Hayatın bir parçası olarak görülen evliliklerde para ile ilgili diyalogların önemi tartışılmazdır. İlk zamanlarda herhangi bir problem kaynağı olarak görülmeyen para, bir süre sonra ilişkilerin içerisinde en büyük sorun haline gelmekte. Evliliğiniz de eşinizin çalışmasını ister misiniz? ya da ödemeler ortak mı olmalıdır yoksa her şeyi erkek mi üstlenmeli?
Bu devirde eğer erkeğin geliri çok üst düzey değilse tek maaşla geçimin imkansız olduğunu düşünüyorum. Mesela erkekler kazandığı parayı eşlerinin yönetmesini ister mi? Çevremde bunu yapan çok aile var bunu doğru buluyor musunuz?
Önemli olan iki eşin de bu modelde gönüllü olması ve kendilerinin sömürüldüğü duygusunun olmaması. Aksine paranın yönetiminde adalet olduğu duygusunun hakim olmasıdır. Bu konuda görüşlerinizi bekliyorum
Kısmen benzer maddiyatla alakalı bir durumu yaşadık ve hala yaşamaya devam ediyoruz , maddi olarak kötü durumda değiliz istediğimiz yerde yer istediklerimizi alır onun haricinde de birikim yaparız , ilk zamanlarda eşime evin bir kasası olur harcamaları ödemeleri tek elden yaparız ( bu konuda biraz zoraki gönülsüz olarak sanırım tamam dedi ) ister sen yap ister ben yapayım dedim ve eşim bu görevi benim yapmamı istedi , doğru olan da buydu paradan birikimden tutumlu ( cimri değil ) olmaktan iyi anlarım, bir süre devam etti kullanmayacağı gereksiz olarak aldığını söylediğim şeyler rahatsız etmiş olacak ki ( bu arada birikim yapıp istediğimiz evi borçsuz olarak alabilmek için çabalıyorum ) aramızda hafif sürtüşmeler oldu sanki ben alışveriş yapmasın diyormuşum gibi hissettirmeye başladı ve artık ben bunun devamında böyle ortak hesap harcamaya birikim yapmaya devam etmek istemediğimi söyledim şimdi onun istediği gibi yapıyorum sadece kendi kartının ödemesini yapacak geri kalanını ister kendince birikim yapacak veya dilediği gibi harcayacak. ( bu arada yanlış anlaşılmasın kılık kıyafet yiyecek bunlardan zerre kısılsın demedim aksine pahalı ve kaliteli kıyafetler alsın dışarda yemek yiyecekse en iyi yerde yesin istedim , ucuz ve kalitesiz alacak kadar zengin değiliz) her şeye rağmen mutlu olmak istiyorum umarım anlattığım şeyler buna engel olmaz.
Evliliklerde tek maaş ile kaliteli bir yaşam sürdürmek hiçte mümkün değil. Eşi çalışan biri olarak çok net cevaplar vermek istiyorum. Paranın idaresi noktasında mutlaka bir taraf seçilmeli ya kadın idare edecek ya da erkek iki taraf aynı anda idare ederse parayı yönetememiş olmakla birlikte birikim bile yapamazsınız. Parayı genelde ben yönetirim. Eşim bu konuda bana güvenir para ortak bir noktada durmalı tek kişide değil. Mesela evde her iki tarafında bildiği bir ortak noktada durursa ihtiyacı olan oradan alır. Parayı yönetme noktasında hesap tutulmalı giderler yazılmalı, faturalar vs aylık harcama tablosu çıkarılmalı ki ne harcadığınız ortaya çıksın. Özetle parayı ve hesabı tek kişi yönetmeli ama şeffaf olmak gerekir...
Ben bazı şeyleri cidden anlayamıyorum. Seviyorum diyorsun, hayatını paylaşıyorsun, evini paylaşıyorsun, üzüntünü, mutluluğunu paylaşıyorsun, yemeğini paylaşıyorsun ama konu para olunca bir tereddüt oluşuyor.
Ben evliliği düşünen biri değilim, evlenmeyeceğim lakin evlenecek olsaydım önce paranın lafını yapmayan biri ile evlenmek isterdim. Arkadaş ortak yaşıyoruz neyse para ortaya koyulur artan ayrılır yılda 1 kere 2 kere tatile gidilir ya da yatırım yapılır neyse artık ama bugün böyle bir şey yok illa herkesin parası cebinde kalacak ama soranlara evliyiz diyeceğiz öyle mi? garip..
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Gerçekten çoğu evlilik artık böyle. Yataklar aynı anahtarlar aynı ama keseler ayrı.
Bunun sebebi ne biliyor musun? insanlar gerçekten sevmiyorlar birbirlerini güvenmiyorlar ama buna rağmen evleniyorlar. En basit örneği sen annenden babandan para saklar mısın? ya da onlara emanet etmekten çekinir misin? çekinmezsin değil mi? çünkü onlar senin ailen ee evlendiğin eşin ailen olmuyor mu? ondan neden çekiniyorsun?
Gerçekten sevmek, evlenmek falan hep hikaye her şey menfaat sevgi falan bitmiş.
Oranlama olmalı bence mesela herkes maaşının %20 sini koyar ortak bütçeye bunlarla yiyecek, ortak ev aletleri vs. alınır. Biri 3000 biri 5000 bin alıyor diyelim. 600+1000 liradan 1600 lira olur ortak bütçe gerisine kimse karışamaz bence en ideali bu.
kusura bakmada sen daha özel hayata saygı duymuyorsun böyle kadınlar işte dünyayı mahfediyor. Senin gibi paracı kadınlar biran önce yok olmalı. Siz para önemli değil dersiniz sonra adamın parasıyla kendinize elbiseler, makyaj malzemeleri alırsınız. Kimse kimsenin fuzuli eğlencesi için para dökmez zaten arada sevdiğin insana jest yaparsın bu kadar. Size yüz veren adamların hali zaten batık bir tanesi yazmış zaten karısı mahfetmiş öldürmüş adamcağızı niye çünkü yüz vermiş.
Sen beni nerden tanıyorsun da yargılıyorsun? Terbiyesiz. Kaç yaşımdan beri çalışıp kendi paramı kazanıyorum Allah’ıma çok şükür aklım fikrim ermeye başladığın da annemden babamdan para istemeye çekindim ben. Sen beni asla “paracı kadın” olarak tanımlayamazsın sana o haddi vermem ben. Senin zihniyetindeki erkeklerin hepsi ölse keşke dünyaya bir refah çöker. Sen hem ortak hesaptan bahsediyosun bin tlsini koyacak ortak hesaba geri kalan 2 bin i nerde yediği nasıl yediği hiç ilgilendirmeyecek eşini ha? Senin eşin sana iyi dayanıyor gerçekten helal olsun eşine.
Aşağıdaki kadını onayladın az önce :D ve çalışmaktan sıkılıp zengin koca arayan kadın sözleri bunlar kusura bakma. Eğer paraya önem vermeseydin adamın kendine ayırdığı vakte ve paraya göz dikmezdin zaten. :D
Nerde onayladım 🤷♀️ bu emojiyi koymak senin için onaylamak anlamına mı geliyor? Sen kendini böyle inandırmak istiyosan inandır hiç bir gün evleneceğim insanda maddiyat düşünmedim ama para yönetimini düşünürüm parayı savurmayı sevmem. Bunu düşünmekle de eşimin parasına göz dikmiş olmuyorum sen bence önce emojilerin ve kelimelerin anlamlarını öğren sonra da burda ekonomist havaları yap. Ama senin bu yaptığını ancak eşin kabul eder
Yo herkes kabul eder ortak bütçe ve şahsi bütçeler en akılcı çözümdür. Benim dron hobim var yeni çıkar bir dronu almak için karımdan izin mi alacağım? Hayır kendi paramla istediğimi alabilirim kendime oda öyle bu asla birbirimize birşay almayacağız anlamına gelmez malesef sen paranın tümüne göz diken cadaloz kadınları andırıyorsun.