Nedir bu, herkesin birbirleri hakkında söylediği “samimiyetsizlik” söylemi? Samimiyet nedir?

“Senin yaptığın hataları asla kolay kolay affedemem, belki hiç affetmem. Ancak bu konudaki dürüstlüğün ve söylediklerin konusunda samimiyetinden en ufak şüphem yok.”

Samimiyet ile dürüstlük aynı şey değil mi? Yazıdaki duruma bakılırsa, aynı şey değil. Samimi olmadan doğrular söylenebilir mi?

“Dersini yapmadığın için sana en düşük puanı veriyorum. Ancak dersini neden yapmadığını samimi ve dürüstçe söylediğin için de sana yüksek bir puan veriyorum.”

Samimiyet birçok uhrevi inançta da sıkça duyduğumuz bir kavramdır.

“Sizlerin işlemiş olduğu tüm günahlar, verdiğiniz sözler ve yaptığınız tüm ibadetler, samimiyetinize göre derecelendirilip karşılığını alacaksınız.”

Samimiyet ne demek? Tam olarak iyi olmak mı, yoksa tam doğru yapmak mı? Acaba içtenlik midir?

İçtenlik ne demek peki?

“Tüm içtenliğimle” dediğimizde, “tüm samimiyetimle” demekle aynı şey midir? Hatırlayalım ki, samimiyet tamamen dürüst olmak, doğru olmak ya da iyi olmak anlamlarına gelmiyordu.

O zaman, içtenlik ile dürüst olunamaz mı?

“Tüm içtenliğimle yalan söylüyorum” denilebilir mi?

İtiraf etmeliyim ki, “tüm samimiyetim ve içtenliğimle seni kandırdım” denilebilir mi?

Hepimiz birbirimizden beklediğimiz bu “samimiyet” nedir?

Nedir bu, herkesin birbirleri hakkında söylediği “samimiyetsizlik” söylemi? Samimiyet nedir?