Hemşerim, memleket nire?
Memleketten bir haber mi var?
İstanbul'a, doğduğu ya da köken olarak farklı illerden gelmiş insanlar, ne kadar farklılaşmış, farklı yaşayıp farklı düşünüyorlardır? Ya da eğer farklılaşmamışlar ise, bu doğru mudur, yanlış mıdır?
Hepimiz şu sözleri duymuşuzdur: “Büyük şehre gelmiş ama hala kendini köyünde zannediyor A...”
Bu cümle, genelde olumlu anlamda söylenmez.
-
Büyük şehirler sadece ülkenin farklı illerinden gelen insanların değil, dünyanın farklı ülkelerinden gelen insanların da yaşadığı yerlerdir. Artık bu tür şehirler için “büyük şehir” değil, “metropol” diyoruz.
Türkiye’de de bazı şehirler, artık “büyük şehir” sayılmıyor; çünkü neredeyse İstanbul’dan hiç farkı kalmamış gibi. Ama gerçekten öyle mi? Hiç farkı kalmadı mı? Yoksa hala değişmeyen şeyler var mı?
Benim fark ettiklerim arasında en çok dikkat çeken şey, hala sıkça duyduğumuz şu söz:
“Memleketten göndermişler.”
Annemler yapmış, ya da ablam, teyzem, halam… Turşu kurmuşlar, bana da göndermişler.
Salça yapmışlar, kuru fasulye, nohut, yufka, bazlama, ekmek… Kurutulmuş biber, patlıcan, tereyağı, kavurma…
Ne güzel düşünce değil mi? El emeği, göz nuru… Çam sakızı çoban armağanı… Kavanozlara memleketin havasını, suyunu, kokusunu doldurmuşlar; kurutup iplere dizmişler, öyle göndermişler…
Bunları alınca, görünce çok sevinen o “metropol insanı”, birilerinin dediği gibi “kendini hala memleketinde zannederek” yaşar. Çünkü o lezzetleri yemekten, içmekten büyük keyif alır.
Peki, metropol de yaşayan biri, öz memleketine ne gönderir?
“Metropol de yaşamak” demek; çalışmak, para kazanmak demek…
Salça yapıp, turşu kurup, sebze meyve kurutup, et kavurup memlekete göndermek mantıklı değildir; çünkü bunların en güzeli zaten memlekette vardır.
Ama şunu da unutmayalım: Bu ürünler sadece memleketten metropole gelmez. Memleket adını taşıyan pazar tezgahlarında, market raflarında da satılır. Fakat hiçbiri, gerçeğinin yerini tutmaz. Tadı hep bir eksiktir. Çünkü içinde memleket insanının özü yoktur, samimiyeti yoktur. Havası, kokusu, toprağı, suyu farklıdır. En önemlisi de, memleketin “özü” yoktur.
Peki, metropol de yaşayan insan, öz memleketine ne gönderir, akrabalarıyla ne paylaşır?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer