Para ve evlilik?

Şu anda 3 yılı aşkın süredir evliyim. İkimiz de çalışıyoruz ve maaşlarımızın yarısını ortak hesaba yatırıyoruz; buradan kira ve tatil masrafları ödeniyor. Eşim, bu katkıyı isteksizce yapıyor çünkü bu konuda erkeğin sorumlu olduğunu düşünüyor. Ben de ona bunun doğru olduğunu ama kendisi çalıştığı sürece hayatımızı kolaylaştırmak için katkıda bulunması gerektiğini söyledim. Aksi halde bu tamamen bencillik olur ve o zaman insan neden evlendiğini sorgulamalı. Büyük zorluk ve isteksizlikle de olsa her ay katkısını yapıyor.

Örneğin: Diyelim ki ben 100.000 lira kazanıyorum ve bunun 50.000 lirasını ortak hesaba yatırıyorum. Eşim 50.000 lira kazanıyor ve 25.000 lira yatırıyor. Yakın zamanda hem iş hem özel kullanım için bir şirket arabası alma imkanım oldu ve bunu değerlendirdim. Bu yüzden maaşımdan sadece 8.000 lira kesiliyor ve artık ortak hesaba 50.000 yerine 45.000 lira yatırıyorum. Eşim bu duruma çok kızdı ve bu arabayı kendisinin kullanmadığını, ama bu yüzden ortak birikimimize daha az para gittiğini, bu yüzden bunu özel harcama olarak görmem gerektiğini ve yine de 50.000 yatırmam gerektiğini söylüyor. Aksi halde kendisi de pahalı şeyler alıp katkısından düşeceğini belirtiyor. Ben bunu anlayamıyorum. Zaten her ay daha fazla katkıda bulunuyorum ama onun bu kadar paraya odaklanması ve miktarlarla bu kadar ilgilenmesi beni rahatsız ediyor. Ona diyorum ki: “Ben senin eşinim, her şeyimiz var, sen sadece katkını yapmalısın,” ama o bana “Sen adil değilsin,” diyor.

Ayrıca ona, bu tutumuyla birlikte onunla ev almak konusunda kendimi güvende hissetmediğimi söyledim, çünkü çok inatçı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Onun böyle davranmasının sebebi gerçekten paraya odaklı olması mı yoksa karakter meselesi mi, yoksa bana güvenmemesi mi?
Her iki durumda da yanlış, çünkü o zaman neden hâlâ benimle evlisin?

Para ve evlilik?