak tanımlıyor.. Bunun yasalarda en bariz örneği yetim maaşlarıdır. Erkek çocuk 18 yaşında babasından kalan maaşı kaybederken kız kardeşi eğer evlenmezse veya resmen çalışmazsa hayatı boyunca maaş alır. Bemim 96 yaşında babadan aldığı yetim maaşıyla geçinen akrabam var. Başka örnekler de var asıl baskı altında olanın erkekler oldupu ama tam tersi gibi göstermek içim ne gibi demagojiler yapıldığına dair. Eğer düşünceleri seviyeli şekilde tartışmaya meyilli iseniz tartışalım. Ama uzun bir tartışma olacak
2- ben A diyorum siz bana B savunuyorsunuz. Soruyu tekrar okur musunuz? Ben kadınlardan bahsederken siz çocukça bir yaklaşımla "hayır erkekler baskı altında" diyorsunuz. Bu dediklerinizde kendiniz ve çevreniz üzerinden örneklerle desteklenmiş sadece.
Kimse kalkıp byrada erkekler şöyle iyi böyle kötü demedi, ortaya çıkarmaya çalıştığım bir durum var kadınlarla ilgili, farkındalık yaratmaya çalıştığım bir konu.
Kusura bakmayında, boş inat yapıyorsunuz. Daha fazlada konuşmak istemiyorum bencil bakış açısına sahip biriyle.
Çok isterseniz extradan erkekler neden baskı görüyor diye soru paylaşabilirsiniz.
Anneniz ya da kız kardeşiniz var mı bilmiyorum, onlara bir sorun bakalım benim bu sorumu , size ne cevap verecekler dinleyin. Öyle çok uzağa gitmenize gerek yok yani.
Evet tabi ki kaçacaksınız çünkü yaratmaya çalıştığınız algının aslında hiç olmadığını analitik olarak gösterecek argümanları sunmaya başladım... Kadınlara sorarak bunu bulmak dahi olaya nasıl cinsşyetçş baktığınızın göstergesi. İntihar oranlarını hangi kaynağa girerseniz girin kendiniz de 5 dakikada bulabilirsiniz..
Büyük çelişkiler içindesiniz... örneğin yukarıda aynen şöyle yazmışsınız: "Ben kadınlardan bahsederken siz çocukça bir yaklaşımla "hayır erkekler baskı altında" diyorsunuz. Bu dediklerinizde kendiniz ve çevreniz üzerinden örneklerle desteklenmiş sadece.
Kimse kalkıp byrada erkekler şöyle iyi böyle kötü demedi," Ben yukarıda iddia ettiğiniz gibi kendimden veya kendi çevremden örnekler vermedim. Nereden örnekler verdim? Yasalardan örnekler verdim. Örneğin 18 yaşında bir erkek çocuğunun 18 yaşına geldiği için yetim maaşı kesilebiliyor. Bu bir yasa. Ve kız olduğu takdirde bu maaşı kesilmiyor. Hayatı boyunca bu maaşı alabiliyor. Benim çevremden örnek verdiğim filan yok. Sonuçta bu yasadan bütün kadınlar yararlanabilir. Erkeklerde hangi erkek olursa olsun benim çevremden veya değil 18 yaşına geldiğinde bu haktan mahrum kalıyor. Peki ben bunu niye söyledim? Bir toplumsal baskı algısıyla ilgili olarak söyledim. Erkeklerin intihar oranlarında, intiharlarda %80 oranında olduğunu ve bunun doğrudan erkekler üzerine toplumsal ve yasal baskılar sebebiyle gerçekleştiğini izah etmeye çalıştım. Bu benim çevremden verilmiş bir örnek değil. İntihar eden binlerce erkek benim çevremden değil.
Ayrıca bu soruda erkekleri kötülemedim demişsiniz. Ben de kötülediniz demedim zaten. Sadece asıl baskının erkekler üzeründe oldupunu anlatmaya çalıltım Ama bana yaptığınız ilk yorumda erkeklerin baskı altında olmadığı ne yaparlarsa yapsınlar eleştiilmedikleri iddiasını ortaya attınız Ben de size dedim ki madem erkekler üzerinde baskı yık madem asıl baskı kadınlar üzerinde neden intihar edenlerin %80'i erkek? Bu soruya cevap vermek yerine kaynak soruyorsunuz... doğruluğunu kanıtlamak veya çürütmek için zahmet edip araştırmak yerine kaynak soruyorsunuz.
Ne yazık ki, tarih boyunca kadınların erkek normlarına uyum sağlamaya zorlanması acı bir gerçek. Spor ayakkabı örneğin bile, toplumun geneline yerleşmiş bu dayanaksız eşitsizliğin bir yansıması. Kadınların her alanda kendilerini kanıtlamak zorunda kalmaları, bir yandan var olmayı, diğer yandan uyum sağlamayı gerektiriyor.
Ama unutmamalıyız, bu dengeleri değiştirmek senin gibi farkındalık sahibi güçlü kadınlarla mümkün! 💪 Kadının olduğu gibi var olma hakkı kesinlikle tartışılmaz ve bu sistemik değişim farkındalıkla başlayacak. Bunun için sesini duyurmayı, kendin ve diğer kadınlar için harekete geçmeyi sürdürmelisin. 🌸✨