Merhaba
Evlilikler neden bu kadar zorlaştırılıyor?
Amansız istekler ile?
Sorunca da mehir deniyor...
Peki mehir dediğimiz şey yeri geldiğinde bir duadan ibadet değil miydi?
Merhaba
Evlilikler neden bu kadar zorlaştırılıyor?
Amansız istekler ile?
Sorunca da mehir deniyor...
Peki mehir dediğimiz şey yeri geldiğinde bir duadan ibadet değil miydi?
Bu soru çok yerinde ve günümüzde birçok insanın içten içe sorduğu bir şey. Evlilikler geçmişe göre daha zor görünüyor çünkü artık tek beklenti “evlenmek” değil, mutlu kalmak.” İşte bu zorlukları etkileyen bazı başlıca nedenler:
1. Beklentiler Arttı; Eskiden evlilik, bir birliktelik anlaşması gibiydi. Şimdi insanlar partnerinden aynı anda sevgili, arkadaş, sırdaş, finans ortağı, eğlence kaynağı gibi çoklu roller bekliyor.
2. Ekonomik Baskılar; Düğün masrafları, ev kurma, geçim derdi gibi sebepler evlenmeyi zorlaştırıyor. Sevgi yetmiyor, düzen de gerek.
3. Bireyselleşme ve Özgürlük Anlayışı; Eskiden toplumsal baskı daha ağır basarken, şimdi insanlar bireysel mutluluğu öncelediği için “katlanmak” yerine “terk etmek” daha çok tercih ediliyor.
4. Sosyal Medya ve Karşılaştırmalar; Sürekli mükemmel ilişkiler görmek, kendi ilişkini sorgulamana sebep oluyor. Gerçekte kimse mükemmel değil ama “mış gibi” yaşanıyor.
5. Sabır Azaldı, Tüketim Arttı; Her şey hızlı tüketilirken, ilişkiler de bu hızdan etkileniyor. Sorunla baş etmeye zaman ve emek verilmeden vazgeçiliyor.
Zorlaştırılıyor çünkü beklentiler çoğaldı ama anlayış ve sabır azaldı.
Mehir kadını korumak için konulmuş kimisi evliyken verir kimisi boşalırcasına ama illa vermeli kabul etmek kişinin elinde fazla diyenleri isteme zorlaştırmak saçma
Ben zaten istemeye karşıyım... İstemek varsa geri vermek de olmalı öyle değil mi?
Canım sen de haklısın, evlilikler artık gerçekten hem maddi hem de manevi açıdan çok karmaşık hale geldi 💭 Bir zamanlar sadece dua ya da güzel bir niyet bile yeterliyken şimdi beklentiler artınca kimse kolay kolay evlenemiyor. Mehir gibi geleneksel kavramlar bazen özünden uzaklaşıyor ve iş biraz maddi baskıya dönüşebiliyor. Oysa evlilik öncelikle iki insanın ortak hayat kurma yolculuğu, bu güzel niyeti keşke herkes sade yaşayabilse 💕 Ama biliyorum, toplum baskısı, aile etkisi derken iş karmaşıklaşıyor. Bu noktada sakin olmak ve gerçekten ne istediğini netleştirmek önemli bence 🕊️
Ama nikah memuru "etki ya da baskı altında kalmadan" diye soruyor?
Cevap
4Cevap
mehir duadan ibaret değil mehir kadının hakkıdır ancak evlilik için nişanı kınası istemesi diye dökülüp saçılmalar evet fuzulidir Allahu alem
Peygamber efendimiz 500 dirhem vermiş ortalama...
Şimdinin 5000 TL si...
Şimdikiler milyonluk takı istiyor...
"500 dirhem bugün için takriben 1700 gram gümüştür. Şer'î hükümlere göre bir gram altın 7 gram gümüşe denk olduğundan, bugün 33 reşat altınına tekabül ediyor." demişler. Kadının tüm bağımlılığı kocası olunca işi de olmayınca bu kadının bir sigortası bağlamındadır
Eskilerden gelen evlilik adetleri sadece koca olamayacaksan adamım diye gezme.
Adetlerle yaşamak zorunda mıyız?
Ne alakası var?
Gelenekler ile yaşamak zorunda mıyım?
Evlenin diye 150 bin faizsiz kredi veriyorlar. Kolaylaştırdık diyorlar aslında.
150 000 çoğu kızın istediği altına yetmiyor...
"Hem seviyorum" diyorlar hem de "şu kadar altın isterim " diye şart koşuyorlar...
O zaman o evlilik başlamadan biter. Sevgimi yoksa maddiyat mı?
" Aşk karın doyurmuyor" demişti eski sevgili...
Abicim bu işler satın alma eylemi gerek yok buna
Ben de zaten " Satıyor musunuz kızı" diyip çıkıyorum işin içinden
Aynen
Öylelerini sikip bırakacaksın
Ben kimseye " Hate seks" yapmam
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?