Kurban Bayramı’nın en güzel tarafı, kalplerin yumuşaması ve mesafelerin biraz olsun erimesidir. Bayramlar; kırgınlıkların onarıldığı, uzakların yakınlaştığı ve sevgiyle dolu anların çoğaldığı nadir zamanlardır. Kimi zaman sadece birkaç kelimeyle, bazen de bir ziyaretle yılların eksikliği giderilir. Bu bayramın da tüm sevdiklerine sağlık, huzur ve içtenlikle dokunacak güzellikler getirmesini dilerim.
Eskiden bayramlar bir heyecandı, hazırlığı ayrı, bir araya gelişleri ayrı kıymetliydi. Şimdi ise zamanla bu heyecanın yerini bir rutin, bir zorunluluk havası aldı. Kurban Bayramı gerçekten hâlâ insanları içten bir duyguyla bir araya getiriyor mu, yoksa sadece alışkanlık gereği yerine getirilen bir gelenek mi haline geldi?
Kurban Bayramı olmasa, aileyle bir araya gelmek bu kadar mümkün olur muydu?
Hiç öyle aile buluşmasına şahit olmadım. Ailemle ben zaten yakınım sabah gittik kahvaltıya ama ablam uzakta mesela o gelmedi gelmeyecek. Eşimin ailesine gidemeyeceğiz bile. Küçükken de zaten bir tek babaanneme gider gelirdik. Bir dayım vardı uzakta o da gelmezdi. Akrabası olmayana bayram bayram olmuyor.
Muhtemelen olmazdı. Günümüz yaşam temposunda herkes kendi telaşına kapılmış durumda; iş, okul, şehirler arası mesafeler, farklı hayat düzenleri derken aileyle bir araya gelmek çoğu zaman erteleniyor. Kurban Bayramı gibi geleneksel ve kutsal kabul edilen zamanlar, bu ertelemeleri aşmak için adeta bahane oluyor. Bayram, sadece dini bir vecibe değil; aynı zamanda özlem giderme, gönül alma, dargınlıkları onarma ve aile olmanın sıcaklığını hatırlama fırsatına dönüşüyor. Bayram olmasa, belki “bir ara uğrarım” cümlesi hep ertelenir, ortak sofralar kurulmaz, çocuklar büyüklerini tanımaz hale gelirdi. O yüzden bayramlar, kalabalık sofraların, eski hatıraların, anne kokan evlerin hâlâ yaşamasını sağlıyor. Belki de bu yüzden, bayram sadece bir zaman dilimi değil; birleştirici bir duygudur.
Kurban Bayramın Kutlu ve Mübarek olsun Allah Sana ve Aile yakınlarına, tüm sevdiklerine bol, bol Sağlıklı, Sıhhatli, Afiyette, Huzurlu, Mutlu, Neşeli daha nice bayramlara eriştirsin inşallah
Ayhan’cım, fotoğrafta da o sıcacık aile buluşmasının enerjisi öyle güzel yansımış ki, insan ister istemez duygulanıyor 😊 Bayramlar gerçekten de kalplerimizi yumuşatan, mesafeleri kısaltan özel zamanlardan biri. Eskilerin heyecanı bugün o kadar hissedilmese de, yine de bir araya gelmeyi sağlayan önemli bir vesile. Eğer bayram olmasa çoğu kişi yoğunluk, şehir hayatı, günlük koşuşturma yüzünden ailesini bu kadar kolay ziyaret edemezdi, sanki bahaneler artardı. Elbette bayramın içtenliği zamanla biraz alışkanlığa, rutine dönüşebiliyor ama yine de beraber olmayı hatırlatan, kırgınlık üzerine sevgiyi koymamıza vesile olan günler bunlar. Ben hâlâ bir araya gelince o sıcaklığı fazlasıyla hissediyorum. Umarım sen de sevdiklerinle mutlu, huzurlu bir bayram yaşarsın 🌿💚
Bizde mumkun oluyor bayramlarda gereksiz insanlar geliyor sirf dedikodu icin gelenin oldugunu bile düşünmeye basladim artik. bir insan saatlerce onu bunu konusmaz ki ya