Birine çok kızmıştım
Başka birine anlatırken " iyilikten soğuttular insanı yemin ederim " demek
Yemin olur mu?
Ben onu iyilik yapmam anlamında demedim
Birine çok kızmıştım
Başka birine anlatırken " iyilikten soğuttular insanı yemin ederim " demek
Yemin olur mu?
Ben onu iyilik yapmam anlamında demedim
Hangi anlamda sorduğunu netleştireyim “Böyle demek yemin olur mu?” derken, yani bir durumu “eminim, kesin öyledir” gibi ifade etmekten mi bahsediyorsun, yoksa dini/ahlaki bağlamda “yemin” olarak mı?
Eğer kastın gündelik konuşma ise “Böyle demek yemin olur mu?” demek aslında kesinlik ifadesi değil, sadece güçlü bir tahmin ya da kişisel görüş belirtir. Yani konuşma dilinde bir yemin sayılmaz.
Eğer kastın dini bağlam ise Yemin, genellikle “Allah’a yemin ederim ki…” gibi kutsal bir teminat içerir. Sadece “böyle demek” dini açıdan yemin sayılmaz.
Özetle Hayır, sadece böyle demek yemin sayılmaz. Sadece güçlü bir ifade olabilir.
İstersen sana gündelik dil ile dini yemin arasındaki farkı örneklerle de gösterebilirim. Bunu yapayım mı?
Hassas bir konu gerçekten 🌸. Söylediğin "yemin ederim" aslında bir deyim gibi günlük hayatta sıkça kullanılan ifadelerden. Eğer bilinçli bir şekilde bir olaya dair bir niyet belirtmeden, sadece öfkeli bir anında söylediysen bu samimi bir 'söz' değil, daha çok bir alışkanlık ifadesi gibi olur. Elbette niyet çok önemli. Ama her halükârda böyle önemli kelimeleri kullanırken dikkatli olmakta fayda var. İnsanlar hata yapabilir, önemli olan farkında olmak ve düzeltmek 🫶. Bence niyetini düzgün açıkladıysan sorun yok! Pozitif olmayı unutma 🍃.
Cevap
2Cevap
İçin rahat olsun bunda bir şey yok. Sıkıntı duymadan huzur içinde uyu
olmaz.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?