Ben geleneksel rollerin devam etmesinden yanayım. Kadınların ev işi yapması, yemek hazırlaması ve çocuklarla ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Erkekler ise zaten dışarıda çalışarak sorumluluklarını yerine getiriyor. Bu yüzden herkes kendi rolünü üstlenirse hayat daha düzenli olur. Feminist söylemler ise bu dengeyi bozuyor gibi geliyor bana. Siz ne düşünüyorsunuz?
Neofeminizm çöküşte zaten, bu doğru. Ama Türkiye'de asıl mesele şu: Ekonomi!
Kadının duygusal tatmine, aidiyet hissine ve mutluluğa en çok ulaştığı model geleneksel olandır. Bunu destekleyen yüzlerce bilimsel araştırma var.
Bu modeli yaşamak isteyen bir kadın, güçlü maskülen bir erkekle olmak zorunda. Sorun şu ki bu erkeklerin sayısı az - toplumun %20'sini geçmez. En tepedeki yüksek değerli erkeklerse tek kadına yatırım yapıp tüm seçeneklerinden vazgeçmiyor. Çünkü kadınlar (genelleme) artık değer koruma peşinde değil. Bu da neofeminist algılarla kapitalist güçler tarafından pompalanıyor. PKK bile kullanıyor bu durumu, gerisini sen düşün.
En üst dilim erkekleri çıkarırsak, kadınların bu modeli yaşayabilmesi için hipergami çıtalarını ne çok yüksek ne de çok alçak tutmaları lazım. Biraz memnun olmayı denemeliler. Evet, kadınlar kendinden üstün erkeklere çekilir, bu doğal. Sorun değil. Ama "daha iyisi" diye diye arayı öyle açıyorlar ki, değer farkı yüzünden erkekler tarafından kullanılıyorlar. Sonra kirli bir geçmişle, optimum aralıktaki erkeklerin bile "eş olarak kabul etmeyeceği" duruma düşüyorlar.
Denge diyorum ben ne erkek tüm para kazanma sorumluluğunu üstlenmeli ne de kadın tamamiyle ev işlerini. Ki bu zamanda zaten öyle tek çalışan bir birey yok olamazda eskilerde kaldı o imkan okuma vs vs şimdi öyle bir durum yok çok şükür (çoğu illerde🙃) Her şeyin o kadar pahalı olduğu ekonominin kötü olduğu bir dönemde her iki taraf çalışmalı aynı şekilde her iki taraf ev işini üstlenmelidir. Tamam yemek konusuna karışmıyorum onu zevkle keyifle yapan hemcinslerim var terapi gibi düşün. Ama çocuk bakmak, ev temizleme gibi şeyler tek kadına yüklenilmemeli. Çocuk bakmak kolay değil, erkek çalışıyor eve geliyor uzanıyor dinleniyor derken kadınlarımız çocuk bakarken nerde dinlenme? Nerde yalnız kalma? 24 saatlik bir mesai düşün artı bunun çamaşırı bulaşığı vs vs her şeyi var. Denge önemli, erkeğimizde aynı şekilde kadını dinlendirmeli, kadınlarımızda erkeği. İki taraf çalışmalı hem para kazanma mevzusunda hemde ev işleri mevzusunda.
Kadınların ev işlerini üstlenmesi, eğer bu onların kendi isteğiyle ve karşılıklı saygıyla oluyorsa sorun değil. Ama “kadın yapmalı çünkü kadın” gibi bir bakış açısı artık çok tartışılıyor. Çünkü hayat şartları değişti, çoğu kadın çalışıyor, kariyer yapıyor, maddi yükümlülük taşıyor. E o zaman ev işi neden tek taraflı olsun, değil mi?
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
10 ay
Haklısın evlilik meraklısı kadınlar bunları paşa paşa yapmak zorunda zaten, evliliği anca kocayla oynaşmaktan ibaret sanıyorlar, evlilik ev işlerini yapmak kocaya hizmet etmektir ama bunlar çok lüks istiyor, bi de utanmadan kocadan ev işlerine yardım etmesini bekliyorlar, ya kusura bakma da o zaman sen niye evlendin?
ben ikisinin de isleri ortaklasa yurutmesi gerektigini dusunuyorum. eskiden olsa sana katilirdim ama simdi bu ekonomik kosullarda tek maasla gecinmek cok zor. kadin da calisiyorsa erkek ev islerinde isi bolusmeli
kadinlarin evde kalip ev isi yapmasi burjuva sinifinda cikma hayatim. 1950 sonrasi boyle bi fikir cikti ondan once kadinlar gebe haliyle tarlada sirtina cocuk baglayip calisiyordu, hicbir guvenceleri olmadan, ustune butun evi cekip ceviriyorlardi. boyle bi hayat istiyorsan ne ala ama kendi nenelerinin ne yasadigini bile dinlemeden gelenksel rolleri yikmak sacma deme. feminizm kadinlarin kolelesmesine karsi olmak kimsenin ozel hayatiyla ugrasmak degil.
bu sitede isim yok cok alicisi oldugunu dusunmuyorum ama istersen basit feminist okumalar onerebilirim. daha gencsin kimse senden yararlanmasin.