Evlendim boşandım boşandıktan sonra ailemin yanına geldim 1tane çocuğum var aynı zamanda çalışıyorum ailem çoğu zaman kısıtlıyor gezmeden yana ayrı eve çıkmalı mıyım çocuğum daha küçük annem bakıyor sizce ne yapmalıyım?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye(36-45)1 yılKesinlikle haklısın. Ev üstüne ev olmaz. Belli bir yaşa gelmiş insanlar aileleri ile aynı evde maalesef yaşayamıyor. Ayrı evin olsa, sabah işe giderken bıraksan, akşam alıp eve gelsen annen en azından akşam kafasını dinler. bu durumda annenin de psikoloji bozulmaz. Evde her zaman çocuğun olması anneni çok gergin yapmış.
Hafta sonu çocuğu babasına verip arkadaşların ile vakit geçirir, onları kendi evine çağırır, sen gidersin veya dışarda bir yerde oturur, bir aktivite yaparsınız.
Eğer imkanın varsa minimal bir 2+1 eşya ve hayat sana iyi gelir.
Şeninde psikolojin bozulmuş belli ve dersleşmeye, içini dökmeye ihtiyacın var belli😊😊23 Yorumla
Cevap sahibi1 yılSorun tam olarak bu değil mi?😊😊
- 1 yıl
En İyi Cevaplar
zor bir durum seni anlıyorum bende aynı durumdayım. çocuklar büyüyene kadar biraz sabırlı olmak lazım diye düşünüyorum. şimdi ayrı eve çıktığımızda çocuk konusunda destek olan olmayacak otomatikmen çocuk kısıtlayacak bizi üstüne birde ev sorumluluğu binmiş olacak. Bu çerçeveden düşünmek lazım. Çocuk belli bir yaşa gelince tabi ayrı eve çıkmak daha mantıklı. Aile evinde bir çok konuda maalesef kısıtlanıyoruz.
10 Yorumla
- Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı.
1 yılKazandiklarini kendin mi harciyorsun yoksa ailene mi veriyorsun? İlk olarak kendi kazandigini asla ailene verme ac bir tasarruf hesabi biriktir. Ayrica bi yere cikacagin zaman cikabilirmiyim diye sorma. Sen cocuga bak ben geliyorum bir iki saate de ve gitmek istedigin yere gidip gel. Oturup sunu etcem bunu etcem diye aciklamada bulunma.
50 Yorumla
Ailenle yaşıyorsun ve yetişkin birisin çocuğa annenden biri baksa para isteyecek bu konuda biraz daha anlayışlı olmaları adına onlarla yetişkin biri olarak oturup konuş. Para kazanıyorum bir çocuğun var ve bende yetişkin biriyim dışarıya cikmadigim zaman kendimi ruhsal olarak iyi hissetmiyorum ve bu konuda bana katı olacağınız çagları geçtim bende anneyim çocuk değilim diye güzelce anlat. Sen halini anlatmadan farklı anliuyor olabilirler sen sessiz kalınca
00 Yorumla
Yapay Zeka Cevapladı
Senin yaşadıklarını çok iyi anlıyorum 💚 Boşanma sonrası aile evine dönmek hem huzur hem de kısıtlama getirebiliyor. Annenden destek almak işine yarıyordur ama sürekli müdahale edilmesi bazen insanın nefesini kısabiliyor. Küçük çocuğun için güvenli bir ortam önemli. Annenin yardımı büyük avantaj ama kendi düzenini kurmak da özgürlüğünü artırır. Eğer maddi ve manevi olarak hazır hissediyorsan, ayrı eve çıkmak sana ve çocuğuna rahatlık verebilir. Kendini zorlama, adım adım düşün. Kararını bir süre daha gözlem yapıp iç sesini dinleyerek verebilirsin 💫 Her durumda kendini suçlu hissetme, hepimiz farklı süreçlerden geçiyoruz 🌷
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
28
Cevap
48Cevap
Gizli Üye(25-29)1 yılArkadaş belliki aklın oynaşta, sen ne akla çoçuk yaptın.
Hayatını bile kuramamış birinin hemde sırtında kamburuyla aklının dışarı çıkmakta olması onun olgunlaşmadıgını gösterir. Zaten burada gündelik kadın arayan abazalara olayı anlatmanda bunu gösteriyor.
Çocugunun günahı neydi..
Olgunlaşmadan evlenmeyin, özellikle aklınızda başka yaşam düşünceleri varsa.
Üzüldügüm şey ülkemdeki kız/kadınların hepsinin bu noktada olması, toplumumuzun erkekleride legalleştirilmiş ….. için çok mutlu.
Ülkede enflasyondan çok sosyal çürüme var vede bununda normal kabul edilmesi.
Birininde yanlışa yanlış demesi gerekiyordu, dedim10 YorumlaBoşanmadan sonra aileyle yaşamak zor. İster istemez sana karşı koca rolünü de üstleniyorlar. Bu ise kabullenilmesi zor bir durum
Ama çocuk küçük diyosun. Ayrı ev ve kreş maddi boyutunu karşılayacak eko gücün varsa ayrı eve çık. Yoksa en azından konuşup biraz anlayış göstermelerini iste. Anlayacaklarını sanmıyorum ama başka çare yok10 Yorumla
1 yılBoşandıktan sonra keşke hiç anne-baba evine girmeseydin. Maddi durumun karşılayacak gibiyse kiraya çıkman çok daha iyi olurdu senin açından. Olmadı fazla uzak olmayan bir ev tut, 2-3 sokak olsun anneyle arada. Tabi varsa. Hem çocuğunu da bırakırsın rahatça.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 790 cevap paylaştı.
1 yılBelli ki bir şeyler yaşamışsınız iyi veya kötü. Belki yaşadıklarınızdan dolayı ister istemez kısıtlıyorlar gibi gözükebilir size... Yani sizi düşündükleri içindir diye tahmin ediyorum ben. Tâbi siz de çocuk değilsiniz fakat anne ve baba için öyle gözükmez mutlaka. 🙄
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılAilede yaşamak ıstırap ben bile işten çıktım yeni iş arıyorum ve 4 aydır babamdan 1 kuruş para istemediğim ve iş bulmak için çırpındığım halde adam bana laf sokuyor, ben sana ömrü hayatın boyunca bakamam diye. Çoğu şeyi başıma kakıyorlar, ileride de ziyaret etmediğim aramadığım zaman da hayırsız evlat damgasını da yapıştıracaklarını biliyorum. Kaç kurtar kendini eline şans geçtiği zaman.
34 Yorumla
Cevap sahibi1 yıl@Geiltoy Ne diyorsun bilader ne dediğin anlaşılmıyor, düzgün bir Türkçe ile belirtsene düşüncelerini.
Cevap sahibi1 yıl@Geiltoy 25 yaşında 2 üniversite gördüm, üzerine iş hayatında da 2. yılıma giriyorum aslan, beyin makineleriyle alakası yok Türkçe imla özürlüsü olmasa idin adam gibi yazardın bende okumakta zorluk çekmezdim.
1 yılJdjdj inan bilsem napıcamı kendim yapıcam ya bilmiyorum maalesef ama işe yarayan bir yöntem var kendin ne istiyorsun bunun farkına var ve asla yapmak istediğin şeyler vazgeçme ne istiyorsan onu yapmaya çalış bir süre sonra alışmaya başlayacaklardır
11 Yorumla- 1 yıl
Hem çok gençsin biraz gezip sosyal ortamlara girmeye ihtiyacın var sosyal ortamlara gitmeye çalış kurslara falan git çok gençsin evlen Bence tekrar paran varsa ayrı eve çıkabilirsin ama bence kira parası vereceğini o parayı biriktirip belki ileride daha farklı şekilde kullanabilirsin eğer sabredebilecek durumdaysan
Aile & Toplum konusunda 1,5b cevap paylaştı. Ayrılma çocuğu kime emanet edeceksin.. kisitlasinlar zaten sen dikkat et haksız değiller.. çünkü biliyorlar insanları
15 Yorumla
Soran1 yılHayatımda kimse olmadığını da biliyorlar tek başıma oturup kahve içtiğimi tek olduğumu hep biliyolar asla saklamadım hiç bir şeyimi maddi açıdan destekte sağlıyorum yaranamıyorum ayrı evde olsam eminim daha az para harcarım
Soran1 yılPeki nereye kadar psikolojim alt üst olmaya başladı artık
- 1 yıl
Ayrı eve çıksa emin ol okdr zorlanacak ki gezmek bile istemeyecek üstüne çocukta mahvolacak, doğru düzgün bir beslenmesi bile olmayacak.
1 yılAyrı eve çıkacaksın ozaman bu kdr basit. Tabi hem çocukla ilgilenip hem çalışırım diyosan, emin ol ozaman gezmeye hevesin isteğin bile kalmayacak 😂😂
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,5b cevap paylaştı.
1 yılYeni bir evlilik olabilir ama ciddi düzgün o çocuğa baba olmalı sana eş
111 Yorumla
Soran1 yılGüvenmiyorum kimseye 2. evliliğim konusunda çok iyi düşünmem gerek dicem ama düşünmüyorum
- 1 yıl
Ciddi detaylı dikkatli olmalısın
Soran1 yılEvet ama buna daha zamanım var
- 1 yıl
Haxrlıklı ol tanı beğen anlaş maddi manevi
Soran1 yılBilmiyorum o güven konusunu aşamıyorum
- 1 yıl
bunu aşabilirsin birini tanı şans ver belirli şekilli dürüstçe konuş beklentin istediklerin ama mantıklı ol hem sev hem güven zaman lazım illaki ne güzel bir çocuğun var ona hem baba hem arkadaş sana eş olacak biri olmalı
Soran1 yılKeşke olsa şans vermek evet bunu yapmıyorum çünkü toparladığım kendimi bir daha dağıtmaktan aşırı korkuyorum
- 1 yıl
Kendim örnek vermek istiyorum boşanmış bekar vs şans verdim hep yıpranmış biri aldatılmış biri olarak ama hala veriyorum tek derdim cidden sevmek sevilmek zoru kolayı acı tatlı birlikte yaşamak en ufak zorlukta kaçmayan mücadele eden destek veren inanan birisi ile olmak yok çocuğu var yok boşanmış yok saçma sapan tabuları istekleri geçtim saygı sevgi sadakat ve güven ilgi bunlar olur güvenerek tanımak bir adım atmalısın ama dikkatli ol lütfen kırılma seni ve çocuğunu kabul ederek ciddi olmalı
Soran1 yılGöremedim daha kimsede bunu nasip diyelim
- 1 yıl
Diyelim 🙏🏻
- 1 yıl
Gelişme var mı
- Aile & Toplum konusunda 5,9b cevap paylaştı.
1 yılYAni zorsur kesin ama tek basina gevinebilir cocugunla yasaeim diyosan cik tabi ama ozamanda cocuk olacak bu kez yine kisitlanacaksinnzor karar
10 Yorumla Geçmiş olsun yaş kaç yeniden evlenmek istemiyormusun
20 Yorumlakısıtlıyorlarda sana yeme içme gıyme mi dıyorlar, ülkede kadına bakıs acısı belli hele bırde dulsan ne yapsınlar gez toz eglen mi desınler
00 Yorumla
1 yıl26 yaşında ne ara evlendin de boşandın evlenicem diye aklınız çıkıyor gezecek yaşta çocuk bakıyorsunuz tabi
00 Yorumla
1 yılÇocuk küçükse bir büyüğün desteği şart. Yoksa rahat edemezsin. Ayrı ev güzel gelse de daha zor yaşam anlamında
00 Yorumla
1 yılevet zor oluyordur senınn hayatın cunkı kısıtlanmamalı ama ayrı eve cıkınca kıra ödeme zorlugunu nasıl asıcaksın?
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı. Ayrı eve çıksan bile çocuga yine baktirmak zorundasınız çocuk buyuyene kadar biraz sabredin
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)1 yılBen 11 senedir seninle aynı durumdayım.2 yaşında iken ayrıldım. 8 yaşına dek ailemle yaşadım. Her gün ağlardım. Gezmeye karışır cocuguma kızarlar kazandığımı da elimden alırlardı.8 yaşında iken ayrı eve çıktım şu an 12 yaşında. Geri döndüm geçen sene oturduğum ev satilinca. Ve kabus yine tekerrür etti. benim maddi gücüm yok borçlarım var. eğer maddi durumun varsa hiç durma hemen çık. hem sana hem çocuğuna iyi gelecek. Ben neler çektim çekiyorum anlatamam
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 8,9b cevap paylaştı.
1 yılÇocuğunuz büyüyünceye kadar idare etmelisiniz
10 Yorumla Çocuğun için sabret
Çocuğun büyüyene kadar
Ve maddi olarak iyi duruma gelene kadar10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 433 cevap paylaştı.
1 yılÇocuğun büyüyüne kadar idare etmelisin. Ayrı eve çıkarsan, ev kirası bakıcı parası. Hayat zor.
10 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı.
1 yılBen ayri eve çıkicam, imkanlar kısıtlı ama gerçekten zorluyorlar
10 Yorumla
1 yılAyrı eve çıktın diye çocuğa bakmazlar falan ona göre düşün
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 486 cevap paylaştı.
1 yılbir süre dayan snra çıkarsın. bunaldın ise ayrı eve çık.
10 Yorumla
1 yılaile ile yaşamak eziyet gibi bir şey bence 25 yıldır tek tabanca devam en güzeli
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,8b cevap paylaştı.
1 yılBen erkek ve bekar halimle anne baba ile bazen çıkmaza giriyorum
10 Yorumla Ayrı evde de çocuğa bakan olmaz işte. Böyle bir süre idare etmeniz lazım
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 509 cevap paylaştı. Bence ayrıldıktan sonra aile evine dönmek zor bir olay
10 Yorumla
1 yılBir süre sabretmek lazım gibi. Çocuk varken ayrı eve çıktığınızda çalışamazsınız.
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılevlenmeden önce düşünmedin mi yani ben nereye sığınırım falan diye o zaman boşanmasaydın ya da maddiyatını güvence altına alıp evlenseydin Senden bu kafayla aileni çok çekersin
00 Yorumla
1 yılÇocuğun kreş yaşına geldiyse ayrı ev düşünebilirsin.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 763 cevap paylaştı.
1 yılŞimdilik sabret çocuğun büyüsün kendi evine çık bu sıra birikim yap
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)1 yılSenin çocuğuna annem bakıyor sen gezip tozma derdinde misin ayrı eve çıkarsan bakabilecek misin çocuğuna
03 Yorumla
Soran1 yılNe alakası var kardeşim hafta sonu babasında zaten çocuğum insan kafa dinlemek isteyebiliyor
Cevap sahibi1 yılBakabileceksen çık ayrı eve
Cevap sahibi1 yılBak birisi sorunu beğenmiş gene bildirim geldi ya gördükçe sinirleniyorum hanımefendini birey anası bakacak hanımefendi gezemiyorum kısıtlıyorlar diye bir de söylemiyor puh
Gizli Üye(30-35)1 yılsıkıntılı durum ama ayrı eve çıksan hepten zorlanırsın. böyle idare edeceksin. bahane bulup öyle kaçacaksın
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılHer şeyin bir zorluğu var ayrı eve çıktın diyelim çocuğa bakacaklar mı sanıyorsun? Hem hayat gezmekten ibaret değil
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılaile evi her şekilde zor. maddi imkanın varsa koşarak kaç
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)1 yılİstanbul'da yaşıyorsan yeni 1+1 dairem var kiralık veya satın almak istersen satarım.
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)1 yıldüzgün bi koca bul, niye boşandın merak ettim. bi de burcun ne
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılParan varsa ayrı eve çık dicem de çocuğa kim bakacak o sıkıntı
00 Yorumla
1 yılÇocuğuna bakacak maddi durumun varsa ayrı eve çıkarsan daha rahat edersin ama çocuğa kim bakacak? 2. ye evlenmeden rahat bırakmazlar kk
10 Yorumla
1 yılAyrı eve çık kimsenin lafını dinleme saçma sapan çilesini çekme zaten zor hayat daha rahatla cocugunla yaşa sorumluluklarını başkasına bırakma
10 Yorumla
1 yılEkonomik özgürlüğün varsa ayrı eve çık kimsenin seni kistlamaya dünyayı zehir etmeye hakkı yok
03 Yorumla- 1 yıl
Lafla peynir arabası yürümüyor, sen çocuğunla git ayrı evde hem çalışıp hem de küçücük çocuğa bakarak yaşa bakalım gezmeye hevesin isteğin kalıyor mu. Boş beleş atıp tutmayı biliyosunuz o çocuk mahvoluyor beslenmesi bile insan gibi olmuyor, uzaktan size kolay geliyor ayrı eve çıkıp tek yaşamak.
- 1 yıl
Bana patlama sebebin ne knk sakin ol biraz
- 1 yıl
Ne patlaması yorumuna göre cvp veriyorum işte
- Aile & Toplum konusunda 3,1b cevap paylaştı.
1 yılÇocuk kızmı erkek mi ve yaşı kaç
14 Yorumla
Soran1 yılErkek 3.5 yaşında
- 1 yıl
Ne iş yapıyorsun peki
Soran1 yılFabrikada çalışıyorum aylık gelirim gayet iyi bu şartlara göre
- 1 yıl
Çocuk 5 6 olana ladar sabretmek zorundasın bence
1 yılEmpati yap cevabını göreceksin.
20 YorumlaKiralar çok yüksek, ayrı eve çıkma bence
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,4b cevap paylaştı.
1 yılKendi ayaklarının üzerinde durabilir misin?
10 Yorumla
1 yılÖzel değilse neden boşandı
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,1b cevap paylaştı.
1 yılKısıtlamaya kastın nedir peki
10 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 510 cevap paylaştı.
1 yılTek yaşıyorum oda sıkıcı
10 Yorumla
1 yılAileler öyledir yapacak bişey yok welcome turkey
10 YorumlaIse gir maddi ozgurluk yoksa kisitlanirsin
11 Yorumla- 1 yıl
Zaten çalışıyorum diyor
Aile & Toplum konusunda 1,5b cevap paylaştı. Ayrı eve çıkacak kadar kazanıyor musun peki
13 Yorumla
Soran1 yılEvet kazanıyorum
Soran1 yılBakmasınlar bu tarz olay bayadır var ve karşı tarafın annesi her zaman bakma taraftarı bundan bahsettim yapamadığımı ona emanet etsem gündüzleri bile gözüm arkada kalmaz buna eminim
- Aile & Toplum konusunda 348 cevap paylaştı.
1 yılparan varsa cik
10 Yorumla
1 yılbir zaman idare edeceksin artık
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 915 cevap paylaştı.
1 yılBiraz çalış para biriktir
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılZor aynen bide bana sor
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,7b cevap paylaştı.
1 yılCocuk büyüsün bence biraz
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılSabret para biriktir ilerde eve çıkarsın
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)1 yılÇocuğun kaç yaşında/aylık?
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)1 yılNeden boşandınız sebebi neydi
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)1 yılMaddi durumun varsa çık
00 Yorumla- Devamını Gör (16)
Devamını Gör(61)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Aileyle yaşama zorluğu çekiyorum, kısıtlıyorlar. Ne önerirsiniz?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler