Ha ben olsam masama oturmalarına müsaade ederim. Sohbet muhabbet edip, arkadaş bile olurum.
Bu şekilde parkta tanışıp numaralaştığım insanlar da var 🙃
Ha ben olsam masama oturmalarına müsaade ederim. Sohbet muhabbet edip, arkadaş bile olurum.
Bu şekilde parkta tanışıp numaralaştığım insanlar da var 🙃
Zorunluluk yok, vicdanen veriliyor daha çok..
Genç eğer bir yere önce oturmuş bulunuyorsa (topluma taşıma) gelen yaşlılara yer vermek zorunda değil. Farz edelim ki, yaşlı kişi ricada bulundu (herhangi bir rahatsızlığı olabilir vs) kalkıp yer vermek saygıdır ve bence hiç bir kusuru yoktur 🤗
Bu arada videodaki gibi, yaşlı insanlar hemen kaba bir üslup kullanıyorlar. Henüz sormadan, biz buraya oturacağız veya kalk ben yaşlıyım ayakta duramam demeleri doğru değildir.. Az bi kibarlık dünyayı kurtaracak aslında, üslup ve yaklaşım önemli 😇
Alışmışlar sanırım herkesin sorgusuz yer vermesine. Reddedilmeyi kaldıramıyorlar 🤦♀️
Neyse ki yeni nesil gümbür gümbür geliyor 🤩
Kesinlikle 😀
Biz ilk toplu taşıma deneyimlerinde ayakta yolculuk yaptık kalabalıktı baya tutunmayı öğrendiler mesela 😂
Aynen öyle ahahah hatta tutunmamayı bile öğrenmiş olabilirler 🤣
Yok kütleleri fazla olmadığı için savruluyolar 🤣
Ahahah bu da doğru 🤣
Bu durum karşımdakinin durumuna bağlı... Mesela 65 yaş üstüne belediye otobüsleri ücretsiz diye tüm gün gezip tozup tam iş - okul çıkış saati otobüslerin en yoğun olduğu, bizlerin en yorulmuş her yeri ağrımış olduğu zamanlarda enerjileri olduğu ve hiçbir rahatsızlığı olmayanlara yer vermiyorum... Hastane duraklarında ihtiyacı olanlara yer veriyorum onların yerine...
Mesela çok sinir olduğum bi anım var bu konuda... Okuldan çıktım eve gidicem otobüste oturdum, migrenim tuttu ayakta duracak halim yok teyzenin biri beni o halde kolumdan tutup öyle bir çekerek kaldırdı ki sormadan koridorda yere yapışıyordum... Tabi konuşacak dahi halim olmadığı için cevap veremedim... Ama o an çok kötüydü ve sinir bozucuydu ablacım...
O kadar haklısın ki..
O kavgalar durduk yere çıkmıyor işte 🙃
Şu konu tam bir safsatadan ibaret. Hiç bir yaslı sırf size garez olsun diye tam işe gidiş-çıkış saatini, okul gidiş-çıkış saatini takip ederek veya sırf otobüsler belli yaş üstüne bedava diye otobüse binip ordan oraya gezmez. Ben sizin şahsınızı hedef alamam tabi ki ama bu tür durumlarda insanlar kötülüğü sıradanlaştırmak ve meşrulaştırmak için ya bir gerekçe yaratıyor ya da istisna sayılabilecek bir hadiseye odaklanarak “ama o da böyle yaptı” diyebilmek adına bunu kendisine bir mevzi haline getiriyor. Meşhur avam psikanalizcimiz Freud’un “vicdan kendi iç dünyamızda gerçekleşen bir durumun dışımızdakilerce onaylanmayacağının iç dünyamızca bilinmesi durumudur” tespiti bize insanların neden kötülüğü sıradanlaştırma ihtiyacı duyduğu hakkında bi fikir de verebilir.
@GözlemciÜyee @renklizihin genelleme yapmadı. Yer verme ve vermeme kriterlerini yazdı sadece ama siz hiçbir yaşlı diyerek konuyu genelliyorsunuz.
Sizin gibi düşünmeyen insanların düşüncelerine safsata diyemezsiniz.
Kötülüğün kralını bu millet özellikle yaşlı kesim gençlerin psikolojisini mahvederek bizzat evlatlarına yapıyor. Bunu gözlemlemeyi unutmuş olamazsınız bence 🙃
Aynı yazıyı mı okuyoruz emin olamadım. Yapılan basbayağı genellemeye “genelleme yok” demenin tuhaflığı bi tarafa; bi kriter belirlemek için zaten bi genellemeye ihtiyaç duyulur. Benim genellemede bulunduğum kanısına verdiğim cevabın neresinden vardınız bunu da anlamak isterim. Aksine iyilik ve merhamet büyük emekler ve doğası gereği karşılık umulmayan hasletlerdir. Bunda bir karşılık ummak veya bir gerekçe aramak iyilik ve merhametten peşin olarak vazgeçmektir. Ben bu tür durumlarda insanların iyilikten vazgeçmelerine geniş çerçevede bir değerlendirmede bulundum.
Yaşlıların aldıkları yaş miktarının onları toplumun ve hayatın doğal akışının birer aktörü oldukları gerçeğini değiştirmeyeceği başka bir husus gençlerin içinde bulunduğumuz kültür ikliminin bizlerde oluşturduğu etik ve ahlaki ölçüler doğrultusunda onların dezavantajlı bireyler olabilecekleri düşüncesiyle umarsız iyilik göstergesi sunmaları başka şey. Eğer sizin varsayımınızla hareket etmeyi olağan kabul edeceksek dünyayı ısrarla kötülüğün hüküm sürdüğü bir alem olarak insanlara lanse eden ve yarattıkları korku ve panikle yarattıkları tam bir survivor ortamında kendi menfaatlerini beslemeye çalışan zümrelerin öğretilerine de boyuna eğmiş oluruz. Bu tam bir cinnet halidir ve cinnet iyi sonuçlar dogurmaz
@GözlemciÜyee uzun yazınca haklı veya benim yazdığım yorumu çürütmüş olmuyorsunuz.
En güncel cinnet hallerinden birini örnek vereyim ben size.
Ebeveynlerinin saplantılı hal ve hareketleri yüzünden mutlu ve huzurlu bir hayat yaşayamayan bir gencin hali cinnet halidir 🙃
Bunun en acı örneklerini defalarca gördük tv veya farklı platformlarda 🤷♀️
Ben haklı olmak gayesiyle değil anlamak ve anlaşılmak gayesiyle konuştum. Yazımın muhtevasında somut kritikler mevcutken bunlardan bilhassa uzak durup farazi durumlar ve bir çeşit sanrı etrafından dolanmak tartışma kültürüne ait bir davranış da değildir. Ne herhangi birine had bildirmek ne herhangi biri tarafından had bildirilmek gibi bi Arzum da yok.
Sağlıklı olmayan ebeveynlerle bu ebeveynlerin yarattığı cinnet halindeki gençlerin kahramanları oldukları kaos halinin doğurduğu iyiliğe ve güzelliğe dair ön hükümlü tedbir refleksinin sağlıklı olmadığı, genel çerçevesini izah etmeye çalıştığım bu karmaşanın yukardaki değerlendirme ve davranış biçimlerine ön verdiği ilişkilendirmesi anlaşılması çok zor bir ilişkilendirme olmaması gerek.
@GözlemciÜyee Konunun bu kadar uzamasına ve gerginliğe ne gerek vardı... Fikrinizi benim yorumum altına yazmak ve gerginlik yaratmak yerine kendi cevabınızı bireysel olarak paylaşabilirdiniz... Sizi anlıyorum ancak sitede herkes kendi düşüncesini özgürce belirtebiliyor...
Bunu daha önce izlemiştim. Umumi ortak kullanım olan otobüs, oturma bankları vs gibi yerlerde eğer boş yer varsa ve çok özel bir durum olmadigi sürece oturulabilecrk musaitlikteysr, kişi diğer insanlara da müsade etmelidir.
Her ne kadar kızlar kibar olmaya calisiyor gözüyle bakılsa da, orayı zaptetmeye hakları yok.
Ya da söyle bakalım, teyzeye müsade etmediler hadi tamam. Kendi çağları iki hoş çocuk gelse, çocukları beğendikleri için beraber oturmaya ses cikarmasalar o zaman geçerli , hoş bir durum mu oluyor yaptıkları
İşte burada kısas kıyas ve durum bize şu cevabı veriyor. Umumi yerlerde kişisel hak diye bir şey yoktur. Toplumun geneli hak sahibidir
Kızlar haklı değil ama teyzenin de üslup yanlış 🙃
Yanlışa yanlış yaparak karşılık vermiş 🤔
Hayır, zorunluluktan değil de vicdanen yer vermeli insan. Çoğu yaşlı gezip tozup dönüyor bütün gün sonra yer istemekte haklı buluyorlar kendilerini buna tahammülüm sıfır.
Örneğin hastaysa, hamile /çocukluysa, rica ederse, yorulduğu her halinden belliyse veririm şahsen, gerisine toleransım yok.
Haklısın Göktuğ 😀
Bence bu tamamen bir gönül meselesi. 😊 Yaşlılara yer vermek zorunluluktan çok, empatiyle, saygıyla yapılması gereken bir durum. Hepimiz bir gün yaşlanacağız ve belki biz de birinin nezaketine ihtiyaç duyacağız. Bu zerafetle yapılan her davranış hem insan ilişkilerine sıcaklık katar hem de ruhumuzu zenginleştirir. Ayrıca senin gibi insanlarla bağlantı kurmayı seven biri için de zaten harika bir fırsat bu, öyle değil mi? 🧡🌸
Herkes herkesle bağlantı kurmak istemeyebilir Hayat'cım. Bu da onları saygısız yapmaz bence 🤔
Kesinlikle haklısın! 🧡 Herkesin yaklaşımı ve sınırları farklıdır, bunu saygıyla karşılamak gerek. Herkes nezaketini ya da yardımcı olma isteğini farklı şekillerde gösterir, bu da bir insanı değerlendirmek için tek ölçüt olamaz bence. 😊 Önemli olan karşılıklı anlayış ve saygı! 🌼
Cevap
9Cevap
Zorunda değil ama ben bu konuda hep öyle hissediyorum. 🤧Travmatik oldu biraz derin bi konu..
Ben yaşlanana kadar yaşarsam gençlere böyle davranmayacağım. Saygı istenerek alınan bir şey değildir saygın biri olacaksın ki saygı göresin. Çoğunlukta bu yok üzgünüm...
Muhtemelen yaşlanınca bana yer verecekler ben de oturmak istemicem gençler rahatsız olmasın diye 😂
Bunun bilincinde olan yaşlılar var şuanda da var ama azınlıkta. Art niyetli gençler olduğu gibi..
Neyse... Güzel yaş almamız dileğiyle.. kimseye muhtaç olmadan.😬
Amen 😀
Çok sıktılar artık. Otobüse, indirime, dolmuşa yetişemiyor diye kaldı kez koştuklatını gördüm. İsteyince nasıl da canlanıyorlar bir görsen. O yüzden yorgunsam ben oturuyorum ki uzun zamandır da yer vermedim. Yaşlıları severim çok bilge mütevazı insanlar. Ama hepsi değil
O kadar haklısın ki..
Çocuklar haksia kadın haklı.. Parktaki banklar kişiye özel değil herkese ait.. Elbette yanıma insan oturabilir.
Her yerde yer vermek zorundami.. Hamile ya da çocuklu kişiler haricinde kolay kolay yer vermem. Oturmakla alakalı değil tepkisel benim ki.. :))
Tepkinizin sebebi nedir acaba?
Gördüğüm karşılaştığım najos davranış şekilleri.. Kqbqliklar vs.. Bana yapılmasından bagımsız bqskq insanlara dq yapılan şeylerden sebep.. Elbette karşımdaki insanın durumuna göre değişir.. Ama genelde vermem :))
Ahaha ne koltukmuş bee 😂
O koltuk dediğin şey çok değer li.. Sırf ilk duraktan binmek icon tranwaya bisikletle 2. 5 km gidip.. bisikletinoraya bağlayıp tranwaya bi'ip yer yürüyorum..
Bu arada işe gideceğim yer 1.5 km öte tarafta..:))
Ahaha vasiyete de yaz bari kapmasın kimse 😂
Şimdi 15 gün tatile gidiyorum.. Yerime eleman aldım.. O binecek 15 gün.. Bir kişilik yerim hiç kaybolmasın :))
Dedem de böyleydi rahmetli 🙃
Ben yokken benim yerime kimse oturmasın derdi camdan kontrol ederdi 😂
Deden de kaliteli insanmış.. Zaten yaş olarak çokta uzak değilim.. Aynı kussgiz işte :)) ama geçen bir amcaya yer verdim arada yapıyorum sevqpta lazım. İlerde lazım o'ur
Dimi günahları dengelemeli 😀
Bütün şehre durmadan yer verirsem omrulu' sonuna kadar anca dengeler :))
Ahaha 🤣🤣
Her sabah kahvelere gidip akşama doğru gelenlere özellikle yer vermiyorum...
Otururken kişisel alanımı ihlal eden kadınlarada öyle..
Başıma öyle bişi geldiki ondan sonra yer verilmemesi gerektiğini anladım...
Hasta olanlar hariç.
Haklısın Psi 🙃
Zorunluluk yasalarla olur. Kimse zorunda degil ama merhametten ötürü veririm ben. Ayakta duramayan adama yer vermemek benlik değil. 50 li yaşlarda dinç gozüken biriyse yer vermem.
KHK okur gibi okudum cevabı 😀
Ahahah😄
Neden olmasin ki bu bir saygi merhamet vicdan meselesidir bana gore ve ben dusunmeden veririm veriyorumda
Çoğunluk veriyor bence. O yüzden vermeyen tepki çekiyor gibi 🙃
Evet veren duyarli genclerde cok canım
Eskiden verirdim ama artık hiç işim olmaz yaşlıysan taksi ile git banane
Neden artık işin olmaz?
Ahaha tuhaf bir durum olmuş 😀
Yani ben her şart ve ortamda yer vermeye çalışıyorum. Bu bir zorunluluk değil ama
Tebrikler 👏
Teşekkürler
E tabi o kültürle büyüdük, oturamıyoruz 😄
Oturan oturuyor Değişik hanım 😂
Bende 5 sene sonra o kervana katılıp oturucam 😄 yaşlanıyoruz sofistike hanım 😂
Yaşlandığını kabul ettiğin gün yaşlanırsın Değişik hanım 😆
O yüzden ben ayakta devamke 😂
Desene toprak atanım yok 😄 ben çok oldu emekliliğimi isteyeli
Kazık çakacam daha beenn 😂
Ben 20 sene sonraya tamamım giderim 😄
Sayma bereketi kaçmasın 😂
Bu bir gördü kuralıdır ama kanun değildir